5.9.13

Δηλητηρίαση και πάλι. Βαρέθηκα πιά.

Αυτή την εποχή έχω τα μελίσσια μου στον κάμπο της Λαμίας, όχι ότι εκεί πάνε καλά, αλλά δεν είχα κάπου καλύτερα να τα πάω. Όμως μερικές μικρές παραφυάδες τις έφερα στην Αττική, να τις έχω κοντά μου για να τις ταΐζω.

Από την μεθεπόμενη ημέρα άρχισα να έχω άσχημα σημάδια. Θεώρησα ότι τα πτώματα μπροστά στις κυψέλες θα ήταν από την μεταφορά. Δυστυχώς όμως το φαινόμενο επιδεινώνεται. 

Οι μέλισσες βγαίνουν έρποντας από τις κυψέλες και απομακρύνονται από την κυψέλη μέχρι που παθαίνουν. Μερικές έχουν πέσει ανάποδα και κουνάνε τα πόδια στον αέρα.  Άλλες απομακρύνονται από τις υγιείς μέλισσες της κυψέλης, δηλαδή βλέπω συχνά το φαινόμενο να βγαίνει μια υγιή μέλισσα  και να κουβαλά μία άλλη ετοιμοθάνατη, για να την απομακρύνει πετώντας.  Κάθε πρωί η ίδια εικόνα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα  τα σερσένια αρπάζουν και απομακρύνουν τις φρεσκοπεθαμένες ή ψυχοραγούσες μέλισσες, καθαρίζοντας το μέρος. Το απόγευμα δεν υπάρχει ίχνος από την καταστροφή. Το άλλο πρωϊ όμως η κατάσταση είναι η ίδια.:)

Η κατάσταση είναι τραγική. Σήμερα θα τους βάλω τροφή, και  απόψε ή αύριο βράδυ θα τις πάρω από την Αττική. Ίσως πάω βόρειο Εύβοια που μπορεί να έχει ξεκινήσει η ακονιζιά.

Τι θα κάνουμε τελικά με αυτό το φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο;

Τεντωμένα φτερά, τεντωμένη προβοσκίδα, τεντωμένο κεντρί!
Το δηλητήριο χτύπησε το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Κάθε πρωί τα ίδια Παντελάκη μου ...  
Κάθε χρονιά  τα ίδια Παντελάκη μου ...

Τι θα μείνει τελικά από μια παραφυάδα;

Όλα αυτά μα μαύρα στίγματα είναι νεκρές μέλισσες. Υπάρχουν περισσότερες μέσα στα χόρτα ...



5 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Παναγιωτη έχω την υποψία οτι οι δήμαρχοι παίζουν το παιχνίδι.
Οπου δεν μπορούν να σε απομακρύνουν "βάσει" νόμου
σε απομακρύνουν με τα δηλητήρια.
Το ίδιο έγινε σε Καβούρι και Βάρκιζα και εξαφανιστήκαμε όλοι.

IxNiLaTiS είπε...

Φώτη είναι και αυτό ενα από τα περίεργα πράγματα. Ενώ δηλαδή η νομοθεσία είναι με το μέρος μας, εμείς απλά μοιρολογάμε. Αν βρούμε τι δηλητήριο είναι και πάρουμε δείγματα από τα δένδρα τους θα τους ταράξουμε στην αποζημίωση, και από την άλλη θα τους δώσουμε στις οικολογικές οργανώσεις να τους περιποιηθούν.

Αλλά εμείς οι Έλληνες συνηθίσαμε να κοιμόμαστε και περιμένουμε από τους εκλεγμένους άρχοντες (αφεντάδες) ...

Costas Vlachidis είπε...

Συμφωνώ εδώ χρειάζεται νομική υποστήριξη των συναδέλφων. Δεν βάζετε καμία αγγελία για να βρεθεί κανένας δικηγόρος- μελισσοκόμος, να σας βοηθήσει;

Nektarios είπε...

Τα ίδια έπαθα και εγώ, στην περιοχή της Παλλήνης. Έχω στείλει δείγματα στο Μπενάκειο και περιμένω αποτελέσματα.

Μελισσοβοσκος είπε...

Περιοχη Περιστερι Αττικης 2 παραφιαδες off!!!!!