24.9.13

Τι απέμεινε τελικά μετά τον ψεκασμό;


Να λοιπόν τι απομένει από μία παραφυάδα  που είχε 3 πλαίσια γόνο και 4 πληθυσμό. Απέμεινε μια βασίλισσα, 20 μέλισσες, ένα αυγό και 2 βαρρόα. 

 ... μια βασίλισσα, 20 μέλισσες, ένα αυγό και 2 βαρρόα ... 

το αυγό 

τα δύο βαρρόα

Πάντως τα βορρόα είναι καλοθρεμμένα. 

Αυτή περίπου είναι σήμερα η εικόνα στο μελισσοκομείο  της Αν. Αττικής που έφερα τέλος Αυγούστου τις 50 παραφυάδες, να τις έχω κοντά για να τις … περιποιούμαι.  


Αφού τα περισσότερα μελίσσια δεν τα κατάφεραν, σκέφτηκα να πάρω τις βασίλισσες για να αντικαταστήσω άλλες περσινές βασίλισσες σε άλλα μελίσσια.
Πιάνω την συγκεκριμένη βασίλισσα της εικόνας, και την βάζω στο κλουβάκι. Αμέσως μου βγαίνει και πέφτει στα πλαίσια. Προσπαθώ να την πιάσω ξανά, και αμέσως  εκνευρίζεται. Αρχίζει να τρέχει επάνω στα άδεια πλαίσια ανεμίζοντας τα φτερά της και μόλις προσπάθησα να την πιάσω … πέταξε μακριά. 
Τα έχασα!
Την ακολούθησα λίγο με τα μάτια μου, αλλά την έχασα. Έμεινα σαστισμένος να κοιτάζω … που μπορεί να πήγε; 

Σε λίγο την άκουσα να έρχεται βουίζοντας, και σταμάτησε κάνοντας μικρούς νευρικούς κύκλους γύρω από ανοικτό κυψελίδιο. Έκανα πίσω μήπως ξαναμπεί μέσα αλλά αυτή έφυγε πάλι μακριά βουίζοντας.  Σε λίγα δευτερόλεπτα επιστρέφει αλλά είχε παρέα 2 σκούρκους που την γυρόφερναν.  Αμέσως αρπάζω την απόχη (φοβερό σκουρκοεργαλείο) και αρπάζω τον έναν. Ο άλλος έφυγε. 

Η βασίλισσα πετούσε με κρεμασμένη την κοιλιά της προς τα κάτω, και προσγειώθηκε επάνω στην πρόσοψη της διπλανής κυψέλης.  Περπάτησε μέχρι την πλαϊνή κόχη και ανεβοκατέβαινε εκεί. Ήταν όμως ήρεμη. Την έπιασα με το χέρι και την ακούμπησα πάνω στα πλαίσια της δικής της κυψέλης, περιμένοντας ότι θα πάει κάτω. Αμ, δε .. Ξαναπέταξε μακριά. 

Την επόμενη φορά που ήρθε βουίζοντας την άρπαξα με την απόχη, την έπιασα και την έβαλα μέσα, μεταξύ δύο πλαισίων. Αμέσως έκλεισα το καπάκι. Καθώς έκλεισα το καπάκι την παρατήρησε να τρέχει πάλι ανεμίζοντας τα φτερά της. 

Αυτό που θα κάνω το απόγευμα, είναι να βάλω σε δυνατές κυψέλες βασιλικό διάφραγμα και όροφο στον οποίο θα έχω ένα γόνο και 2 τροφές. Μετά θα βάλω σε κλουβάκι την βασίλισσα επάνω στα πλαίσια και θα την ελευθερώσω 2 ημέρες μετά. 

Κανονικά θα έπρεπε να χωρίσω κανονική παραφυάδα, αλλά οι πληθυσμοί των μελισσιών είναι μικροί μετά την δηλητηρίαση και αν οι κυψέλες συνεργάζονται για λίγο καιρό, ίσως είναι καλύτερα. 
Θα δείξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: