15.2.17

Περί νέας Ομοσπονδίας.


Ακούω όλο και περισσότερο την άποψη ότι η ΟΜΣΕ έχει ολισθήσει. Αντί να είναι ένα νομίμως συνδικαλιστικό όργανο των μελισσοκόμων, έχει καταλήξει τσιφλίκι ολίγων και υποχείριο συμφερόντων πέραν των συμφερόντων των μελισσοκόμων.   Πολλοί συνάδελφοι, πάνω στην απελπισία τους,  προτείνουν να δημιουργηθεί μία άλλη, νέα υγιής Ομοσπονδία, που να υπηρετεί τα συμφέροντα του επαγγελματία μελισσοκόμου.
Εκ πρώτης όψεως αυτό μπορεί να φαίνεται καλό, αλλά αυτό εγώ πολύ το φοβάμαι. Και εξηγώ:

Η ΟΜΣΕ έχει καταλήξει στο σημείο που βρίσκεται, ένεκεν μιας αρρωστημένης  νοοτροπίας που έχουμε, την οποία  έχω θίξει αρκετές φορές σε προηγούμενες αναρτήσεις. 

Εν συντομία επαναλαμβάνω ότι διακατεχόμαστε από τη νοοτροπία του παθητικού οπαδού, αντί του ελεύθερου και ενεργού πολίτη.

Αντί δηλαδή να συνεδριάζουμε εμείς οι μελισσοκόμοι με δημοκρατικό τρόπο μέσα στα επαγγελματικά σωματεία μας και να λαμβάνονται αποφάσεις από την βάση του μελισσοκομικού κόσμου, περιμένουμε από εκλεγμένους αντιπροσώπους να σκέπτονται εκείνοι αντί για εμάς, να αποφασίζουν εκείνοι, και εμείς να τους υπακούμε.

Ο ίδιος δρόμος βγάζει πάντα στο ίδιο μέρος. Αν δεν αποτινάξουμε αυτή την νοσηρή νοοτροπία, τότε η νέα Ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί, αργά ή γρήγορα θα καταλήξει  και αυτή εκεί.  

Εμείς είμαστε αυτοί που έσπρωξαν την ΟΜΣΕ να ολισθήσει, γιατί δεν ασκούμε τα δικαιώματά μας και  δεν απαιτούμε από την ΟΜΣΕ αλλά ούτε και από τους συλλόγους μας να λειτουργούν σωστά – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.  
 Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα κάνουν πανομοιότυπη και τη νέα Ομοσπονδία.  Θα κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα και θα περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι χαζό.

Φοβάμαι ότι τελικά θα υπάρξει παράλληλα μία νέα Ομοσπονδία που θα ανταγωνίζεται την ΟΜΣΕ στα γνωστά λάθη.  
Θα έχουμε άλλη μία ΟΜΣΕ, καπελωμένη από τον δικό της  "αρχηγό της φυλής".  Και έτσι λοιπόν οι δύο "αρχηγοί της φυλής" θα χτυπιούνται μεταξύ τους σαν τα κριάρια.



Μετά τι θα κάνουμε;  Θα φτιάξουμε και μία τρίτη Ομοσπονδία;  … δε βγάζει πουθενά.

Προτείνω λοιπόν, πριν πάρουμε τα μάτια μας να φύγουμε επιδεικτικά από την ΟΜΣΕ, καλύτερα να μείνουμε ενωμένοι και να προσπαθήσουμε να την εξυγιάνουμε.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

1ον. Πετάμε έξω τα κομματόσκυλα (αυτούς δηλαδή που παίρνουν γραμμή από τα πολιτικά κόμματα) και όσους ιδιωτεύουν,  εκείνους δηλαδή που δεν ενδιαφέρονται γι το κοινό συμφέρον, αλλά με πρόσχημα το κοινό συμφέρον προσπαθούν με ύπουλο τρόπο να βολευτούν σε κάτι, είτε απλά να τονώσουν τον εγωισμό τους.  Γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. …! 
Ας μη τους εκλέγουμε λοιπόν, είναι τόσο απλό!   
Να πάνε σπίτι τους. 
Είναι στο χέρι μας, ας το κάνουμε.

2ον.- Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΟΜΣΕ στηρίζεται στους συλλόγους . Αν οι σύλλογοι (αυτός που βρίσκεται κοντά στην γειτονιά σου) δεν λειτουργεί σωστά, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να λειτουργεί σωστά η ΟΜΣΕ (που είναι ο σύλλογος των συλλόγων).

Δεν μπορείς να κτίσεις ένα στιβαρό οικοδόμημα αν τα τούβλα είναι σαθρά και διαλυμένα.
Διαβάστε καλά το καταστατικό του συλλόγου σας και τους νόμους στους οποίους αναφέρεται. Μη βαριέστε, κάντε το.  Θα καταλάβετε πολλά.
Πάρτε μέρος στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων σας και απαιτήστε να τηρούνται οι νόμοι και το καταστατικό. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους, και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Αν δεν καταφέρουμε να εξυγιάνουμε την ΟΜΣΕ, μόνον τότε προχωρούμε σε μία νέα Ομοσπονδία

Πάντως φοβάμαι ότι αν δεν είμαστε ικανοί να εξυγιάνουμε την ΟΜΣΕ, μη περιμένετε η νέα Ομοσπονδία να είναι υγιής.    Τα ίδια Παντελάκη μου θα είναι … 




Δεν υπάρχουν σχόλια: