16.1.20

Η διαδικασία των εισηγήσεων στους συλλόγους και στην ΟΜΣΕ


Επειδή με το θέμα που προέκυψε με την άρνηση του κ. Ντούρα να συγκαλέσει ΔΣ για να καταρτιστούν τα θέμα της ημερήσιας διάταξης της επερχόμενης ΓΣ, διάβασα κάποια σχόλια στο διαδίκτυο, κατάλαβα ότι σε πολλούς συναδέλφους δεν είναι γνωστή η διαδικασία που γίνεται αυτό.  Την περιγράφω εδώ για να γίνει γνωστή,  και αν κάποιος εντοπίσει κάποιο λάθος μου, τον παρακαλώ να με ενημερώσει στα σχόλια.  


Όταν ένας μελισσοκόμος σκεφτεί μία λύση για κάποιο πρόβλημα του κλάδου, την συντάσσει σε ένα κείμενο που το εκφωνεί ως πρόταση στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου του.  Μετά την εκφώνηση της πρότασης ο πρόεδρος της ΓΣ δίνει τον λόγο στα μέλη που θέλουν να μιλήσουν (να ερωτήσουν, να προσθέσουν, να συμφωνήσουν, διαφωνήσουν ή να αντιπροτείνουν κάποια άλλη λύση). Αυτή η διαδικασία λέγεται διαβούλευση.

Μετά το τέλος της διαβούλευσης ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης διεξάγει ψηφοφορία για να διαπιστωθεί αν η πλειοψηφία συμφωνεί με την πρόταση, είτε την αρχική είτε κατά πώς αυτή διαμορφώθηκε από τις παρατηρήσεις και προτάσεις των υπολοίπων  συναδέλφων.  

Μετά την έγκριση της πρότασης, ο σύλλογος ενημερώνει το ΔΣ της ΟΜΣΕ να την συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης ΓΣ της ομοσπονδίας, όπου εκεί θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Δηλαδή η πρόταση θα εκφωνηθεί από τον αντιπρόσωπο του συλλόγου, και ο πρόεδρος της ΓΣ θα διεξάγει διαβούλευση και ψηφοφορία.



Αν η πρόταση εγκριθεί και από την ΓΣ της ΟΜΣΕ, τότε το ΔΣ της ΟΜΣΕ υποχρεούται να ενεργήσει σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ, και να την εκτελέσει. Αν οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το ΔΣ δεν θέλουν  ή δεν μπορούν για κάποιον λόγο να την  εκτελέσουν, δεν τους εμποδίζει κανείς να παραιτηθούν (αυτό λέγεται αίσθηση του καθήκοντος και φιλότιμο) ώστε να αναλάβουν τα καθήκοντα άλλοι συνάδελφοι που θέλουν και μπορούν να τα διεκπεραιώσουν.

Η ΓΣ μπορεί επίσης να αναθέσει την διεκπεραίωση της απόφασής της σε κάποια ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία ενεργεί επικουρικά /βοηθητικά  προς το ΔΣ, πρόεδρος της οποίας είναι ΠΑΝΤΑ ένα μέλος του ΔΣ.  Η ομάδα εργασίας παραδίδει μέσω του προέδρου την εργασία της στο ΔΣ το οποίο υποχρεούται να την ελέγξει και αν την εγκρίνει θα την χρησιμοποιήσει όπως απαιτείται.  Τόσο η ομάδα εργασίας όσο και το ΔΣ είναι υποχρεωμένοι να δώσουν αναφορά στην επόμενη ΓΣ για τις ενέργειές τους.



Ερχόμαστε τώρα στα επίμαχα σημεία:

Ο μελισσοκόμος που θέλει να καταθέσει πρόταση στον σύλλογό του, πρέπει να την έχει δηλώσει στο ΔΣ του συλλόγου του τουλάχιστον ένα μήνα πρίν την ημερομηνία διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης. 
Αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής της ΓΣ προς τα μέλη της, πρέπει να έχει γίνει αρκετά ενωρίτερα από τον ένα μήνα για να προλάβουν τα μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε το ΔΣ να τις έχει συμπεριλάβει στην ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης της ΓΣ.  Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την ΟΜΣΕ, όπου θα πρέπει να έχει ανακοινώσει πολύ καιρό πρίν την ημερομηνία διεξαγωγής της ΓΣ ώστε οι σύλλογοι να έχουν προλάβει να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι προτάσεις των μελών προς του συλλόγους και στην ΟΜΣΕ γίνονται προς το ΔΣ το οποίο μαζεύει τις προτάσεις / θέματα, τα ελέγχει αν συμβαδίζουν με τους σκοπούς της οργάνωσης (μερικές φορές τυχαίνουν άσχετα θέματα)  τα κατατάσσει με σειρά προτεραιότητας (πρώτα τα επείγοντα) και τα συμπεριλαμβάνει στην ανακοίνωση για την ΓΣ.

Αυτό σημαίνει ότι πριν την ΓΣ πρέπει να έχει προηγηθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ)  για να καταρτίσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.  Αυτή είναι η δουλειά του.

Τα ΔΣ των συλλόγων βάσει καταστατικού συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και αυτές οι συνεδρίες ονομάζονται τακτικές.  Μπορούν επίσης να κάνουν και περισσότερες συνεδρίες αν παραστεί ανάγκη, οι οποίες ονομάζονται έκτακτες. Αν ένα ΔΣ κάποιου συλλόγου δεν κάνει 12 συνεδρίες τον χρόνο αλλά πχ 10 .. ε, εντάξει δεν τρέχει και τίποτα.

Το ΔΣ της ομοσπονδίας βάσει καταστατικού συνεδριάζει μόνον τρεις φορές το έτος (μη μας πάθει υπερκόπωση/αστειεύομαι).  Αυτές είναι οι υποχρεωτικές συνεδρίες που ονομάζονται τακτικές. Μπορεί όμως να έχει και έκτακτες συνεδρίες όταν επιβάλλεται από τις καταστάσεις …. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του. 

Στην προκειμένη περίπτωση, αφού οι σύλλογοι έχουμε στείλει τις προτάσεις μας πριν ακόμα ανακοινωθεί η ημερομηνία της επερχόμενης ΓΣ, και άρα είμαστε εμπρόθεσμοι, συντρέχει σοβαρός λόγος να συνεδριάσει το ΔΣ για να καταρτίσει τα θέματα.

Αλλά .. ναι … το μαντέψατε … αυτό δεν το θέλει ο κ. Ντούρας. Ο άνθρωπος αυτός, κατά την άποψή μου πάντα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αφαιρέσει από τους συλλόγους το δικαίωμα να θέτουν στην ΓΣ τις προτάσεις για διαβούλευση και ψηφοφορία (αυτό το λένε Δημοκρατία).

Τι είχε πεί στην προηγούμενη ΓΣ;
"Στο εξής δεν θα ψηφίζουμε τις προτάσεις αλλά θα μας τις δίνεται (εννοεί στο ΔΣ) για να τις λαμβάνουμε υπόψιν μας."
Εδώ δεν έλαβαν υπόψιν τους τις προτάσεις που εγκρίθηκαν από την ΓΣ, σκέψου και να μην εγκρίνονται κιόλας …

Δεν θέλει, κατά την άποψή μου πάντα, να υπακούει στα βουλεύματα της ΓΣ ( = η βουλή των μελισσοκόμων) αλλά θέλει τα δικά του βουλεύματα. Θεωρεί το εαυτό του ως μονάρχη.  

Γι αυτό δεν πρέπει να μένει κάποιος πολύ καιρό σε τέτοιες θέσεις, διότι μετά νοεί τον εαυτό του ως αρχηγό, και ενώ ουσιαστικά έπρεπε να είναι ο υπηρέτης, αρχίζει σιγά σιγά φέρεται αντιδημοκρατικά.

Όλα αυτά που γράφω παραπάνω είναι η άποψή μου για το θέμα, αλλά επειδή μπορεί να έχω λάθος, δεν επιμένω και περιμένω τις απόψεις σας.

Εδώ θέλω να διευκρινίσω το εξής: 
Μπορεί να καταφέρομαι εναντίον του τρόπου λειτουργίας της ΟΜΣΕ, και εναντίον του τρόπου που διαχειρίζεται ο κ. Ντούρας τα δικαιώματα που του παραχωρούν τα καθήκοντά του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν  επιθυμώ την διάσπαση της ΟΜΣΕ και του κλάδου. 

Επιθυμώ μόνον, αλλά και πάρα πολύ, να εξυγιανθεί η ΟΜΣΕ για να λειτουργεί με απολύτως δημοκρατικό τρόπο.  

Να εγκαταλειφθεί η παλιά και όχι σύμφωνη με τους νόμους και το καταστατικό νοοτροπία του «ψηφίσαμε κάποιους οι οποίοι έχουν το δικαίωμα για μία τριετία να κάνουν ότι θέλουν». Αν επιτέλους λειτουργήσουμε δημοκρατικά, τότε  όλα τα άλλα προβλήματα θα λυθούν αυτομάτως.
Το πιστεύω ακράδαντα.


Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος του μ/σ αν. Αττικής «ο Κηφήνας» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: