3.2.17

Η ΟΜΣΕ, οι μελισσοκόμοι και ο κύριος πρόεδρος. - Περιμένω από τον κ. Ντούρα να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί, ΑΜΕΣΩΣ.



Στις 18 Φεβρουαρίου θα γίνει η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΜΣΕ, όπως ανακοινώθηκε από το περιοδικό της Μελισσοκομικό Βήμα και την ιστοσελίδα της.   Εδώ προκύπτουν τα εύλογα ερωτήματα.

• Ποια θέματα θα συζητηθούν εκεί;


• Γιατί στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα θέματα, ώστε εμείς οι μελισσοκόμοι να τα γνωρίζουμε;  Ποιος μας αφαιρεί αυτό το δικαίωμα, και ΓΙΑΤΙ;


• Στην ΓΣ της ΟΜΣΕ θα συνεδριάσουν, για όποια θέματα συζητηθούν, οι αντιπρόσωποι των συλλόγων μας.  Οι αντιπρόσωποι λοιπόν γνωρίζουν τα θέματα, ή θα πάνε εκεί απροετοίμαστοι, και θα κληθούν να αποφασίσουν στα γρήγορα και πρόχειρα;


•  Το σπουδαιότερο: Τι γνώμη θα έχουν λοιπόν οι αντιπρόσωποί μας στα θέματα αυτά;  Το γνωρίζουμε; 
Αφού για τα θέματα αυτά δεν έχει προηγηθεί Γενικές Συνελεύσεις  στους συλλόγους μας (όπως θα έπρεπε), και εμείς οι μελισσοκόμοι δεν έχουμε αποφασίσει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ με ψηφοφορία επί των θεμάτων, τότε οι αντιπρόσωποί μας πώς γνωρίζουν την βούληση της ΓΣ των συλλόγων τους, ώστε να τους αντιπροσωπεύουν;  

Επομένως τι είδους αντιπροσώπευση είναι αυτή, που ο αντιπρόσωπός μας  έχει άγνοια για τις δικές μας επιθυμίες;  Και μάλλον δεν ενδιαφέρεται!!! 

- Μα – θα μου πείς – αυτά είναι αυτονόητα … όλοι τα ίδια θέλουμε…
- Ναι, αμέ … και για τους πολιτικούς έτσι νομίζαμε. Κοιτάξτε όμως τι έγινε.

Μέχρι πότε αντί να αποφασίζουμε εμείς για εμάς, θα εκλέγουμε κάποιους "πατέρες"  που θα αποφασίζουν εκείνοι για εμάς;

• Γιατί για τα φλέγοντα θέματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η διακίνηση κλπ, δεν ζητήσαμε και δεν έχει γίνει μέσα στους συλλόγους μας ούτε μία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να έχουμε κατανοήσει πλήρως  την φύση των προβλημάτων μας, και να έχουμε λάβει απόφαση;  Γιατί, τι μας συμβαίνει;

Γιατί θεωρούμε ότι για τη φωτιά που έχει αρπάξει ο δικός μας πισινός, θα έρθει κάποιος αρμόδιος να μας τη σβήσει, και δε την σβήνουμε εμείς οι ίδιοι;

Τι έλεγα παραπάνω, ότι αυτά είναι ... αυτονόητα; Προσέξτε λοιπόν:
Στο τρέχον Μελισσοκομικό Βήμα (ΙΑΝ/ΦΕΒ 2017) και στη σελίδα 4, υπάρχει το εξής κείμενο γραμμένο μάλιστα από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΟΜΣΕ κ. Ντούρα.  Γράφει λοιπόν (τα κόκκινα γράμματα δικά μου):

"Επειδή δεν συμμετέχουν όλοι οι μελισσοκόμοι στο Εθνικό πρόγραμμα Μελισσοκομίας, η κύρωση (η τιμωρία δηλαδή που δεν είσαι καλό παιδί και φέρνεις αντιρρήσεις) δεν μπορεί να είναι μόνον ο αποκλεισμός από τις δράσεις του προγράμματος. Το βασικότερο κίνητρο (βλέπε φοβέρα) για το μελισσοκόμο να δηλώσει τις κυψέλες διαχείμασης θα είναι ότι, χωρίς τη δήλωση, δε θα περιλαμβάνεται στο ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο, και άρα δε θα μπορεί να  διαθέσει νόμιμα την παραγωγή του …"

Αν δε το πιστεύετε κοιτάξτε και  το περιοδικό. 



Αν δε το καταλάβατε ακόμα, να το κάνω λιανά …
Ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ συμβουλεύει τον υπουργό με ποιο τρόπο να μας τιμωρήσει  πιο σκληρά και αποτελεσματικά.

Ο  πρόεδρός μας κ. Ντούρας, που νομίζαμε ότι αντιπροσωπεύει  εμάς προς την κυβέρνηση, συμβουλεύει τον υπουργό με ποιο τρόπο να μας τιμωρήσει!!!   

Προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ή μάλλον με τις αποφάσεις εκείνων που βρίσκονται πίσω από την κυβέρνηση και κινούν τα νήματα, δεν αρκεί να αποκλειστούμε από το πρόγραμμα μελισσοκομίας (επιδοτήσεις), αλλά –λέει ο κ. Ντούρας -  πρέπει επιπλέον να μη μπορούμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας.  Δηλαδή οικονομικός στραγγαλισμός.  Αυτό δεν είναι κίνητρο κ. Ντούρα, είναι απειλή.

Κύριε Ντούρα με ποιους είστε τελικά;  Διότι βλέπω ότι δεν είστε με εμάς τους μελισσοκόμους .

Περιμένω από τον κ. Ντούρα να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί, ΑΜΕΣΩΣ.

Αυτό να μας γίνει μάθημα, και να κατανοήσουμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε "πατέρες" να υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας. Άλλωστε κανένας πρόεδρος του ΔΣ ενός συνδικαλιστικού οργάνου δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί προς κάποια κατεύθυνση αν πρώτα αυτό δεν έχει εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση.  

Οι περισσότεροι "πατέρες" (αγροτοπατέρες, εργατοπατέρες κλπ) πιστεύω ότι συνήθως δεν έχουν σκοπό τα δικά μας συμφέροντα, αυτό είναι η πρόφαση.  Σκοπό έχουν να αποδείξουν στους πολιτικούς των κομμάτων ότι και αυτοί είναι ικανοί να μας ρεγουλάρουν, να μας κατευθύνουν στο μαντρί, να μας επιβάλλουν κάτι, ώστε να γίνουν αρεστοί στον πολιτικό κόσμο, και να τρυπώσουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα.  Πατούν επάνω μας για να ανέβουν, να φτάσουν στα έδρανα της Βουλής και βεβαίως να βάλουν στην τσέπη τον βουλευτικό μισθό. 

Άπαξ και κάποιος  καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις και να εκλεγεί αναλαμβάνοντας κάποια καρέκλα, αυτομάτως μάλλον νομίζει ότι έγινε ο  … "αρχηγός της φυλής". 


Ο αρχηγός της φυλής. Αυτός αποφασίζει για όλα τα θέματα δίχως να ρωτήσει κανέναν. Τα υπόλοιπα άτομα της φυλής πρέπει να υπακούν, διαφορετικά θα τιμωρηθούν.  Σε μερικές κοινωνίες δεν υπάρχει ούτε καν η έννοια της Δημοκρατίας. Δυστυχώς και στην δική μας κοινωνία η έννοια της λέξης "Δημοκρατία" έχει αντικατασταθεί με την έννοια της Εκλεγομένης Δικτατορίας. Δηλαδή εκλέγουμε τους δυνάστες μας.


Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτό ακριβώς νομίζουμε και εμείς (νοοτροπία), ότι δηλαδή είναι ο "αρχηγός της φυλής μας", και αντί να του δώσουμε μιά ... να ξεκουμπιστεί, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να λέει και να κάνει ότι θέλει.  Του αποδίδουμε την εξουσία επάνω μας. Είναι εξωφρενικό.

Μάλλον βρισκόμαστε ακόμα στο επίπεδο του πιθήκου, γι αυτό και κανείς δε μας λογαριάζει, παρά μόνον αν βγούμε έξω σαν αγέλη πιθήκων, να κλείσουμε τους δρόμους (και τις δουλειές) των συμπολιτών μας.  Δυστυχώς όμως, η εξουσία πλέον γνωρίζει πώς να διαχειριστεί αυτή την σπασμωδική και ζωώδη αντίδρασή μας. Δε την φοβάται πιά.

Μάθαμε ότι ο μελισσοκομικός σύλλογος Θες/νίκης  αποχώρησε από την ΟΜΣΕ.  Συμφωνώ με τους λόγους που ανακοίνωσε (τους φωνάζω εδώ και χρόνια και έχω γίνει γραφικός-  IxNiLaTiS ο άμεσο- δημοκράτης – έτσι με κοροϊδεύουν οι δουλόφρονες) αλλά διαφωνώ με την απόφασή τους να εγκαταλείψουν, αντί να απαιτήσουν  από την ΟΜΣΕ να λειτουργεί κανονικά,  με κανονισμούς!
Κάποιοι θυμόνται που ζήτησα να θεσπιστούν Ειδικός Κανονισμός λειτουργίας του συλλόγου μου και Τυπικό Διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης. Κάποιοι γνωρίζετε τι ακριβώς είναι αυτά, κάποιοι άλλοι το ακούτε πρώτη φορά, και δεν εκπλήσσομαι.  Γι αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση.

Να θυμάστε ότι,  ένας οργανισμός  μπορεί να λειτουργεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ,  μόνον όταν ακολουθεί τους ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ.  Αν δεν υπάρχουν κανονισμοί, ο καθένας μέσα σε αυτόν τον οργανισμό πράττει ότι και όπως θέλει, ή δεν πράττει (κοιμάται).    
Αυτό βολεύει μόνον τον πιο "καπάτσο - καταφερτζή", που φιλοδοξεί να γίνει ο ίδιος ο … "αρχηγός της φυλής". 
Γι αυτό βλέπετε ότι όσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται κοντά στη καρέκλα, και πιστεύουν ότι σύντομα θα έρθει η σειρά τους να καθίσουν σε αυτή, δεν επιθυμούν τους κανονισμούς, αφού οι κανονισμοί θα τους αφαιρέσουν τη δυνατότητα να κάνουν ότι θέλουν και θα την δώσουν πίσω σε εσάς.

Θα επανέλθω στο θέμα με την πρότασή μου για Ειδικό Κανονισμό, πάνω στην οποία εργάζομαι αρκετό καιρό. 

Πόσο διαφέρουμε;

Update:



Όσο το διαβάζω, τόσο μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.   
Λίγο πριν την παράγραφο που έχω στην εικόνα, ο κ. Ντούρας στο κείμενο – επιστολή προς τον υπουργό -  του προτείνει να θεωρούμε τα μελισσοκομικά μας βιβλιάρια όχι κάθε δύο χρόνια όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. 
Υπάρχουν αποφάσεις της ΓΣ της ΟΜΣΕ που να δηλώνουν ότι ΕΜΕΙΣ οι μελισσοκόμοι ζητάμε κάτι τέτοιο από το κράτος;  Να τρέχουμε δηλαδή, όχι κάθε δύο χρόνια αλλά κάθε χρόνο να ανανεώνουμε το βιβλιάριο;  Τότε πώς το ζητά και μάλιστα εκ μέρους μάς;

Μετά αναφέρεται στην ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ αλλαγή των όρων συμμετοχής που προέβη το Τμήμα Μελισσοκομίας, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς …
Αλλά δεν βλέπει την δική του αυθαιρεσία, να προτείνει ο ίδιος εκ μέρους της ΟΜΣΕ στο υπουργείο μέτρα, για τα οποία  καμία διαβούλευση δεν έχει γίνει από εμάς τους μελισσοκόμους.  Αλλά είπαμε για τη νοοτροπία μας … εμείς οι κοινοί θνητοί δε χρειάζεται να αποφασίζουμε για εμάς, έχουμε τον αρχηγό της φυλής να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς.
Κύριε Ντούρα το ξαναλέω, ζητήστε συγνώμη και παραιτηθείτε.




4 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Καλημέρα Πάνο.Επειδή έχω ασχοληθεί χρόνια με τα κοινά προβλήματα και του τότε ΟΤΕ και τώρα σαν μελισσοκόμος έχω να σου πώ τα εξής:Ο εκπρόσωπος του κάθε συλλόγου που έχει να προτείνει κάτι το κάνει ελεύθερα στην Γ.Σ της ΟΜΣΕ.Πρίν όμως από αυτό γίνονται αν δεν κάνω λάθος Γ.Σ στους συλλόγους.Εκεί λοιπόν και εφ'όσον υπάρχει πρόβλημμα το συζητούν,απόφασίζουν,και λένε στον αντ/πο που για αυτόν τον λόγο εκλέχθηκε να μεταφέρει το ή τα προβλήματα στην Γ.Σ της ΟΜΣΕ.Εκτός αυτού αν είναι κάτι επείγον μπορεί να πάρει τλφ και να ενημερώσει ή να ενημερωθεί.Ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ έχει εκλεχθεί πάλι από τους αντιπροσώπους για να μας εκπροσωπεί (όλους τους Μελισσοκομικούς συλλόγους)σε οποιοδήποτε θέμα.Το ρητό νομίζω το ξέρεις το "Διαίρει και Βασίλευε" και νομίζω οτι αυτό κάνουν όσοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη μόνοι τους.Αλλά αυτό που βλέπω και με στεναχωρεί αφάνταστα κάτι που δυστυχώς υπήρχε πάντα στον συνδικαλισμό είναι ο πολιτικός χρωματισμός σε όλα.Εδώ και 5-6 χρόνια συμμετέχω στις Γ.Σ της ΟΜΣΕ και έχω προσωπική εμπειρία για αυτά που σου γράφω.Πάντοτε να ξέρεις ότι ένας Πρόεδρος της ΟΜΣΕ άσχετα με το ποιός είναι θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των μελισσοκόμων και πάλι να ξέρεις οτι διαλέγει σε προτάσεις που του γίνονται από την πολιτεία την καλύτερη δυνατή λύση.

IxNiLaTiS είπε...

Γειά σου Μάρκο, εύχομαι να είσαι καλά.
Είπες: «Ο εκπρόσωπος του κάθε συλλόγου που έχει να προτείνει κάτι το κάνει ελεύθερα στην Γ.Σ της ΟΜΣΕ.»

- Όχι βέναια, όπως ακριβώς λές αμέσως μετά:

«Πρίν όμως από αυτό γίνονται αν δεν κάνω λάθος Γ.Σ στους συλλόγους.Εκεί λοιπόν και εφ'όσον υπάρχει πρόβλημμα το συζητούν,απόφασίζουν,και λένε στον αντ/πο που για αυτόν τον λόγο εκλέχθηκε να μεταφέρει το ή τα προβλήματα στην Γ.Σ της ΟΜΣΕ.»

- Έτσι μπράβο. Δεν γίνεται αυτό όμως, διότι οι σύλλογοι δεν συνεδριάζουν παρα μόνον για να κόψουν την πίτα και να εκλέξουν νέα ΔΣ κλπ. Έτσι ο κάθε αντιπρόσωπος πάει στην ομοσπονδία και λέει ότι νομίζει δίχως να ρωτήσει κανέναν. Ακριβώς αυτό που αναφέρω ως νοοτροπία του αρχηγού της φυλής. Δεν φταίνε μόνον οι αντιπρόσωποι και οι πρόεδροι αλλά φταίμε περισσότερο εμείς που δεν λειτουργούμε τους συλλόγους σωστά.
Μοιραία λοιπόν οι αντιπρόσωποι και οι πρόεδροι θα πράξουν σύμφωνα με την δική τους αποκλειστικά βούληση, πράγμα που πλέον έχει περάσει στη νοοτροπία μας ότι … έτσι είναι. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, διότι φτάσαμε στο σημείο τα συνδικαλιστικά μας όργανα να ζητούν από την πολιτεία πράγματα για τα οποία εμείς οι αντιπροσωπευόμενοι όχι μόνον δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά έχουμε παντελή άγνοια. Φτάσαμε στο σημείο τα συνδικαλιστικά μας όργανα να υποδεικνύουν στον υπουργό σκληρότερη τιμωρία για εμάς. Νομίζω ότι στο κείμενο που έχω γράψει αυτό είναι φανερό. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία.
Είπες: «Πάντοτε να ξέρεις ότι ένας Πρόεδρος της ΟΜΣΕ άσχετα με το ποιός είναι θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των μελισσοκόμων και πάλι να ξέρεις οτι διαλέγει σε προτάσεις που του γίνονται από την πολιτεία την καλύτερη δυνατή λύση.»

Βλέπεις λοιπόν; Διακατέχεσαι και εσύ από την ίδια νοοτροπία.
1ον Η επιλογή των προτάσεων πρέπει να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο από εμάς, και οι αντιπρόσωποι (και ο πρόεδρος μαζί) να την ανακοινώνουν και υποστηρίζουν στην πολιτεία. Τα συνδικαλιστικά όργανα τα έχουμε για να διαβουλευόμαστε και να επιλέγουμε εμείς για εμάς, και όχι για να εκλέγουμε ηγέτες που θα κάνουν ότι εκείνοι νομίζουν. Επιτέλους αυτό να μας γίνει συνείδηση.

IxNiLaTiS είπε...

2ον. Δεν έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι τα ίδια συμφέροντα. Άλλα τα συμφέροντα του μικρού μελισσοκόμου που πουλά το μέλι του στη λιανική και έτσι τραβάει μερίδιο της αγοράς, και άλλα του μεγάλου μελισσοκόμου που διοχετεύει το μέλι του στην αγορά μέσω των εμπόρων. Εκεί ο μικρός μελισσοκόμος κλέβει πελάτες από τον μεγάλο. Αν έχεις προσέξει η κατάσταση πάει προς την κατεύθυνση να πεταχτεί έξω ο μικρός και να μείνουν οι μεγάλοι.
3ον το ΄διο συμβαίνει και με τους αντιπροσώπους. Π.χ. σε μία ψηφοφορία για τον περιορισμό της χρήσης των μελισσοτοξικών σκευασμάτων, μπορεί κάποιοι αντιπρόσωποι να ψηφίσουν ΟΧΙ. Σου φαίνεται περίεργο; Αν ο αντιπρόσωπος εκείνος που είναι μελισσοκόμος με 30 μελίσσια, έχει ταυτόχρονα και 50 στρέμματα βαμβάκι κλπ, δεν τον συμφέρει να περιοριστεί η χρήση φυτοφαρμάκων. Αν ο αντιπρόσωπος εκείνος έχει πολλά μελίσσια και βγάζει τόνους μέλι, δεν θα συμφωνήσει με τον έλεγχο για τις ελληνοποιήσεις ξένων μελιών, γιατί θα τα πάει ενάντια στον πελάτη του τον έμπορο, θα ψυχράνει τις σχέσεις του, και μετά δεν θα μπορεί να πουλήσει την παραγωγή του.
Βλέπεις πως μπλέκει το πράγμα; Κατάλαβες γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα σε αυτονόητα πράγματα;
Και αν ο αντιπρόσωπός μας είναι οπαδός ενός κόμματος, ή γενικά έχει ή επιθυμεί φιλίες με την ηγεσία, δεν θα τα πάει κόντρα στους υπουργούς, αλλά θα μας χαϊδέψει τα αυτιά με λόγια για να μας καθησυχάσει.

IxNiLaTiS είπε...

Όταν διάβασα την συγκεκριμένη επιστολή που έστειλε ο Κ. Ντούρας στον υπουργό, δεν μπορούσα να καταλάβω αν είναι μία επιστολή που στείλαμε εμείς οι μελισσοκόμοι στον υπουργό, ή ο υπουργός σε εμάς. Υποψιάζομαι πως μία τέτοια επιστολή ... λές και γράφτηκε από τον υπουργό, και είπε στον κ,. Ντούρα: «Βασίλη στείλε μου αυτή την επιστολή να φανεί ότι εσείς οι μελισσοκόμοι ζητήσατε το μάντρωμα, και επιπλέον θα έχεις και το ατού ότι τα κατάφερες μετα από "σκληρές μάχες".»
Μα τι να υποθέσω πιά;

Ακόμα και αν αυτά που προτείνει ο κ. Ντούρας στην επιστολή του, είναι προς το συμφέρον μας (έστω ρε παιδί μου ότι είμαι ανόητος), ακόμα και αν είναι έτσι, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί κάποια διαβούλευση. Δεν μπορεί να μας απαξιώνει.

Γενικά ο συνδικαλισμός μας δεν λειτουργεί καλά. Παράδειγμα, η ΓΣ του συλλόγου μου μετά από δική μου εισήγηση, έβγαλε απόφαση να ζητήσει τον περιορισμό της χρήσης μελισσοτοξικών τις ώρες που πετούν οι μέλισσες. Η "βούληση" αυτή στάλθηκε (?) στην ΓΣ της ΟΜΣΕ. Από τότε έχει περάσει ένας χρόνος … ούτε μάθαμε τι έγινε. Τελικά την έθεσαν στην ΓΣ της ΟΜΣΕ ή όχι, τι τύχη είχε; Καμία ενημέρωση από τους αντιπροσώπους μας.
Τώρα αν τους ρωτήσω θα είμαι ο ενοχλητικός …

Χαιρετισμούς στην όμορφη Πάρο και καλά μέλια.