23.12.09

Το κίτς των Παγκοσμιοποιημένων Χριστουγέννων.


Κι όμως μας έκαναν να εορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό !

Βλέπετε εσείς μέσα στα Χριστούγεννα να αναφέρεται πουθενά ο Χριστός; Είδατε πουθενά τώρα πιά καμιά φάτνη;

Το 1843 ο Κάρολος Ντίκενς στο μυθιστόρημά του "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" έχει ως ήρωα τον γνωστό πλέον Σκρούτζ που τον επισκέφτηκε το "Πνεύμα των Χριστουγέννων". Εσείς το ξέρετε αυτό το πνεύμα; Λογικά θα περίμενε κανείς ότι θα τον επισκεπτόταν ο Ιησούς, αλλά μας προέκυψε το … πνεύμα, έτσι γενικά και αόριστα … το "πνεύμα των Χριστουγέννων" – τρεχαγύρευε, αρκεί να φύγει απ την μέση ο Χριστός.
Το καταλάβατε;
Ακόμα και τα Christmas έγιναν X-mas. Αφού δηλαδή κατάφεραν και έβγαλαν τον Χριστό από τα Χριστούγεννα, ώρα να φεύγει δηλαδή και λέξη "Christ", και να αντικατασταθεί με Χ.

Τι ακριβώς έκανε λοιπόν το πνεύμα των Χριστουγέννων; Έπεισε τον τσιγκούνη Σκρούτζ να καταναλώσει και επιτέλους να ξοδέψει. Τί άλλο περιμένατε;
Το καταλάβατε; Πρέπει να ξοδέψεις, να ξοδέψεις, να ξαναξοδέψεις.
Προφανώς αυτό το "Πνεύμα" ( στην ιστορία υπήρχαν τρία πνεύματα) είναι το πνεύμα του εμπορίου :)

- Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο δεν είναι τίποτα άλλο από το ιερό δένδρο του Σκανδιναβού Θεού Βόνταν που χάριζε δώρα.
- Τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δένδρο προέρχονται από ένα θρησκευτικώ μύθο των Καναδών ινδιάνων.
- Το γκί (ιξός) που κρεμάμε στην πόρτα μας προέχεται από την λατρεία των Δρυίδων Κελτών.
- Τα χαρτιά που παίζουμε αυτές τις μέρες προέρχονται και αυτά από αρχαίες δοξασίες που έχουν να κάνουν με κάρτες που προλέγουν την τύχη. . . . . Αχταρμάς !!!

Όλος ο κόσμος εκτός Ελλάδας εορτάζει αντί για την γέννηση του Χριστού, αυτόν τον μεγάλο και χοντρό κλόουν, τον Santa Claus. Εμείς εδώ στην Ελλάδα τον εορτάζουμε την 1 Ιανουαρίου στην μνήμη του Αγ. Βασιλείου.

Αλλά ο Santa Claus δεν είναι ο Άγιος Βασίλειος !!!



Για την ιστορία αναφέρω ότι ο Santa Claus, ο ευρωπαϊκός "Πατέρας των Χριστουγέννων", αντιστοιχεί στον άγιο Νικόλαο, και για όλες τις χώρες (εκτός από την Ελλάδα) επισκέπτεται τα σπίτια τα Χριστούγεννα. Εμείς τον δεχόμαστε την πρωτοχρονιά, γιατί είναι η μέρα της εορτής του αγίου Βασιλείου.

Η μορφή του Santa Claus που ξέρουμε πλέον όλοι διαμορφώθηκε από τον Αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις, ενώ το κόκκινο χρώμα της στολής του το πήρε εξαιτίας του κόκκινου χρώματος γνωστού αμερικάνικου αναψυκτικού που χρησιμοποίησε τη μορφή του σε διαφημίσεις.



Αρχικά ήταν ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Σήμερα ο Santa Claus αποτελεί εκτός από ένα μεγάλο κοινωνικό ψέμα που μας έσταξαν στην ψυχή μας όταν ήμασταν παιδιά, είναι μια παγκόσμια καλοστημένη επιχείρηση αφού τον εορτάζουν σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στον μη χριστιανικό, πχ Κίνα, Ιαπωνία κλπ.


Santa Claus, ο άγιος της κατανάλωσης.


Και όσο σκέπτομαι ότι ο Ιησούς πλάκωσε με τον βούρδουλα όλους τους εμπόρους που βρήκε στον Ναό, φαντάζομαι τι θα έκανε σήμερα αν θα έβλεπε την εορτή της γέννησής του να έχει μεταμορφωθεί σε παγκόσμιο παζάρι.

Τι ξεφτίλα … πράγματι!




Στο περιοδικό Τρίτο Μάτι που κυκλοφορεί,
υπάρχει αναλυτικό άρθρο με τίτλο
"Ποιός είναι ο X-mas". Αξίζει να το διαβάσετε.



Για όσους είναι χριστιανοί,
όπως και εγώ,
Καλά Χριστιανικά Χριστούγεννα :)


31 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Καλά Χριστούγεννα και πάντα ευτυχισμένα.Υγεία προσωπική και οικογενειακή,γερά και δυνατά μελίσσια.Μακάρι τις απόψεις σου στο θέμα που θίγεις να μπορούσαν να τις διαβάσουν πολλοί.!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

GRAINBOW είπε...

Παναγιωτη,η καλυτερη αναρτηση σου ever!!!
Mπραβο! Σωστος!
Χρονια Πολλα και καλα Χριστουγεννα!
Υγεια σε ολους!

markos aliprantis είπε...

Πάνο Καλά Χριστούγεννα με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
Ο συχωρεμένος ο πατέρας μου έλεγε ακριβώς τα ίδια που γράφεις και εσύ.Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο σε ότι γράφεις αλλά βλέπεις την όλη δουλιά την κάνει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.Γεγονός είναι πάντως οτι μεγαλώσαμε με αυτό το σύστημα και το συνεχίζουμε και στα παιδιά μας.
Το ότι γίναμε καταναλωτές του κερατά δεν φταίνε οι γιορτές αλλά και η καθημερινή μας ζωή το αποδεικνύει.
Τα πάντα είναι κατανάλωση αλλά αν δεν ήταν έτσι τότε τί δουλιά θα έκαναν τα δισεκατομύρια των ανθρώπων που δουλεύουν στις διάφορες φάμπρικες;

Mesologgi bee είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Παναγιώτη με υγεία και ευτυχία. Ας γιορτάσουμε αυτές τις Άγιες Μέρες "εν γαλήνη" και ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του. Μακάρι όλα όσα έγραψες να τα δίδασκαν οι δασκαλοι και στα παιδιά μας. Τουλάχιστον θα ελπίζαμε σε μία καλύτερη νέα γεννειά.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Παναγιώτη σου εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία σε σένα και στην οικογένεια σου.

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Αχ... Παναγιώτη
εσύ καλά τα λές,αλλά............
Καλά Χριστούγεννα!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χρονια Πολλα και καλα Χριστουγεννα!

chaniabee είπε...

Αυτήν την σκέψη λοιπόν είχα και εγώ σήμερα……… τι γιορτάζουμε τελικά σήμερα??? Μας έχουν εκτροχιάσει τελείως!!!!!!!! Ε ρε τι έχουμε πάθει!!!!! χρονια πολλα φιλαρακι!!!

Exagono είπε...

Παναγιωτη χρονια πολλα με υγεια,χαρα,δημιουργικοτητα.

meliritos είπε...

Παναγιωτη εχεις απολυτο δικιο σε αυτα που λες καλα χριστουγενα σε εσενα και στους δικου σου

tasos είπε...

παναγιωτη χρονια πολλα με υγεια και ευτυχια σε σενα και στιν οικογενεια σου.συμφωνω και επαφκσανω με τα λεγομενα σου.

Γιώργος από Χανιά είπε...

Καλά Χριστούγεννα!
Χρόνια Πολλά!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Πάνο μου χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία εύχομαι.
Μακάρι όλοι μας να μπορούσαμε να σκεφτόμαστε έτσι και να πράτουμε αναλογος.
καλές γιορτές!

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιώτη
Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη.
Μεγάλο θέμα το τι γιορτάζουμε!

galifabee είπε...

Παναγιώτη χρόνια πολλά και καλά

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Xρόνια πολλά με υγεία και αγάπη!

IxNiLaTiS είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τίς ευχές σας. Εύχομαι και σε εσάς υγεία, ευτυχία και γεμάτες τσέπες. :)))

evangelos naxios είπε...

Ευχες και απο εμενα σε ολα τα σκεπτομενα παιδια!!!

Objector είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Objector είπε...

Επιτρεψε μου να διαφωνήσω με διάφορα σημεία απο το κατα τα άλλα όμορφο άρθρο σου.

Καταρχάς βρίσκω ρατσιστική την αντιμετώπισή σου για τα διεθνή σύμβολα των γιορτών επειδή προέρχονται απο τον Καναδά και τους ινδιάνους. Η παράδοση κάθε λαού είναι σεβαστή. Τώρα αν κάποιος πολιτισμός είναι κυρίαρχος και εχει επεκταθεί παγκοσμίως, όπως κάποτε ο Ελληνικός, αυτό δεν το κάνει κιτς. Αν το δέντρο είναι κιτς, γιατί δεν είναι κιτς και το παραδοσιακό καραβάκι; Μηπως επειδή είναι ελληνικό; Αν ναι, επίτρεψέ μου να θεωρώ την απαξίωσή σου για τις άλλες παραδόσεις ρατσιστική. Προσωπικά χαίρομαι και με τη φάτνη και με το δεντρο και με το καραβακι.

Κατα δεύτερον, έχεις διαβάσει τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία; Φυσικά και δεν είναι θρησκευτικό έργο και δεν παρουσιάζεται ως τέτοιο. Είναι ένα φολκλορικό παραμύθι. Αλλά είναι εντελώς λάθος η περιγραφή σου οτι έκανε τον Σκρουτζ 'να ξοδέψει'. Το έργο δεν αναφέρει τίποτα για κατανάλωση και εμπόριο. Στο έργο ο Σκρουτζ έγινε ανθρώπινος και γενναιόδωρος. Μη κατηγορείς ένα έργο για πράγματα που δεν λέει, μόνο και μόνο επειδή είναι παγκοσμιοποιημένο και δεν είναι θρησκευτικό.

Τρίτον, γιατί συνδέουμε την κατανάλωση με τα Χριστούγεννα; Η κατανάλωση έχει να κάνει γενικώς με τις γιορτές και με την Πρωτοχρονιά που έχει σαν ιδέα την αλλαγή και την ανανέωση (όχι μόνο την πνευματική).

Τελευταίο και ΚΥΡΙΟΝ: δυσαρεστούμαι με την παραπομπή σου στο ψευδοεπιστημονικό, αιρετικό και νεοεποχίτικο περιοδικό Τρίτο Μάτι. Ξέρω πολύ καλά οτι οι πεποιθήσεις της "Συνωμοσιολογίας" ταυτίζονται με πολλών πιστών Χριστιανών. Αυτό όμως δε σημαίνει οτι πρέπει κατ' εξαίρεση να διαβάζουμε ή να παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα των αποκρυφιστών (Τρίτο Μάτι, Ανιχνεύσεις, Φαινόμενα, Strange, Mystery κλπ) με άλλοθι οτι τάχα μου "λένε και αλήθειες" (δηλαδή απλά ταιριάζουν με τις απόψεις μας).

