24.3.12

Ώστε θέλεις να γίνεις μελισσοκόμος; Προσοχή στις παγίδες.

Κρίση, ανεργία και επερχόμενη φτώχεια μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα που καταρρέει... Πολλοί είναι εκείνοι που κατανοούν ότι η περίπτωση να πάρουν μια θέση ως υπάλληλοι στο σύστημα είναι μάλλον απίθανη, και στρέφονται προς την φύση,  στα παλαιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ένα από αυτά είναι και του μελισσοκόμου.

Το επάγγελμα του μελισσοκόμου από μακριά φαίνεται ευκολότερο και αποδοτικότερο από τα υπόλοιπα επαγγέλματα της φύσης, γιατί δεν χρειάζεται να έχεις δική σου γη (μεγάλα κεφάλαια) όπως χρειάζεται ο αγρότης, ούτε να είσαι δεμένος πάνω στην εργασία σου όλη μέρα κάθε μέρα όπως ο κτηνοτρόφος. Επίσης, υπάρχει μια ρομαντική ατμόσφαιρα γύρω από τη μέλισσα και το μέλι που ασκεί γοητεία στους ανθρώπους. Όποιος μαθαίνει ότι είμαι μελισσοκόμος (ειδικά οι γυναίκες) αμέσως με βομβαρδίζει με ερωτήσεις … Μύθος!

Ωραία λοιπόν - θα πεί κάποιος - θα πάμε στην επαρχία, θα έχουμε 200 μελίσσια x 30 κιλά μέλι το καθένα = 6τόνους μέλι x 10€ το κιλό = 60.000€ κάθε χρόνο, και θα λύσουμε το πρόβλημά μας μια και καλή!

Αν σκέπτεσαι έτσι, είσαι και εσύ μέσα σε αυτούς τους κακόμοιρους που ξεκινούν να ξοδεύουν χρήματα σε σεμινάρια μελισσοκομίας, συνεχίζουν να ξοδεύουν αγοράζοντας κυψέλες, μελίσσια και μελισσοκομικά μηχανήματα, ταΐζουν την βιομηχανία μελισσοκομικών ειδών, μετά από 3-5 χρόνια έχουν ξοδέψει μια περιουσία και δεν έχουν πάρει στάλα μέλι, και ο κύκλος κλείνει άδοξα με μια αγγελία στην εφημερίδα : "Πωλούνται κυψέλες σε καλή κατάσταση , τροφοδότες, μελιτοεξαγωγέας, κηροτήκτης σε τιμή ευκαιρίας".

Αγαπητέ φίλε η μελισσοκομία εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση σήμερα, έχει καταντήσει ένα ακριβό χόμπι για αριστοκράτες. Για να γίνεις επαγγελματίας μελισσοκόμος χρειάζεσαι το λιγότερο:

1-. 200 κυψέλες (χωρίς τις μέλισσες) 3 πατωμάτων με τροφοδότη, βασ. διάφραγμα, συνδετήρες, μπογιές κλπ, με κόστος η κάθε μία περί τα 70€ +φπα = 86€ Δηλαδή 17.200€

2-. 6,000 φύλλα κεριού με 0,70 λεπτά = 4.200€

3-. Ξεκινάς αγοράζοντας 30 μελίσσια (πληθυσμός μελισσών) με 120€ = 3.600€

4-. Μελιτοεξαγωγέα, πάγκο απολεπισμού, και άλλα μηχανήματα … 5.000€ (για μια αρχή. Αργότερα θα χρειαστείς πολύ  περισσότερα).

Σύνολο 30.000€ για αρχή!

5-. Αν θα μεταφέρεις τα μελίσσια σου (να είσαι βέβαιος ότι θα τα μεταφέρεις) χρειάζεσαι και φορτηγό αυτοκίνητο 4x4 ή αγροτικό με τρέιλερ. 

Στην Ελλάδα με τα πολλά ορεινά και τους δασικούς δρόμους το 4x4 είναι απαραίτητο!

6-. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ΧΩΡΟ! Αίθουσα 70- 120 τμ και άλλο τόσο εξωτερικό ακάλυπτο χώρο.

7-. Χρειάζεσαι πολλές ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΜΕΡΑΚΙ και να είσαι εργατικός. 

Η μελισσοκομία χρειάζεται χώρο και μηχανήματα.

Αν δεν διαθέτεις γνώσεις εμπειρία και μεράκι, αν φοβάσαι τα έντομα, αν δεν είσαι πολύ εργατικός, τότε ξέχνα την μελισσοκομία. Δεν είναι για εσένα.

Μελισσοκόμος θα γίνεις γιατί γνώρισες την μέλισσα και την αγάπησες τόσο πολύ, ώστε δεν μπορείς να μην ασχοληθείς με αυτήν. Τότε μόνον μπορείς να ασχοληθείς μαζί της και επαγγελματικά.  

Μελισσοκόμος δεν θα μπορέσεις να γίνεις επειδή ψάχνεις για μια δουλειά να ζήσεις, ή για να έχεις ένα συμπληρωματικό εισόδημα, γιατί στην καλύτερη περίπτωση απλά θα παίρνεις πίσω τα χρήματα που ξοδεύεις κάθε χρόνο δίχως να έχεις κάποιο κέρδος.

8-. Χρειάζεται επίσης να είσαι επικοινωνιακός χαρακτήρας για να αποκτήσεις πελατεία. Αν είσαι άνθρωπος εσωστρεφής και ιδιόρρυθμος, θα καταλήξεις να δουλεύεις για τους εμπόρους. 

Έγραψα αυτή την ανάρτηση γιατί βλέπω όλο και περισσότερους νέους (με το μυαλό πάνω από το κεφάλι να αερίζεται), να τρέχουν στα σεμινάρια μελισσοκομίας του ΙΓΕ, σε σημείο που οι θέσεις φοίτησης να εξαντλούνται τα πρώτα 10 λεπτά που ξεκινούν οι εγγραφές, και να μένουν εκατοντάδες απ’ έξω! Βλέπω ότι αυτό το φαινόμενο το παρατήρησαν και κάποιοι επιχειρηματίες και έσπευσαν να καλύψουν το κενό παραδίδοντας ιδιωτικά μαθήματα έναντι αδράς αμοιβής.

Γλυκά κέρδη από την μελισσοκομία έχουν μόνον όσοι μελισσοκόμοι την αγαπούν πραγματικά και έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια που ασχολούνται. Τα πρώτα 5 – 7 χρόνια έχαναν χρήματα, και μετά μπήκαν σε μια σειρά.

Γλυκά κέρδη από την μελισσοκομία βγάζουν επίσης και όλοι όσοι πωλούν σε μελισσοκόμους, δηλαδή οι κατασκευαστές και έμποροι μελισσοκομικών ειδών και μελισσοκομικών γνώσεων. Το τελευταίο θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί σας υπόσχομαι ότι όσα σεμινάρια και να παρακολουθήσετε, όσα χρήματα και να ξοδέψετε σε δίδακτρα, βρίσκεστε ακόμα σε βρεφονηπιακή κατάσταση αν δεν περάσετε τουλάχιστον 3-5 χρόνια πλάι στις μέλισσες.

Όχι δεν προσπαθώ να σας αποθαρρύνω, προσπαθώ να σας λογικέψω.  Λυπάμαι αυτά τα νέα παιδιά που κάποιος τους γέμισε το κεφάλι με όνειρα, και όσους νομίζουν ότι αν παρακολουθήσουν μελισσοκομικά σεμινάρια και δώσουν 2.000€ για να αγοράσουν 20 μελίσσια θα καταφέρουν να συμπληρώνουν το ετήσιο εισόδημά τους με μερικές χιλιάδες ευρώ. 
Αν έχω άδικο παρακαλώ ας με διορθώσει κάποιος. 

Παρακολούθησα τα μελισσοκομικά σεμινάρια του ΙΓΕ, και είχα την τύχη να έχω έναν πολύ καλό διδάσκαλο. Προς το τέλος των σεμιναρίων στο τμήμα μου είχαμε μείνει μόνον 5 άτομα , και από αυτά σήμερα ασκώ μελισσοκομία μόνον εγώ. Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν. 

Update.
Τα ίδια συμβαίνουν και με την σαλιγκαροτροφία

Αναρτώ σχόλιο από τον  παραπάνω σύνδεσμο:
poutarchos

Καλημέρα.Η “εκλεπτισμένη”ωρίμανση που ανέφερες έχει να κάνει σχέση μόνο με τον οικονομικό πάτο αυτής της χώρας(τότε μόνο θα καταλάβουμε ποιές είναι οι πραγματικές άνάγκες αυτού του τόπου για προιόντα). Εως τότε δυο πράγματα θα παρατηρείς μόνο αφενός την ανάγκη του κόσμου για εργασία στην επαρχία για ένα υποτηπώδες εισόδημα(πάνω απο 1.000.000 κόσμος θέλει να φύγει στην επαρχία για ένα απλο εισόδημα όπως το εννοείς εσύ)και αφετέρου θα παρατηρήσεις οτι οι μόνοι που κερδίσουν αυτή την στιγμή είναι αυτοί που υπόσχονται εργασία και όχι που αυτοί που πραγματικά εργάζονται.(π.χ οι”φίλοι” μας σαλιγκαροτρόφοι που υπόσχονται εισόδημα , πχ οι εταιρείες που σου υπόσχονται εκπαιδευση για φωτοβολταικα μεσω σεμιναρίων, η τρουφα, η στεμβια, το υποφαες,και όλες αυτές οι νέες καλλιέργειες που προωθούνται απο εμπόρους της ελπίδας σε ανθρώπους που προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον.Βλέπε ALPHA με τις αισιόδοξες ειδήσεις τους για νέα προιόντα χαχαχα βλέπε εφημερίδα ΕΘΝΟΣ που κάθε Σαββατοκυριακο εμπορεύεται χιλίαδες νέες θέσεις εργασίας με αντίτιμο τα 2 euro της αξιας τους.Ελπίζω να μην σας κουράσαμε πιστεύουμε οτι το μέλλον θα είναι πιο δύκολο απο οτι το φανταζόμαστε καλό κουράγιο φίλε με την προσπάθεια που κάνεις.

23 σχόλια:

Τάκης Κοντούλης είπε...

Πάρα μα πάρα πολύ σωστά αυτά που γράφεις !!! και συμπληρώνω αν μπει καποιος στην μελισσοκομία με μόνο σκοπό να κονομίσει απέτυχε παταγωδώς.
Εαν καποιος δεν υποφέρει από μελισσοκομική εμπύρετη ιωση και δεν έχει ανάγκη απο συνεχείς μελισσοκομικές θεραπειες ας κατση εκεί που βρίσκεται !!!

evangelos naxios είπε...

ΦΟΒΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!!!

Ζητώ συγνώμη που χωρίς άδεια σε λίγες ημέρες θα την υποκλέψω και θα την κάνω ανάρτηση,σε παρακαλώ μην την σβήσεις.....

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Ωραίο κείμενο.

explore.bees είπε...

πες τα Χρυσόστομε.

Χρήστος

yannis είπε...

Μα υπάρχει κανείς που μπορεί να πουλήσει πάνω από 500 κιλά λιανική? Δεν νοίιζω οτί υπαρχει πιθανότητα να συμπληρ'ωσει κανείς εισόδημα αν δεν έχει τουλάχιστον 3-4 χρόνια με τα μελίσσια.

Ανώνυμος είπε...

ο πατερας μου ηταν επαγγελματιας μελισσοκομος απο το 1967 και ακολουθησα κι εγω μαζι με τον αδερφο μου αυτο το επαγγελμα ως σημερα στα 45 μου...αν αυτο λεει κατι σε οσους νεους τα βλεπουν τοσο ευκολα κι ανεξοδα οπως τους λενε καποιοι επιτηδιοι του χωρου και ασχετοι με το αντικειμενο δημοσιογραφοι, μπορω να βεβαιωσω οτι οσα λες ειναι απολυτα σωστα συμπληρωνοντας τις πολλες ασθενειες των τελευταιων χρονων, τις απωλειες μελισσιων και τα ασταθη καιρικα φαινομενα που δυσχεραινουν την παραγωγη... μπραβο σου για την ολοσωστη, κατατοπιστικοτατη αναρτηση...

glam είπε...

".....Και μια μέρα, αφού έχεις ξοδέψει πολλά χρήματα και κόπο όλο τον χρόνο και ελπίζεις σε ένα καλό τρύγο που θα σε αποζημιώσει, μπορείς να τα χάσεις όλα ξαφνικά από μια δηλητηρίαση......»

markos aliprantis είπε...

Πάνο τα είπαμε και στο τηλέφωνο αλλά να συμληρώσω οτι δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά και κάτι "επιχειρηατίες"που εκμεταλεύονται την κρίση με την αναδουλιά και θέλουν να κάνουν τις αρπαχτές τους.Βέβαια δεν έχουν άδεια για να κάνουν σεμινάρια αλλά αν συμπληρωθούν τα "θύματα"τότε λένε σε αυτούς που έχουν άδεια να πάνε να διδάξουν.Όπως μου έλεγε φίλος μελισσομπλοκάς κάποιος απ'αυτούς που είδε γιατί ήθελε να αγοράσει μελίσσια δεν είχε ιδέα περί του αθλήματος και τώρα-λέει-έχει σχολή και κάνει σεμινάρια!!!!!!!

chaniabee είπε...

Φιλαράκι έχεις απόλυτο δίκιο!!! Πρόσθεσε ότι όλη αυτήν την περιουσία την έχεις εκτεθειμένη πάνω στα βουνά έρμαια στον κάθε γρουσούζη και στα καιρικά φαινόμενα! Η μελισσοκομία είναι πρώτα έρωτας και μετά επάγγελμα που μετά από καιρό σου προσφέρει και ένα εισόδημα ισα ισα για να λες ότι δεν ασχολούμαι τσάμπα! Όσοι ασχοληθήκαν μόνο για το κέρδος απότυχαν παταγωδώς!

Beekeeper είπε...

Καλημέρα, νομίζω το έχεις φουσκώσει λίγο με τα τετραγωνικά και τα 4χ4 :) αλλα σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Θα πρόσθετα οτι αν θες να έχει μέλισσες πρεπει να έχεις και έτοιμο χώρο να "στεγάσεις" μελισσοκομείο, ωστε να μην ενοχλείς και δυσφημίζεις συνολικά τον κλάδο.

IxNiLaTiS είπε...

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις. Αν έχει απολεπιστικό, μπεν μαρί, μηχανές για τροφές, 2 - 3 μελιτοεξαγωγείς ψυκτικό θάλαμο κλπ... θέλεις χώρο.

Αν θέλεις να κάνεις και συσκευασία που χρειάζεσαι "ISO 22000" θέλεις και τουαλέτες με ντουζιέρες, πυρίμαχες πόρτες, συγκεκριμένο πλακάκι κλπ.
Θέλεις χώρο, και δυστυχώς ο χώρος κοστίζει.

Όσο για το 4x4 αν κολλήσεις καμία φορά σε κανέναν λασποχωματόδρομο στο δάσος την νύκτα, και είσαι φορτωμένος με μελίσσια θα με θυμηθείς.

Άσε που υπάρχουν μέρη που χρειάζεσαι αποκλειστικά 4x4 για να μπείς αφού τα ισιώματα πιό κάτω είναι πάντα πιασμένα.

IxNiLaTiS είπε...

Μην απορείς με τις ντουζιέρες... Ναι! Αλλιώς iso δεν έχει :(

apocalypse2012 είπε...

δεν είναι τόσο δραματικά μερικές φορές χρειάζεται αυτό που λένε οι Αμερικάνοι just do it

apocalypse2012 είπε...

Ποια ben mari και iso όποιος έχει κάψα ας ξεκινήσει με 15 μελίσσια χωράφια οι περισσότεροι έχουμε και στη πορεία θα πάρει και ένα αγροτικό και άν του αρέσει θά μείνει

Unknown είπε...

αυτό που έχω παρατηρήσει πάντως από τη σύντομη μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με τη μελισσοκομία είναι η έλλειψη αλληλεγγύης και συνεργασίας στον κλάδο. Η δημοσίσευσή σου επιβεβαιώνει άλλη μία φορά την ελληνική νοοτροπία

IxNiLaTiS είπε...

Grigoris Chrysopoulos δε μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου. Αλληλεγγύη και συνεργασία υπάρχουν, και μάλιστα ίσως περισσότερο από ότι σε κάθε άλλο (ελεύθερο / αγροτικό) επάγγελμα.

Μελισσοκόμοι ενδιαφέρθηκαν και βρήκαν το κλεμμένο μου τρέιλερ
http://ixnilatis33.blogspot.gr/2012/06/blog-post_15.html

Μελισσοκόμος ήρθε και με βοήθησε όταν είχα μείνει στο δρόμο
http://ixnilatis33.blogspot.gr/2014/09/blog-post_75.html
Ξέρεις εσύ κάποιον έμπορο να στέλνει το δικό του αυτοκίνητο να κουβαλήσει τα εμπορεύματα άλλου εμπόρου;

Μελισσοκόμος με έμαθε να φτιάχνω βασίλισσες και να καταστρώνω το μελισσοκομικό πλάνο του έτους.

Μελισσοκόμοι με ειδοποιούν που δίνει τι, και μάλιστα μου κρατάνε και τόπο να τα φέρω.

Γενικά εμένα οι συνάδελφοι με έχουν βοηθήσει πολύ, πάρα πολύ, και εξακολουθούν να με βοηθούν. Ποτέ δε μου αρνήθηκαν βοήθεια.
Ακόμα και αυτή την ανάρτηση ως βοήθεια στους νέους την έβαλα, για να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν.

Εσύ όμως πώς εννοείς την συνεργασία και την αλληλεγγύη; Σε τί δε σε βοήθησαν;

Unknown είπε...

Από τις δέκα λέξεις που γράφεις, οι μισές είναι ξέχνα το και δεν... Καθόλου ενθαρρυντικο για να ασχοληθεί κανείς.

Ανώνυμος είπε...

ολλα αυτα που μας τσαμπουνας φιλαρακη ειναι μαλακιες στο τετραγονο τα διοροφα μελισια με τις
μελισες εχουνε 37 ευρο +ΦΠΑ τελικη τιμη και δεν χριαζεται καποιος να ξεκινησει με 200 ουτε με
100 μπορει και με 30 οπος ξεκινισα και εγω και ειμαι 5 χρωνια τωρα στον χορο τον μελισων

Flex είπε...

Εσύ δεν είσαι ούτε 1 μήνα.Είσαι άσχετος εντελώς μην πω τίποτα άλλο Sansio θέλω σ αυτή την τιμή όσα μπορείς να μου βρεις.

Στεργάτος Στέργιος, Αργυρούλα Σουλιώτη-Στεργάτου είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση Παναγιώτη! Επίσης θα πρέπει να υπολογίσει κανείς τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης (μέχρι να βγάλει μέλι και να το πουλήσει), ΟΓΑ, τροφοδοσίες μελισσιων και πολλά άλλα

Manos M είπε...

Χωρίς παρεξήγηση αλλά υπάρχει κλάδος ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών που για να ξεκινήσεις
για πρώτη φορά δεν έχει έξοδα ή προβλήματα? Υπάρχει επάγγελμα που κάνεις έναρξη και τρέχουν χρήματα. Είμαι τρίτη γενιά ελεύθερος επαγγελματίας. ένα παράδειγμα. Πριν περίπου 15 χρόνια πήρε ένα φίλος το πάτερα μου να του κάνει μία πρόταση να ανοίξουν μαζί έναν πρατήριο φούρνου (παρατήρηση ο πατέρας μου βγήκε στην σύνταξή με 37 χρόνια συνεχόμενα τεβε. έκανε τρία επαγγέλματα 1 ταπετσαρίες επίπλων 2 ταπετσαρίες αυτοκινήτων 3 γραφικές τέχνες)αυτό το αναφέρω γιατί ήταν ένας άνθρωπος που έπαιρνε αποφάσεις και ρίσκα.Στο προκείμενο ήταν ζεστός για να ανοίξει το πρατήριο, βάλανε κόστος μηνιαία έξοδα κτλ. όταν ο φίλος τον ρώτησε και στην τσέπη τι θα μπαίνει, η απάντηση του πάτερα μου ήτανε να στρώσει 3 χρόνια το μαγαζί και μετά βλέπουμε φυσικά δεν προχώρησε η ιδέα.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ δεν κάνεις μια εργασία με το τι θα κερδίζεις άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνεις ρίσκα.

Unknown είπε...

αγαπητε ιχνηλατη.πολυ σωστα τα εγραψες αλλα σε μερικα δεν θα συμφωνησω.οταν ξεκιναει καποιος με 30 μελισσια δεν αγοραζει και200 κυψελες να τις εχει καβαντζα ουτε 6000 φυλα κυριθρας και ποσο μαλλον απολεπιστικο μηχανημα.

IxNiLaTiS είπε...



" Για να γίνεις επαγγελματίας μελισσοκόμος χρειάζεσαι το λιγότερο: "

Το αναφέρω . .. Επαγγελματίας!!! και όχι να ξεκινήσει τώρα για να μάθει τι είναι το βασιλικό κελί.

Προφανώς δεν το διατύπωσα σωστά. Για να ξεκινήσει κανείς την μελισσοκομία (να μάθει να διαχειρίζεται μελίσσια) μπορεί να ξεκινήσει και με ένα μελίσσι.
Αφού μάθει λοιπόν, για να ξεκινήσει μετά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, δηλαδή να έχει κάποιο σοβαρό εισόδημα για να ζήσει, και όχι να βγάλει 100 κιλά μέλι, θέλει όλα τα παραπάνω που έγραψα. Και άλλα περισσότερα ...

Βεβαίως είναι λογικό να ξεκινήσει κάποιος σιγά - σιγά ... και θα γίνει επαγγελματίας μελισσοκόμος σε 5- 10 χρόνια - κάποτε. Αυτό δηλαδή που παθαίνουν το 90% των επίδοξων μελισσοκόμων, και τα παρατούν σε 2-3 χρόνια. Εγώ όμως αναφέρομαι σε εκείνον που θέλει να βγάλει ικανό εισόδημα ΤΩΡΑ, και θέλει να στήσει μία μελισσοκομική επιχείρηση. Πρέπει να δώσει χρήμα!

Τέλος πάντων, ακόμα και με την λάθος διατύπωση που έχω κάνει, νομίζω είναι κατανοητό αυτό που θέλω να πώ.