11.10.10

Κίτρινα κόπρανα. Πρόκειται περί ασθένειας;

Έχω μεταφέρει τα μελίσσια μου στα ρείκια της βορείου Ευβοίας. Δεν ήταν αρκετά δυνατά ώστε να περιμένω να μαζέψουν μέλια, αλλά τα πήγα εκεί για την γύρη που παίρνουν απ’ τα ρείκια, προκειμένου να δυναμώσουν.
Παρατήρησα όμως δύο πράγματα:

Το ένα είναι ότι οι μέλισσες αφοδεύουν έξω από την κυψέλη ( μέσα δεν κοίταξα καθόλου – δεν τα άνοιξα) αυτά τα κίτρινα περιττώματα που δεν γνωρίζω τι είναι.
Πρόκειται για κάποια ασθένεια, ή είναι φυσιολογικό λόγω κατανάλωσης γύρης;
Μήπως φταίει η υγρασία;
Γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει;

Περιττώματα ακόμα και μακριά από την κυψέλη, επάνω στις πέτρες.


 
Αμέσως εγκαινίασαν και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μου


Το δεύτερο (που το έχω παρατηρήσει και στο παρελθόν), είναι ότι επιστρέφοντας πολλές συλλέκτριες, ιδιαίτερα με γύρη, δεν καταφέρνουν να μπουν στην κυψέλη. Προσγειώνονται άτσαλα κοντά στην είσοδο, και κάθονται εκεί ακίνητες. Μερικές, μετά από λίγα λεπτά πετούν προς την είσοδο. Άλλες κάθονται εκεί και πεθαίνουν!
Έχω κάπου διαβάσει ότι δεν πρέπει να βάζουμε σανίδα μέχρι το έδαφος για να διευκολύνουμε την είδοδό τους στην κυψέλη, διότι αν αυτές είναι αδύναμες λόγω κάποιας νόσου, να μην επιστρέφουν μέσα και επιβαρύνουν το μελίσσι.
Γνωρίζει και πάνω σ’ αυτό κανείς κάτι; 

 
Μαζεμένες κάτω από την είσοδο, 
στα ξύλα που χρησιμοποιώ για βάσεις των κυψελών, 
και πάρα πολλές μαζεμένες στο έδαφος. 
Οι περισσότερες φέρουν γύρη.


3 σχόλια:

Melissocosmos είπε...

Παναγιώτη.
Τα κίτρινα περιττώματα που βλέπεις έχουν σχέση με διάρροια που έχουν οι μέλισσες σου εξ αιτίας ενδεχομένως κακής ποιότητας τροφών που καταναλώνουν, πιστεύω ότι το πευκόμελο ευθύνεται μιας και το ρείκι φημίζεται για το αντίθετο.
Πιστεύω όμως ότι είναι κάτι παροδικό και θα περάσει από μόνο του.
Οι μέλισσες που μένουν φορτωμένες γύρη για ώρες πολλές φορές έξω στην κυψέλη η και πάνω στην σανίδα πτήσεως είναι συχνό φαινόμενο που παρουσιάζεται κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο.
Πρόκειται για γερασμένες η καταπονημένες μέλισσες που τις εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους λόγο της υπερπροσπάθειας της εποχής, τόσο την άνοιξη όσο και τον Οκτώβριο οι μέλισσες τα δίνουν όλα για να αναπτυχτούν και να αποθηκεύσουν τροφές με αποτέλεσμα μερικές να καταρρέουν.

markos aliprantis είπε...

Συνήθως αυτό γίνεται όταν είναι για μέρες κλεισμένες και με την πρώτη καλοσύνη βγαίνουν έξω.Δεν ξέρω εκεί τί έγινε και πόσο καιρό έμειναν μέσα λόγω κρύου αλλά αυτά συμβαίνουν σχεδόν πάντα την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.Αφού ήσουν δίπλα τους γιατί δεν άνοιξες καμιά,έτσι για να δείς τί γίνεται;Οι ψόφιες έξω από την πόρτα είναι όπως τα είπε ο Βασίλης

IxNiLaTiS είπε...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις :)
Πήγα εχθές να τα δώ και ήταν μιά χαρά. Το πρόβλημα τώρα είναι οτι μπήκαμε σε περίοδο βροχών, και θα τα κλείσει μέσα, οπότε πάει και το ρείκι, και θα πρέπει να τα πάρω από εκεί :(

Από την άλλη με έγραψε ο αγροφύλακας της περιοχής, γιατί ήταν κοντά στον δρόμο. Μιλάμε για μιά περιοχή που όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι μελίσσια!