8.8.12

Κινητοί πάτοι της συμφοράς!

Στην σύγχρονη μελισσοκομία οι κινητοί πάτοι έχουν εξέχουσα θέση αφού εξοικονομούν χρόνο και χρήμα. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις συνενώσεις ή να αντιστρέψεις τους ορόφους με δύο κινήσεις. Επιπλέον αυτό που χαλά πρώτο στην κυψέλη είναι ο πάτος, γιατί εκείνος έρχεται σε επαφή με την υγρασία του εδάφους. Αλλάζοντας τον κινητό πάτο είναι σαν να έχουμε καινούργια γονοφωλιά. Επιπλέον αν χρειαστεί, οποιοδήποτε πάτωμα μπορεί να μετατραπεί σε γωνοφωλιά με έναν κινητό πάτο.

Υπάρχει όμως πρόβλημα με τους κινητούς πάτους στις μεταφορές! Ξεκουμπώνουν!
Ξεκουμπώνουν, βγαίνουν έξω οι μέλισσες, πετάνε εξαγριωμένες όπου βρούν και επειδή είναι πλέον σε ξένο τόπο δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κυψέλη τους. Είναι θλιβερό να βλέπεις δυνατά μελίσσια να εξαφανίζονται με ένα μικρό χτύπημα της κυψέλης. 

Την ακούμπησα κάτω υπό γωνία και ο πάτος μετακινήθηκε. 
Η συγκεκριμένη ήταν άδεια, αλλά το έχω πάθει πολλές φορές με γεμάτη. Έλεος!

Η φράση  "να είσαι πιο προσεκτικός"  είναι ατυχέστατη αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει 
από κουρασμένους ανθρώπους που κουβαλάνε μέσα στην άγρια νύκτα. 
Κάποια στιγμή θα σκοντάψουν κάπου.


Αγαπητοί κατασκευαστές κυψελών, πρέπει να γίνετε περισσότερο υπεύθυνοι  και επιτέλους να ασχοληθείτε με την ποιότητα και τον σχεδιασμό των προϊόντων σας.

Σε λίγο καιρό (μόλις βρω χρόνο) θα κάνω ένα συγκριτικό τέστ κινητών πάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.

7 σχόλια:

yannis είπε...

Συμφωνώ! τα ίδια έπαθα στην τελευταία μεταφορά και με ταράξανε στα κεντριά. Αυτό ισχύει τόσο γαι τουα πάτους όπως στην φωτογραφία σου, αλλά και για αυτούς που παίρνουν κοντούς συνδετήρες. Αυτοί σπάνε με το παραμικρό χτύπημα. Είναι πολύ λεπτοί και ευάλωτοι. Έχω αρχίσει να γυρίζω στην κλασική γονοφωλιά. Εξάλλου δεν έχω πεισθεί οτι η κινητή βάση με σίτα έιναι καλύτερη. Δεν έχω δει καλύτερες αποδόσεις σε αυτά τα μελίσσια.

markos aliprantis είπε...

Πανο για να αποφύγεις στο μέλλον τέτοια προβλήματα κόψε αλουμινένιες γωνιές 5 πόνους και βίδωσέ τις στις 4 γωνίες του πάτου και τέρμα.Οι πιό σωστοί πάτοι είναι και οι ακριβώτεροι.Ρίξε μια ματιά σε παλαιότερη ανάρτηση με τους πάτους που φτιάχνω και με σανίδα πτήσης συρταρωτή.

beelovers είπε...

pavo ego olous tous ekava movos mou dev exo kaveva problhma

IxNiLaTiS είπε...

Μάρκο για εκεί προσανατολίζομαι. Μάλιστα κυκλοφορούν και στο εμπόριο τέτοιοι.

IxNiLaTiS είπε...

http://parosbees.blogspot.gr/2007/08/b.html

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

ΜΕταλικές γωνίες των 3cm έβαλα και σώθηκα. Το είδα στην σελίδα του Νταλαμπέκα στο FB.
Καλημέρα.

Unknown είπε...

οι συνδετηρες σου φταινε