30.3.14

Απάντηση από το υπουργείο για την προστασία των μελισσών και των αιγοπροβάτων από τα φυτοφάρμακα.


Δε μπορεί – λέω – κάποιος τρόπος θα υπάρχει για την προστασία μας από τον φονιά με την ψεκαστήρα.  Και αποφάσισα να υποβάλω ψηφιακό αίτημα στο υπουργείο.  Για όσους δε γνωρίζετε, μπορείτε να υποβάλετε ερώτηση στο υπουργείο, και να σας απαντήσουν γραπτώς. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του, επιλέγετε Ψηφιακές Υπηρεσίες και καταχωρείτε το ερώτημά σας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. 



Το ερώτημα που έθεσα λοιπόν ήταν το εξής:

Υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους από τον ψεκασμό με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα;

Έψαξα στη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας αλλά δεν βρήκα κάτι ουσιαστικό. Στο διαδίκτυο πληροφορήθηκα ότι απαγορεύονται οι ψεκασμοί κατά την ανθοφορία, και αν αυτό δεν είναι εφικτό γιατί κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή, τότε οι ψεκασμοί θα πρέπει να διενεργούνται με τη δύση του ηλίου, όταν τα επικονιαστικά έντομα δεν πετούν. Αλλά δεν βρίσκω το νόμο, παρά μόνον μερικές κατα τόπους νομαρχιακές αποφάσεις με περιορισμένη χρονική ισχύ, που δεν με προστατεύουν.

Υπάρχει τέτοιος Νόμος ;

1. Ποιες είναι οι ΚΥΑ ή τα ΦΕΚ που αναφέρονται στην ορθή χρήση αγροτικών ψεκασμών;

2. Πώς προστατευόμαστε οι μελισσοκόμοι, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και ιδιαίτερα της ανοιξιάτικης ανθοφορίας;

3. Πώς προστατεύονται οι κτηνοτρόφοι από ψεκασμούς σε κάμπο που μπορεί να έχει πριν λίγο ψεκαστεί;

Και μετά από λίγες ημέρες έλαβα την παρακάτω απάντηση:

Κάθε χρήστης γεωργικού φαρμάκου είναι υποχρεωμένος να τηρεί τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του.

Στη συσκευασία κάθε γεωργικού φαρμάκου αναφέρονται ενδείξεις που έχουν προκύψει μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν το γεωργικό φάρμακο, σχετικά με τις επιδράσεις του στις μέλισσες και στα παραγωγικά ζώα καθώς επίσης και για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση για την προστασία αυτών.

Δεν υπάρχουν οριζόντιες ΚΥΑ γενικά για την προστασία του μελισσοκόμου ή του κτηνοτρόφου από χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Για όλα όσα μας αναφέρατε , μπορείτε τε να κάνετε καταγγελία στην τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας, όπου έγιναν τα περιστατικά, η οποία θα πάρει δείγμα φυτών και μετά από εργαστηριακή ανάλυση θα εντοπιστεί αν ο θάνατος τους οφείλεται σε χρήση φυτοφαρμάκων ή σε άλλο αίτιο .

Η απάντηση του υπουργείου είναι σαφέστατη και ηχεί σαν σφαλιάρα σε όποιον κατάλαβε τι εννοεί :  Δεν υπάρχει οριζόντια ΚΥΑ  (προφανώς εννοούσε κάθετη ΚΥΑ) που να αναφέρεται στην προστασία των μελισσοκόμων ….
Δηλαδή μας λέει ότι ποτέ δεν ζητήσατε από τα αντίστοιχα υπουργεία να ενδιαφερθούν και να εκδώσουν μία ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για το πώς εσείς οι μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι θα προστατεύεστε από  τον φονιά με τη ψεκαστήρα. Μια ΚΥΑ που στα άρθρα της να αναφέρει όχι μόνον τι προφυλάξεις υποχρεούται να λαμβάνει ο αγρότης αλλά και ποιες είναι οι σχετικές ποινές.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να ζητήσουμε και μάλιστα άμεσα:
 
1. Ξεκάθαρη  και κάθετη νομοθεσία που να υποχρεώνει τον χρήστη φυτοφαρμάκων να λαμβάνει συγκεκριμένες προφυλάξεις για την προστασία των μελισσών, αιγοπροβάτων  και γενικά των οργανισμών που δεν αποτελούν στόχο του ψεκασμού.

2. Ποινικοποίηση του παράνομου ψεκασμού με μελισσοτοξικά/κτηνοτοξικά  ώστε  όχι μόνον να δικάζεται αυτεπάγγελτα, αλλά αν είναι δυνατόν να επισύρει και διαδικασία αυτοφώρου, όπως άλλωστε και κάθε άλλη ζωοκτονία ή απόπειρα ζωοκτονίας!

Αλλά πότε και ποιοι έκαναν μελέτες για την εισήγηση/στήριξη ενός τέτοιου νόμου; 
Σσσστ, η ΟΜΣΕ κοιμάται …είμαστε σε καλό δρόμο ... 

... είμαστε σε καλό δρόμο ...



Δεν υπάρχουν σχόλια: