15.10.10

Το ξέχασα κλεισμένο.

Κατά το φόρτωμα των κυψελών από την Αττική για την Εύβοια, άφησα μερικά μελίσσια εδώ στην Αττική για να δω την διαφορά στην ανάπτυξη αυτών που πήγα στα ρείκια με αυτά που άφησα εδώ στην ακονιζιά. Το φόρτωμα έγινε Τρίτη βράδυ. 

Το Σάββατο το απόγευμα πήγα στα μελισσάκια που άφησα εδώ για να αλλάξω το δόλωμα στην σφηκοπαγίδα, και έγινα κίτρινος σαν το κερί. Είχα αφήσει εδώ μια κυψέλη έτοιμη για φόρτωμα, κλεισμένη. 4 ολόκληρες ημέρες κλεισμένη !

Έτρεξα να την ανοίξω. Το θέαμα ήταν φοβερό: Αμέσως άρχισαν να βγαίνουν μέλισσες οι οποίες μόλις έβγαιναν έξω, έπεφταν ανάποδα, κούναγαν λίγο τα πόδια τους και πέθαιναν, λές και περίμεναν να δούν το φώς για να πεθάνουν. Ταυτόχρονα, άλλες έβγαιναν έξω και έκαναν βόλτες μπροστά στην κυψέλη αφοδεύοντας.





Αυτή βγήκε έξω, έκατσε εκεί και πέθανε! 


 Αυτή βγήκε, αφόδευσε και επέστρεψε.

 
Φαντάζομαι οτι την επόμενη μέρα τα σερσένια θα έκαναν πάρτυ 

Δεν άνοιξα την κυψέλη να δω μέσα τι γίνεται, γιατί αφ΄ενός σουρούπωνε και αφ΄ετέρου το μελίσσι ήταν ήδη αρκετά στρεσαρισμένο, οπότε το άφησα για την άλλη ημέρα.

Ευτυχώς, απ΄ ότι κατάλαβα, οι μέλισσες που πέθαιναν ήταν εκείνες που ούτως ή άλλως θα παθαίναν λόγω γήρατος. Το μελισσάκι είναι μια χαρά, και σ αυτό βοήθησε ο ανοικτός πάτος με σήτα, αλλά και ο καιρός, αφού ήταν δροσερός και είχε ψιχαλίσει μερικές φορές.

6 σχόλια:

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Παναγιώτη μια φορά το έπαθα αυτό αλλα δυστυχώς όταν το άνοιξα μετά απο 3 μέρες ήταν αργά....ακόμα το θυμάμαι και κοντεύω να σκάσω...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιώτη
και γω την έπαθα πριν 5 χρόνια,αλλά κάνοντας την άλλη μέρα το πρωί 90 χιλιόμετρα το γλίτωσα το μελισσάκι.
Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι...

chaniabee είπε...

Κλείνω όλες της κυψέλες και αρχίζω να φορτώνω από τον Ομαλό να της κατεβάσω στο σπίτι για ξεχειμώνιασμα, ξαφνικά ανακαλύπτω ότι περίσσευαν 2 από λάθος υπολογισμό που έκανα όταν τις ανέβασα ( έκανα δυο δρόμους) . ο φίλος μου ο πολύκαρπος είχε τις δικες του δίπλα και του στέλνω μήνυμα να μου τις κρατά μαζί με τις δικες του μιας και έχει μεγάλο φορτηγό αυτός, τις κατέβασε μετά από 1.1/2 εβδομάδες…………. Αλλά εγώ τις δυο μέλισσες δεν τις ξανά άνοιξα όταν έφυγα!!!!!!! Οι μέλισσες δεν είχαν πάθει τίποτα πέρα από ελάχιστη φθορά!!! Δεν το πίστευα όταν τις άνοιξα…. Ελάχιστες νεκρές μέλισσες!

Φύση TV είπε...

Ευτυχως δεν εγινε το μεγαλο κακο που ολοι νομισαμε οταν διαβασαμε την αρχικη αναρτηση σου.Οι δεσποινιδες σωθηκαν.Χρειαζεται πολυ μεγαλη προσοχη στον χειρισμο,ειδικα κατα τις νυκτερινες ωρες εργασιας.Αν κ δεν μπορω να ασχοληθω πιο τακτικα με τα μελισσια των γονιων μου,τις αγαπω ιδιαιτερα τις μελισσουλες!
Βαγγελης
www.fisi.tv

markos aliprantis είπε...

Πάνο όλοι την έχουμε πατήσει μην κοιτάς που δεν το γράφουν.Άφησα ενα μελίσσι 4 μέρες αρχή καλοκαιριού γιατί το είχα βάλει πίσω από ένα σχηνάρι και δεν το είδα.Το μελίσσι κατά τα 3/4 είχε ψοφίσει.Επειδή είχε νέα και καλή μάνα πήρε τα πάνω του γρήγορα και ξαναέγινε μελίσσι κανονικό.Από τότε τα μεταφέρω το βράδυ και πηγαίνω αξημέρωτα και τα ανοίγω.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μην στενοχωριέσαι δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Συμβαίνουν και αυτά.