14.9.13

Αναποτελεσματική φέτος η σφηκοπαγίδα.



Κάθε χρόνο χρησιμοποιώ με άριστα αποτελέσματα την κλασσική σφηκοπαγίδα, αυτή δηλαδή με τους δύο ορόφους που έχουν μεταξύ τους το χωνί και πάνω κλειστή με σίτα (εγώ βάζω βασιλικό διάφραγμα για να μην έχω τέτοια προβλήματα) .


Η σφηκοπαγίδα

Φέτος όμως η παγίδα λειτούργησε μόνον μία ημέρα, την πρώτη!  Μετά άλλες  σφήκες δεν της έδιναν καμία σημασία και άλλες περνούσαν από μπροστά της, έκαναν μία βόλτα, κάθονταν λίγο επάνω της και μετά έφευγαν. Είχα βάλει για δόλωμα κονσέρβα σκουμπρί και δούλευε καλά μόνον  την πρώτη μέρα. Τι άλλες μέρες τίποτα παρόλο που καθημερινά βάζω φρέσκο δόλωμα αφού την νύκτα κάποιο ζούδι το τρώει. Υπέθεσα ότι δεν θα τους άρεσε το δόλωμα και περιοδικά το άλλαζα: Έβαλα ζαμπόν, γατοτροφή … και τώρα φρέσκια μυρωδάτη σαρδέλα. 

Φρέσκια σαρδέλα, κι όμως δεν της δίνουν σημασία

Οι σφήκες συνεχίζουν να αγνοούν την παγίδα επιδεικτικά και πηγαίνουν ακριβώς δίπλα και αρπάζουν μέλισσες. Έχω καταντήσει να τις κυνηγώ με την απόχη. Αν με δει κανένας γνωστός θα νομίσει ότι τρελάθηκα.


Μπροστά στην είσοδο της κυψέλης δίπλα στην παγίδα. Έτοιμη να αρπάξει μέλισσα


Μπορεί κάποιος να καταλάβει τι δεν κάνω σωστά; 


Άτιμο πράγμα

2 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Πάνο έτσι όπως έχεις την σφηγκοπαγίδα νομίζω οτι δεν την έχεις τοποθετήσει σωστά.Είναι ψηλά πρώτον και δεύτερο στη΄κάσα που έχεις βάλει τον κώνο ακριβώς από την άλλη μεριά από κάτω καρφώνεις μιά λουρίδα από κοτετσόσυρμα και πάνω σε αυτό βάζεις το δόλωμα για να μην το παίρνουν οι γάτες και διάφορα ζούδια.Το ΄δόλωμα που βάζω είναι σαρδελάκι κονσέρβα φτηνό είναι 1,2€ την μιά φορά και την άλλη κονσέρβα τύπου swan και αυτή φτηνή 0,9€.Η όλη υπόθεση είναι να δημιουργείται ρεύμα αέρος και η μυρωδιά να είναι συγκεντρωμένη.Αντί για τα πρόχειρα ξύλα που έχεις βάλει βίδωσε στις 4 γωνίες πηχάκι 10 πόντους και άφησε 5 πόντους αέρα από κάτω και κατ'ευθείαν στο χώμα.

galifabee είπε...

Αγαπητέ Πάνο η σκέψη να βάλεις βασιλικό διάφραγμα είναι πολύ καλή, το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν πιάνεις τις κίτρινες καθώς είναι μικρότερες και διαφεύγουν από το διάφραγμα, υπάρχει κατά την γνώμη μου μια εξήγηση για την αναποτελεσματικότητα, φέτος ήταν μια δύσκολη μελισσοκομική χρονιά για τις μέλισσες, το ίδιο ισχύει όμως και για τις σφήγκες δυσκολεύτηκαν στην αναπαραγωγή τους και καθυστέρησαν αρκετά να εμφανιστούν, όπως παρατήρησα στην περιοχή μου με βάση προηγούμενες χρονιές , από ότι παρατηρώ οι σφήγκες κατά την διάρκεια της ζωής τους αλλάζουν διατροφική συμπεριφορά, μάλλον όταν είναι νέες προτιμούν τον νέκταρ και το μέλι, αλλά αυτό σχετίζεται και με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν στην εύρεση τροφής σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, δοκίμασε για δόλωμα (αφού βέβαια έχεις βασιλικό διάφραγμα για να μην εγκλωβίζεις τις μέλισσες) να βάλεις μέλι , το χρησιμοποιούν εδώ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία από ότι λένε, εγώ δεν το δοκίμασα ακόμα τις σφήγκες τις αποφεύγω δια της φυγής ,πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα φεύγουν όλα για πεύκο ,εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλά μελίσσια και οι σφήγκες δεν αποτελούν απειλή, γιατί αντιστοιχούν πολύ λίγες για το κάθε μελίσσι και οι μέλισσες μπορούν να αντεπεξέλθουν σχετικά εύκολα , άσε που οι σφήγκες στα πεύκα έχουν εναλλακτικές λύσεις να τρέφονται από το μελίτωμα του εργάτη ή και από τον ίδιο τον εργάτη.