4.2.16

Βασίλισσες σφήκες Vespula Voulgaris

Σήμερα ξεκίνησα το συρμάτωμα σε πλαίσια που είχα αποθηκευμένα μέσα σε πατώματα, στην αυλή του σπιτιού μου. Φαίνεται ότι το χειμώνα βρήκαν εκεί καταφύγιο μερικές  βασίλισσες των σφηκών.  Ο ετήσιος κύκλος των σφηκών διαφέρει από εκείνο των μελισσών. οι σφήκες το χειμώνα διαλύουν τη φωλιά. Ο τελευταίος γόνος γίνεται βασίλισσες που φεύγουν και βρίσκουν καταφύγιο μέσα σε κουφάλες, τρύπες ή όπου αλλού θεωρήσουν ότι θα παραμείνουν ασφαλείς μέσα στο χειμώνα. Το σώμα τους εκκρίνει γλυκερίνη και τυλίγονται με αυτή την ουσία για να παραμείνει υγρό. 

Την άνοιξη βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη, φτιάχνουν μία μικρή φωλιά και ταΐζουν μόνες τους τα πρώτα μικρά. Όταν οι νέες σφήκες (εργάτριες) μεγαλώσουν, τότε αναλαμβάνουν εκείνες την συλλογή φαγητού και το τάισμα των μικρών. 

Οι εικόνες και το video δείχνουν τη μία από τις δύο που βρήκα σήμερα. Μάλιστα τη δεύτερη δεν την πρόσεξα και την "χούφτωσα". Παρόλα αυτά ήταν ακόμα μουδιασμένη και δε με πείραξε. Ενοχλήθηκε για λίγο και έπεσε πάλι σε ακινησία. 



Προσέξτε την κοιλιά της. Είναι σχεδόν διπλή από την κοιλιά μιας εργάτριας

Στο video φαίνεται να προσπαθεί να "χτυπήσει" την πένσα. Αφού ελευθερωθεί (την είχα πιάσει απαλά) ξεκίνησε να περπατά αλλά δε  μπόρεσε να πετάξει. προφανώς ήταν ακόμα "πιασμένη" από τη χειμερία νάρκη.  Δεν κούνησε καθόλου τα φτερά της. Μάλλον έψαχνε για ασφαλή χώρο να ακινητοποιηθεί και πάλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: