4.8.19

Γνωρίζατε ότι η μελισσοκομία είναι ανήθικη;


 Η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελεί σχολιασμό ή και απάντηση στο κείμενο της κ. Ελίζα Δημητρά, η οποία μάλιστα έχει και MSc (μεταπτυχιακό) στη βιοποικιλότητα!!!  η οποία χαρακτηρίζει την μελισσοκομία ανήθικη, και κατ επέκταση όσους την ασκούν. 
Οι μελισσοκόμοι είμαστε ανήθικοι!
Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενό της εν λόγω κυρίας εδώ:  



Ας πάρουμε όμως τις κατηγορίες από την αρχή μία – μία:  

Οι μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται τις μέλισσες για 2 λόγους:
• Για να παραχθεί μέλι το οποίο πωλείται και τους αποφέρει κέρδος.
• Για να επικονιάσουν (π.χ αμυγδαλιές), δραστηριότητα η οποία επίσης τους αποφέρει κέρδος.

Ναι, μόνον να διευκρινίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε  "κέρδος", δεν εννοούμε τον πλουτισμό αλλά την επιβίωση.  Εμάς δεν μας έχουν κόψει μισθούς. Ζούμε από τα χεράκια μας καταπονώντας την μέση μας και υπομένοντας   αμέτρητα κεντρίσματα. 

Οι μελισσοκόμοι της Ελλάδος δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα επικονίασης όπως οι μελισσοκόμοι της Αμερικής, και φαντάζομαι ότι αυτό το γνωρίζετε. Γιατί όμως το αποσιωπήσατε αφήνοντας να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι στην Ελλάδα παίρνουμε δήθεν χρήματα από το κράτος για την επικονίαση;  

• Οι μελισσοκόμοι ψαλιδίζουν τα φτερά των βασιλισσών για να τις αποτρέψουν από το να εγκαταλείψουν την κυψέλη και να δημιουργήσουν αποικία σε κάποιο άλλο μέρος – κάτι το οποίο θα έβλαπτε την παραγωγικότητα και το κέρδος τους.

Αυτό δεν είναι αλήθεια.  Κατά το παρελθόν οι παλαιοί μελισσοκόμοι ψαλίδιζαν ΛΙΓΟ τα φτερά των βασιλισσών για να διακρίνουν την ηλικία τους.  Στις βασίλισσες που γεννιούνταν δηλαδή σε μονά έτη ψαλίδιζαν το αριστερό φτερό, ενώ στα ζυγά έτη το δεξιό.  Σήμερα αυτή η πρακτική δεν ακολουθείται από τους μελισσοκόμους διότι είναι προτιμότερος ο χρωματισμός των βασιλισσών.
Το κόψιμο των φτερών δεν εμποδίζει τις μέλισσες να εγκαταλείψουν την κυψέλη (σμηνουργία). Όταν μία κυψέλη λάβει την απόφαση να σμηνουργήσει, αλλά η βασίλισσα δεν μπορεί να πετάξει, θα την θανατώσουν και θα σμηνουργήσουν μετά από μερικές μέρες με την πρώτη νέα παρθένα βασίλισσα που θα γεννηθεί.  Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε εκατομμύρια εικόνες από σμηνουργίες.  Αν ήταν όπως τα λέτε κα Δημητρά, τότε θα ψαλιδίζαμε τα φτερά και θα είχαμε ησυχάσει από τον πονοκέφαλο της σμηνουργίας.  Αλλά δεν είναι έτσι κα Δημητρά!

Επίσης το κόψιμο των φτερών μπορεί να οδηγήσει τις μέλισσες να θεωρήσουν την βασίλισσα μη κανονική και να την θανατώσουν / αντικαταστήσουν. Σε αυτή την περίπτωση το μελίσσι θα οπισθοδρομήσει και θα καταστεί μη παραγωγικό για εκείνη τη χρονιά.  
Οι μελισσοκόμοι εδώ και πολλά χρόνια δεν ψαλιδίζουν τα φτερά των βασιλισσών.

• Γονιμοποιούν τεχνητά τις βασίλισσες με το γνωστό (από την κτηνοτροφία) μηχάνημα που λέγεται rape rack το οποίο υπάρχει και σε μικροσκοπικό μέγεθος. Εν ολίγοις τις βιάζουν.

Αυτό δεν είναι αλήθεια.  Κανένας μελισσοκόμος δεν έχει την δυνατότητα να μπεί σε αυτή τη διαδικασία. Η τεχνητή γονιμοποίηση γίνεται μέσα σε εργαστήρια είτε από επιστήμονες είτε από σοβαρούς επαγγελματίες βασιλοτρόφους με σκοπό την βελτίωση των φυλετικών χαρακτηριστικών.  Δηλαδή για επιστημονικούς λόγους.  
Ο απλός μελισσοκόμος δεν ασχολείται με αυτό.  Δεν δύναται!

• Κάθε φορά που αφαιρούν μέλι από την κυψέλη, σκοτώνονται πολλές μέλισσες ή τραυματίζονται άσχημα (τους κόβονται πόδια πχ) από απρόσεκτο χειρισμό. Είναι αναπόφευκτο.

Και πάλι δεν ισχύει αυτό που λέτε, υπό την έννοια ότι δεν σκοτώνονται ΠΟΛΛΕΣ μέλισσες αλλά ελάχιστες ως και καμία, εκτός κι αν ο μελισσοκόμος είναι αρχάριος.  Οι μέλισσες σκοτώνονται μόνον όταν κλείνουμε το καπάκι της κυψέλης, αλλά λίγος καπνός και μια περιστροφή του καπακιού λύνει το πρόβλημα.
Ο μελισσοκόμος δεν θέλει να σκοτώνει μέλισσες διότι όταν σκοτώνεται μία μέλισσα εκκρίνει φερομόνες που ειδοποιούν τις άλλες μέλισσες ότι υπάρχψει "κίνδυνος", με αποτέλεσμα να αγριεύει όλο το μελίσσι, πολλές φορές  και τα διπλανά.  Έτσι ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να εργαστεί με άνεση.  Όμως, όπως άλλωστε κι εσείς παραδεχτήκατε είναι αναπόφευκτο μερικές φορές να σκοτώνονται κάποιες.  Δε το θέλουμε.

Εδώ θέλω να κάνω σε εσάς μία ερώτηση:  Όταν πάτε την άνοιξη η το καλοκαίρι ένα ταξίδι με το αυτοκίνητό σας, το παρμπρίζ και το μπροστινό  μέρος του αυτοκινήτου σας γεμίζει από σκοτωμένα έντομα. Τα κτυπήσατε στην εθνική οδό με το αυτοκίνητο !  
Αυτό σας καθιστά ανήθικη;

• Όποτε μεταφέρεται μια βασίλισσα σε νέα αποικία, την στέλνουν με μέλισσες / «σωματοφύλακες» που την προστατεύουν οι οποίοι πάντα σκοτώνονται από μέλισσες της νέας αποικίας.

Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι, ανάλογα τον μελισσοκόμο. Υπάρχουν τρόποι που δεν συμβαίνει αυτό, και οι μελισσοκόμοι τους προτιμούν διότι δεν δημιουργείται αναστάτωση στο μελίσσι.

• Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ΔΕΝ αφήνουν καθόλου μέλι στις μέλισσες όπως θα έπρεπε να κάνουν κανονικά, για να βγάλουν τον χειμώνα, και τους δίνουν αντ’ αυτού ζαχαρόνερο. Το φθηνό υποκατάστατο ζάχαρης δεν περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία, τα λίπη και τις βιταμίνες που έχει το μέλι. Αυτή η ανήθικη πρακτική αναγκάζει τις μέλισσες να εργάζονται παραπάνω για να αντικαταστήσουν το μέλι που λείπει.

Αυτό μόνον ένας ανίδεος μπορεί να το κάνει, και θα το πληρώσει! Το μελίσσι που θα ξεχειμωνιάσει αποκλειστικά με τεχνητές τροφές, αν δηλαδή τα καταφέρει και δεν καταρρεύσει, την άνοιξη θα είναι αδύναμο και θα καταστεί μη παραγωγικό.  Οι μελισσοκόμοι πάντα αφήνουν μέσα στην κυψέλη το απαιτούμενο μέλι, και μάλιστα μεταφέρουν τα μελίσσια σε άλλες ανθοφορίες για να βάλουν μέλια. 

Αλήθεια, εσείς σε ποια στοιχεία στηρίζεστε και λέτε ότι αυτό το κάνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι;  Ποιος τους μέτρησε;

• Σε πολύ κρύες περιοχές, αν αποφασίσουν ότι είναι ζημιογόνο να κρατήσουν τα μελίσσια ζωντανά τον χειμώνα, σκοτώνουν τα έντομα με κυανιούχο αέριο.

Αυτό γίνεται από λίγους μελισσοκόμους στον Καναδά και την Αλάσκα.  Γιατί και πάλι λέτε την μισή αλήθεια;

• Το χειρότερο όλων είναι πως για να πάρουν το σπέρμα από τους κηφήνες, ώστε να γονιμοποιήσουν τις βασίλισσες, τους συνθλίβουν σκοτώνοντάς τους ακαριαία. Πρώτα συνθλίβεται το κεφάλι τους κι ο θώρακάς τους, κατί που προκαλεί συστολή στην κοιλιακή τους περιοχή και φέρνει «τα μέσα έξω». Στη συνέχεια συνθλίβεται το υπόλοιπο σώμα. Οι βασίλισσες στην ζωή τους ζευγαρώνουν με 7 -17 κηφήνες οι οποίοι μετά το ζευγάρωμα πεθαίνουν.
Έχει μια διαφορά να πεθάνεις μετά από ζευγάρωμα και ελεύθερη ζωή από το να σε φυλακίσουν ώστε να σε δολοφονήσουν για να σου πάρουν μια μέρα το σπέρμα. Ειδικά αν σκεφτούμε πόσες χιλιάδες χλμ ταξιδεύουν κανονικά και πόσα άνθη επισκέπτονται όντας ελεύθεροι.

Κατ αρχήν κάνετε μία γκάφα: οι κηφήνες δεν επισκέπτονται άνθη όπως λέτε. Οι κηφήνες δεν εργάζονται, παρα μόνον συχνάζουν σε περιοχές κηφήνων και περιμένουν μήπως περάσει κάποια παρθένα βασίλισσα. Γι αυτό και στην ανθρώπινη κοινωνία η λέξη "κηφήνας" περιγράφει τον τεμπέλη που τρώει δίχως να εργάζεται. Αφού έχετε μεταπτυχιακό στην βιοποικιλότητα, αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζατε…

Οι κηφήνες παραμένουν ελεύθεροι και συλλαμβάνονται λίγο πρίν πάνε στο εργαστήριο για την γονιμοποίηση. Φυσικά μεταφέρονται σε ειδικά κλουβιά. Αυτό εσείς το ονομάζετε φυλακή;  Είναι προφανές ότι κάνετε πολιτική και προπαγάνδα.   Στα υπόλοιπα περί τεχνητής γονιμοποίησης αναφέρθηκα πιο πάνω.

• Το μέλι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με βίγκαν εναλλακτικές λύσεις, όπως σιρόπι ρυζιού, νέκταρ αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, βύνη κριθαριού, μελάσα, βιολογική ζάχαρη από ζαχαρότευτλο, χαρουπόμελο, Sucanat, σόργο ή φρουκτόζη.

Το μέλι είναι ένα περίπλοκο προϊόν με πάνω από 70 συστατικά και δεν έχει καμία σχέση με τα σιρόπια που προτείνετε, και προέρχονται από την χημική διάσπαση του αμύλου.  Επίσης δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την ζάχαρη, ακόμα και την βιολογική.  Είστε λοιπόν βεβαία ότι μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιες γλυκαντικές ουσίες;  Αλλά αυτό το αφήνω για να σας απαντήσει κάποιος κατάλληλος επιστήμονας.

Εδώ θέλω να διευκρινίσω και κάτι άλλο.  Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν οι βιγκανιστές τρώνε ή όχι μέλι, και δεν προσπαθώ να τους προτρέψω σε κάτι τέτοιο.  Θα ήταν χαζό, διότι γνωρίζω ότι η ορμή του κινήματος και το πείσμα των οπαδών του  μόνον με αυτά μίας νεοσύστατης  θρησκευτικής αίρεσης μπορούν να συγκριθούν.  Άλλωστε είναι δικαίωμα του καθενός να μην φάει κάτι αν δεν το θέλει.  Με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνον ο χαρακτηρισμός   περί ανήθικων πρακτικών στη μελισσοκομία.  

Και κάτι άλλο που περιέργως αποσιωπήσατε …  
Ως ειδικός στην βιοποικιλότητα, φαντάζομαι ότι  θα γνωρίζετε πως η μέλισσα είναι ο βασικός επικονιαστής του οικοσυστήματος, και ότι με την εξάπλωση του βαρρόα από την κορεατική χερσόνησο σε όλον τον κόσμο δεν υπάρχουν πλέον  ελεύθερες μέλισσες παρά μόνον αυτές που βρίσκονται στις κυψέλες των μελισσοκόμων.  

Πλέον οι μέλισσες έχουν απολύτως ανάγκη την ανθρώπινη παρέμβαση για να επιβιώσουν.  Γι αυτό και το επίδομα επικονίασης που δίνουν στους μελισσοκόμους κάποια κράτη.

Αν οι μελισσοκόμοι παρατήσουν την μελισσοκομία ως ασύμφορη,  τόσο οι καλλιέργειες όσο και το οικοσύστημα θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα.  Τα τρόφιμα θα είναι λιγοστά και πανάκριβα, και είμαστε στο παρα 5’’ για αυτή την κατάσταση.

Ο μελισσοκόμος εργάζεται σκληρά για να βγάλει ουσιαστικά ένα μεροκάματο, να μπορέσει να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του. Και παρόλο που σήμερα όλο το οικοσύστημα στηρίζεται στην πλάτη του μελισσοκόμου, ο ίδιος δεν στηρίζεται από πουθενά και από κανέναν, και ταυτόχρονα βρίσκεται διαρκώς υπό διωγμό … θα χρειάζονταν  πολλές σελίδες για να σας το εξηγήσω.  

Εσείς λοιπόν κυρία Ελίζα Δημητρά, που έχετε και MSc στην βιοποικιλότητα, μας κατηγορείτε ότι ασκούμε ανήθικες πρακτικές. Μπορείτε να μας υποδείξετε μερικές ηθικές πρακτικές για να τις αντικαταστήσουμε;  Θα το κάνουμε ευχαρίστως!

Βλέπετε … το να κατηγορεί κάποιος ως ανήθικους όσους δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, είναι εύκολο, ανεύθυνο και ως εκ τούτου είναι και απολύτως ανήθικο!  

Υποδείξατέ μας λοιπόν παρακαλώ μερικές ηθικές πρακτικές να σταματήσουμε τις (κατά την άποψή σας) ανήθικες. 

Διότι αν δεν είστε μέρος της λύσης τότε είστε κι εσείς μέρος του προβλήματος!

Καταλάβατε κυρία Δημητρά; 

29 σχόλια:

Niki Martimianaki είπε...

Η μελισσοκομία επιδοτείται στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς είναι ένας άλλος οικονομικός τομέας. Το βλέπετε και εδώ.https://eforigi.com.gr/.../4082-anoiksan-ta-programmata...
Όταν κάποιος αναφέρει ότι θέλει να βγάλει ένα μεροκάματο για την οικογένεια του, πρέπει να καταλάβουμε ότι ΠΛΕΟΝ εχουμε φτάσει σε ένα σημείο όσον αφορά το περιβαλλοντικό αντίκτυπο ότι για να ζήσουμε πραγματικά οι οικογένειες μας και οι μελλοντικές γενιές πρέπει σκεφτόμαστε τη μεγάλη εικόνα.
Οι μέλισσες είναι τυχαία επικονιαστές. ΔΕν είναι αυτή η δουλειά τους. Αυτές απλά συλλέγουν τη γύρη από τα λουλούδια και επιστρέφοντας στις κυψέλες αυτή πέφτει. Επικονιαστές είναι και πολλά άλλα είδη αγριομελισσών, όπως οι bumble bees, οι νυχτερίδες, τα σκαθάρια, οι σκώροι και πολλά πτηνά. Οι συμβατικές μάλιστα μέλισσες αποτελούν κίνδυνο για τις ιθαγενείς μέλισσες λόγω των ασθενειών που κουβαλάνε, και αυτό επειδή εν αρχη ο οργανισμός τους αποδυναμώνεται από τα ζαχαρούχα βιομηχανικά σκευάσματα που τους χορηγούν οι μελισσοκόμοι όταν τους κλέβουν το μέλι. Επιπλέον τους χορηγούνται αντιβιοτικά και φάρμακα για να καταπολεμήσουν παράσιτα. Αυτό τι δημιουργεί; Τις κάνει ανθεκτικές σε αυτούς τους παθόγονους μικροοργανισμούς. Μάλιστα, επιμολύνουν και άλλα έντομα. Παράγουν το μελι, για να έχου τροφή για το χειμώνα. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ για το μέλι της μέλισσας, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ καμία ανάγκη για τις γαλακτικές εκκρίσεις του αρουραίου, του σκύλου, της κατσαρίδας και της αγελάδας. Η βιομηχανία είναι πίσω από όλα αυτά και δείτε που φτάσαμε σαν ανθρώπινο είδος. Το ότι το μέλι είναι αντιμικροβιακό, πλούσιο σε θρεπτικά ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ είναι μια τροφή κατάλληλα σχεδιασμένη για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους, για να τις διατήρησει το χειμώνα έτσι ώστε να έχουν δύναμη να κρατήσουν τις κυψέλες τους.
Οι μέλισσες στρεσσάρονται απίστευτα παίρνοντας τη τροφή τους.
Θελετε να προστατεύσετε τις μέλισσες; Τότε δείτε το δάσος και όχι το δένδρο. Κρατήστε τις κυψέλες σας και στηρίξτε τις μέλισσες αφιλοκερδώς. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ το διατηρώ τις μέλισσες και περιμένω κάτι σε αντάλλαγμα. Τις ρωτήσατε; Όχι, μόνοι σας κάνατε υποθέσεις.
Και αν πραγματικά θέλετε να προστατεύσετε τις μέλισσες, τι πιέσεις ασκείτε στη κυβέρνηση για τη κατάργηση των φυτοφαρμάκων; Η Γάλλια πρώτη σα χώρα κατάργησε τα πιο τοξικά φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες.
Για να βοηθήσετε τις μέλισσες φυτέψτε κατάλληλα λουλούδια και μάθετε περισσότερα εδώ thebeecamp.com

Το μέλι είναι ενα γλυκαντικό με χημική σύσταση όμοια με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και τη σουκρόζη. Αποτελέσματα από μια τυχαιοποιημένη διασταυρωτική έρευνα ανέδειξε ότι τα 50γρ μέλι την ημέρα για 2 εβδομάδες δεν εμφάνισαν καμία διαφορά ως προς τη γλυκαιμική απόκριση συγκριτκά με τη σουκρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού. Τόσο το μέλι, η σουκρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού εμφάνισαν την ίδια μεταβολική , λιπιδιακή και φλεγμονώδη απόκριση σε όλους τους συμμετέχοντες και αυτό λόγω ότι το μέλι περιέχει τα ίδια επίπεδα σακχάρων. Μάλιστα διαθέτει την ίδια περιεκτικότητα σε φρουκτόζη όσο και το σιρόπι καλαμποκιού (40,9 και 41γρ ανά 100γρ αντιστοίχως).

ΜΕ λίγα λόγια ο οργανισμός το αναγνωρίζει σα ζάχαρη, δε κάνει διαχωρισμούς. Είναι αντιμικροβιακό κλπ επειδή αποσκοπεί να προστατεύσει τον οργανισμό της μέλισσας και μόνο.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

**Carpe Diem** είπε...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κύριε Χ (τουλάχιστον εγώ υπογράφω):

0) Ας δούμε εδώ βασιλοτρόφο στην Ελλάδα και τι "ωραία" υποκατάστατα ταΐζουν τις μέλισσες στην Ελλάδα οι καλοί ηθικοί Έλληνες μελισσοκόμοι:
https://orinimelissa.blogspot.com/2019/05/blog-post_37.html?fbclid=IwAR1ShLj07OotRo688XNyGIfPuEUXJ5xnNs1P7D7VserEKWm2zOW_Q3bvR3k


1) To ότι δεν σας στηρίζει κανείς είναι ψέμα:

Iδού οι επιδοτήσεις για το 2019:

https://eforigi.com.gr/news/agri/item/4082-anoiksan-ta-programmata-melissokomias-gia-to-2019?fbclid=IwAR07UIOtNemFPZiDZd5mHnvuDg-g9WySfPE7MYTF6pkOpLoL_5jThfuDRKo

2) Η παρουσίαση δεν έχει τίτλο "Η μελισσοκομία στην Ελλάδα" οπότε για ποιο λόγο να μην αναφερθώ σε ΟΛΕΣ τις πρακτικές που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως; Ξέρετε υπάρχουν κι οι Έλληνες της διασποράς που αγοράζουν μέλι από τον Καναδά π.χ.

3) Η ειδίκευσή του μεταπτυχιακού μου αφορά τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ελλάδα και έτσι δεν έχω κανένα λόγο να γνωρίζω για τους κηφήνες λεπτομέρειες. Μεταπτυχιακό στην διατήρηση της βιοποικιλότητας έχω, όχι στην εκμετάλλευση της μέλισσας.

Η εν λόγω παρουσίαση έγινε έπειτα από προσωπική έρευνα αφού μου ζητήθηκε από καθηγήτρια ιδιωτικής σχολής στα πλαίσια ενός εγχειρήματος που αφορούσε προγράμματα ευαισθητοποίησης για τις μέλισσες.

4) " • Γονιμοποιούν τεχνητά τις βασίλισσες με το γνωστό (από την κτηνοτροφία) μηχάνημα που λέγεται rape rack το οποίο υπάρχει και σε μικροσκοπικό μέγεθος. Εν ολίγοις τις βιάζουν.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Κανένας μελισσοκόμος δεν έχει την δυνατότητα να μπεί σε αυτή τη διαδικασία. Η τεχνητή γονιμοποίηση γίνεται μέσα σε εργαστήρια είτε από επιστήμονες είτε από σοβαρούς επαγγελματίες βασιλοτρόφους με σκοπό την βελτίωση των φυλετικών χαρακτηριστικών. Δηλαδή για επιστημονικούς λόγους.
Ο απλός μελισσοκόμος δεν ασχολείται με αυτό. Δεν δύναται!" -> Εξαιρετικά, κάνει άλλος τη βρωμοδουλειά για εσάς. Όπως οι σφαγείς σφάζουν τα ζώα που πουλάνε οι κρεοπώλεις και βγαίνουν μετά οι τελευταίοι να πουν στην τηλεόραση "εμείς δεν τα σφάζουμε", γελάνε κι οι πέτρες.

5) "Οι κηφήνες παραμένουν ελεύθεροι και συλλαμβάνονται λίγο πρίν πάνε στο εργαστήριο για την γονιμοποίηση. Φυσικά μεταφέρονται σε ειδικά κλουβιά. Αυτό εσείς το ονομάζετε φυλακή;" - Μπα, Λούνα παρκ πρέπει να το πούμε μάλλον. Μα είστε σοβαρός; Μόνος σας λέτε ότι "συλλαμβάνονται". Θέλετε σοβαρά να συζητήσουμε για την ηθική αυτής της πρακτικής;

6) Δεν υφίσταται η λέξη βιγκανιστής. Βίγκαν είναι το σωστό. Μόνο και μόνο που χρησιμοποιείτε αυτή την λέξη, προκαλείτε γέλιο.

7) Πάρτε λίγη ακόμη τροφή:

https://www.plantbasednt.gr/meli?fbclid=IwAR0pSaZhT2fPylMO_zoyjoL3GpmAkx31ftviNc-AFBtU-qSXatM4Tm-QzQI

8) Αν η ενασχόλησή σας με τις μέλισσες ήταν αλτρουιστική, δεν θα βγάζατε τα προς το ζην από τον μόχθο τους. Όπως εμείς τρέχουμε να διασώσουμε όποιο ζώο χρειάζεται βοήθεια χωρίς να το εκμεταλλευτούμε αφού το διασώσουμε, έτσι κάντε κι εσείς με τις μέλισσες:

http://thebeecamp.com/?fbclid=IwAR05bdOGjAMTRj6hW6hJtSEztCpTTw17d-sQgADupabR_7HJCuhsES506u8

Μόνοι σας μέσα από αυτήν την ανάρτηση παρουσιάζετε την ανηθικότητα της ενασχόλησής σας. Με τα χεράκια σας βγάζετε τα ματάκια σας.

Καλή συνέχεια.

Niki Martimianaki είπε...

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ:

https://academic.oup.com/jn/article/145/10/2265/4590115
https://americanbeejournal.com/antibiotics-and-the-beekeeper/?fbclid=IwAR0DMaxByIo9UH4rZgJj6LvRu8ydKQFSbQZHj2jf7aBseUw6DRtJI0XeEtg

https://www.pnas.org/content/110/22/8842
Οι Mao et al (2015) αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφής που αντικαθιστά το μέλι εμποδίζει τις μέλισσες να εκτεθούν σε ουσίες που βοηθούν τις μέλισσες να καταπολεμούν τις τοξίνες, όπως αυτές που υπάρχουν στα φυτοφάρμακα.Όπως αναφέρατε αφήνετε ένα μέρος μελιού, δεν τους παίρνετε όλο, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι δεν τους αντικαθιστάτε με σκευάσματα εμπορίου. Αν τους παίρνετε το μέλι, αυτές τις τρώνε;


An entomologist at the University of California led a research team that has examined the evidence by analyzing the large body of research done in this area. They discovered that managed bees are spreading diseases to wild bees. “Even in cases when the managed bees do not have a disease, they still stress local wild bees, making them more susceptible to disease,” says Peter Graystock, a postdoctoral researcher in the Department of Entomology and the lead author of the study. https://ucrtoday.ucr.edu/33068

Experts at the Department of Zoology at Cambridge University found that the rise in amateur beekeepers is contributing to the decline of wild bees saying, “Keeping honeybees is an extractive activity. It removes pollen and nectar from the environment, which are natural resources needed by many wild species of bee and other pollinators…Honeybees are artificially-bred agricultural animals similar to livestock such as pigs and cows. But this livestock can roam beyond any enclosures to disrupt local ecosystems through competition and disease.” https://www.cam.ac.uk/research/news/think-of-honeybees-as-livestock-not-wildlife-argue-experts

Unknown είπε...


μαλών είστε εκτος τόπου και χρόνου και κάλο είναι να ασχοληθείτε με αυτό που ειδικεύεστε ......(αποκτώ ένα πτυχίο στα Μαθηματικά και ένα MSc για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας με διατριβή ειδίκευσης στη χρήση διασταυρούμενων δομών από αρκούδες και άλλα θηλαστικά στη Βόρειο Δυτική Ελλάδα. Έχω εργαστεί ως (εθελοντής) φροντιστής ζώων σε πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα (με θαλάσσιες χελώνες, σφραγίδες, άγρια ​​πτηνά κλπ.) Και στο εξωτερικό (με πιθήκους και μικρά θηλαστικά).)...... άσο άφορα της επιδότησης 1 κυψέλη αδια κανί 55Ε Κλειδιά πόρτες 8 Ε πλαισια 20=18 Ε κεριά 20=26 Ε βάψιμο στοκάρισμα 10Ε (μη τοξικά χρώματα)συνολο = 117 Ε στης 100 επιδότησε για 10 με 20 Ε στη κάθε μια δηλαδή 200 Ε.β Ρωτήστε συνάδελφους σας που ασχολούνται με τη μελισσοκομια που πάνε η επιδότησης. Όσο για το ..( Γονιμοποιούν τεχνητά τις βασίλισσες με το γνωστό (από την κτηνοτροφία) μηχάνημα που λέγεται rape rack το οποίο υπάρχει και σε μικροσκοπικό μέγεθος. Εν ολίγοις τις βιάζουν)και πάλη Ρωτήστε συνάδελφους σας και καθηγητές απο τα πανεπιστήμιά .εκτος και αν δε σας αρέσουν.και για να τελειώνω εδώ έπρεπε να ασχοληθείτε λίγο παραπανω με το θάμα αυτό μια και πληρωθηκατε και οχι να δυσφημιστεί ένας ολόκληρος κλάδος έτσι ανεύθυνα .

Unknown είπε...

3) Η ειδίκευσή του μεταπτυχιακού μου αφορά τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ελλάδα και έτσι δεν έχω κανένα λόγο να γνωρίζω για τους κηφήνες λεπτομέρειες. Μεταπτυχιακό στην διατήρηση της βιοποικιλότητας έχω, όχι στην εκμετάλλευση της μέλισσας.

Η εν λόγω παρουσίαση έγινε έπειτα από προσωπική έρευνα αφού μου ζητήθηκε από καθηγήτρια ιδιωτικής σχολής στα πλαίσια ενός εγχειρήματος που αφορούσε προγράμματα ευαισθητοποίησης για τις μέλισσες.
Ωραία παρουσίαση έκανες οτι θα πρεπε για παΐδια .Γεμάτη αρλούμπες ΠΟΥ ΣΤΗΡΊΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΠΙΣΤΕΎΩ. ...... Βαγγελάκης Βρουχος

**Carpe Diem** είπε...

Πληρώθηκα και δεν το ξέρω; Ακούστε να δείτε κύριε, είμαι ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ στο επάγγελμα κι αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εθελοντικής έρευνας που κάνω για τα δικαιώματα όλων των συναισθανόμενων όντων. Η μόνη πληρωμή που έχω δεχτεί για έρευνα είναι από την οργάνωση Animal Ethics και αφορά την μη ανθρωπογενή οδύνη των άγριων ζώων. Περισσότερα εδώ:https://www.animal-ethics.org/animal-ethics-funding-project-examining-causes-of-harm-and-mortality-to-wild-animals-in-greece/

To ότι μου ζητήθηκε από καθηγήτρια ιδιωτικής σχολής να κάνω παρουσίαση για το εν λόγω θέμα της μελισσοκομίας δεν σημαίνει ότι πληρώθηκα.

Ούτε καν για την έρευνα για την χρήση των περασμάτων από τα μεγάλα σαρκοφάγα, πληρώθηκα.

Αλλά όλοι εσείς εκτός από ανορθόγραφοι και αμόρφωτοι που είστε, δεν έχετε ιδέα τι εστί εθελοντικό πνεύμα και προσφορά. Και δεν έχω καμία ειδίκευση, η ειδίκευση του μεταπτυχιακού μου ήταν απλώς αυτή. Με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας δε, δεν ασχολήθηκα διότι είναι μια ακόμη ανθρωποκεντρική κρύα επιστήμη.

