24.12.13

Το μήνυμα των Χριστουγέννων και η πονηρία των αντίχριστων.



   Κάθε χρονιά τέτοιες μέρες εκνευρίζομαι αφάνταστα παρατηρώντας το ίδιο φαινόμενο, να γίνεται  δηλαδή μία ύπουλη καλοστημένη προσπάθεια  για να αποδυναμωθεί το μήνυμα της γέννησης του Ιησού. Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια είναι απόλυτα επιτυχημένη αφού μέχρι σήμερα έχει αποδώσει στους εμπνευστές της άφθονους καρπούς.  
Ο ένας τρόπος να αναγκάσεις την ανθρωπόμαζα να στερηθεί τα  αποτελέσματα μίας διδασκαλίας ή ιδεολογίας, είναι ο ευθύς τρόπος, δηλαδή να την απαγορεύσεις διά της βίας.
Ο άλλος  είναι ο γνωστός ύπουλος και δόλιος τρόπος, δηλαδή να μη την απαγορεύσεις μεν,  αλλά σιγά – σιγά να την παραποιήσεις, να την διαστρεβλώσεις και παραμορφώσεις.     Να την πολεμήσεις  προκαλώντας σύγχυση διαστρέφοντάς την, ώστε οι απλοί άνθρωποι (και ιδιαίτερα τα παιδιά) να αποπροσανατολιστούν και να μην βάλουν ποτέ μέσα τους αυτό που θα τους έδινε εκείνη η διδασκαλία.

Ο πρώτος τρόπος, δηλαδή η απαγόρευση δια της βίας, έχει εφαρμοστεί  κατά κόρον  στο παρελθόν, και όχι μόνον  συνήθως αποτύγχανε,  αλλά στο τέλος πάντα η άσκηση βίας γύριζε εναντίον των καταπιεστών, καθιστώντας τους υπόλογους.

Ο δεύτερος τρόπος, εκείνος της διαστρέβλωσης και της παραποίησης,  έδειξε ότι είναι αποδοτικότερος, αφού η εσκεμμένη και αυθαίρετη  διαστρέβλωση  εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «άποψη» ή αν ασκείται από μεγάλη μερίδα ατόμων να χαρακτηριστεί  ως «κοινή πρακτική», και ως τέτοια να γίνει αποδεκτή και να εφαρμοστεί από τη ανθρώπινη μάζα.

Η τεχνική της δόλιας διαστρέβλωσης εφαρμόστηκε και επάνω στην εορτή της γέννησης του θείου Βρέφους, και έτσι αντί να γίνεται σήμερα στους ανθρώπους  αντιληπτό και ξεκάθαρο το μήνυμα των Χριστουγέννων, ώστε να περάσει μέσα στον ψυχισμό τους, έγινε ασαφές και θολό. Χάθηκε! Διεστράφει και όχι μόνον απενεργοποιήθηκε, αλλά κατέληξε να έχει αντίθετες επιπτώσεις. 
Η τεχνική αυτή δεν εφαρμόστηκε μόνον εναντίον του μηνύματος των Χριστουγέννων, …, όχι μόνον  εναντίον ολοκλήρου του χριστιανισμού, αλλά και εναντίον ολόκληρης της ανθρώπινης κοινωνίας. Εδώ όμως θα μιλήσω κυρίως για την διαστροφή των Χριστουγέννων.

   Διάλεξα τη λέξη «διαστροφή» όχι τυχαία, αλλά κατόπιν παρατήρησης των φαινομένων, όπου  η διαστρέβλωση και παραποίηση ενός συστήματος  το οδηγεί  να ενεργεί αντίθετα προς τον αρχικό του σκοπό. Έτσι λοιπόν ένα κυβερνητικό σχήμα, όταν διεστραφεί, αντί να φροντίζει με τους υπουργούς του και τον κρατικό μηχανισμό για την ευημερία των πολιτών του, καταλήγει να τους βασανίζει. Ένα ασφαλιστικό ταμείο (πχ ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ) αντί να εξασφαλίζει τους ασφαλισμένους του, καταλήγει ως βραχνάς, ως δυσβάσταχτο βάρος και  ένας επιπλέον κίνδυνος γι’αυτούς.  Μια ιδεολογία περί ισότητας, ευζωίας, αγάπης, αδελφότητας, συντροφικότητας κλπ, καταλήγει να δημιουργεί  μίσος, δυστυχία, καταστροφή, πόνο και θάνατο.   

   Ποιο είναι τελικά το μήνυμα των Χριστουγέννων; Κατ’ αρχήν τα Χριστούγεννα είναι χριστιανική εορτή και μπορεί να την κατανοήσει κάποιος αν και εφόσον διαθέτει κάποια χριστιανική παιδεία και  συμμετέχει  στη χριστιανική μυστηριακή ζωή. Ο θεός Λόγος που είναι και ο δημιουργός του σύμπαντος, ο οποίος  βρίσκεται παντού και τα πάντα είναι γεμάτα από Εκείνον, δημιούργησε και τον άνθρωπο.  Μετά την πτώση του ανθρώπου (η ιστορία της πτώσης είναι γνωστή, δε χρειάζεται να την επαναλάβω εδώ) ο θεός γνωρίζοντας ότι οι πνευματικές  δυνάμεις του ανθρώπου δεν επαρκούν για να τον κάνουν να επιστρέψει στην προηγούμενη παραδεισένια κατάσταση,  εκπόρευσε σώμα (ενσαρκώθηκε ως άνθρωπος)   και εισήλθε έτσι  στο ανθρώπινο πεδίο  (για να μπορεί ο κοντόφθαλμος άνθρωπος να τον αντιληφθεί) και δίδαξε τον τρόπο της επιστροφής για όποιον θέλει να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση.

Το όλο θέμα είναι υπόθεση εσωτερισμού, και ο καθένας θα το αντιληφθεί  ανάλογα με την εσωτερική του ιδιοσυγκρασία.
   Το μήνυμα λοιπόν των Χριστουγέννων είναι ότι ο "δημιουργός - θεός Λόγος" δεν μας ξέχασε, δεν μας παράτησε, αλλά δίνει το χέρι του για βοήθεια σε όποιον θέλει να το πιάσει. 
Σιγά - σιγά όμως άρχισαν να προβάλλονται άλλα πρότυπα ως εναλλακτικές εορταστικές πρακτικές. Τα Χριστούγεννα κατάντησαν ένας εμπορικός οργασμός και μια αφηρημένη δίχως νόημα  εορτή … 
Τι σχέση έχει η γέννηση του Ιησού με το … πνεύμα- φάντασμα των Χριστουγέννων που εμφανίστηκε στον Σκρούτζ;  Τι σχέση έχει η γέννηση του Ιησού με τη γαλοπούλα ή ο χοντρός κλόουν  με τα κόκκινα, που καμία σχέση δεν έχει με την ασκητική μαυροφορεμένη μορφή του αγίου Βασιλείου;  Τάρανδοι, κουδούνια, λαμπάκια, καραβάκια, χιόνια, στολισμένο δένδρο που αναβοσβήνει … δεν έχουν καμία σχέση  όλα αυτά με τη γέννηση του Ιησού.  Το μόνο που έμεινε να μας θυμίζει τι εορτάζουμε αυτές τις μέρες,  είναι τα κάλαντα "… Χριστού τη θεία γέννηση …"

   Στην τηλεόραση, που είναι και ο ουσιαστικός δημιουργός συνειδήσεων, θα δείτε σε όλες τις ταινίες, αλλά και στις ειδήσεις, τρελές ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα,  δεν θα ακούσετε όμως πουθενά να μιλούν για Χριστό.
Ούτε μία εικόνα της φάτνης Του … τίποτα!  




   Κι ούτε που κατάλαβες πώς έβγαλαν το Χριστό από τα Χριστούγεννα και σε έκαναν να εορτάζεις ένα ασαφές "its Christmas" αντί της γέννησης του Ιησού.
Αντί να είναι μέρες ενδοσκόπησης, ψυχικής ανάτασης και υπαρξιακού προβληματισμού …  Αντί να είναι μέρες αφιερωμένες στην  επικοινωνία με τον εσώτερο και ανώτερο εαυτό μας  που μπορεί (με την ανάλογη εξάσκηση) να αντιλαμβάνεται το θείον, κατέληξαν να είναι μέρες οικονομικών υποχρεώσεων, άγχους και ψυχικού μαρασμού. Με τις φροντίδες για τον εορτασμό του  "its Christmas" χάνεις  τον σκοπό του εορτασμού των Χριστουγέννων, και φτάνεις ακριβώς στο αντίθετο σημείο από αυτό που υποτίθεται ότι θα σε οδηγούσε.


   Η χριστιανική παράδοση θέλει τον διάβολο να προσπαθεί να κρατά τον άνθρωπο μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο από φροντίδες, άγχη και ανασφάλειες, για να μην έχει ποτέ το χρόνο να σκεφτεί ανώτερα πνευματικά θέματα. Ο Ιησούς δίδαξε να μην ενδιαφερόμαστε ούτε καν για το τι θα φάμε αύριο, ενώ ο διάβολος βομβαρδίζει το μυαλό του ανθρώπου με πλείστες ανασφάλειες και φροντίδες για το αύριο, ή με επιθυμίες  για δυνατές υλικές απολαύσεις, και πάντως θέλει να χάσεις το τώρα, γιατί στο τώρα μπορείς να έρθεις σε επαφή με το θεό, οπότε δεν πρέπει τώρα να έχεις χρόνο για κάτι τέτοιο. Θα το κάνεις … αύριο ..

   Πολλά λέγονται  για τη σχέση των Χριστουγέννων με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και την Ηλιακή θρησκεία, αλλά για αυτά θα προσπαθήσω να γράψω στην επόμενη ανάρτηση.

Καλά Χριστούγεννα με Χριστό.


9 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Πανιαγιώτη Καλά Χριστούγεννα για σένα και την οικογένειά σου.
Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις.
Ποιός όμως διαθέτει λίγη ώρα για να σκεφτεί ;
Με το καλό το 2014

Mesologgi bee είπε...

Παναγιώτη Χρόνια Πολλά & Καλά Χριστούγεννα για σένα και την οικογένειά σου!!!
Πριν λίγο καιρό ήρθα στα Αργύρια ψάχνοντας τα σκυλιά

evangelos naxios είπε...

Καλά Χριστούγεννα και μην ανησυχείς ........οπως ο αντίχριστος εργάζεται ,εργάζεται και ο Θεός....μην ανησυχείς!!!

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Σου εύχομαι Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και προσωπική ευτυχία.
Αφήνοντας πίσω μας τον δύσκολο για όλους χρόνο που πέρασε,
εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος 2014 να είναι πιο ευτυχισμένο, δημιουργικό και ελπιδοφόρο.

markos aliprantis είπε...

Πάνο αν και καθυστερημένα λίγο σου εύχομαι Χρόνια πολλά.Συμφωνώ και εγώ με τα γραφόμενά σου.
Δυστυχώς μας έμαθαν και κυρίως τα παιδιά να θεωρούμε τα Χριστούγεννα σαν χρόνο κατανάλωσης και ευημερίας και όχι κατάνυξης.

chaniabee είπε...

χρονια πολλα με υγεια και χαρα!!!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλή Χρονιά Χρόνια Πολλά με υγεία και κάθε ευτυχία για σένα και την οικογένειά σου.

Γιώργος είπε...

Καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη κι ευτυχία!

crazykiller είπε...

Ήδη το Cristmas έγινε Xmas στην Αμερική... Μια χαρά τα λες :(

Το επόμενο βήμα είναι να τα καταργήσουν όχι με την βία, αλλά με την πρόφαση ότι οι μουσουλμάνοι δεν έχουν, και είναι ¨ρατσιστικό¨ εσύ να γιορτάζεις και αυτός όχι. Ίσως να προτείνουν μια ενιαία παγκόσμια γιορτή για όλους, τα Xmas!