1.9.13

Ο Γερμανός (Solanum elaeagnifolium - Αγριοντοματιά)

Πρόκειται για ένα φυτό εισβολέα. Είναι ιθαγενές φυτό της Νότιας και Κεντρικής Αμερική. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα και τη μελιτζάνα, μόνο που είναι πολύ επιθετικό, δηλητηριώδες και επιβλαβές ζιζάνιο. Συγγενικό του ελληνικό είδος είναι ο στύφνος (Solanum nigrum). 


Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1927 κοντά στη Θεσσαλονίκη. Πιθανολογείται ότι σπόροι του βρίσκονταν σε αμερικάνικα λιπάσματα ή αργεντίνικα σιτηρά, που είχαν εισαχθεί τότε στη συμπρωτεύουσα. Οι Θεσσαλονικείς παρατήρησαν το φυτό σε μεγάλους αριθμούς στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής, το συνάρτησαν με τους Γερμανούς και το ονόμασαν «γερμανό». Σε άλλες περιοχές ονομάζεται «αγριοντοματιά» και «αγριομελιτζανιά» από την μορφή των λουλουδιών του ή των σφαιρικών καρπών του που μοιάζουν με ντοματάκια. Οι «γερμανοί» έχουν εισβάλει από βορρά προς νότο σε όλη την Ελλάδα κι έχουν κατακλύσει τις άκρες χωραφιών, τα πρανή των δρόμων και τις απεριποίητες πλατείες των πόλεων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα. Είναι ενδιαφέρον ότι στην Κύπρο οι «γερμανοί» εμφανίστηκαν μόλις το 1958.

Ώριμοι καρποί. Καλό είναι να μή φτάσουν στο έδαφος και πολλαπλασιάσουν το φυτό.

Εδώ παλιότερα φύτρωναν ακονιζιές και άλλα μελισσοκομικά φυτά. Τώρα πλέον έχουν αντικατασταθεί ... 

Μέσα σε δημοτικό πάρκο.
 Δυστυχώς παρά την ομορφιά του, αυτό το φυτό δεν ανήκει στην χλωρίδα του τόπου μας, δεν είναι μελισσοκομικό ούτε το βοσκάνε τα αιγοπρόβατα,  και είναι πολύ ανταγωνιστικό στα άλλα φυτά.  Έτσι, εκεί που πρίν φύτρωναν ακονιζιές, ηλιοτρόπια, και άλλα μελισσοκομικά φυτά, τώρα έχει εξαπλωθεί ο "γερμανός" . Ακόμα και τα χέρσα χωράφια που πρίν χρησίμευαν ώς βοσκοτόπια, σήμερα έχουν αχρηστευτεί από αυτό το τοξικό φυτό. 

Αυτό παλαιότερα ήταν βοσκοτόπι. Τώρα δεν κάνει για καμία βοσκή, ούτε για αιγοπρόβατα ούτε για μέλισσες.

Νομίζω ότι πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά και να ξεκινήσουμε όπου μπορούμε την εξόντωσή του. Ίσως θα πρέπει να ζητήσουμε από τους δήμους (που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για την καθαριότητα και την αποψίλωση των οδών) να δώσουν εντολή στους εργάτες τους να τα κόβουν με τα χλοοκοπτικά  όταν φροντίζουν τις άκρες των δρόμων. Παράλληλα κι εμείς να τα κόβουμε όπου και όσο μπορούμε στο μέτρο του δυνατού, δηλαδή στην αυλή μας , έξω από τα σπίτια μας, στα κτήματά μας κλπ ...

4 σχόλια:

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Συμφωνώ απολύτως ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ, δεν καταπολεμάται ούτε με το Glyphosate(κοινώς Roundup) τι οποίο είναι καθολικό ζιζανιοκτόνο.
Συνεπώς ο μόνος τρόπος είναι η καταπολέμηση χειρωνακτικά ή με μεσινέζα(χλοοκοπτικό με καλώδιο) αλλά με πολύ επιμέλεια έτσι ώστε να μην βγάλει σπόρο.
Ίσως πρέπει να θεωρηθεί ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΊΑ ζιζάνιο επικίνδυνο-καραντίνας και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα μη επέκτασης του σε όλη την χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πρέπει να λάβουμε θέση και εμείς και να προωθήσουμε δράσεις…

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Πολλαπλασιάζεται δυστυχώς τόσο με σπόρο αλλά και με κομμάτια ρίζας τουλάχιστον ενός εκατοστού!! συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ένα ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟΕΞΟΝΤΩΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ.

Unknown είπε...

εχω προβλημα ! τα καιω με φλογιστρο αλλα ξαναβγαινουν αλλος τροπος??

Unknown είπε...

Αυτό φυτό είναι τόσο οξυνο...έκοβα έκατσε ένα μπαλάκι κ με μάσκα προστατευτική...κ διαπέρασε το μάτι έκανε ευκασμα 1βαθμου κ ακόμη στραβιεμαι