Είμαι ένας άνθρωπος που από την εμπειρία μου ως εθελόντρια σε πάρα πολλούς τομείς έχω δουλέψει ακόμη και ανθρωπιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Βλέπετε τα πτυχία δεν έχουν καμία αξία. Αξία έχει το τι είσαι ικανός να κάνεις.



Όλοι εσείς είστε ικανοί μόνο να εκμεταλλεύεστε και να κακοποιείτε άλλα όντα. Μόνοι σας δεν μπορείτε να παράξετε τίποτα. Γι αυτό και ο πλανήτης πάει κατά διαόλου. Γιατί το 90% των ανθρώπων ζει και βιοπορίζεται εις βάρος άλλων όντων.

Δεν βλέπω να απαντά κανείς στην κ. Μαρτιμιανάκη πάντως. Σας κόπηκε η γλώσσα;

Να ρωτήσουμε τι ακριβώς περί τεχνητής γονιμοποίησης; Δεν σας αρκεί αυτό:

http://orinimelissa.blogspot.com/2019/05/blog-post_37.html

Δεν τα βλέπουμε στον ύπνο μας αυτά, ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ!

**Carpe Diem** είπε...

Δεν είναι αρλούμπες βασισμένες πάνω σε προσωπικά πιστεύω. Σας έχει παραθέσει η κ.Μαρτιμιανάκη συνδέσμους κι εγώ επίσης. Αλλά εσείς θα κοιτάτε μια ζωή το δέντρο κι όχι το δάσος.

Αριστέα Κυριάκου είπε...

Τι να πρωτοαπαντήσει κανείς στην κα Μαρτιμιανάκη. Οτι οι μέλισσες δεν είναι τυχαίοι αλλά οι κύριοι επικονιαστές, ότι τυχαία επικονίαση είναι η ανεμοφιλία και ομβροφιλία, ότι τα φυτά για να προσελκύσουν τις μέλισσες επενδύουν στην ποιότητα της γύρης ως αμοιβή για την προσφορά τους στην επικονίαση (σύγκρινε εντομόφιλη με ανεμόφιλη γύρη), ότι δεν υπάρχει καμιά ασθένεια που μεταδίδεται στις «ιθαγενείς μέλισσες», ότι οι μελισσοκόμοι χορηγούν τροφές στις μέλισσες μόνο όταν αυτές τις χρειάζονται, ότι οι μέλισσες είναι τα μοναδικά παραγωγικά ζώα που δεν δικαιούνται θεραπεία με αντιβιοτικά αντίθετα με όλα τα άλλα παραγωγικά ζώα,ότι σύμφωνα με τον καν. (ΕΕ) 37/2010 οι ανεκτές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο γάλα,το κρέας και τα αυγά είναι από 40 έως 1000 μg/kg, ενώ στο μέλι είναι μηδέν (μη ανιχνεύσημες με LOD 5 μg/kg),ότι οι μέλισσοκόμοι από το 2005 και μετά δεν χορηγούν αντιβιοτικά, ότι υπάρχει πληθώρα επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά με υψηλό IF για τη βιολογική αξία του μελιού, ότι το μέλι χρησιμοποιείται ακόμα και στην ιατρική (Blomfield 1973, Farouk A., et al., 1988, Hamdy M. H., et al., 1989, Wadi et al., 1987, Somerfield S. D., 1991, Hamdy M. H., et al., 1989, Efem S.E.E. 1988, Dany-Mazeau M.P.G., 1992, Wehaida S.M. et., al 1991, Adesunkanmi K., et. al, 1994., Burlando F., 1978., Ndayisaba G., et. al., 1993, Philips C.E. 1933, Subrahmanyam M., 1991, 1993, 1994, Efem S.E.E. 1988, Yang K.L., 1944, McInerney R., J.F., 1990, Bergman A., et. al, 1983, Vardi A., et al., 1998, Dany-Mazeau M., et. al., 1991, Dumponglert E. 1993, Brooks F.P 1995)
Η ζάχαρη κα Μαρκιμιανάκι είναι προϊόν βιομηχανικής και χημικής επεξεργασίας, αποτελείται αποκλειστικά από σουκρόζη και η συχνή κατανάλωσή της οδηγεί σε έλκη του στομάχου, διαβήτη και κατάρρευση της υγείας. Αντίθετα το μέλι είναι φυσική τροφή η οποία δεν δέχεται καμιά επεξεργασία περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά, η σουκρόζη είναι <3% και γι’αυτή ως τροφή έχουν αναφερθεί πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο(ρύθμιση λειτουργίας του εντέρου, περιορισμό του αριθμού των μικροβίων, ρυθμίζει της λειτουργίας του εντέρου κ.α). Εάν εσείς επιθυμείτε να συνεχείσετε τη διατροφή σας με ζάχαρη καλώς, αφήστε σε εμάς να απολαύσουμε το αγνό, φυσικό και ωφέλιμο προιόν που λέγεται μέλι ανηπηρέαστοι από τις προσωπικά λανθασμένες απόψεις σας
Αριστέα Κυριάκου

Flex είπε...

Πάρτε της το πτυχίο άσχετη

Αριστέα Κυριάκου είπε...

Η κa Carpe Diem δηλώνει ερευνήτρια. Μπορεί να μας δώσει μια λίστα από τις δημοσιεύσεις που έχει κάνει σε επιστημονικά περιοδικά της τελευταίας πενταετίας ώστε να γνωρίσουμε και το έργο της;
Αριστέα Κυριάκου

IxNiLaTiS είπε...

Ευχαριστώ πολύ όλους για την συμμετοχή στο θέμα. Θα απαντήσω σε όλους !!! Επειδή όμως βρίσκομαι σε διακοπές, και οι απαντήσεις πρέπει να είναι σοβαρές, θα σας απαντήσω όπως αρμόζει όταν επιστρέψω. Ευχαριστώ.
IxNiLaTiS / Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

IxNiLaTiS είπε...

Niki Martimianaki είπε...
[Η μελισσοκομία επιδοτείται στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς είναι ένας άλλος οικονομικός τομέας.]

Βεβαίως ... “επιδοτείται” με τέτοιες προϋποθέσεις που μόνον ένα λιγότερο από το 10% των μελισσοκόμων μπορούν να λάβουν αυτές τις επιδοτήσεις. Εκτός αυτού τα ποσά είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα προβλήματα. Πχ το κράτος επιδοτεί τους νέους να γίνουν μελισσοκόμοι, αλλά πρέπει ο νέος να φτάσει από μόνος του τα 110 μελίσσια και μετά να κάνει αίτηση για οικονομική βοήθεια. Κοροϊδία!
Δίνει κάποιες βοήθειες πχ κάτι για πετρέλαιο κίνησης και αντικατάστασης κυψελών ανά 10ετία. Σου δίνει 500 € και μετά αφήνει τους αγρότες να σου τα σκοτώσουν με τα φυτοφάρμακα. Έχω φτάσει τα μελίσσια μου τρείς φορές στα 170, και τις τρείς φορές έχω μείνει με λιγότερο από 50 λόγω των δηλητηρίων. Δεν πήρα ποτέ δεκάρα τσακιστή! Δεν ανέχομαι να μου λέτε ότι με στήριξε κανένας!
Αυτό δεν είναι επιδότηση, είναι η κοροϊδία ενός επικοινωνιακού κόλπου των κυβερνήσεων. Όταν ο αγρότης χάσει την παραγωγή του αποζημιώνεται. Όταν χάσει την παραγωγή του ο μελισσοκόμος, δεν τον ξέρει κανένας.
Κάνατε μία αναζήτηση στο google για στήριξη της μελισσοκομίας, και δίχως να διαβάσετε τίποτα … νομίσατε ότι τα ξέρετε όλα από τους βαρύγδουπους τίτλους.

Niki Martimianaki είπε..
[Όταν κάποιος αναφέρει ότι θέλει να βγάλει ένα μεροκάματο για την οικογένεια του, πρέπει να καταλάβουμε ότι ΠΛΕΟΝ έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όσον αφορά το περιβαλλοντικό αντίκτυπο ότι για να ζήσουμε πραγματικά οι οικογένειες μας και οι μελλοντικές γενιές πρέπει σκεφτόμαστε τη μεγάλη εικόνα.]

Απορώ με το σκεπτικό σας. Δεν γίνεται να κοιτάζεις ΜΟΝΟΝ την “μεγάλη εικόνα” γιατί υπάρχει και η μικρή που ρωτάει “σήμερα το παιδί τι θα φάει;” και άλλες τέτοιες ενοχλητικές ερωτήσεις. Σήμερα, στο 2019, είτε μας αρέσει είτε όχι, η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο να είναι ο άνθρωπος εκείνος που διαχειρίζεται το οικοσύστημα και προσπαθεί να κρατά τις ισορροπίες. Η αντίληψη “να αφήσουμε την φύση μόνη της στην ησυχία της” είναι μή πραγματοποιήσιμη. Είναι μία ουτοπία για ρομαντικούς που δεν αντιλαμβάνονται από που προέρχεται ο μισθός τους.
Για να καταφέρουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα θα πρέπει να είμαστε ικανοί να βλέπουμε όλες τις επιμέρους μικρές που την συνθέτουν. Και εσείς δεν (θέλετε να) τις βλέπετε.

Να σας φέρω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε ότι και μόνον που υπάρχει κάποιος, επιβαρύνει το οικοσύστημα και τα ζώα. Είναι αναπόφευκτο:

Χρειάζεται το καράβι για να ταξιδέψει. Όμως το καράβι ναυπηγήθηκε σε ναυπηγείο που καταστρέφει την περιοχή που βρίσκεται, χρησιμοποιεί μέταλλο που καταστράφηκε άλλη περιοχή για να εξορυχτεί, ταξιδεύει καίγοντας πετρέλαιο που μολύνει τη θάλασσα, και καταστρέφει τις περιοχές από τις οποίες εξορύσσεται ... κλπ. Το ίδιο και το αυτοκίνητο, το τρένο, το ποδήλατο και το αεροσκάφος.

Μήπως χρησιμοποιείτε μεταλλικά ή ξύλινα αντικείμενα να σας πω πως φτιάχνονται; Μήπως χρησιμοποιείτε φάρμακα; Μήπως ζεσταίνεστε με κλιματιστικό, καλοριφέρ ή τζάκι; Μήπως χρησιμοποιείτε χαρτί ή απορρυπαντικό; Το υποκάμισο που φοράτε στην εικόνα του προφίλ σας είναι κατασκευασμένο είτε από μετάξι, είτε από βαμβάκι είτε από πολυεστέρα. Θέλετε να σας πω πως φτιάχνονται αυτά τα υφάσματα και τι καταστροφή έχει γίνει;

Όπως βλέπετε κυρία Μαρτιμιανάκη, όταν λέμε ότι ζούμε από τη φύση, δεν εννοούμε μόνον από τα λάχανα και τα καρύδια. Μάλλον ΕΣΕΙΣ δεν αντιλαμβάνεστε την μεγάλη εικόνα, και νομίζετε ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν τρώμε μόνον χορτάρι.

IxNiLaTiS είπε...


Niki Martimianaki είπε..
[Οι μέλισσες είναι τυχαία επικονιαστές. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους.]

Άποψή σας! Και δεν αντιλαμβάνομαι πως εννοείτε το “τυχαίο” αφού όλα υπόκεινται στον νόμο αιτίου – αιτιατού... αλλά αυτά είναι φιλοσοφικά θέματα και δεν είναι του παρόντος. Όπως και να έχει όμως οι μέλισσες είναι ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΗΣ του οικοσυστήματος. Υπάρχουν και άλλα πλάσματα και τρόποι επικονίασης, αλλά η μέλισσες του γένους apis mellifera επικονιάζουν το 70-80%.

Niki Martimianaki είπε..
[Αυτές απλά συλλέγουν τη γύρη από τα λουλούδια και επιστρέφοντας στις κυψέλες αυτή πέφτει.]

Ώστε λοιπόν έτσι νομίζετε ότι συντελείται η επικονίαση; Ότι τους πέφτει στον αέρα πάνω στα λουλούδια; Χαχαχαχ ... είστε λοιπόν εντελώς άσχετη και βγήκατε να μας κάνετε μαθήματα!

Niki Martimianaki είπε.
[Επικονιαστές είναι και πολλά άλλα είδη αγριομελισσών, όπως οι bumble bees, οι νυχτερίδες, τα σκαθάρια, οι σκώροι και πολλά πτηνά.]

Ναι, αλλά όπως είπα και πιό πάνω, ο ΒΑΣΙΚΟΣ επικνιαστής είναι οι μέλισσες. Ρωτήστε όποιον ΣΧΕΤΙΚΟ επιστήμονα θέλετε. Το τονίζω … ΣΧΕΤΙΚΟ επιστήμονα.


Niki Martimianaki είπε.
[Οι συμβατικές μάλιστα μέλισσες αποτελούν κίνδυνο για τις ιθαγενείς μέλισσες]

Και πάλι είστε Α_Σ_Χ_Ε_Τ_Η ! Αυτές που αποκαλείτε εσείς "συμβατικές μέλισσες", είναι η φυλή apis melifera και είναι ιθαγενής και στην Ευρώπη και στην Αμερική, και στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Απαντάται παντού.
Για το πώς μεταδίδονται οι ασθένειες των μελισσών αφήστε να μιλήσουν οι επιστήμονες. Διότι ακόμα το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση. Πχ η ασθένεια Nozema Cerana που ταλαιπωρεί την apis melifera, προήλθε από την ασιατική μέλισσα apis Cerana, αλλά μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το πώς έφτασε η ασθένεια εδώ, αφού εδώ δεν υπάρχουν apis Cerana. Δε το κατέχετε το θέμα, μή μας κουνάτε το δάκτυλο λοιπόν.

IxNiLaTiS είπε...


Niki Martimianaki είπε.
[... λόγω των ασθενειών που κουβαλάνε, και αυτό επειδή εν αρχή ο οργανισμός τους αποδυναμώνεται από τα ζαχαρούχα βιομηχανικά σκευάσματα που τους χορηγούν οι μελισσοκόμοι όταν τους κλέβουν το μέλι. ]

Οι ασθένειες των μελισσών υπήρχαν και πριν την ζάχαρη και τα βιομηχανικά σκευάσματα, δεν είναι αποτέλεσμα αυτών. Οι μελισσοκόμοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα “στεγνά” από μέλι μελίσσια αντιμετωπίζουν προβλήματα, και δεν τα στεγνώνουν.
Τρυγάμε τα μελίσσια μας αλλά δεν τα ληστεύουμε. Πάντα αφήνουμε ικανή ποσότητα μελιού, διαφορετικά τα μελίσσια αδυνατίζουν, καθίστανται μη παραγωγικά και δεν μας συμφέρει. Αυτό το εξήγησα και στο αρχικό κείμενο, εσείς όμως επιμένετε .... Προφανώς σας βολεύει.

Όμως η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος μιας κυψέλης δεν οφείλεται μόνον στην έλλειψη μελιού αλλά κυρίως στην έλλειψη ποιοτικής γύρης, και αυτό διότι πλέον οι πεδιάδες γεμίζουν με μονοκαλλιέργειες (πράσινη έρημος). Έτσι η γύρη δεν προέρχεται από μία ποικιλία φυτών αλλά από ελάχιστα. Σε αυτό δεν ευθύνεται ο μελισσοκόμος. Κανένας μελισσοκόμος δεν θέλει (και δεν τον συμφέρει) να έχει προβληματικά μελίσσια.
Από την άλλη, αφού τα μελίσσια μας αποδίδουν, σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι έχουμε βρει τους τρόπους να είναι δυνατά και η υγεία τους σε καλή κατάσταση. Διαφορετικά δεν θα απέδιδαν! Εντάξει, το εμπεδώσατε;


Niki Martimianaki είπε.
Επιπλέον τους χορηγούνται αντιβιοτικά και φάρμακα για να καταπολεμήσουν παράσιτα.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που έγινε γνωστό ότι τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνον τα συμπτώματα και όχι την αιτία των ασθενειών των μελισσών. Σήμερα τα αντιβιοτικά έχουν απαγορευτεί από την νομοθεσία και οι μόνοι μελισσοκόμοι που ενδέχεται να τα χρησιμοποιούν ακόμα, είναι οι ανειδίκευτοι και οι ανίδεοι. Ίσως θα έπρεπε να μην έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να διατηρεί μελίσσια παρά μόνον όσοι έχουν περάσει κάποια εκπαίδευση.

Οι θεραπείες με αντιβιοτικά έχουν εδώ και χρόνια αντικατασταθεί από βιοτεχνικές μεθόδους. Το μόνο παράσιτο που ΑΚΟΜΑ καταπολεμά με φάρμακα ο μελισσοκόμος, είναι το άκαρι Varroa. Το θέμα είναι πολύπλοκο, η επιστημονική έρευνα πάνω σε αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν γίνεται να το περιγράψω εδώ εν συντομία για να καταλάβετε.
Πάντως όσον αφορά και σε αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η αντιμετώπισή του με άλλες μεθόδους από τις κλασσικές των χημικών φαρμάκων, με βιολογικά σκευάσματα και άλλες μεθόδους και πάει καλά. Προχωράμε προς την λύση!


Niki Martimianaki είπε.
[Αυτό τι δημιουργεί; Τις κάνει ανθεκτικές σε αυτούς τους παθόγονους μικροοργανισμούς. ]

Και πάλι λάθος κάνετε! Δεν γίνονται οι μέλισσες ανθεκτικές στους μικροοργανισμούς αλλά οι μικροοργανισμοί και τα ακκάρεα στα φάρμακα, και αυτός είναι ο μόνιμος πονοκέφαλός μας. Γι αυτό και ΔΕΝ τα χρησιμοποιούμε!!!
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την χορήγηση αντιβιοτικών στους ανθρώπους, όπου τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, και φοβόμαστε ότι κάποτε η ανθρωπότητα θα χάσει την μάχη με τα μικρόβια. Γι αυτό και οι επιστήμονες σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους αναπτύσσουν διάφορες βιοτεχνικές μεθόδους και βιολογικά σκευάσματα που καταπολεμούν το άκαρι και τις ασθένειες δίχως εκείνες να αποκτούν ανοσία. Άλλωστε μας έρχεται και φθηνότερα από τα πανάκριβα φάρμακα.
Είμαστε πολύ μπροστά! Αλλά και αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσπαθούμε, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται από την μία μέρα στην άλλη. Προχωράμε προς την λύση!

IxNiLaTiS είπε...


Niki Martimianaki είπε.
[Μάλιστα, επιμολύνουν και άλλα έντομα.]

Είναι φυσικό φαινόμενο. Πχ η λύσσα από τις αλεπούδες εξαπλώνεται και στους λύκους. Έτσι ξεκινά στα άγρια ζώα η διαδικασία της φυσικής επιλογής: Η ασθένεια εξαπλώνεται, κάποια πεθαίνουν, τα ανθεκτικά ζουν και δίδουν απογόνους με ανθεκτικότητα στις ασθένειες.
Τα “άλλα έντομα” στα οποία αναφέρεστε έχουν εκκλήψει στις πεδιάδες λόγω φυτοφαρμάκων, όχι ασθενειών. Στα βουνά που δεν υπάρχουν καλλιέργειες και φυτοφάρμακα, παρόλο που κι εκεί μαζεύονται χιλιάδες μελίσσια για την συλλογή μελιτωμάτων (έλατο, πεύκο, βελανιδιά) ο τόπος είναι γεμάτος από τα “άλλα έντομα”. Στο μπλοκ μου θα βρείτε πολλά από αυτά.

Niki Martimianaki είπε.
[Παράγουν το μέλι, για να έχου τροφή για το χειμώνα.]

Μα φυσικά, δεν το παράγουν για εμάς τους ανθρώπους, δεν μας έχουν συμπαθήσει. Όπως και φυτά και τα δένδρα παράγουν βλαστούς και καρπούς για τους δικούς τους λόγους και όχι για να τα τρώτε εσείς.

Niki Martimianaki είπε.
[ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ για το μέλι της μέλισσας, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ καμία ανάγκη για τις γαλακτικές εκκρίσεις του αρουραίου, του σκύλου, της κατσαρίδας και της αγελάδας.]

Εκ πρώτης όψεως καλή η εριστική διαλεκτική σας, ως ύπουλη, αλλά δεν στέκει σε σοβαρή κριτική.
Αν εννοείτε “βιολογική ανάγκη” το αν θα πεθάνω, δεν το γνωρίζω και ίσως δεν θα πεθάνω αν δεν καταναλώσω προϊόντα ζωικής προέλευσης. Τουλάχιστον δεν θα πεθάνω άμεσα. Κάνουν όμως την ζωή μου καλύτερη από κάθε άποψη. Υπάρχουν αρκετές δημοσιευμένες στο διαδίκτυο μελέτες για τα οφέλη του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας, αλλά εσείς παρόλο που ως διατροφολόγος προφανώς και τα γνωρίζετε, ότι τα αποσιωπήσατε, υποθέτω δολίως, διότι κάνετε την βιγκανικιστική σας προπαγάνδα.

Niki Martimianaki είπε.
[Η βιομηχανία είναι πίσω από όλα αυτά]

Πίσω από αυτά βρίσκεται η ανθρώπινη ανάγκη όχι μόνον για επιβίωση αλλά και για βιοτικό επίπεδο, για καλοπέραση αλλά προπαντός βρίσκεται η Αγορά ως καθοριστικός παράγοντας της οικονομίας της ανθρώπινης κοινωνίας που παρέχει όλα αυτά. Η βιομηχανία έπεται... και εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Διαφορετικά δεν θα την ταΐζαμε αγοράζοντας τα προϊόντα της.

IxNiLaTiS είπε...

Niki Martimianaki είπε.
[... και δείτε που φτάσαμε σαν ανθρώπινο είδος.]

Ε … , που φτάσαμε δηλαδή; Φτάσαμε να έχουμε φάρμακα που πριν δεν είχαμε (πέθαινες για πλάκα), αγαθά που μόνον στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας υπήρχαν, και ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου εκτινάχθηκε στα ύψη. Βεβαίως υπάρχουν και τα αρνητικά, όπως τα μεταλλαγμένα, η κακή διατροφή λόγω εύκολης λύσης της ταχυφαγίας κλπ, αλλά έχουν να κάνουν με τις επιλογές μας και την συνείδησή μας. Όποιος θέλει τα αποφεύγει. Όποιος δεν ενδιαφέρεται, θα υποστεί τις συνέπειες.

Niki Martimianaki είπε.
[Το ότι το μέλι είναι αντιμικροβιακό, πλούσιο σε θρεπτικά ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ είναι μια τροφή κατάλληλα σχεδιασμένη για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους, ...]

Ναι, αλλά ενισχύει και το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ανοσοποιητικό. Όχι μόνον το μέλι αλλά όλα τα προϊόντα κυψέλης είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο. Όλα μα όλα τα πλάσματα προσπαθούν να κλέψουν το μέλι. Κάτι λέει αυτό!

Niki Martimianaki είπε.
[... για να τις διατήρησει το χειμώνα έτσι ώστε να έχουν δύναμη να κρατήσουν τις κυψέλες τους.
Οι μέλισσες στρεσσάρονται απίστευτα παίρνοντας τη τροφή τους.]

Να δείς εμείς οι άνθρωποι πως στερσαριζόμαστε όταν πρέπει να πληρώσουμε φόρους, λογαριασμούς και σουπερμάρκετ. Για το στρεσάρισμα των μελισσών λόγω έλλειψης τροφής έχω αναφερθεί πιο πάνω.

Niki Martimianaki είπε.
[Θελετε να προστατεύσετε τις μέλισσες; Τότε δείτε το δάσος και όχι το δένδρο. Κρατήστε τις κυψέλες σας και στηρίξτε τις μέλισσες αφιλοκερδώς. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ το διατηρώ τις μέλισσες και περιμένω κάτι σε αντάλλαγμα. Τις ρωτήσατε; Όχι, μόνοι σας κάνατε υποθέσεις.]

Όχι, κυρία Μαρτιμιανάκη, δεν είμαστε αλτρουιστές. Όπως δεν είστε κι εσείς. Εσείς δεν πληρώνεστε για την εργασία σας; Παρέχετε τις διατροφολογικές σας υπηρεσίες δωρεάν και αλτρουιστικά;
Όταν κάποιος αναγκάζεται να πάει στον διατροφολόγο λόγω κάποιου προβλήματός του, ξέρετε πόσο στρεσάρεται όταν έρθει η στιγμή να τον πληρώσει;

Οι μέλισσες μας πληρώνουν το νοίκι, τους φόρους, τους λογαριασμούς και βάζουν φαγητό στα πιάτα μας και στα πιάτα των παιδιών μας.
Επίσης μας είναι αυτές που μας δίνουν και τα χρήματα να πληρώσουμε και τους διατροφολόγους όταν τους χρειαστούμε.

Σταματήστε επιτέλους να βλέπετε μόνον την “μεγάλη εικόνα” που εξυπηρετεί την ιδεοληψία σας, και δείτε ΟΛΕΣ τις εικόνες. ΟΛΕΣ!
Αν μας δίνετε εσείς τα προς το ζείν, σας υπόσχομαι ότι θα διατηρώ τα μελίσσια μου δίχως να τα τρυγάω, να αποφύγω και τον κόπο του τρύγου.
Είμαστε σύμφωνοι;

IxNiLaTiS είπε...


Niki Martimianaki είπε.
[Και αν πραγματικά θέλετε να προστατεύσετε τις μέλισσες, τι πιέσεις ασκείτε στη κυβέρνηση για τη
κατάργηση των φυτοφαρμάκων; Η Γάλλια πρώτη σα χώρα κατάργησε τα πιο τοξικά φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες.]

Εσείς ψάξατε και είδατε ότι οι μελισσοκόμοι δεν έχουμε κάνει τίποτα; Ξέρετε τι έχουμε τραβήξει; Δε ντρέπεστε να παίζετε με τον πόνο μας; Μήπως νομίζετε ότι οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα είμαστε κυβέρνηση, ή έστω μας ακούει κανείς; Ξέρετε ότι η Ελληνική Βουλή μεθοδεύει τρόπους να πετάξει έξω το 80% των μελισσοκόμων από την μελισσοκομία;

Niki Martimianaki είπε.
[Για να βοηθήσετε τις μέλισσες φυτέψτε κατάλληλα λουλούδια ... ]

Ρομαντικός παροξυσμός λέγεται ...
Αν είχατε ψάξει στο μπλόγκ μου, θα βλέπατε τις προτάσεις για φύτευση. Και εν μέρη έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες πριν από κάποια χρόνια από διάφορες ομάδες και για διαφόρους λόγους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το μόνον που κατάφεραν ήταν να ταϊστούν καλά τα αιγοπρόβατα. Ότι βλαστός φυτρώσει θα καταλήξει στο στομάχι τους. Και μετά μιλάτε για... γενικότερη εικόνα ...


Niki Martimianaki είπε.
[Το μέλι είναι ένα γλυκαντικό με χημική σύσταση όμοια με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και τη σουκρόζη.]

Το μέλι είναι απολύτως φυσική τροφή και περιέχει 180 διαφορετικά συστατικά. Αυτό ακριβώς είναι και το θαύμα του, ότι τα περιέχει ΟΛΑ ΜΑΖΙ.
Το σιρόπι καλαμποκιού είναι βιομηχανικό προϊόν, προέρχεται από την ΧΗΜΙΚΗ διάσπαση του αμύλου του καλαμποκιού, ονομάζεται ισογλυκόζη, και μπορει να προκαλέσει διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, αλτσχάιμερ και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής όπως έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου UCLA. Γι αυτό και έχει ονομαστεί και ως "γλυκό του διαβόλου ".

Διαμαρτύρεστε για την αντικατάσταση του μελιού με βιομηχανικές τροφές στα μελίσσια, διότι στρεσάρονται οι μέλισσες, και από την άλλη συμβουλεύετε τους ανθρώπους να μήν τρέφονται με φυσική τροφή αλλά με βιομηχανική! Και είστε και διατροφολόγος. Μέχρι εκεί σας οδήγησε η βιγκανικιστική σας ιδεοληψία; Καταλαβαίνετε που έχετε φτάσει;

Μόλις τακτοποιήσω τα μελίσσια μου για το ξεχειμώνιασμα, θα ασχοληθώ με την αναζήτηση βιγκανιστών διατροφολόγων που δίδουν στο διαδίκτυο τέτοιες συμβουλές. Θα δημιουργήσω θέμα επισήμως, και θα κάνω τα πάντα να τους αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο κοσμάκης δε φταίει σε τίποτα να σας εμπιστεύεται την διατροφή του και εσείς να τον ταΐζετε βιομηχανικά χημικά σκευάσματα αντί για φυσικά τρόφιμα.

IxNiLaTiS είπε...


Niki Martimianaki είπε.
[Αποτελέσματα από μια τυχαιοποιημένη διασταυρωτική έρευνα ανέδειξε ότι τα 50γρ μέλι την ημέρα για 2 εβδομάδες δεν εμφάνισαν καμία διαφορά ως προς τη γλυκαιμική απόκριση συγκριτκά με τη σουκρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού.]

Γιατί ΜΟΝΟΝ για 2 εβδομάδες, και γιατί ΜΟΝΟΝ ως προς την γλυκαιμικη απόκριση;
Εσείς η ίδια παραδεχτήκατε πάρα πάνω ότι το μέλι έχει ατιμικροβιακές ιδιότητες, και με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες πολλές ιδιότητες (πχ αποτρέπει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών – καρκίνος). Αυτές τις ιδιότητες τις έχει και η ισογλυκόζη από καλαμπόκι μήπως;



Niki Martimianaki είπε.
[Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.]

Μα δεν διαφωνούμε σε αυτό. Όλα τα έμβια όντα το ίδιο κάνουν. Και τα δένδρα και τα φυτά παράγουν τους καρπούς και τους βλαστούς για τον εαυτό τους. Δεν είχαν καμία σκασίλα να ταΐσουν τους ανθρώπους. Και το ξύλο το παράγουν για τον εαυτό τους όχι να το καίμε στο τζάκι να ζεσταινόμαστε, ούτε να κάνουμε έπιπλα.

Κυρία Μαρτιμιανάκη, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πολύ καλά πως το χειρότερο ψέμα είναι η μισή αλήθεια. Πήρατε ένα μικρό κομμάτι αλήθειας για την εκμετάλλευση των μελισσών, και το βάλατε μέσα σε μία τεράστια κατσαρόλα γεμάτη με σάλτσα από βιγκανικιστικές φαντασίες.

IxNiLaTiS είπε...


**Carpe Diem** είπε...
[Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κύριε Χ (τουλάχιστον εγώ υπογράφω):]

Ονομάζομαι Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι θα σας φανεί χρήσιμη η γνώση του ονόματός μου. Εν πάσει περιπτώσει το μάθατε.

**Carpe Diem** είπε...
[0) Ας δούμε εδώ βασιλοτρόφο στην Ελλάδα και τι "ωραία" υποκατάστατα ταΐζουν τις μέλισσες στην
Ελλάδα οι καλοί ηθικοί Έλληνες μελισσοκόμοι:
https://orinimelissa.blogspot.com/2019/05/blog-post_37.html?
fbclid=IwAR1ShLj07OotRo688XNyGIfPuEUXJ5xnNs1P7D7VserEKWm2zOW_Q3bvR3k]

Η παραπομπή σας δεν βλέπω να αναφέρεται σε υποκατάστατα με τα οποία ταϊζουν οι βασιλοτρόφοι τις μέλισσες. Έχετε μήπως μπερδευτεί.


**Carpe Diem** είπε...
[1) To ότι δεν σας στηρίζει κανείς είναι ψέμα:
Iδού οι επιδοτήσεις για το 2019:]

Για την κοροϊδία των επιδοτήσεων έχω αναφερθεί πιό πάνω στην απάντησή μου προς την κ. Μαρτιμιανάκη.

**Carpe Diem** είπε...
[Η παρουσίαση δεν έχει τίτλο "Η μελισσοκομία στην Ελλάδα" οπότε για ποιο λόγο να μην αναφερθώ σε ΟΛΕΣ τις πρακτικές που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως; Ξέρετε υπάρχουν κι οι Έλληνες της διασποράς που αγοράζουν μέλι από τον Καναδά π.χ.]

Για ποιό λόγο; Μα για να είστε αντικειμενική και να μην είστε αναγκασμένη τώρα εδώ να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας. Δεν είναι αυτός σπουδαίος λόγος;

Άλλωστε ΔΕΝ αναφερθήκατε σε ΟΛΕΣ τις πρακτικές διότι είτε δεν τις γνωρίζετε, είτε τις αποσιωπήσατε.

IxNiLaTiS είπε...


**Carpe Diem** είπε...
[Η ειδίκευσή του μεταπτυχιακού μου αφορά τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ελλάδα και έτσι δεν έχω κανένα λόγο να γνωρίζω για τους κηφήνες λεπτομέρειες. Μεταπτυχιακό στην διατήρηση της βιοποικιλότητας έχω, όχι στην εκμετάλλευση της μέλισσας.]

Επομένως περιοριστείτε στο αντικείμενό σας, που είναι τα μεγάλα σαρκοφάγα, και αφήστε την μέλισσα σε εκείνους που την έχουν σπουδάσει και δεν αμολάνε κοτσάνες.

**Carpe Diem** είπε...
[Η εν λόγω παρουσίαση έγινε έπειτα από προσωπική έρευνα αφού μου ζητήθηκε από καθηγήτρια ιδιωτικής σχολής στα πλαίσια ενός εγχειρήματος που αφορούσε προγράμματα ευαισθητοποίησης για τις μέλισσες.]

Όταν λέτε ”ερευνα” εννοείτε ότι βγήκατε στην ύπαιθρο και παρακολουθήσατε τις διαδικασίες δίπλα στους μελισσοκόμους, ή απλά κάνατε μία αναζήτηση στο google;
Ρωτάω, διότι μου φαίνεται περίεργο να ήρθατε σε επαφή με μελισσοκόμους που εργάζονται στα μελίσσια τους, και να βγάλατε τέτοια συμπεράσματα.

Υποθέτω λοιπόν ότι κάνατε ένα search στο goggle, όχι για να βρείτε την αλήθεια, αλλά για να βρείτε τέτοια στοιχεία που να "αποδεικνύουν " αυτό που ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ να είναι αλήθεια, δηλαδή ότι η μελισσοκομία είναι ανήθικη. Έτσι πήρατε ότι εκ πρώτης όψεως σας φάνηκε από την επικεφαλίδα ότι εξυπηρετεί την βιγκανικιστική θεώρηση, και όλο αυτό το ονομάσατε “έρευνα” προκειμένου να δημιουργήσετε τις εντυπώσεις που θέλετε.
Δεν δικαιούστε να επικαλείστε την λέξη "έρευνα" αν δεν κάνετε χρόνια πάνω στα μελίσσια και δίπλα στους μελισσοκόμους. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που ΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΙ στην μέλισσα και κάνουν πολλές έρευνες πάνω στα μελίσσια, αλλά κανένας δεν μας χαρακτήρισε ανήθικους. Λέτε να τους λαδώσαμε;

Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι μελισσοκόμοι είμαστε και εγκληματική οργάνωση.

Μου δώσατε όμως μια ιδέα για μία άλλη έρευνα με τίτλο “στη σκιά του βιγκανικισμού”. Θα έχει ενδιαφέρον!



**Carpe Diem** είπε...
[Γονιμοποιούν τεχνητά τις βασίλισσες ..... Εξαιρετικά, κάνει άλλος τη βρωμοδουλειά για εσάς. Όπως οι σφαγείς σφάζουν τα ζώα που πουλάνε οι κρεοπώλεις και βγαίνουν μετά οι τελευταίοι να πουν στην τηλεόραση "εμείς δεν τα σφάζουμε", γελάνε κι οι πέτρες.]

Εξακολουθείτε λοιπόν να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Θα σας εξηγήσω λοιπόν:
Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν καμία δουλειά με την τεχνητή γονιμοποίηση, ούτε λαμβάνουν DNA μελισσών από αυτή την διαδικασία. Η τεχνητή σπερματέγχυση γίνεται σε ειδικευμένα εργαστήρια από ειδικευμένους επιστήμονες, και βασιλοτόφους που συνεργάζονται με τους επιστήμονες.

Οι βασίλισσες που δημιουργούνται με τεχνητή σπερματέγχυση συνήθως δεν γίνονται δεκτές από τα μελίσσια, τα οποία τις αφήνουν να γεννήσουν γόνο σε 2-3 πλαίσια και μετά τις αντικαθιστούν με δικές τους. Όμως οι επιστήμονες προλαβαίνουν να πάρουν γενετικό υλικό από εκείνες.
Γι αυτό και οι βασιλοτρόφοι που πωλούν βασίλισσες σε μελισσοκόμους, διατυμπανίζουν ότι οι βασιλισσές τους είναι ΦΥΣΙΚΗΣ γονιμοποίησης. Θα το δείτε να το γράφουν στις διαφημίσεις τους. Η ”έρευνά” σας δεν σας οδήγησε εκεί να το μάθετε; ¨η το προσπεράσατε διότι δεν σας εξυπηρετούσε;

IxNiLaTiS είπε...

Niki Martimianaki είπε...
[Οι Mao et al (2015) αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφής που αντικαθιστά το μέλι ... ]

Δεν μας είπε κάτι νέο αυτή η έρευνα. Είναι γνωστό στους μελισσοκόμους ότι όταν ένα μελίσσι δεν τρέφεται με μέλι θα παρουσιάσει προβλήματα. Δεν χρειαζόταν καμία τέτοια έρευνα. Γι αυτό και στον τρύγο δεν το "στεγνώνουμε ". Μετά τον τρύγο το μεταφέρουμε και σε άλλες ανθοφορίες για να βάλει μέσα κι άλλα μέλια για τον εαυτό του και ίσως και για εμάς. Θα σας εξηγήσω αμέσως παρακάτω ότι με τα σιρόπια και τα τεχνητά τροφικά σκευάσματα ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ !!!! Αυτό είναι αδύνατον! Απλά εσείς ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ διότι είστε ΑΣΧΕΤΗ!

Niki Martimianaki είπε.
[Όπως αναφέρατε αφήνετε ένα μέρος μελιού, δεν τους παίρνετε όλο, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι δεν τους αντικαθιστάτε με σκευάσματα εμπορίου. Αν τους
παίρνετε το μέλι, αυτές τις τρώνε;]

Είστε τόσο μα τόσο ΆΣΧΕΤΗ και θα πρέπει τώρα να κάτσω να πληκτρολογήσω με τις ώρες την διαδικασία που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ … Αλλά όταν λέτε ότι κάνετε έρευνα υποτίθεται ότι αυτά θα τα γνωρίζατε… αν η έρευνά σας ήταν πραγματική και αντικειμενική…. Αν βέβαια ήσασταν ικανή να κάνετε τέτοια έρευνα.

Εν ολίγοις ... :
Όταν τρυγάμε τα μελίσσια αφήνουμε μέσα πάντα τα λεγόμενα "μέλια ασφαλείας ", διαφορετικά τα μελίσσια θα στρεσαριστούν, η βασίλισσα θα σταματήσει τον γόνο, το μελίσσι θα ελαττώσει τον πληθυσμό του και μπορεί να μείνουμε και δίχως μελίσσια.
Μετά τον τρύγο μεταφέρουμε τα μελίσσια σε άλλες ανθοφορίες για να ξαναβάλουν μέλια.

Το νέκταρ αποτελείται από σάκχαρα που οι μέλισσες τα εμπλουτίζουν με ουσίες που παίρνουν από την γύρη. Έτσι, στην περίπτωση που το μελίσσι δεν μπορεί να μεταφερθεί μετά τον τρύγο σε άλλες ανθοφορίες, τροφοδοτούμε με σιρόπι ζάχαρης που αντικαθιστά το νέκταρ, και με το οποίο φτιάχνουν ικανή ποσότητα μελιού για ξεχειμώνιασμα, εμπλουτίζοντάς το με στοιχεία από την γύρη και ένζυμα από το σώμα τους, όπως ακριβώς κάνουν και με το φυσικό νέκταρ... Δεν έχει ακριβώς την ίδια ποιότητα με το απολύτως φυσικό μέλι, αλλά τα μελίσσια μας όμως είναι μιά χαρά. Κάτι λέει αυτό!

Τα μελισσοτροφικά σκευάσματα που βλέπετε στο εμπόριο, δεν δίδονται στα μελίσσια από τους μελισσοκόμους ως ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του μελιού, όπως εσείς ΝΟΜΙΖΕΤΕ μέσα στην άγνοιά σας, αλλά ως ένα ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΡΜΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ πχ την εποχή της ανοιξιάτικης ανάπτυξης για να μπορέσουν να εκθρέψουν ακόμα περισσότερο γόνο. Το μελίσσι την άνοιξη προσπαθεί από τη φύση του να εκθρέψει όσο περισσότερο γόνο του είναι δυνατόν, αλλά αυτό εξαρτάται από την ποσότητα εισερχομένου νέκταρος. Αυτά τα τροφικά βοηθήματα γίνονται δεκτά με μεγάλη ευχαρίστηση και προθυμία από τις μέλισσες, πράγμα που σημαίνει ότι τα εγκρίνουν!
Και δεν τρέφονται απευθείας με αυτά, όπως λανθασμένα νομίζετε, αλλά τα λιώνουν και με το σιρόπι (νέκταρ) που προκύπτει φτιάχνουν και πάλι μέλι, που όμως το καταναλώνουν αμέσως για την εκτροφή του γόνου.

Η μελισσοκομική πρακτική απαιτεί ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ για να την μάθει κανείς, και δεν γίνεται να σας την εξηγήσω εδώ σε λίγες γραμμές. Την οποία μελισσοκομική πρακτική ΔΕΝ ΕΡΕΥΝΗΣΑΤΕ και ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΑΤΕ για να έχετε έστω και την παραμικρή άποψη. Μου θυμίζετε την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που άκουσαν ότι οι χριστιανοί κοινωνούν Σώμα και Αίμα, και νόμιζαν ότι έσφαζαν και έτρωγαν ανθρώπους και τους έπιναν το αίμα. Εκεί έχετε καταντήσει.
Εκ του προχείρου και επιπόλαια βρήκατε στο διαδίκτυο μερικές επικεφαλίδες και αναφορές που τις αποκόψατε από την όλη μελισσοκομική πρακτική για να παρουσιάσετε τους μελισσοκόμους ανήθικους.

Αλλά είναι φυσικό.. εσείς οι βιγκανικιστές βλέπετε ανήθικο οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τις απόψεις σας.

IxNiLaTiS είπε...


**Carpe Diem** είπε...
[Μπα, Λούνα παρκ πρέπει να το πούμε μάλλον. Μα είστε σοβαρός; Μόνος σας λέτε ότι "συλλαμβάνονται". Θέλετε σοβαρά να συζητήσουμε για την ηθική αυτής της πρακτικής;]

Ναι, θέλω! Υπήρξε σε κάποιους μελισσοκόμους στο παρελθόν, από τον προηγούμενο αιώνα, η λανθασμένη αντίληψη ότι αν φέρουν μέλισσες από άλλα μέρη και άλλες χώρες θα τους δίδουν περισσότερο μέλι. Έτσι έγινε μία ζημιά, διότι οι μέλισσες κάθε τόπου είχαν προσαρμοστεί στο περιβάλλον του.
Σήμερα, αφού μάθαμε από τα λάθη των προηγουμένων, οι επιστήμονες προσπαθούν να επαναφέρουν τις μέλισσες στην προηγούμενη κατάσταση όπου ήταν προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Γι αυτό λοιπόν και η τεχνητή σπερματέγχυση. Και θέλει συζήτηση διότι ναι μεν οι μέλισσες ήταν προσαρμοσμένες στο κατά τόπους περιβάλλον, αλλά το περιβάλλον αλλάζει…

Αλλά σας είπα ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τους μελισσοκόμους και την παραγωγή μελιού. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό!


Ξέρετε κα Δημητρά, το να καταδείξουμε ένα πρόβλημα είναι εύκολο, το δύσκολο είναι η λύση του.

Το ίδιο πρόβλημα με το ανακάτεμα των μελισσών έχει γίνει και με τα άλλα ζώα, και με τα φυτά. Η ανθρωπότητα σήμερα έχει καταλάβει το λάθος και προσπαθεί μέσω της επιστήμης να το λύσει.
Ξέρετε κα Δημητρά, το να καταδείξουμε ένα πρόβλημα είναι εύκολο, το δύσκολο είναι η λύση του.
Εσείς δεν βοηθάτε σε τίποτα διότι δεν είστε ικανή. Μη κουνάτε όμως το δάκτυλο στους επιστήμονες που προσπαθούν. Είναι ανήθικο!


**Carpe Diem** είπε...
[Δεν υφίσταται η λέξη βιγκανιστής. Βίγκαν είναι το σωστό. Μόνο και μόνο που χρησιμοποιείτε αυτή την λέξη, προκαλείτε γέλιο.]

Παρόλο που είμαι προσεκτικός στις λέξεις που χρησιμοποιώ, ομολογώ ότι εδώ έκανα ένα λάθος:
Vegan στην αγγλική γλώσσα είναι εκείνος που τρέφεται αποκλειστικά με τροφές φυτικής προέλευσης. Στα Ελληνικά, όταν δηλαδή η λέξη ελληνοποιείται, γίνεται βιγκανισμός.
Ο οπαδός αυτού του κινήματος λέγεται βιγκανιστής.
Πέραν της κατάληξης – ιστής υπάρχει και η κατάληξη -ικιστής από την κατάληξη -ικισμός πχ εθνισμός – εθνικισμός. Η κατάληξη -ικισμός δηλώνει φθορά του νοήματος εκείνης της λέξης με κατάληξη -ισμός.

Βιγκανικιστής είναι η καρικατούρα του βιγκανιστή. Ο βιγκανιστής για κάποιους λόγους απλά δεν χρησιμοποιεί τροφές ζωϊκής προέλευσης και αυτό είναι σεβαστό. Ο Βιγκανισκιστής όμως εχθρεύεται όποιον δεν εντάσσεται στο κίνημά του, και προπαγανδίζει – προσηλυτίζει.
Με τους βιγκανιστές δεν έχω κανένα πρόβλημα... το θέμα είναι με τους βιγκανικιστές.
Βιγκανισμός – βιγκανιστής- βιγκανικιστής. Γελάτε ακόμα;

IxNiLaTiS είπε...

Niki Martimianaki είπε...
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ:
Εσείς τις έχετε μελετήσει; Καταλάβατε τι λένε ή καταλάβατε ότι θέλετε;

IxNiLaTiS είπε...

@**Carpe Diem**
Η "έρευνα" που κάνατε, αν προβληθεί σε μικρά παιδιά του δημοτικού, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στις οικογένειες των μελισσοκόμων. Είναι πολύ σοβαρό θέμα να νομίζει ένα παιδάκι ότι ο μπαμπάς του είναι ανήθικος, ή και να υποστεί μπούλινγκ από τα άλλα παιδάκια επειδή δήθεν ο μπαμπάς του είναι ανήθικος αφού είναι μελισσοκόμος.
Καταλαβαίνετε ότι σε αυτή την περίπτωση η θέση σας θα είναι πολύ δύσκολη… !! και το ποιος είναι ο ανήθικος θα κριθεί στο δικαστήριο.

IxNiLaTiS είπε...

**Carpe Diem** είπε...
[Αν η ενασχόλησή σας με τις μέλισσες ήταν αλτρουιστική ... ]

Έχω απαντήσει πάρα πάνω στην κα Μαρτιμιανάκη οτι δεν είμαστε αλτρουιστές αλλά προσπαθούμε για την επιβίωσή μας.

**Carpe Diem** είπε...
[Μόνοι σας μέσα από αυτήν την ανάρτηση παρουσιάζετε την ανηθικότητα της ενασχόλησής σας.]

Εγώ όμως βλέπω ότι εσείς είστε εκείνη που έχει εκτεθεί.


**Carpe Diem** είπε...
[7) Πάρτε λίγη ακόμη τροφή:

https://www.plantbasednt.gr/meli?fbclid=IwAR0pSaZhT2fPylMO_zoyjoL3GpmAkx31ftviNc-AFBtU-qSXatM4Tm-QzQI]

Κατ αρχήν εσείς δεν είστε σε θέση να μας δώσετε σε εμάς τροφή. Χαμηλώστε λίγο τη μύτη.
Για να δούμε πόσο σοβαρά είναι αυτά που γράφει, παραθέτω ένα μικρό κομματάκι: «Συχνά καταστρέφουν το μελίσσι χρησιμοποιώντας κυανιούχο αέριο.»

Αυτό μου είχε κάνει κι εμε΄να εντύπωση στα μαθήματα μελισσοκομία που έκανα πρίν από 10+ χρόνια, όταν έμαθα ότι ΜΙΑ μελισσοκομική επιχείρηση κάπου στην βόρεια Αμερική εφάρμοζε τότε αυτή την πρακτική, και κάθε άνοιξη αγόραζε μελίσσια από την Αργεντινή διότι της ερχόταν φθηνότερα από το ξεχειμώνιασμα.
Από πού λοιπόν προέκυψε η λέξη «ΣΥΧΝΑ» ????
Γιατί το κείμενο λέει ένα ξερό και ασαφές ΣΥΧΝΑ και δεν αναφέρει ότι γίνεται μόνον στην Β Αμερική από μία μελισσοκομική φάρμα; Μα για να δημιουργήσει εντυπώσεις φυσικά… Τόσο σοβαρή και αντικειμενική ιστοσελίδα.

**Carpe Diem** είπε...
… έτσι κάντε κι εσείς με τις μέλισσες:

http://thebeecamp.com/?fbclid=IwAR05bdOGjAMTRj6hW6hJtSEztCpTTw17d-sQgADupabR_7HJCuhsES506u8

Τι να διαβάσουμε από το beecamp; Είναι μία επιχείρηση που απευθύνεται σε παιδιά και εκπαιδευτικούς παιδιών. Τα άτομα που το απαρτίζουν δεν έχουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ ειδίκευση στην μέλισσα.

IxNiLaTiS είπε...

έχω πολλά ακόμα να πώ αλλά να με συγχωρείτε δεν θα επανέλθω στην συζήτηση... έχω πολλά θέματα να λύσω, δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο με αυτό το καπρίτσιο.

IxNiLaTiS είπε...

Κα Αριστέα Κυριάκου σας ευχαριστώ πολύ που επισκευθήκατε το μπλόγκ μου και βάλατε κάποια πράγματα στη θέση τους :) Να είστε καλά.

IxNiLaTiS είπε...

Το βίντεο τα λέει όλα ...

https://www.youtube.com/watch?v=F5-TGi8Q4fc&fbclid=IwAR2vhuqSkrUCHMbL_bl07G2kIS_0vIoh1MPdgufW-lmbdrrCE-uh03UoWAo

Σολδατος γιωργος είπε...

Ενα εχω μονο να πω στη κυρια. Κατι επιστημονες σαν κι αυτην εφεραν τον κοσμο στην κατασταση που βρισκεται.οι ασθενειες και ο καρκινος θεριζουν οι αλεργιες ταλαιπωρουν το 80% του πληθυσμου της γης κι εσεις συνεχιζετε να τροφοδοτειτε με σωρεια λιπασματων και φυτοφαρμακων τη γη.Αυτος κυρια μου ειναι βιασμος και ολα αυτα που μας λετε ειναι λογια ανθρωπου που δεν εχει σηκωθει απ τη καρεκλα του.