17.1.20

Δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε!

Με αφορμή την επιστολή του μελισσοκομικού συλλόγου Σερρών προς την ομοσπονδία και τους άλλους συλλόγους (την θέτω από κάτω), θέλω να σχολιάσω κάτι που θεωρώ κακή αντίληψη των πραγμάτων.  Θα μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας για να μου πείτε αν και που είμαι λάθος.  Διότι πάντα ως άνθρωπος μπορεί και να είμαι λάθος.

Κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση.


1ον – Στα συνέδρια ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Όμως στα συνέδρια δεν αποφασίζουμε ποια συμπεράσματα είναι αποδεκτά και ποια όχι από τους μελισσοκόμους, διότι το συνέδριο δεν έχει συνδικαλιστική ισχύ αλλά ενημερωτική.

2ον.- Η διαδικασία κατά την οποία τα όποια συμπεράσματα καταλήγουν σε προτάσεις προς το υπουργείο, πρέπει να γίνεται με απολύτως συγκεκριμένο θεσμικό τρόπο, δηλαδή μόνον μέσα σε κάποια Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίζονται με ψηφοφορία και μόνον.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις αφορούν τοπικά μία περιοχή, πρέπει να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από την Γενική Συνέλευση του τοπικού συλλόγου.  Σε περίπτωση που οι προτάσεις αφορούν το πανελλήνιο, πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση της ΟΜΣΕ.

Το συνέδριο, ακόμα κι αν είχε διεξαχθεί αποκλειστικά και μόνον από την ίδια την ΟΜΣΕ,  δεν αντιπροσωπεύει κανέναν – δεν ψήφισε κανείς τίποτα εκεί μέσα.  Οι προτάσεις που αντιπροσωπεύουν τεκμηριωμένα τους Έλληνες μελισσοκόμους είναι μόνον εκείνες που έχουν διαμορφωθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους και της ΟΜΣΕ, και έχουν ψηφιστεί από τα μέλη τους.  Μόνον αυτές λοιπόν!

Οτιδήποτε άλλο, θα έχει ως αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό και αποδυνάμωση της ομοσπονδίας, και δεν θα μας αρέσει καθόλου να καταλήξουμε σε μία κατάσταση όπου οι προτάσεις θα διαμορφώνονται από διοργανωτές συνεδρίων και θα γνωστοποιούνται από συντάκτες περιοδικών.

Οι προτάσεις θα γίνονται πάντα από τις ΓΣ των συλλόγων,  μετά θα μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη της ΓΣ της ΟΜΣΕ και θα  εγκρίνονται από τους εκλεγμένους αντιπρόσωπους μας.  

Έχουμε κλαδικό θεσμικό όργανο λοιπόν, και λέγεται ΟΜΣΕ. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να δημιουργήσει άλλο όργανο,  κάτι άλλο θα έχει στο μυαλό του.  

Περιμένω λοιπόν από τον κ. Χαρίση που έγραψε το κείμενο της επιστολής, να έχει θέσει αυτές τις προτάσεις στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης, ώστε να τεθούν υπό την έγκριση του ανωτάτου οργάνου μας.  Αυτός και μόνον αυτός είναι ο θεσμικός τρόπος!



3ον.- Δεν είμαι συνδρομητής του περιοδικού «Μελισσοκομική Επιθεώρηση» και δεν έχω λάβει γνώση του άρθρου που αποκαλύπτει τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Έψαξα να βρώ τα συμπεράσματα στο διαδίκτυο και δεν τα βρήκα,  δεν υπήρχαν ούτε καν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου!!!  Δεν είναι παράξενο ούτε το ίδιο το Συνέδριο να μην έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τα συμπεράσματά του;  Τι συμβαίνει;

Θα ήθελα να πληροφορηθώ - τέλος πάντων - ποια είναι  (να τα διαβάσω) και με ποιο τρόπο προέκυψαν αυτά τα συμπεράσματα.  Καθόλου περίεργο και να συμφωνήσω προσωπικά.  Δεν έχω ως μελισσοκόμος το δικαίωμα να γνωρίζω, ή μήπως για να μάθω θα πρέπει να γίνω συνδρομητής ενός περιοδικού;

4ον.- Αν οι προτάσεις που διάβασε η υφυπουργός στο περιοδικό, και έχει τώρα πλέον στο μυαλό της, τελικά απορριφθούν από την ΓΣ  της ΟΜΣΕ, τι θα γίνει;  Θα πρέπει να στείλουμε με επιστολή στην υφυπουργό την διαφωνία μας, και ταυτόχρονα να επιρρίψουμε ευθύνες στους υπευθύνους.
Αλλά… ναι το καταλάβατε!!!   ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ  διότι οι προτάσεις έγιναν έτσι γενικά και αόριστα από το … συνέδριο, και δημοσιεύτηκαν (έφτασαν στα αυτιά του υπουργείου) από ένα ... περιοδικό.  Αυτή τη φορά δεν εμπλέκεται κάποιος σύλλογος για να έχει ποινή αποβολής από την ομοσπονδία.   Έξυπνο! Καταλάβατε;
==============================================
Και τώρα να διευκρινίσω κάτι έξω από τα δόντια:   
Βλέπω μετά λύπης μου ότι τα Συνέδρια αντιστρατεύονται την Ομοσπονδία μας.
Όλοι όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό που είπα.  

Για την κατάσταση αυτή πιστεύω ότι την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο κ. Ντούρας, που με την κακή χρήση των εξουσιών που του δίνει η θέση του, έσπρωξε και συνεχίζει να σπρώχνει "κάποιους" έξω από την ΟΜΣΕ.  

Και αν τα κουτσομπολιά (ΑΝ λέω) αληθεύουν ότι κάποια ομάδα* επιστημόνων  που εποφθαλμιά τα χρήματα των επιδοτήσεων που δίδονται από την ΕΕ για την μελισσοκομία, χρησιμοποιεί τους "κάποιους", τότε φέρουν ευθύνη και οι "κάποιοι".  Δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω, πάντως σύντομα η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει και θα κλειδώσει στο καθαρό. (βλέπε σημείωση στο τέλος)*

Το κλειδί λέγεται «Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας της ΟΜΣΕ» και θα κατατεθεί στην επερχόμενη ΓΣ ως πρόταση του Κηφήνα.  Έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στα αρχεία της ομάδας του στο fb, σύντομα και στην ιστοσελίδα του (έχουμε ένα πρόβλημα με τους κωδικούς και δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε ανακοινώσεις από την επίσημη ιστοσελίδα μας).
Οι συνάδελφοι αντιπρόσωποι των συλλόγων πρός την ΟΜΣΕ θα κληθείτε σε λίγες μέρες να αποφασίσετε. Κάντε έναν κόπο να τον διαβάσετε για να τον έχετε κατανοήσει και να είστε προετοιμασμένοι.

------------------------
*Σημείωση Διευκρίνηση:
Στο κείμενο αναφέρεται η φράση "κάποια ομάδα επιστημόνων". Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ κάποια οργανωμένη και γνωστή ομάδα επιστημόνων, άλλωστε δεν γνωρίζω σε βάθος την υπόθεση παρά μόνον τα κουτσομπολιά και αυτά όχι όλα.
Η φράση μου "ομάδα επιστημόνων" είναι ατυχέστατη και άστοχη, και δεν αποδίδει αυτό που εννοούσα, γι αυτό και το διευκρινίζω ζητώντας συγνώμη από όσους νόμισαν κάτι τέτοιο. Εννοούσα κάποιοι τυχαίοι ...  όπως λέμε "μία χούφτα".
Δεν την διαγράφω όμως, καθότι πιστευω ότι αυτό  θα είναι χειρότερο, αφού όταν διαπιστωθεί ότι άλλαξα το κείμενό μου, ο καθένας  θα λέει ότι θέλει και θα δημιουργηθούν εξίσου άσχημα κουτσομπολιά.
Δηλώνω ότι δεν γνωρίζω το θέμα σε βάθος  και σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ την "Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας"
Απεναντίας ζητώ κι εγώ εξηγήσεις από εκείνους που έθεσαν στο υπουργείο την πρόταση να μειωθούν οι επιδοτήσεις των μελισσοκόμων, που θα μπορέσουν να τις δώσουν επισήμως στην επερχόμενη ΓΣ της ΟΜΣΕ, σε σχετική πρόταση του μ/σ αν. Αττικής "ο Κηφήνας". Εκεί θα διευκρινιστεί και επιτέλους λήξει αυτό το θέμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: