17.1.11

Οι Eνεργοί Mικροοργανισμοί (EM) ως απολυμαντικός παράγοντας στα μελίσσια μας.

Πρόσφατα πήγα σε κατάστημα μελισσοκομικών ειδών και πληροφορήθηκα την ύπαρξη ενός νέου προϊόντος με την ονομασία ΕΜ (= ενεργοί μικροοργανισμοί ).
Ο πωλητής μου πρότεινε αυτό το προϊόν ως τρόπο απολύμανσης των μελισσιών. Το προϊόν είναι ένα σκουρόχρωμο υγρό που (όπως είπε ο πωλητής) το απλώνουμε εσωτερικά σε ολόκληρη την κυψέλη (ξύλα και κηρήθρες) με πινέλο, ακόμα και όταν οι μέλισσες είναι μέσα. Αυτό λοιπόν το υγρό (μου είπε) σκοτώνει τους παθογόνους οργανισμούς των μελισσών που υπάρχουν στην κυψέλη, δίχως να επηρεάζει τις μέλισσες. 


Μου έδωσε μάλιστα ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο που υπάρχει στο διαδίκτυο εδώ   και είναι ακριβώς το ίδιο.
Στο pdf  σχετικά με την εφαρμογή του ΕΜ στην κτηνοτροφία, αναφέρεται και στην μελισσοκομία. Διαβάστε το!

Γνωρίζει κάποιος κάτι για αυτό το προϊόν;
Το έχει χρησιμοποιήσει;
Έχει υπάρξει για αυτό το προϊόν αναφορά από κάποιο ερευνητικό μελισσοκομικό κέντρο;

1 σχόλιο:

markos aliprantis είπε...

Πάνο άστο κάνε καμιά άλλη δουλιά καλύτερα γιατί από αυτά που διάβασα για την εταιρία κοματάκι κομπογιανίτικο μου φαίνεται.Στα μελίσσια μας βάζουμε ΜΟΝΟ όσα προτείνουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με το άθλημα.