Αν θες να θίξεις την παγκοσμιοποίηση και τον καταναλωτισμό, θα προτιμούσα να έβλεπα αναφορά σε κάποιο άθεο αριστερό έντυπο που και αυτά "λένε και αλήθειες", παρά στο Τρίτο Μάτι.

Γιατί θεωρείς οτι η ταυτότητά μας κινδυνεύει απο τις ξένες παραδόσεις ενώ δεν κινδυνεύει απο τους θεοσοφιστές και νεοεποχίτες που εχουν κατακλυσει τελευταια τα περίπτερα με τα έντυπα και τις δεισιδαιμονίες τους; Ποιούς θεωρείς πιο επικίνδυνους;

IxNiLaTiS είπε...

Είπες:
Καταρχάς βρίσκω ρατσιστική την αντιμετώπισή σου για τα διεθνή σύμβολα των γιορτών επειδή προέρχονται απο τον Καναδά και τους ινδιάνους.

Ο ρατσισμός (φυλετισμός) έχει δύο έννοιες. Η πρώτη έχει να κάνει με την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ΑΤΟΜΟΥ ένεκεν την φυλετικής του καταγωγής. Η δεύτερη έννοια έχει να κάνει με την έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα μιας ΦΥΛΗΣ για επιβίωση και συνέχιση της ανάπτυξης του δικού της πολιτισμού. Όλες οι άλλες έννοιες που της αποδίδονται είναι από αφελέστατα ως και πονηρότατα καταχρηστικές και παραπλανητικές. Νομίζω πως αυτό που έγραψα είναι αρκετό για να έχεις καταλάβει …

Για να δώσω μια αξιοπρεπή και εύκολα κατανοητή απάντηση στο θέμα του ρατσισμού απαιτείται αρκετή ώρα πληκτρολόγησης, που δεν μπορώ να κάτσω να την γράψω πρωτοχρονιάτικα. Θα αναφερθώ όμως στο θέμα του ρατσισμού πολύ σύντομα με σχετική ανάρτηση.

Όσον αφορά στα σύμβολα, που χαρακτήρισες σαν «Διεθνή» (προφανώς εννοούσες «παγκόσμια») είναι σύμβολα των παραδόσεων διαφόρων λαών και φυλών που τα νοήματά τους έχουν ξεχαστεί και αλλοιωθεί. Αυτά έχουν περάσει σε παραδόσεις των άλλων λαών και τις έχουν αλλοιώσει σε σημείο που οι λαοί αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν για πάντα τα δικά τους σύμβολα και τις δικές τους παραδόσεις. Αυτό οδηγεί στην λήθη και τον εκφυλισμό!

Είπες:
Η παράδοση κάθε λαού είναι σεβαστή.

Έχεις μεγάλη ευκολία στο να παραποιείς την αλήθεια και να παρουσιάζεις το σκότος για φώς! Και εξηγώ:
Σεβαστό είναι το δικαίωμα του κάθε λαού να ακολουθεί και να εξελίσσει την παράδοσή του, δηλαδή την γλώσσα του, τις τέχνες του, τον τρόπο ζωής του κλπ… Όμως έτσι όπως το εκφράζεις εσύ πιο πάνω, αναγκάζεις τους λαούς να «σέβονται» (δηλαδή να αποδέχονται) τις παραδόσεις των άλλων λαών! Άρα για εσένα σεβαστή είναι η εισβολή άλλων παραδόσεων σε άλλους λαούς με αποτέλεσμα να χάνουν τις δικές τους. Αυτό δηλαδή που διατάζει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, και που παθαίνουμε σιγά- σιγά αλλά σταθερά, της οποίας Ν.Τ.Π. σε βλέπω θερμό οπαδό και υπηρέτη!

Επειδή λοιπόν σέβομαι το δικαίωμα του κάθε λαού να διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις του, θέλω και οι άλλοι να σέβονται το δικαίωμα του δικού μου λαού να διατηρεί ζωντανές τις δικές του παραδώσεις. Κατανοητό;

IxNiLaTiS είπε...

Είπες:
Τώρα αν κάποιος πολιτισμός είναι κυρίαρχος και εχει επεκταθεί παγκοσμίως, όπως κάποτε ο Ελληνικός, αυτό δεν το κάνει κιτς.

Ο Ελληνικός πολιτισμός εξαπλώθηκε γιατί έγινε αβίαστα αποδεκτός από τους άλλους. Αποδέχτηκαν τα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες καθότι δεν είχαν δικές τους, και αν είχαν, οι Ελληνικές είχαν προχωρήσει πολύ μπροστά. (για να σε προλάβω , όταν εννοώ εξαπλώθηκε αβίαστα δεν εννοώ τους πολέμους του Μ. Αλεξάνδρου … Πχ, η Αγγλική γλώσσα και άλλες πολλές σε όλο τον κόσμο, είναι γεμάτη από Ελληνικές λέξεις. Οι Έλληνες δεν πολέμησαν ούτε κατέκτησαν ποτέ τους Άγγλους. Οι Άγγλοι από μόνοι τους έβαλαν στον πολιτισμό τους τα Ελληνικά στοιχεία.; )

Είπες:
Αν το δέντρο είναι κιτς, γιατί δεν είναι κιτς και το παραδοσιακό καραβάκι; Μηπως επειδή είναι ελληνικό;

Κίτς δεν είναι το φωτισμένο δένδρο, είναι ή όλη μπαχαλοκατάσταση, που έχει βάλει στις παραδόσεις μας ένα σύμβολο με ξεχασμένη σημασία. Ποια η σημασία του δένδρου με τα φωτάκια; Γνωρίζεις γιατί το εορτάζεις, ή το κάνεις … «έτσι» επειδή το κάνουν κι άλλοι; Αυτό εννοώ κίτς.

Είπες:
Αν ναι, επίτρεψέ μου να θεωρώ την απαξίωσή σου για τις άλλες παραδόσεις ρατσιστική.

Ρατσιστής είσαι εσύ που συμβάλεις στην θανάτωση των παραδόσεων της δικής μου ράτσας.

IxNiLaTiS είπε...

Είπες:
Προσωπικά χαίρομαι και με τη φάτνη και με το δεντρο και με το καραβακι.
Εγώ τα βρίσκω όλα κίτς εκτός από τη φάτνη. Μόνον η φάτνη έχει σχέση με την γέννηση του Ιησού. Τα υπόλοιπα είναι μπαχαλοκατάσταση, η οποία δεν μπορεί να αποφύγει τον χαρακτηρισμό του κίτς (= κουλουβάχατα). Κατανοητό;

Για πιο λόγο χαίρεσαι με το δένδρο και το καραβάκι;
Τι ακριβώς γιορτάζεις;
Γιορτάζεις κάποιο γεγονός, γιορτάζεις τα πολλά φωτάκια, ή γιορτάζεις χωρίς να ξέρεις τι, επειδή έτσι κάνουν όλοι;


Είπες:
Κατα δεύτερον, έχεις διαβάσει τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία; Φυσικά και δεν είναι θρησκευτικό έργο και δεν παρουσιάζεται ως τέτοιο. Είναι ένα φολκλορικό παραμύθι.

Είναι ένα παραμύθι – μια ιστορία, που πήρε την θέση που είχε η γέννηση του Ιησού. Με όμορφο, πλάγιο, σιγανό και ύπουλο τρόπο η Χριστουγενιάτικη ιστορία του Ντίκενς εκτόπισε την χριστιανική με την γέννηση του Ιησού. Έτσι λοιπόν τα παιδάκια μεγαλώνουν με το «πνεύμα των χριστουγέννων» και τα μηνύματα που μεταδίδει, και όχι με την γέννηση του Ιησού και τα δικά της μηνύματα. Μη στον Ιησού – κάνει τζίζ, ε;

Είπες:
Αλλά είναι εντελώς λάθος η περιγραφή σου οτι έκανε τον Σκρουτζ 'να ξοδέψει'. Το έργο δεν αναφέρει τίποτα για κατανάλωση και εμπόριο. Στο έργο ο Σκρουτζ έγινε ανθρώπινος και γενναιόδωρος. Μη κατηγορείς ένα έργο για πράγματα που δεν λέει, μόνο και μόνο επειδή είναι παγκοσμιοποιημένο και δεν είναι θρησκευτικό.

Μην προσποιείσαι τον χαζό, χαζός δεν είσαι! Το έργο ξεκινά να μεταδίδει το γνωστό χριστιανικό μήνυμα «δεν θα ζήσεις για πάντα, οπότε μην μαζεύεις πλούτο» και στην πορεία το διαστρέφει στο «θα πεθάνεις, ξόδεψέ τα».

IxNiLaTiS είπε...

Είπες:
Τρίτον, γιατί συνδέουμε την κατανάλωση με τα Χριστούγεννα;

Έλα ντε! Γιατί συνδέουμε την κατανάλωση με τα Χριστούγεννα; Αυτό ακριβώς δεν λέω στο κείμενό μου; Εσύ τι κατάλαβες;

Είπες:
Η κατανάλωση έχει να κάνει γενικώς με τις γιορτές και με την Πρωτοχρονιά που έχει σαν ιδέα την αλλαγή και την ανανέωση (όχι μόνο την πνευματική).

Η Πρωτοχρονιά είναι μια πονεμένη υπόθεση και έχει να κάνει με την ανανέωση ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, όχι της γκαρνταρόμπας! .

Η Ανανέωση της φύσης ξεκινά την Άνοιξη και συγκεκριμένα τον μήνα Μάρτιο, και όχι τον Ιανουάριο. Για το συγκεκριμένο θέμα έχω γράψει εδώ:
http://ixnilatis33.blogspot.com/2009/12/blog-post_31.html

Είπες:
Τελευταίο και ΚΥΡΙΟΝ: δυσαρεστούμαι με την παραπομπή σου στο ψευδοεπιστημονικό, αιρετικό και νεοεποχίτικο περιοδικό Τρίτο Μάτι.

Ποιος είσαι εσύ που κατέχεις τις επιστήμες ώστε να μπορείς να χαρακτηρίζεις ένα περιοδικό σαν ψευδοεπιστημονικό;

Έπειτα το ίδιο το Τρίτο Μάτι αυτοπαρουσιάζεται ως έντυπο (εσωτερικής) αναζήτησης, και όχι ως επιστημονικό. Κάνω λάθος;

Αιρετικό ως προς τις απόψεις τίνος; Και γιατί αυτό αποτελεί κατηγορία για ένα περιοδικό;

Είπες:
Ξέρω πολύ καλά ότι οι πεποιθήσεις της "Συνωμοσιολογίας" ταυτίζονται με πολλών πιστών Χριστιανών.

Μεγάλο λάθος κάνεις. Οι πιστοί χριστιανοί είναι εκείνοι που μελετούν και συνειδητά μετέχουν των χριστιανικών μυστηρίων. Όχι μόνον δεν ταυτίζονται με τις πεποιθήσεις της Νέας Εποχής, αλλά διατυμπανίζουν τις διαφορές τους!

Είπες:
Αυτό όμως δε σημαίνει οτι πρέπει κατ' εξαίρεση να διαβάζουμε ή να παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα των αποκρυφιστών (Τρίτο Μάτι, Ανιχνεύσεις, Φαινόμενα, Strange, Mystery κλπ) με άλλοθι οτι τάχα μου "λένε και αλήθειες" (δηλαδή απλά ταιριάζουν με τις απόψεις μας).

Το φαινόμενο αυτό, να διαβάζουμε δηλαδή ότι θέλουμε και να μπορούμε να γράφουμε και να λέμε την γνώμη μας, λέγεται "ελευθερία του λόγου" και για αυτό το δικαίωμα έχει χυθεί πολύ αίμα!
Μου κάνει εντύπωση πώς ένας άνθρωπος σαν εσένα που μισεί τον ρατσισμό (δηλαδή την αφαίρεση των δικαιωμάτων ενός ατόμου λόγω φυλετικής καταγωγής) να προσπαθεί να φιμώσει ότι δεν συμβαδίζει με την άποψή του.

IxNiLaTiS είπε...

Είπες:
Αν θες να θίξεις την παγκοσμιοποίηση και τον καταναλωτισμό, θα προτιμούσα να έβλεπα αναφορά σε κάποιο άθεο αριστερό έντυπο που και αυτά "λένε και αλήθειες", παρά στο Τρίτο Μάτι.

Εγώ κάνω αυτό που προτιμώ εγώ. Αυτό που προτιμάς εσύ, μπορείς να το κάνεις εσύ. Δεν ασχολούμαι καθόλου με τους άθεους, τους αριστερούς και τους φανατισμένους πιστούς. Τους θεωρώ όλους ανεγκέφαλους και επικίνδυνους (γνώμη μου).

Είπες:
Γιατί θεωρείς οτι η ταυτότητά μας κινδυνεύει απο τις ξένες παραδόσεις ενώ δεν κινδυνεύει απο τους θεοσοφιστές και νεοεποχίτες που εχουν κατακλυσει τελευταια τα περίπτερα με τα έντυπα και τις δεισιδαιμονίες τους;

Υπάρχει διαφορά! Άλλο πράγμα να εκφράζει κάποιος τις πεποιθήσεις του, πράγμα τίμιο και παλικαρίσιο, και άλλο πράγμα να σου πλασάρει ως δήθεν δικό σου κάτι που δεν είναι, πράγμα άτιμο και ύπουλο. Διάβασε πιο κάτω και θα καταλάβεις.


Είπες:
Ποιούς θεωρείς πιο επικίνδυνους;

Η επικινδυνότητα έχει δύο εκφάνσεις:
Η πρώτη έχει να κάνει με την άμεση και ειλικρινή ιδεολογική αντιπαράθεση.
Η δεύτερη είναι αυτή που προσπαθεί με ύπουλο και αθόρυβο τρόπο να αντικαταστήσει της πηγές της δύναμής σου με κάτι άλλο, όμορφο μέν, που όμως δεν δίνει αποτέλεσμα.
Δηλαδή το να αντικαθιστώ τα σύμβολα σου και τις παραδόσεις σου με άλλα, είναι σαν να αντικαταστήσω τις εσωτερικές σελίδες ενός βιβλίου ιατρικής με τις σελίδες κάποιου άλλου βιβλίου με κομπογιαννίτικα μαντζούνια. Εσύ θα νομίζεις ότι διαβάζεις ιατρική και γίνεσαι γιατρός, αλλά στην πραγματικότητα γίνεσαι κομπογιαννίτης.
Εσύ μετά θα περνιέσαι για γιατρός και θα καμαρώνεις, και εγώ θα γελάω …

Τα έντυπα ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, οι ξενόφερτες παραδώσεις που γλυκά και αθόρυβα έχουν εισχωρήσει και αντικαταστήσει (σκοτώσει) τις δικές μας, ανοίκουν στην δεύτερη που είναι και η πιο επικίνδυνη.

"Πόλεμος πατήρ πάντων, και με ελευθέρους ανέδειξε, τους άλλους δε δούλους."
"Ηράκλειτος".

Καλή χρονιά λοιπόν, αν και ο χρόνος αρχίζει από τον Μάρτιο και όχι τον Ιανουάριο.

Objector είπε...

της οποίας Ν.Τ.Π. σε βλέπω θερμό οπαδό και υπηρέτη!

Μπορεί κάποιος λόγω της άγνοιάς του να εξυπηρετεί κάποια ασαφή δύναμη, αλλά για να είναι και "θερμός οπαδός" σημαίνει να αποδέχεται την ύπαρξη αυτής της σκοτεινής δύναμης και να την υπηρετεί συνειδητά. Με κατηγορείς λοιπόν για κάτι τέτοιο; Μου δίνεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω τη λογική σου και έτσι αβίαστα να σε κατηγορήσω για "θερμό οπαδό" νεοεποχίτικων και αποκρυφιστικών εντύπων όπως το Τρίτο Μάτι και "υπηρέτη" της Νέας Εποχής. Δεν θα το κάνω.

Είναι ένα παραμύθι – μια ιστορία, που πήρε την θέση που είχε η γέννηση του Ιησού.

Ποιός είπε οτι το συγκεκριμένο παραμύθι εκτόπισε τη χριστιανική ιστορία της γέννησης του Ιησού; Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο; Πού αντικρούει το ένα το άλλο; Ξεκίνησε ο Ντίκενς να διδάσκεται στο μάθημα των θρησκευτικών; Σταμάτησαν οι άλλες θρησκευτικές ιστορίες επειδή κυκλοφόρησε το βιβλίο; Πού είναι ο πλάγιος, σιγανός και ύπουλος τρόπος που έγιναν αυτά;

Είναι ένα παραμύθι με ανθρώπινο συναισθηματικό μήνυμα. Δεν κάνει κατήχηση, ούτε την αντικαθιστά, ούτε την αντικρούει, ούτε τη συμπληρώνει. Δε βρίσκω με ποιά λογική τα αντιπαραβάλλεις. Είναι σαν να μου λες οτι η ιστορία του Ζορρό εκτόπισε την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Ποιος είσαι εσύ που κατέχεις τις επιστήμες ώστε να μπορείς να χαρακτηρίζεις ένα περιοδικό σαν ψευδοεπιστημονικό;

Θέλω να πιστεύω οτι είμαι ένας άνθρωπος με κοινή λογική που αναγνωρίζει τη διαφορά επιστήμης και "τυχαίο; δε νομιζω". Οι ψευδοεπιστήμες βρίθουν στις αποκρυφιστικές και νεοεποχίτικες εναλλακτικές θεραπείες και φιλοσοφίες γενικότερα -τις οποίες πραγματεύεται το συγκεκριμένο και άλλα περιοδικά- και αυτόν τον χαρακτηρισμό θα τον δεις τόσο και σε επιστημονικό μέχρι και σε θρησκευτικό (Ορθόδοξο) έντυπο.

Εσύ ποιός είσαι που με ξέρεις και με κατηγορείς για θερμό οπαδό της ΝΤΠ;

Αιρετικό ως προς τις απόψεις τίνος; Και γιατί αυτό αποτελεί κατηγορία για ένα περιοδικό;

Οι πιστοί χριστιανοί [...] Όχι μόνον δεν ταυτίζονται με τις πεποιθήσεις της Νέας Εποχής, αλλά διατυμπανίζουν τις διαφορές τους!

Το Τρίτο Μάτι προβάλλει ή δεν προβάλλει θέματα όπως Γκουρού, Διαλογισμό, Πνευματισμό, Εσωτερισμό, Παραψυχολογία, Παραθρησκείες, Αποκρυφισμό, Προφητείες, Αριθμολογία, Εξωγήινους, Ατλαντίδα, Μετενσάρκωση, Κούφια Γη, Αύρες, Ενεργειακά Πεδία, Παιδιά Ίντιγκο κτλ;

Προβάλλει ή δεν προβάλλει μια αιρετική, σκοτεινή κοσμοθεωρία οπου όλα είναι εχθρικά (Συνωμοσιολογία), χωρίς πουθενά το Τριαδικό Θεό;

Αν αυτό δεν το λες νεοεποχίτικο (εγώ το λέω), μπορείς να το πεις αποκρυφιστικό ή αιρετικό ή ό,τι άλλο θες. Το ίδιο το αποκαλεί "Αναζήτηση". Θα μπορούσε να το αποκαλέσει και "Βαγγέλη".

Βάσει αυτού λοιπόν δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να μας "διαφημίζεις" ένα άρθρο που συμφωνείς, αντί να διατυμπανίσεις τις διαφορές σας με το περιοδικό. Ή βλέπεις κάτι που δεν βλέπω εγώ, ή εγώ βλέπω κάτι που δεν βλέπεις εσύ.

Το φαινόμενο αυτό, να διαβάζουμε δλδ ότι θέλουμε και να μπορούμε να γράφουμε και να λέμε την γνώμη μας, λέγεται "ελευθερία του λόγου" και για αυτό το δικαίωμα έχει χυθεί πολύ αίμα!

Και το φαινόμενο των πιστών μιας θρησκείας που επηρεάζονται και παίρνουν στοιχεία άλλης πεποίθησης ονομάζεται συγκρητικισμός. Γιατί η Συνομωσιολογία είναι μια διεθνής συγκρητική "νεοθρησκεία" που ενώνει απο Άθεους, Αποκρυφιστές και Ουφολάτρες, μέχρι Προτεστάντες, Ορθόδοξους και Ισλαμιστές γύρω απο ένα κοινό εχθρό. Δεν έχει σημασία που άλλοι βάζουν μέσα το μεταφυσικό και άλλοι όχι. Είναι η μόνη "θρησκεία" που ενώνει τους ακολουθους της όχι γύρω απο ένα υπερβατικό θεό, αλλά ένα αόρατο εχθρό.

Objector είπε...

Μου κάνει εντύπωση πώς ένας άνθρωπος σαν εσένα που μισεί τον ρατσισμό να προσπαθεί να φιμώσει ότι δεν συμβαδίζει με την άποψή του.

Μου κάνει εντύπωση πώς ένας τόσο ακριβόλογος με τη λέξη "ρατσιστής" χρησιμοποιεί δυνατές λέξεις όπως "φιμώνω" τόσο εύκολα.

Βλέπω το "παράδοξο" φαινόμενο ενός άρθρου γραμμένου σε Χριστιανικό πνεύμα να παραπέμπει σε νεοεποχίτικο περιοδικό και παρεμβαίνω. Απο πότε η παρέμβαση είναι φίμωση; Πήρα τηλέφωνο τον πρωθυπουργό να του πω να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτών των περιοδικών; Ζήτησα να κλείσουν οι εκδόσεις Εσοπτρον, Αρχέτυπο, Δαυλός, Πύρινος Κόσμος κτλ; Έκαψα τα βιβλία και τα περιοδικά τους στη φωτιά;

Εγώ κάνω αυτό που προτιμώ εγώ. Αυτό που προτιμάς εσύ, μπορείς να το κάνεις εσύ.

Φυσικά και θα κάνεις αυτό που προτιμάς, αλλά όταν κάποιος παρατηρεί ένα "παράδοξο" (δηλ. ένα Χριστιανικό άρθρο να παραπέμπει σε ένα Αποκρυφιστικό περιοδικό) να περιμένεις κάποια αντίδραση, έστω και αν είναι η πρώτη μετά απο 3 χρόνια.

Δεν ασχολούμαι καθόλου με τους άθεους, τους αριστερούς και τους φανατισμένους πιστούς.

Αλλά για χάρη της Συνωμοσιολογίας προτιμάς -όπως και άλλοι Ορθόδοξοι- να ασχολείσαι με ένα Αποκρυφιστικό περιοδικό. Γούστα είναι αυτά.

Τους θεωρώ όλους ανεγκέφαλους και επικίνδυνους (γνώμη μου).

Γενικότητες, έτσι; Μαζί σου. Έτσι κι εγώ θεωρώ όλα τα παραπάνω περιοδικά (Τρίτο Μάτι, Ανιχνεύσεις, Φαινόμενα, Mystery, Strange και τα παλαιότερα Ανεξήγητο, Ατραπός, Παραψυχολογία, Terra Incognita, Φάκελος-Χ κτλ) Αποκρυφιστικά και Νεοεποχίτικα. Γνώμη μου βέβαια, αλλά δε νομίζω να διαφωνείς.

Και προφανώς τα θεωρείς λιγότερο επικίνδυνα απο τους άθεους, τους αριστερούς και τους φανατισμένους πιστούς, εφόσον ασχολείσαι με τουλάχιστον ένα απο αυτά.

Δεν έχει σημασία αν κάποια άρθρα τους είναι συμβατά με τις πεποιθήσεις κάποιων Ορθόδοξων, ούτε έχει σημασία αν κάποιοι Ορθόδοξοι επιλέγετε να διαβάζετε "τα μεν" (δλδ αυτά που αφορούν Συνωμοσιολογία, σκοτεινές δυνάμεις και ΝΤΠ) και προσπερνάτε "τα δε" (δλδ όλα τα υπόλοιπα που αφορούν UFO, Πνευματισμό, Αύρες, Παιδιά Ίντιγκο). Είναι πλαστός ο διαχωρισμός. Όλα αυτά αποτελούν ένα σώμα και ανήκουν σε μία Φιλολογία που είναι εκ φύσεως, εξ ολοκλήρου και ανεξαιρέτως Αποκρυφιστική.

Objector είπε...

Άλλο πράγμα να εκφράζει κάποιος τις πεποιθήσεις του, πράγμα τίμιο και παλικαρίσιο, και άλλο πράγμα να σου πλασάρει ως δήθεν δικό σου κάτι που δεν είναι, πράγμα άτιμο και ύπουλο.

Πρόσεξε κάτι φίλε μου. Τα περιοδικά τύπου Τρίτο Μάτι δεν εκφράζουν συνειδητά κάποιο δόγμα ούτε είναι "βαμμένα" με κάποιο κίνημα. Απλά πλασάρουν ένα "Αναζήτηση" και όποιος τσιμπήσει. Δεν είναι όμως ύπουλο κι αυτό; Αν έλεγαν οτι εκφράζουν τις πεποιθήσεις της πχ Θεοσοφίας ή πχ το κίνημα της Νέας Εποχής ή πχ των Νεοειδωλολατρών θα ήξερες τί διαβάζεις και αν πρέπει ως Χριστιανός να το αποφύγεις. Αυτό που εκφράζουν όμως είναι μια συγκρητιστική μπαχαλοκατάσταση οπου ο καθένας να μπορεί να διαβάσει αυτό που θέλει και να ταυτιστεί με αυτό. Ασαφές και αφηρημένο όπως θεωρείς το -επικίνδυνο- "Πνεύμα των Χριστουγέννων" του Ντίκενς.

Έτσι έχουμε το παράξενο φαινόμενο οπου ενα έντυπο που απευθύνεται σε έναν Ουφολάτρη ή έναν Αποκρυφιστή, να προσελκύει και τον Χριστιανό χάρην της Συνωμοσιολογίας. Και όταν ο Χριστιανός δει οτι αυτοί οι "ερευνητές της αλήθειας", που δεν φέρουν κάποια επικίνδυνη ταμπέλα, πολεμούν την Παγκοσμιοποίηση όπως αυτός, τότε τί γίνεται; Δες τη συζήτησή μας, που αντί να "διατυμπανίσεις τις διαφορές σου" με το Νεοεποχίτικο Τρίτο Μάτι, με μάλωσες όταν το κατηγόρησα ως ψευδοεπιστημονικό και αιρετικό. Δες εσένα που προτιμάς να διαβάζεις Νεοεποχίτες και Αποκρυφιστές Συνωμοσιολόγους αντί για Άθεους και Αριστερούς -που και οι δύο πολεμούν την παγκοσμιοποίηση. Για κάποιο άγνωστο για μένα λόγο τους δεύτερους τους θεωρείς πιο επικίνδυνους απο τους πρώτους. Για κάποιο λόγο τους δεύτερους τους καταδικάζεις απερίφραστα ενώ τους πρώτους τους υπερασπίζεσαι.

Όπως θεωρείς οτι είμαι "θερμός οπαδός" της ΝΤΠ ενώ μπορεί και να μην πιστεύω καν στην ύπαρξή της (φαντάζομαι για σένα αρκεί η άγνοια ή η άρνηση για να καταστήσει κάποιον υπηρέτη της), σκέψου οτι όσοι γράφουν ή διαβάζουν Νεοεποχίτικα και Αποκρυφιστικά περιοδικά είναι έστω και άθελά τους "θερμοί οπαδοί" κάποιου χώρου που ούτε οι ίδιοι δεν έχουν καθορίσει. Αλλά το οτι δε βάζουν οι ίδιοι συνειδητή ταμπέλα δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει. Θέλουν δε θέλουν, όλα ανήκουν στον ίδιο χώρο που είναι γεμάτος αποκρυφισμό, σκοτάδι και δεισιδαιμονία και καθόλου Χριστό. Και είναι θλιβερό που μερικοί Χριστιανοί το βλέπουν τόσο θετικά επειδή ικανοποιεί τις Συνωμοσιολογικές και Εσχατολογικές τους πεποιθήσεις ή ανησυχίες.

(συνεχίζω)

Objector είπε...

Με λυπεί να βλέπω ένα Ορθόδοξο να θέλει να διαβάσει για τη ΝΤΠ σε ένα περιοδικό που σε προηγούμενο τεύχος είχε ένα αντιχριστιανικό άρθρο.
Με λυπεί να βλέπω Ορθόδοξους που διαβάζουν για τον Εβραίο μάγο Νοστράδαμο, για "Κώδικα της Βίβλου", για Αριθμολογίες και ψευδο-προφητείες για να κατανοήσουν πχ την Αποκάλυψη.
Με λυπεί να βλέπω Ορθόδοξους που για χάρη της Συνωμοσιολογίας και της μάχης εναντίον της παγκοσμιοποίησης και της ΝΤΠ να βρίσκουν κοινά σημεία με την Αποκρυφιστική Φιλολογία και αυτά τα έντυπα. Και αντί να "διατυμπανίζουν τις διαφορές τους" να αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν ξέρω πόσο αυτό είναι βλαβερό, επικίνδυνο ή προσυλητιστικό, αλλά βλέπω μια μπαχαλοκατάσταση πιο αποκρουστική και κιτς απο τα παγκοσμιοποιημένα Χριστούγεννα.

Τόσο πολύ έχει καταφέρει πια να δέσει Ορθόδοξους και Αποκρυφιστές αυτή η Συνωμοσιολογία;

Πρόσεξε φίλε μου. Δεν ξέρω αν τα κάνεις τα παραπάνω, και ούτε λέω οτι τα κάνεις. Ούτε κρίνω πόσο καλός Χριστιανός είσαι, ούτε το παίζω πιο πιστός απο σένα. Και βέβαια δεν σε κατηγορώ για πλανεμένο ούτε για υποκριτή. Οπότε δεν χρειάζεται να υπερασπίσεις την πίστη σου, ούτε να μου πεις "Διαβάζω τα μεν και προσπερνάω τα δε". Όμως εσύ με κατηγόρησες για "θερμό οπαδό" της ΝΤΠ και φασίστα και στο ίδιο πνεύμα θα μπορούσα να σε πω νεοεποχίτη. Ακριβώς επειδή όμως ξέρω οτι δεν είσαι, μπορώ απλά να σου καταδείξω κι εγώ τί βλέπω σε σένα που ίσως δεν το βλέπεις εσύ. Αν κάποιοι Ορθόδοξοι θέλετε συνειδητά να διαβάζετε στα περιοδικά "Αναζήτησης" για Συνωμοσιολογίες, Εσχατολογικά και σκοτεινές δυνάμεις, τουλάχιστον καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε τί καπνό φουμάρουν και τί παριστάνουν. Ελπίζω αυτό να σου δώσει οφέλιμη τροφή για σκέψη για το ποιοί είναι οι "φίλοι" σου.

Πιο εύκολα θα βρεις το Χριστό στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία παρά στο Τρίτο Μάτι ή στη Συνωμοσιολόγία ;-)

Συγχώρεσέ με αν σε κούρασα και αν κάπου σε πρόσβαλα ή σε στεναχώρησα αυτές τις μέρες. Ειλικρινά εύχομαι, αν έχω ένα δίκιο σε αυτά που λέω -και πραγματικά δεν νομίζω να λέω τόσο παράλογα πράγματα- να σου έχω ανοίξει τα μάτια, αν έχει χρειαστεί. Δεν το παίζω πιο έξυπνος απο σένα: "Απο μικρό κι απο τρελό μαθαίνεις την αλήθεια" λέει η παροιμία, μπορεί να κερδίσεις δύο πράγματα και απο έναν άγνωστο κολλημένο φασίστα που τυχαία βρέθηκε στο διαδίκτυο.

φιλικά

IxNiLaTiS είπε...

Κατ’ αρχήν σου λέω ότι διαφωνώ σε όλα όσα λές.
Όσον αφορά στην αντιπάθειά σου στο περιοδικό 3μ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Αυτό το άρθρο μου φαίνεται αρκετά αποκαλυπτικό και για αυτό αναφέρθηκα σε αυτό. Αν τέτοιο άρθρο είχε βάλει κάποιο άλλο περιοδικό και είχε πέσει στην αντίληψή μου, πιθανόν να αναφερόμουν σε εκείνο. Είναι τόσο απλό. Δεν νομίζω ότι έχουμε κάτι άλλο να συζητήσουμε πάνω σε αυτό.

Όσον αφορά το αποκρυφιστικό, μυστικιστικό, και συνομοσιολογικό μέρος … ούτε μπορώ να κάνω τέτοια συζήτηση σε αυτό το μπλόκ, αλλά ούτε έχω την και όρεξη.

Και ξέρεις γιατί δεν έχω πλέον καμία όρεξη για τέτοιες συζητήσεις; Διότι έχω παρατηρήσει ότι όταν γίνεται μια τέτοια συζήτηση κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι συνομιλητές αναπτύσσουν επιχειρήματα επιχειρημάτων … αλλά στο τέλος ποτέ κανένας δεν αλλάζει άποψη.

Άλλωστε εσύ, όπως αποκαλύπτει και το ψευδώνυμό σου Objector (= Αντιρρησίας), ότι και να πώ, θα επιμένεις ότι πολύ σωστά εορτάζουν στα Xmas τον Santa Claus αντί για την γέννηση του Ιησού, ακόμα και οι αλλόθρησκοι όπως οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες.

Ή ακόμα περισσότερο ότι καλά κάνουν οι χριστιανοί και βλέπουν στον παχύσαρκο κοκκινοντυμένο κλόουν την ασκητική μορφή του Μεγάλου Βασιλείου…

Γούστα είναι αυτά!

Εγώ είμαι έξω από την συζήτηση – Καλή Χρονιά.