19.11.17

MDF σε κυψέλες.

Έφτιαξε περίπου 30 τριπλοκυψελίδα από πολυστερίνη, για τα οποία θα κάνω άλλη ανάρτηση όταν ξεκινήσω να τα χρησιμοποιώ και έχω αποτελέσματα.  Επειδή η πολυστερίνη  (στην προκειμένη περίπτωση DOW) ενδέχεται να μη κρατήσει τους συνδετήρες με βίδες, τοποθέτησα τακάκια που κολλούν στην πολυστερίνη, και πάνω τους θα βιδώσω τους συνδετήρες.  Επειδή όμως βιαζόμουν, χρησιμοποίησα για τα τακάκια μερικά κομμάτια από περισσεύματα MDF. Αλλά όποιος βιάζεται σκοντάφτει. 

Το τριπλοκυψελίδιο. Προσέξτε τα τακάκια στη θέση που θα βιδωθούν οι συνδετήρες.
Γνωρίζω ότι το MDF δεν κάνει για κατασκευές εξωτερικού χώρου, αλλά λέω ... θα το βάψω με ελαστομερές μονωτικό τοίχων, και με μπογιά, οπότε δεν θα έχει πρόβλημα.  Κι όμως, πρίν προλάβω να βιδώσω τους συνδετήρες, το MDF  φούσκωσε σε κάποιες, ευτυχώς λίγες,  κυψέλες. 


Νταξ΄μωρε, ζγά, θα βάλω MDF, τι θα πάθει να'ούμ ...


- Αφού λοιπόν IxNiLaTiS το γνώριζες ότι το MDF δεν ενδείκνυται, γιατί το έβαλες;
Διότι είμαι αρπακολλατζής και επιπόλαιος. 

Το πρόβλημα είναι ότι έχω χρησιμοποιήσει MDF και για την κατασκευή των εσωτερικών χωρισμάτων, και με έχουν ζώσει τα φίδια.  Βέβαια το έχω βάψει, και ούτε  θα είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, αλλά η κυψέλη στο εσωτερικό της πολλές φορές χρειάζεται και διατηρεί  υγρασία  άνω του 70%.

Αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει MDF εσωτερικά στα χωρίσματα, ας μας πληροφορήσει αν είχε προβλήματα.
Επίσης θα ήθελα να μάθω αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει γενικά στην κατασκευή κυψέλης το OSB. Υπάρχει -διαβάζω- και κατάλληλο για εξωτερικό χώρο.

Η επόμενη ανάρτηση θα είναι για την Ηλεκτρική Πυροσφραγίδα, ένα πεντάμορφο και καλοφτιαγμένο κουκλί που θα με σώσει από το υγραέριο που τόσο πολύ φοβάμαι. Αυτό το σαββατοκύριακο δεν μπόρεσα να πυροσφραγίσω λόγω βροχής και γενική συνέλευσης του μελισσοκομικού μου συλλόγου, αλλά θα το κάνω σύντομα.

3 σχόλια:

Μελισσοβοσκος είπε...

Πολλες φορες απο την "λαχταρα" να κατασκευασουμε κατι μπορει να χρησιμοποιησουμε υλικα που παρ"οτι ξερουμε οτι δεν κανουν εμεις θα τα βαλουμε. Ετσι λοιπον ολοι μας θα κανομε το "λαθος". Αυτο το λαθος ομως ειναι που μας κανει καθε φορα να κατασκευαζουμε κατι καλυτερο την επομενη φορακαι παει λεγοντας...
Τωρα οσο για το OSB, κατασκευασα μια κυψελη "φυτωριο" την οποια αφου την τελειωσα την εβαψα εξωτερικα με 2 χερια μινιο κοκκινο, 2 χερια λαδομπογια κλασικη και οταν την ετοιμασα ξετρελαθηκα απο την χαρα μου.
Ηταν μια ζωγραφια!!!! (αν θελησεις μπορω να σου στειλω φωτο)
Ομως παρ"οτι λενε οτι τοOSB εχει "ζωη" 4 χρονια εγω μετα απο 1 χρονο χρηση ειδα οτι φουσκωσε και εχει εντονα σημαδια φθορας με αποτελεσμα την επομενη φορα να σκεφτω πολυ σοβαρα την χρηση του γιατι με πειραξε οτι κατασκεβασα κατι με πολυ ορεξη και ο χρονος και ο κοπος πηγαν τζαμπα...
Αυτη ειναι η προσωπικη μου αποψη χωρις να θελω να αποτρεψω καποιον αν θελει να χρησιμοποιησει το OSB.
Αυτα το ολιγα "σορι" αν σας κουρασα, καλη συνεχεια στις κατασκευες!!!!

Χρηστος Γαβριηλιδης είπε...

Κατασκευασα φετος μια κυψελη-μπαουλο απο OSB.Την χρησιμοποιησα αρα και ηταν εκτεθημενη στις καιρικες συνθηκες για 4-5 μηνες περιπου χωρις να παρουσιασει προς το παρον καποιο σημαδι φθορας.Η μονη προστασια που της εδωσα ηταν 2 χερια λινελαιο.Οσο αφορα τα χωρισματα χρησιμοποιησα αυτο το λεπτο φυλλο που χρησιμοποιουν στην πλατη απο τις ντουλαπες.Νομιζω λεγεται χαρντμπορντ.Μου ελυσε τα χερια.Λεπτο,ελαφρυ και φτηνο..η κατασκευη εαν θελετε να την δειτε ειναι εδω http://tokofini.blogspot.gr/2017/04/blog-post_25.html

IxNiLaTiS είπε...

Ευχαριστώ παιδιά