10.12.09

Παγίδα για το σκαθάρι "Aethina Tumida".

Μην τρέξετε πρώτα να δείτε τις εικόνες, δεν θα καταλάβετε τίποτα αν δεν διαβάσετε το κείμενο με την σειρά.

Ακόμα δεν είχαμε την τύχη στην Ελλάδα να γνωρίσουμε από κοντά το Aethina Tumida που έχει ταλαιπωρήσει την Αμερική και πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του και στην Ισπανία. Αλλά ... κάποια στιγμή θα μας επισκεφτεί. Όταν είδα τα videos που μας είχε δείξει στα σεμινάρια μελισσοκομίας του ΙΓΕ ο Σπύρος ( τον είχα δάσκαλο) είχα τρελαθεί στην ιδέα ότι υπήρχε περίπτωση να γεμίσουν οι κυψέλες μου από τα σιχαμερά σκουλήκια του σκαθαριού.

εικ.1 σκουλίκια του Aethina Tumida

Όλες οι παγίδες που έχω δει μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο εφαρμόζονται μέσα στο εσωτερικό της κυψέλης για να συλλέγουν τα σκαθάρια που έχουν μπεί μέσα και βρίσκονται στις σκοτεινές γωνιές της, στο καπάκι και κάτω από τα άκρα των κηρηθροφορέων που ακουμπούν στο σώμα.

Άρχισα λοιπόν να σκέπτομαι για να βρω έναν τρόπο που να εμποδίζει το σκαθάρι να εισβάλει στην κυψέλη, και όχι αφού εισβάλει μέσα, να το κυνηγάμε μετά.

Αν το σκαθάρι ήταν μεγαλύτερο από την μέλισσα τα πράγματα θα ήταν απλά: Θα βάζαμε μια σήτα έτσι ώστε να περνούν οι μέλισσες αλλά όχι το σκαθάρι. Εδώ όμως έχουμε ακριβώς το αντίθετο: Το σκαθάρι είναι τόσο μικρό ώστε μπορεί να περάσει ακόμα και μέσα από την σήτα του ανοικτού πάτου αν αυτή έχει τόσο άνοιγμα όσο χρειάζεται για να μην μπορεί να περάσει η μέλισσα.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα πρέπει κάτι να κάνουμε στην είσοδο. Τελικά μου φαίνεται πολύ απλό. Είχα παρακολουθήσει στο video (που μόλις το ξαναβρώ θα το αναρτήσω) ότι το Aethina Tumida προσγειώνεται στην σανίδα πτήσης της κυψέλης και μπαίνει μέσα τρέχοντας, ΟΧΙ πετώντας. Αμέσως οι μέλισσες φρουροί το κυνηγούν αλλά είναι γρηγορότερο από αυτές και διαθέτει πανοπλία ώστε ούτε να το δαγκώσουν μπορούν ούτε να το κεντρίσουν. Αμέσως το Aethina Tumida τρέχει μέσα στην κυψέλη, στον πάτο ή στα τοιχώματα και προσπαθεί αμέσως να βρεί τα σκοτεινά και ήσυχα μέρη της κυψέλης, συνήθως στις γωνίες του καπακιού.

Αυτό είναι το κλειδί, ότι δηλαδή μπαίνει μέσα τρέχοντας (περπατώντας γρήγορα) και ψάχνοντας για να βρει αμέσως ένα ήσυχο σκοτεινό σημείο για να κρυφτεί. Αυτό νομίζω ότι είναι και η Αχίλλειος πτέρνα του. Θα του προφέρουμε λοιπόν αυτό που θέλει αμέσως … :)

Τώρα κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα:

εικ. 2 Η παγίδα.

Ένα πλαστικό κουτί που είναι ανοικτό από την μια (εμπρός) πλευρά του με ύψος ανοίγματος μικρότερο από αυτό που χρειάζεται για να περάσει η μέλισσα, αλλά όμως θα χωράει να περάσεο το κυνηγημένο σκαθάρι. Το εσωτερικο των τοιχωμάτων του κουτιού θα είναι αλειμμένο με κόλλα ποντικών, και έτσι το κουτί θα έχει γίνει παγίδα. Μόλις το σκαθάρι μπει μέσα στο κουτάκι θα κολλήσει πάνω στην κόλλα, και θα μείνει εκεί.

εικ. 3 Τα εσωτερικά τοιχώμτα έναι αλειμμένα με κόλλα.


εικ.4 Η παγίδα όπως φάινεται από πίσω

Αυτό το κουτάκι θα τοποθετείται όπως στην εικόνα 5 μέσα στην κυψέλη αμέσως πίσω από την είσοδό της.

εικ. 5
Η εφαρμογή τηων δύο παγίδων στο εσωτερικό της κυψέλης.
Οι μέλισσες μπορούν να περνούν από το μεγάλο άνοιγμα,
στο οποία δεν θα φθάνει το σκαθάρι,
και έτσι θα αναγκαστεί να μπεί στις παγίδες.

