25.7.13

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τι σκοτώνει τις μέλισσες, και είναι χειρότερα από ό, τι νομίζατε …



Το κείμενο υπάρχει εδώ στα Αγγλικά.  Παρακάτω έκανα στα γρήγορα μια πρόχειρη μετάφραση (με μπλέ γράμματα).  Έχει αρκετό ενδιαφέρον! 



Όταν οι ερευνητές συνέλλεξαν γύρη από διάφορες καλλιέργειες  όπως βατόμουρου, καρπουζιού και αρκετές άλλες, και τροφοδότησαν με αυτή την γύρη υγιείς μέλισσες, οι μέλισσες αυτές έδειξαν μια σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να αντισταθούν σε μόλυνση από ένα παράσιτο που ονομάζεται Nosema ceranae.

Το παράσιτο είχε θεωρηθεί ως συνένοχο  για το  Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών  αν και οι επιστήμονες είχαν τότε φροντίσει να επισημάνουν  ότι τα ευρήματά τους δεν συνδέουν άμεσα τα φυτοφάρμακα με το Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών  (CCD).

Η γύρη μολύνθηκε κατά μέσο όρο με εννέα διαφορετικά παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα,  αν και οι επιστήμονες ανακάλυψαν 21 γεωργικές χημικές  ουσίες σε ένα δείγμα.
Οι επιστήμονες εντόπισαν οκτώ  χημικές ουσίες (φυτοφαρμάκων) που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το παράσιτο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι  οι μέλισσες που έφαγαν μολυσμένη  γύρη με μυκητοκτόνα, ήταν τρεις φορές πιο ευάλωτες στο παράσιτο. Τα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως στην γεωργία και  θεωρούνταν αβλαβή για τις μέλισσες, διότι είναι σχεδιασμένα για να σκοτώνουν μύκητες και όχι έντομα.

"Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μυκητοκτόνα μπορεί να επηρεάζουν τις μέλισσες από μόνα τους και τονίζω πως είναι ανάγκη να επανεκτιμήσουμε  πώς θα γίνεται η επισήμανση αυτών των γεωργικών χημικών ουσιών,"  είπε ο Dennis vanEngelsdorp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: