3.4.16

Βασιλιάς κηφήνας!

Εχθές πήγα να δώ μερικά μελίσσια, αυτά δηλαδή που είχαν κάποιο πρόβλημα.
Ένα από αυτά είχε κατεβάσει βασιλικό κελί αντικατάστασης (έτσι νόμιζα). Το κελί ήταν περίπου πάνω δεξιά στην κηρήθρα μέσα στην περιοχή του γόνου, και φαινόταν μικρό. Δεν ήταν μικρό όμως, αφού το μισό ήταν μέσα στην κηρήθρα, μέσα στο εργατικό κελί.
Εχθές λοιπόν έτυχε να το ανοίξω την στιγμή που έβγαινε η μάνα από το κελί. Παρατήρησα ότι δυσκολευόταν ... σα να είχε σφηνώσει στο στόμιο του κελιού. Το κεφάλι της ήταν τεράστιο και μου θύμισε κηφήνα.
Γύρω είχαν μαζευτεί μέλισσες για βοήθεια.
Απαλά με το ξέστρο άνοιξα το στόμιο του κελιού για να βγεί.
Βγήκε ένας τεράστιος κηφήνας με μικρούλια φτερά. Παραπατούσε και έπεσε από την κηρήθρα που κρατούσα πάνω στους κηρηθροφορείς.
Οι μέλισσες τον κουβάριασαν και τον σκότωσαν επιτόπου.
Κρίμα που δεν είχαν μαζί μου την φωτογραφική μηχανή.
Εσείς έχετε δει ποτέ σας κηφήνα σε βασιλικό κελί;

3 σχόλια:

Γιάννης είπε...

Καλησπέρα, όντως συμβαίνουν παράξενα και όμορφα πράγματα στην μελισσοκομία, γι'αυτό υπάρχει και ενδιαφέρον.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Συνήθως πεθαίνουν πριν γεννηθούν. Στο υποτιθέμενο βασιλικό κελί δεν προσκολλούνται απ τον πυθμένα και λόγο βάρους πέφτουν προς τα κάτω και η μέλισσες για να τον κρατήσουν όλο και επιμηκύνουν το κελί. Το κελί τους γίνεται μακρύ αλλά λείο αυτός πέφτει χαμηλά δεν τρέφεται και πεθάνει. Στην περίπτωσή σου μάλλον επειδή ήταν στο κέντρο της κηρήθρας και έκανε γωνία για να κρεμάσει σφήνωσε και δεν έπεσε και έφτασε μέχρι την γέννα χωρίς βέβαια να τ ραφή όπως έπρεπε και είχε αυτή την κατάληξη. Έχω ξαναδεί το ίδιο.

IxNiLaTiS είπε...

Θεοδόση πράγματι έτσι είναι. Μετά από μερικές ημέρες που το επισκέφθηκα, παρόλο που το είχα ενώσει με άλλο δυνατό βασιλευμένο, είχαν φτιάξει άλλα δύο κελιά από αυγό κηφήνα. Πάλι όμως δεν είχα μαζί μου την μηχανή. Δε τα χάλασα, ίσως τα προλάβω να τα βγάλω φωτογραφίες.