Ακριβώς από επάνω θα τοποθετηθεί μια άλλη όμοια παγίδα ώστε να πιάσει τα σκαθάρια που προσπαθούν να εισβάλλουν περπατώντας στο εσωτερικού του εμπρόσθιου τοιχώματος. Κοιτάξτε την εικόνα

εικ. 6
Οι εισερχόμενες μέλισσες ίσως να δυσκολεύονται ελάχιστα στην είσοδό τους, αλλά η δυσκολία αυτή θα είναι απείρως μικρότερη της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν με τις γυρεοπαγίδες. Θα έχουμε όμως γλυτώσει από το σκαθάρι.

εικ. 7
Το σκαθάρι προσγειώνεται στην σανίδα πτήσης και τρέχει μέσα ...

εικ. 8 εκεί το περιμένει ο θάνατος.

Αν τελικά η σκέψη μου είναι σωστή και λειτουργήσει θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της Aethina Tumida.

Εννοείται ότι δεν κρατώ για τον εαυτό μου κανενός είδους δικαιώματα.

Μακάρι να επεξεργαστείτε αυτή την ιδέα, διότι σίγουρα η υλοποίησή της θα φανερώσει κάποια προβλήματα, και να δείτε πού χρειάζεται βελτίωση, ώστε να στείλουμε όλοι μαζί το Aethina Tumida από ΄κεί που ήρθε.

18 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Μπράβο Πάνο.Σωστή σκέψη αλλά θέλει δοκιμή και που ξέρεις μάλλον θα πιάσει.Ίσως ενοχλεί τα τελάρα στο μπροστινό μέρος αλλά αυτό είναι λεπτομέρια που διορθώνεται μετά και πάλι μπράβο.

IxNiLaTiS είπε...

Μάρκο σε ευχαριστώ και ελπίζω να είναι η παγίδα αποτελεσματική.
Θα μεταφράσω το κείμενο στα Αγγλικά και θα το στείλω στους Αμερικανούς να δούμε τι θα κάνουν.

chaniabee είπε...

Μπράβο ρε γάτα!!! Σου βγάζω το καπέλο!!! Αχρείαστη να είναι αλλά νομίζω ότι θα κάνει μεγάλη δουλειά! πρότεινε την σε κάποιον που έχει πρόβλημα από Αμερική!! Να μας πει και το αποτέλεσμα! Αφού δεν θες δικαιώματα( κακός για μένα) δώσε της τουλάχιστον το όνομα σου όπως ο φίλος ο Λανκσρτροθ!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μπράβο κ από μένα σκέπτεσαι σωστά και έτσι πρέπει να σκέπτεται ο καθένας μας .
Πρέπει όλο και να ετοιμαζόμαστε να το αντιμετωπίσουμε πριν είναι αργά.
Το κακό όταν χτυπά την πόρτα του γείτονα γρήγορα θα χτυπήσει και την δικιά μας.
Πολύ λογικά όλα όπως τα σκέφτηκες .Καλό είναι να μην μείνουν σε κάποιο συρτάρι στείλε σε παθόντος ίσως να χωράνε και κάποια βελτίωση. Και πάλι μπράβο σου για τις ανησυχίες σου τον τρόπο σκέψεως και την εφευρετικότητα σου.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Για λόγους ασφαλείας, για να μην μπεί μέλισσα μέσα και κολλήσει και αυτή(εκτός εαν δεν καταλαβα καλά)ή το άνοιγμα θα πρέπει να είναι μόλις λιγα χιλιοστά ή θα πρέπει να έχει κάποια σίτα πριν την είσοδο στην κόλλα για να μην μπαινει μελισσα ,αυτα τα αναφέρω από την εμπειρία μου από την δουλειά μου με τις απεντομώσεις, η σύλληψη της ιδέας σου είναι ΑΠΛΩΣ ΤΕΛΕΙΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη η ιδέα σου είναι πολύ καλή , ένα πιθανό πρόβλημα μπορεί να προκύψει ( ίσος ) με την τοποθέτηση και στήριξη της κάθετης παγίδας , εκεί ίσος θα χρειάζεται κάποιο ροκάνισμα η μπροστινή σανίδα της κυψέλης ώστε να χωρέσει η παγίδα αλλά να διατηρηθεί και το << διάστημα μελίσσης >> (6 ~ 9 mm ) . πάντως η σκέψη σου είναι τέλια !!! το χτυπήσεις εκεί που υπερτερούσε !!! , ίσος μάλιστα η παγίδα σου θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την παγίδα << APIΒURG>> του καθηγητή Υφαντίδη που κατασκευάστηκε για τον ίδιο σκοπό.

Manos είπε...

αναθεμα αν καταλαβα τι λες αλλα για να σου λενε ολοι μπραβο κατι καλο ειπες. οποτε μπραβο κι απο μενα. ειμαστε παλι φιλοι αμα θελεις κι εσυς

Παντος αλλε φορεσ μαζευονταπι πολλοι και σο υ λενε οτι κανει λαθος για το χομπυ σου που σκοτωνεις ζωα.

τωρα στο απαγοευσε και το κρατος επισημα (και αυτους λαθος θα μας τους πεις τωρα εσυ)

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/12/2009_312881

ειδες? δεν κυνηγας και σκεφτεσαι πιο καλα

μπραβο κι απο μενα αντε γεια

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Παναγιώτη είσαι μεγάλο τσακάλι τελικά .
Μπράβο και πάλι μπράβο.
Η κόλλα θα μπορούσε να μπει στα βαθύτερα σημεία της παγίδας ώστε οι μέλισσες να μην έχουν την παραμικρή επαφή με αυτήν.

explore.bees είπε...

Μπράβο μπράβο μπράβο Παναγιώτη ..

Πολυ καλή η ιδέα σου ..

( Ασχετο αλλα τι σχεδιαστικό προγραμμα χρησιμοποιης ,μου αρεσε το σχέδιο σου )


Χρήστος
explore.bees

Exagono είπε...

Παναγιωτη και μονο που καθησες και ασχοληθηκες τοσες ωρες ισως και μερες γιαυτο το θεμα σου βγαζω το καπελο.Στην ετικετα επρεπε να γραψεις.. εφευρεσεις..

warre.gr είπε...

Παναγιώτη καλημέρα.
Η ιδέα είναι πολύ καλή, συγχαρητήρια, αλλά έχω να κάνω δυο παρατηρήσεις.

Α)Η παγίδα συλλαμβάνει όσα σκαθάρια πάνε να μπουν από την είσοδο,
για τα σκαθάρια που πάνε να μπουν από τα πλέγματα εξαερισμού δεν κάνει τίποτα.

Β)Το βλέπω ανώφελο να αλείψουμε όλη την παγίδα με κόλλα.
Πιστεύω ότι το σκαθάρι, μια και μπαίνει περπατώντας, θα κολλήσει στο πρώτο του βήμα.

Γι'αυτό προτείνω,
Η κόλλα να είναι πάνω σε λεπτές κλωστές που θα σχηματίζουν ένα λαβύρινθο μέσα στην παγίδα,
και η παγίδα να μπαίνει όπου συχνάζουν τα σκαθάρια.

glam είπε...

Μπράβο κατ΄αρχήν, (μη πάρουν και τα μυαλά μας αέρα:)), θα περιμένουμε τα νέα από Αμέρικα.....

ΥΓ Άσχετα όμως από το αποτέλεσμα, είναι χάρισμα!

meliritos είπε...

Παναγιωτη μπραβο και απο εμενα πιστευω οτι εφτιαξες κατι απλο και ευχρηστο παντα τετοια.

Beekeeper είπε...

Πραγματικά πολυ ενδιαφέρον. Δεδομένο οτι ειναι αισθητά μικρότερο απο τη μέλισσα θα μπορουσε να λειτουργήσει. Το ευτυχημα θα είναι να μη χρειαστεί ποτέ να το δοκιμάσουμε.
Αλλη μια παγίδα υπάρχει εδω

Αυτο που ποτίνεις εσύ μοιαζει καλύτερο. Ωραίος!

IxNiLaTiS είπε...

@ Beekeeper
Και αυτή η παγίδα που παρέθεσες πρέπει να είναι πολύ καλή. Είδα ότι δουλεύει καλά. Θα μπορούσε ίσως και να συνδυαστεί με ετούτη που σκέφτηκα.

Εννοείται ότι σε περίπτωση που το σκαθάρι μας επισκεφτεί, οι σήτες θα γίνουν πολύ μικρότερες, όσο και αυτές των κουνουπιών.


@ explore.bees
Το πρόγραμμα είναι το Google SketchUp που μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν.

Άνθιμε η σήτα δεν χρειάζεται στην είσοδο της παγίδας γιατί η παγίδα έχει μικρότερο ύψος από αυτό πού χρειάζεται για να χωρέσει η μέλισσα.
Είχα σκεφτεί αυτό στην αρχή, αλλά φοβόμουν μήπως το σκαθάρι σκαρφαλώνει στην σήτα και μπαίνει από εκεί στην κυψέλη.

@ bee-talk
Το σκαθάρι θα κολλήσει αμέσως αλλά λογικά θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεκολλήσει βαδίζοντας προς το βάθος της παγίδας που είναι σκοτεινό και το κάνει να αισθάνεται ασφάλεια. Διαφορετικά το περιμένουν οι μέλισσες. Αυτό με τα νήματα που είπες δεν το κατάλαβα, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί. Θέλει ψάξιμο …

Ένα πρόβλημα που εντόπισα στην παγίδα, είναι ότι μπορεί το σκαθάρι να σκαρφαλώσει από το μέρος που ενώνονται οι δύο παγίδες. Θα πρέπει λοιπόν να είναι μια ενωμένη παγίδα δίχως πάτημα. Το έχω θέσει στην επόμενη ανάρτηση:
http://ixnilatis33.blogspot.com/2009/12/aethina-tumida-2.html

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΤΑ..

Unknown είπε...

Δεν υπαρχουν φώτο αδελφε

IxNiLaTiS είπε...

Ναι, το βλέπω ... Δε ξέρω τι συνέβη. Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα ο logger και επανέλθουν;