14.10.18

Σκασμένο μελίσσι.


Δυστυχώς…  αλλά ευτυχώς μόνον ένα.
Τέλος Ιουλίου μετέφερα τις παραφυάδες με τις νέες μάνες που είχα φτιάξει στην καστανιά, από τα Βαρδούσια όρη στον Θεσσαλικό κάμπο.  Πολλές από τις παραφυάδες ήταν σε κυψέλες πέντε πλαισίων που είχα κατασκευάσει ο ίδιος από fibran.  Χρησιμοποιώ αυτές τις κυψέλες εδώ και 4 χρόνια, τις έχω μεταφέρει κι άλλες φορές, αλλά ποτέ δεν είχα πρόβλημα.  

Τις ξεφόρτωσα στον κάμπο λίγο πρίν τα ξημερώματα, και το επόμενο πρωινό  πήγα να τις δώ.  Ενώ όλα πετούσαν, παρατήρησα ότι σε μία κυψέλη δεν υπήρχε καθόλου κίνηση στην είσοδο. Το άνοιξα και είδα ότι είχε σκάσει.

Όλες νεκρέςΟι κυψέλες (πενταράκια) είχαν άνοιγμα μόνον στον πάτο, στα καπάκια δεν είχα κάνει άνοιγμα αφού πίστευα ότι το μελίσσι αερίζεται από κάτω επαρκώς, και διότι σε αυτά ξεχειμωνιάζω τα μικρά, οπότε δεν έχω εξαερισμό στο καπάκι για να είναι πιο ζεστά.  Το συγκεκριμένο μελίσσι πρέπει να ήταν 4 πλαισίων, και μου κάνει εντύπωση διότι μελίσσια 5 πλαισίων δεν έδειξαν πρόβλημα. 
Οι πρώτες πεθαμένες μέλισσες μάλλον έφραξαν το άνοιγμα στον πάτο, και το μελίσσι δεν άντεξε. 

Το άνοιγμα εξαερισμού στον πάτο είχε κλείσει από νεκρές μέλισσες. 

Πιστεύω πως αν υπήρχε έστω και μία θύρα αερισμού στο καπάκι, το μελίσσι δεν θα είχε αυξήσει τη θερμοκρασία του. 

Όταν μεταφέρουμε τα μελίσσια, οι μέλισσες αγχώνονται και μαζεύονται στο υψηλότερο μέρος της κυψέλης. Εκεί όμως μαζεύεται και ο θερμότερος αέρας. 

Πολλές μέλισσες ήταν νεκρές στον πάτο, ενώ οι υπόλοιπες είχαν γαντζωθεί στις κηρήθρες και είχαν μείνει εκεί νεκρές. 
Έντρομος άνοιξα και τις άλλες, αλλά τα μελίσσια ήταν ήρεμα δίχως καμία νεκρή μέλισσα μέσα και έξω από τις κυψέλες. 

Τίναξα το νεκρό μελίσσι και παρατήρησα ότι ο ανοικτός γόνος είχε κιτρινίσει.  Όμως έβαα τα πλαίσια σε άλλο μελίσσι γιατί πίστευα ότι ίσως ο σφραγισμένος γόνος να έχει επιβιώσει αφού το κερί δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας, και δεν έδειχνε να έχει ταλαιπωρηθεί από θερμοκρασία.  Πράγματι, οι μέλισσες του άλλου μελισσιού πέταξαν έξω τις νεκρές προνύμφες, αλλά σε λίγες μέρες παρατήρησα τις εκκολαπτόμενες μέλισσες να ανοίγουν τα κελιά τους και να βγαίνουν έξω. 

Ήθελα τη γνώμη σας, γιατί αυτό το μελίσσι έσκασε ενώ τα άλλα δεν έπαθαν τίποτα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: