29.11.20
Η μεγάλη άλλως της Σελήνης.
18.11.20
Ελληνικό Σήμα στο μέλι και Ελληνοποιήσεις
12.11.20
11 μήνες φυλακή
14.10.20
Νοθεία
Βάλτε στα προφίλ σας .. γεμίστε τον κόσμο ... με αυτή την εικόνα (μαζί με τον σύνδεσμο να μή λένε ότι είναι hoax).
Πρέπει να ξεκινήσουμε την ενημέρωση του καταναλωτή.
Πρέπει να δημιουργήσουμε και μικρά ενημερωτικά βίντεο, να τα διασπείρουμε στο διαδίκτυο. Αν είναι καλής ποιότητας θα τα προβάλει και η τηλεόραση.
https://www.tanea.gr/2020/10/13/greece/efet-anakaleitai-notheymeno-meli/
4.9.20
Η διήθηση του μελιού και οι ελληνοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Κώδικα Τροφίμων και ποτών “ως μέλι νοείται το τρόφιμο που παράγουν οι μελιττοφόρες μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων ή από εκκρίσεις που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών ή που βρίσκονται πάνω σε αυτά (νέκταρ ή εκκρίσεις) συλλέγουν, μεταποιούν, αναμιγνύουν σε δικές τους ειδικές ουσίες αποταμιεύουν και αφήνουν να ωριμάσει στις κηρήθρες της κυψέλης”
Η διήθηση του μελιού αποτρέπει την κρυστάλλωση του μελιού, όμως του αφαιρεί ένα μέρος από τα συστατικά του όπως και η γύρη. Εκτός λοιπόν του ότι το διηθημένο μέλι δεν είναι μέλι όπως βγαίνει από την κυψέλη, (και άρα υποθέτω ποιοτικά υποδεέστερο) αφαιρεί τους γυρεόκοκκους!
Ο γυρεόκοκκοι είναι αυτοί που δείχνουν την βοτανική προέλευση του μελιού. Π.χ. ένα μέλι γεμάτο με γυρεόκοκκους αυτοφυών φυτών της Κίνας που δεν συναντούνται εύκολα στην Ελλάδα και Ευρώπη, φωνάζει ότι είναι μέλι κινέζικο. Ένα μέλι με γυρεόκοκκους της ελληνικής χλωρίδας αλλά και της κινεζικής, φωνάζει ότι είναι μείγμα μελιού ελληνικού και εισαγόμενου.
Αν στο παραπάνω μείγμα, το εισαγόμενο μέλι δεν έχει γυρεόκοκκους διότι του έχουν αφαιρεθεί με τη διήθηση, τότε έχει μόνον ελληνικούς γυρεόκοκκους, και είναι εύκολο να βαφτιστεί ελληνικό.
Η διήθηση του μελιού είναι (κατά την άποψή μου πάντα) η κολυμβήθρα της ελληνοποίησης και γενικά της κάθε είδους βάπτισης.
Το διηθημένο μέλι δεν είναι αυτό το μέλι που βγήκε από την κυψέλη, αλλά είναι βιομηχανοποιημένο προϊόν και θα πρέπει είτε να απαγορευτεί η παραγωγή και η διακίνησή του, είτε να κυκλοφορεί υποχρεωτικά με σήμανση ως βιομηχανοποιημένο, και να περιέχει κάποια επιπρόσθετη ουσία (πχ χρωστική) που να αποκαλύπτει την ανάμειξή του αν αυτή βρεθεί μέσα σε ελληνικό /ευρωπαϊκό μέλι. Κάτι ανάλογο δηλαδή που γίνεται για να διαχωρίζονται τα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης.
Αλλά το καλύτερο θα ήταν να απαγορευτεί εντελώς η διήθηση και η διακίνηση διηθημένου μελιού, αφού αφενός το υποβαθμίζει ποιοτικά και αφετέρου δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ελληνοποιήσεις, εξαπάτηση του καταναλωτή, και οικονομικό στραγγαλισμό των Ελλήνων (και όχι μόνον) μελισσοκόμων.
Ο τρόπος υπάρχει, αλλά εκείνοι που όφειλαν να το ζητήσουν, μουγκάθηκαν. Και δεν μιλάω μόνον για την Ελλάδα. Παντού τα
ίδια.
Ενημέρωση:
Παραθέτω την απάντηση του κ. Θρασυβούλου, που είναι πολύ κατατοπιστική και μας ανοίγει μία πόρτα για τη λύση του προβλήματος. Προσέξτε ότι η πρόταση που καταλήγει να μας κάνει (στο κάτω μέρος της εικόνας) είναι ρεαλιστικότατη.
Οπωσδήποτε ο μελισσοκομικός κόσμος θα πρέπει να συνεργαστεί
με το πανεπιστήμιο για να συντάξουμε ένα αίτημα λογικό, καλά τεκμηριωμένο και
πάνω από όλα πραγματοποιήσιμο, ώστε επιτέλους να λύσουμε το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας.
Επειδή φοβάμαι ότι το κεντρικό κλαδικό μας όργανο, στην κατάσταση που βρίσκεται
σήμερα, δεν θα ενδιαφερθεί, θα πρέπει να περιμένουμε λίγους μήνες μέχρι τις
εκλογές της ΟΜΣΕ, μήπως αλλάξει κάτι πρός το καλύτερο
Μετά θα δούμε ... Θα ενοχλήσουμε τον κ. Θρασυβούλου για να συντάξουμε την
εισήγηση.
Περιμένω τις απόψεις σας.
10.8.20
Βοηθήστε στη συλλογή ονομάτων των επικονιαστών από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κάνει μια συστηματική πανελλήνια προσπάθεια για να συλλέξει τα Ελληνικά ονόματα των επικονιαστών, των εντόμων που επισκέπτονται τα άνθη καλλιεργούμενων και άγριων φυτών. Η γνώση αυτή δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένη, αν και υπάρχει. Μεγάλο μέρος της, έστω και ψήγματά της, ελπίζουμε να συλλέξουμε με την παρούσα προσπάθεια. Είμαι σίγουρη ότι το εντομολογικό γλωσσάρι έχει πολλαπλώς εμπλουτισθεί και εξελιχθεί μέσω των χιλίων τουλάχιστον γενιών που έζησαν στον Ελληνικό χώρο μετά τον Αριστοτέλη!
greekbees@aegean.gr ή τηλεφωνήστε στην Μαρία Τζαννέτου: 22510-36423 και 6978683146
19.5.20
30.3.20
Η Γύρη του Σχίνου
![]() |
Τα άνθη του. Οι μέλισσες δε συλλέγουν από τα κόκκινα, που μάλλον είναι ακόμα μπουμπούκια. |
![]() |
Τόση ανθοφορία, κι όμως οι μέλισσες προτιμούσαν τον σχίνο. |
25.3.20
Η ΕΝΣΤΑΣΗ μέσα στη Γενική Συνέλευση
16.3.20
Mέλι και Aνοσοποιητικό
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια ... ισορροπημένη διατροφή.
Υπερτροφές: Γύρη, κινόα, τσία κλπ...
23.2.20
Το Μελισσοκομικό Βήμα να γίνει ψηφιακό (pdf)
Αν βρείτε κάποιο μειονέκτημα παρακαλώ ενημερώστε με.
20.2.20
Ενημέρωση για την ΓΣ της ΟΜΣΕ της 15/02/2020.
(με μπλε χρώμα τα λόγια του κ. Ντούρα, με πράσινο τα δικά μου)
============================================
Οι «Ερασιτέχνες»
- Το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι αρμόδιο να
αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την επιδίωξη των σκοπών της
συνδικαλιστικής οργάνωσης και τη διαχείριση της περιουσίας της, μέσα στα
πλαίσια του Νόμου, του Καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, αντιπροσωπεύει δε την συνδικαλιστική οργάνωση
στα δικαστήρια ή εξώδικα. Το Δ.Σ. αποτελείται από πέντε μέχρι δεκαπέντε
μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού. Το Διοικητικό Συμβούλιο
εκλέγεται μεταξύ των μελών που έχουν εγγραφεί τουλάχιστο 2 μήνες πριν από
τις εκλογές. Οι ιδιότητες του
προέδρου, αντιπροέδρου, γενικού γραμματέα και ταμία, δεν επιτρέπεται να
συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο.
25.1.20
Μήπως η ΟΜΣΕ βρίσκεται υπό κατάληψη;
Το ΔΣ δεν δέχθηκε να συνεδριάσει για να συμπεριλάβει τα θέματα των συλλόγων στην ημερήσια διάταξη. Αυτό το εκλαμβάνω ως φίμωμα των μελών/συλλόγων. Ακόμα κι αν το ΔΣ δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει μία συνεδρίαση για την κατάρτιση των θεμάτων που τέθηκαν εμπρόθεσμα (αυτή είναι η δουλειά του), το επιβάλει ο σεβασμός προς τη θέση τους, προς τον θεσμό και προς τους συναδέλφους. Το επιβάλλει αυτό που ο λαός ονομάζει "φιλότιμο" και "καλή πρόθεση".
Υπενθυμίζω ότι ο κ. Ντούρας στην ΓΣ του 2019 αποπειράθηκε δολίως να εμποδίσει την Γενική Συνέλευση στη λήψη αποφάσεων, προσπαθώντας να εμποδίσει την ψηφοφορία. Ευτυχώς ανεπιτυχώς. Αυτή την φόρα όμως ήταν καλά προετοιμασμένος.
Θα κάνω ότι μπορώ ώστε το θέμα να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Επίσης την ίδια μέρα μετά την τακτική Γενική συνέλευση θα γίνει και έκτακτη για να συζητηθούν οι αλλαγές στο καταστατικό. Έχω δύο ερωτήματα:
![]() |
Κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση |
![]() |
Κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση |
Η ΟΜΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν. Έκανε ΔΣ τον Δεκέμβριο, στα κρυφά, στη ζούλα και στο σκοτάδι.
Ο Κηφήνας σέβεται τα μέλη του. Η ΟΜΣΕ μας σέβεται;
17.1.20
Δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε!
![]() |
Κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση. |
Το κλειδί λέγεται «Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας της ΟΜΣΕ» και θα κατατεθεί στην επερχόμενη ΓΣ ως πρόταση του Κηφήνα. Έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στα αρχεία της ομάδας του στο fb, σύντομα και στην ιστοσελίδα του (έχουμε ένα πρόβλημα με τους κωδικούς και δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε ανακοινώσεις από την επίσημη ιστοσελίδα μας).
Οι συνάδελφοι αντιπρόσωποι των συλλόγων πρός την ΟΜΣΕ θα κληθείτε σε λίγες μέρες να αποφασίσετε. Κάντε έναν κόπο να τον διαβάσετε για να τον έχετε κατανοήσει και να είστε προετοιμασμένοι.
------------------------
*Σημείωση Διευκρίνηση:
Στο κείμενο αναφέρεται η φράση "κάποια ομάδα επιστημόνων". Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ κάποια οργανωμένη και γνωστή ομάδα επιστημόνων, άλλωστε δεν γνωρίζω σε βάθος την υπόθεση παρά μόνον τα κουτσομπολιά και αυτά όχι όλα.
Η φράση μου "ομάδα επιστημόνων" είναι ατυχέστατη και άστοχη, και δεν αποδίδει αυτό που εννοούσα, γι αυτό και το διευκρινίζω ζητώντας συγνώμη από όσους νόμισαν κάτι τέτοιο. Εννοούσα κάποιοι τυχαίοι ... όπως λέμε "μία χούφτα".
Δεν την διαγράφω όμως, καθότι πιστευω ότι αυτό θα είναι χειρότερο, αφού όταν διαπιστωθεί ότι άλλαξα το κείμενό μου, ο καθένας θα λέει ότι θέλει και θα δημιουργηθούν εξίσου άσχημα κουτσομπολιά.
Δηλώνω ότι δεν γνωρίζω το θέμα σε βάθος και σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ την "Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας"
Απεναντίας ζητώ κι εγώ εξηγήσεις από εκείνους που έθεσαν στο υπουργείο την πρόταση να μειωθούν οι επιδοτήσεις των μελισσοκόμων, που θα μπορέσουν να τις δώσουν επισήμως στην επερχόμενη ΓΣ της ΟΜΣΕ, σε σχετική πρόταση του μ/σ αν. Αττικής "ο Κηφήνας". Εκεί θα διευκρινιστεί και επιτέλους λήξει αυτό το θέμα.
16.1.20
Η διαδικασία των εισηγήσεων στους συλλόγους και στην ΟΜΣΕ
Μετά το τέλος της διαβούλευσης ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης διεξάγει ψηφοφορία για να διαπιστωθεί αν η πλειοψηφία συμφωνεί με την πρόταση, είτε την αρχική είτε κατά πώς αυτή διαμορφώθηκε από τις παρατηρήσεις και προτάσεις των υπολοίπων συναδέλφων.
Μετά την έγκριση της πρότασης, ο σύλλογος ενημερώνει το ΔΣ της ΟΜΣΕ να την συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης ΓΣ της ομοσπονδίας, όπου εκεί θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Δηλαδή η πρόταση θα εκφωνηθεί από τον αντιπρόσωπο του συλλόγου, και ο πρόεδρος της ΓΣ θα διεξάγει διαβούλευση και ψηφοφορία.
Αν η πρόταση εγκριθεί και από την ΓΣ της ΟΜΣΕ, τότε το ΔΣ της ΟΜΣΕ υποχρεούται να ενεργήσει σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ, και να την εκτελέσει. Αν οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το ΔΣ δεν θέλουν ή δεν μπορούν για κάποιον λόγο να την εκτελέσουν, δεν τους εμποδίζει κανείς να παραιτηθούν (αυτό λέγεται αίσθηση του καθήκοντος και φιλότιμο) ώστε να αναλάβουν τα καθήκοντα άλλοι συνάδελφοι που θέλουν και μπορούν να τα διεκπεραιώσουν.
Η ΓΣ μπορεί επίσης να αναθέσει την διεκπεραίωση της απόφασής της σε κάποια ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία ενεργεί επικουρικά /βοηθητικά προς το ΔΣ, πρόεδρος της οποίας είναι ΠΑΝΤΑ ένα μέλος του ΔΣ. Η ομάδα εργασίας παραδίδει μέσω του προέδρου την εργασία της στο ΔΣ το οποίο υποχρεούται να την ελέγξει και αν την εγκρίνει θα την χρησιμοποιήσει όπως απαιτείται. Τόσο η ομάδα εργασίας όσο και το ΔΣ είναι υποχρεωμένοι να δώσουν αναφορά στην επόμενη ΓΣ για τις ενέργειές τους.
Ερχόμαστε τώρα στα επίμαχα σημεία:
Αυτό σημαίνει ότι πριν την ΓΣ πρέπει να έχει προηγηθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) για να καταρτίσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αυτή είναι η δουλειά του.
Τα ΔΣ των συλλόγων βάσει καταστατικού συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και αυτές οι συνεδρίες ονομάζονται τακτικές. Μπορούν επίσης να κάνουν και περισσότερες συνεδρίες αν παραστεί ανάγκη, οι οποίες ονομάζονται έκτακτες. Αν ένα ΔΣ κάποιου συλλόγου δεν κάνει 12 συνεδρίες τον χρόνο αλλά πχ 10 .. ε, εντάξει δεν τρέχει και τίποτα.
Το ΔΣ της ομοσπονδίας βάσει καταστατικού συνεδριάζει μόνον τρεις φορές το έτος (μη μας πάθει υπερκόπωση/αστειεύομαι). Αυτές είναι οι υποχρεωτικές συνεδρίες που ονομάζονται τακτικές. Μπορεί όμως να έχει και έκτακτες συνεδρίες όταν επιβάλλεται από τις καταστάσεις …. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του.
Αλλά .. ναι … το μαντέψατε … αυτό δεν το θέλει ο κ. Ντούρας. Ο άνθρωπος αυτός, κατά την άποψή μου πάντα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αφαιρέσει από τους συλλόγους το δικαίωμα να θέτουν στην ΓΣ τις προτάσεις για διαβούλευση και ψηφοφορία (αυτό το λένε Δημοκρατία).
Τι είχε πεί στην προηγούμενη ΓΣ;