7.10.10

Η βροχή καταστρέφει τα ρείκια


Άνοιξαν τα ρείκια και μετέφερα τα μελίσσια μου στην Εύβοια. Το μέρος είναι ιδανικό αφού έχει ρείκια και πεύκο μαζί. Το πεύκο δίνει πλουσιοπάροχα τα μελιτώματα αλλά τα μελίσσια αδυνατίζουν αφού δεν έχουν γύρη. Εκεί αναλαμβάνει το ρείκι όπου ταυτόχρονα με το πεύκο δίνει άφθονη γύρη και έτσι τα μελίσσια δεν εξασθαινούν.



Το ρείκι όμως είναι ιδιότροπο φυτό. Για να αποδώσει χρειάζεται υγρασία, μερικές βροχές πρίν την ανθοφορία του, και υγρό αλλά ήπιο καιρό κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του. Διαφορετικά, μια δυνατή βροχή ή δυνατός άνεμος κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, σταματά αμέσως την νεκταροέκκρισή του και την γύρη.

Τότε μπορεί να ξεσπάσει λεηλασία …

Πέρσι είχα πάει τα μελίσσια μου στα ρείκια της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στην λίμνη Καστρακίου όπου η περιοχή είναι γεμάτη ρείκια. Όμως έριξε μερικές δυνατές  βροχές, και  τα έφερα πίσω εντελώς άδεια από γύρες, πεινασμένα και εντελώς ξεγονιασμένα.

Τώρα ρίχνει δυνατή βροχή στην βόρειο Εύβοια, και φοβάμαι πως θα τα φέρω πάλι πίσω σε κακό χάλι. Σκέπτομαι να τα ξαναφέρω πίσω στην Αττική τώρα, που τουλάχιστον έχει αρχίσει η ακονιζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: