8.6.19

Το καπνιστήρι κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επειδή πληροφορήθηκα ότι η Πυροσβεστική υπηρεσία περιπολεί και στα μελισσοκομεία, και στην Τήνο (λάθος, στη Σύρο) έχουν ήδη οδηγηθεί δύο συνάδελφοι στο αυτόφωρο, ανοίγω αυτή τη συζήτηση γιατί μου φαίνεται ότι θα έχουμε προβλήματα.

Πρόκειται περί της Κανονιστικής Απόφασης που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1459/Β/2000 που μπορείτε να κατεβάσετε εδώ


Μας ενδιαφέρει το άρθρο 9 που δείχνει η εικόνα της ανάρτησης και θέλω να το συζητήσουμε.





1_α.- Αποψίλωση 5 μέτρα περιμετρικά των κυψελών.

Εδώ προσωπικά συμφωνώ. Όχι μόνον μας προστατεύει από δικό μας ατύχημα  με το καπνιστήρι, αλλά σε περίπτωση που  εκεί πάρουν τα χόρτα φωτιά, πχ από ένα αναμμένο τσιγάρο, η φωτιά δεν θα φτάσει στα μελίσσια μας αν δεν υπάρχει καύσιμη ύλη. Λογικό λοιπόν. Μπορεί ο νόμος να θέτει όριο τα 5 μέτρα, αλλά αν μπορούμε και περισσότερο θα είναι καλό για όλους μας.  Να τονίσω ότι όταν κόβουμε τα χόρτα, τα μαζεύουμε κιόλας. Διότι αν τα αφήσουμε πεσμένα εκεί, τότε είναι περισσότερο εύφλεκτα.

1_β.- Η ελάχιστη απόσταση του μελισσοκομείου από δένδρα και θάμνους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

Αυτή η παράγραφος πιστεύω ότι πρέπει να τροποποιηθεί, με την προσθήκη της λέξης "πολύ εύφλεκτα" δένδρα και θάμνους.   Δηλαδή αν μέσα στον χώρο του μελισσοκομείου ή κοντά στο μελισσοκομείο υπάρχει έστω και  ένα δένδρο, τότε ΔΕΝ δικαιούσαι να ανάψεις το καπνιστήρι από 1η Μαΐου ως και 1η Νοεμβρίου, πράγμα ανέφικτο.  
Αν πρόκειται για πεύκο ή κάποια άλλο εύφλεκτο, το θεωρώ δικαιολογημένο. Αν όμως υπάρχει μία ελιά, αχλαδιά, μηλιά, ευκάλυπτος  ή ένα πουρνάρι, δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Ο νόμος θα πρέπει να ορίσει συγκεκριμένα είδη δένδρων, και όχι όλα ανεξαιρέτως.

1_γ.- 200 λίτρα νερό. 
Ούτως ή άλλως ένας μελισσοκόμος που σέβεται αυτό που κάνει, έχει τοποθετήσει νερό στα μελίσσια του. Ένα βαρέλι 200 λίτρων δεν μας είναι πρόβλημα. Όμως αυτό μέτρο μάλλον είναι για το θεαθήναι. Πρέπει το βαρέλι να είναι ανοικτό  για να χωράει ο κουβάς, να έχεις και κουβά μαζί (που δεν απαιτείται από τον συγκεκριμένο νόμο).
Αυτό που θα έπρεπε να έχουμε όλοι οι μελισσοκόμοι στο αυτοκίνητό μας , και ας μην το ορίζει ο νόμος, είναι ένας κατάλληλου τύπου  για την περίπτωση πυροσβεστήρας.  
Μην βαρυγκωμείτε … σε περίπτωση ατυχήματος  θα σώσετε τα μελίσσια σας, το δάσος ή τις καλλιέργειες , και θα γλυτώσετε τη φυλακή.  

Επίσης καλό θα είναι οι μελισσοκομικοί σύλλογοι να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να οργανώνουν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ σεμινάρια σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και οι μελισσοκόμοι να είναι υποχρεωμένοι να τα παρακολουθούν έστω για μια φορά κάθε 3 χρόνια.   
Τι να προσέχουμε, πώς να αντιδράσουμε, τι  είδος / τύπο πυροσβεστήρα να έχουμε, πώς να τον χρησιμοποιήσουμε κλπ…

1_δ.-  Το καπνιστήρι επιτρέπεται μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και μόνον αν ο βαθμός επικινδυνότητας είναι 1 ή 2.  Σε περίπτωση που ο βαθμός είναι 3, δεν επιτρέπεται.


Ε ναι ρε παιδιά, δεν θα πάς να ανάψεις καπνιστήρι με 40 βαθμούς και δυνατούς ανέμους. Άλλωστε με τέτοιες συνθήκες δεν μπορείς να εργαστείς στα μελίσσια, και δεν πρέπει επίσης να τα ενοχλείς.  Σε τέτοιες συνθήκες τα μελίσσια είναι στρεσαρισμένα από την ζέστη και εργάζονται αποκλειστικά για την θερμοκρασία της κυψέλης.  Δεν πρέπει να υποστούν την αποδιοργάνωση από το καπνιστήρι και την επιθεώρηση.  Με τέτοιες συνθήκες πάς στα μελίσσια μόνον για να τους βάλεις κι άλλο νερό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: