23.12.13

Ακόμα ένα κρούσμα λαθροθηρίας και ηλιθιότητας στον Αμβρακικό.


 Έλαβα το παρακάτω email:

[Ως άτυπος Caretaker Μεσολογγίου,
Γράφω στις σημειώσεις μου…

14 Δεκεμβρίου
Κλείσοβα, από ευκάλυπτο, αργά απόγευμα ως λίγο μετά τη δύση. Μετρήθηκαν συνολικά στη λιμν/σσα 174 πελεκάνοι. Κούρνιασαν σε δυο μεγάλες ομάδες, η μια σε θέση της περσινής αποικίας (Β) και η δεύτερη σε νησίδα πιο ανατολικά.

Σήμερα, 21 Δεκ πήγα πάλι στην Κλείσοβα για τον ίδιο λόγο, την ίδια ώρα. Ξεκίνησα με σάρωση του ορίζοντα με τα κιάλια. Παρατήρησα ένα πλεούμενο με σχετικά μεγάλη εξωλέμβια. Ήταν ένας μόνος μέσα και έπλεε αργά, περίπου 1,5 χλμ ΝΑ από τη θέση στην οποία κάθονταν μια μεγάλη συγκέντρωση αργυροπελεκάνων. Ήταν η περσινή θέση της υποαποικίας Β. Μέτρησα 142 άτομα, εκ των οποίων 18 τουλάχιστον ανώριμα. Δίπλα τους έκαναν roost 500-600 κορμοράνοι από τους συνολικά 1600 χοντρικά που είδα να κουρνιάζουν στην Κλείσοβα. Ο βαρκάρης υπέθεσα ότι θα ήταν από τους ψαράδες που έχουν νοικιάσει την Κλείσοβα. Μόνο αυτοί έχουν τέτοια μεγάλη εξωλέμβια. Εκτίμησα ότι περιπλέει νησίδες για να διώχνει κορμοράνους ή κάνει κάποια άλλη εργασία. Αυτός κινήθηκε προς τη ΝΑ λεκάνη, αντίθετα από τη συγκέντρωση των πελεκάνων.

Τον άφησα και κοίταξα τα πουλιά. Έχοντας από τα παλιά χρόνια στον Αμβρακικό την εμπειρία, διέκρινα όλες τις προαναπαραγωγικές συμπεριφορές, όπως τις αψιμαχίες για διεκδίκηση χώρου φωλιάς, για διεκδίκηση συντρόφου, τα displays του βαθυκόκκινου τώρα ράμφους, κλπ Ζωντάνια δηλαδή και ισχυρές ενδείξεις ότι εδώ θα είναι φέτος η αποικία και ότι η αναπαραγωγή θα ξεκινήσει πολύ νωρίς.

Μόλις έδυσε ο ήλιος, το σκάφος που είχα δει κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς τη νησίδα με τα πουλιά, τα οποία κούρνιασαν πλέον πάνω σε αυτή. Στα ρηχά πλησίον της νησίδας έκοψε ταχύτητα, σήκωσε την προπέλα και πήρε επαναληπτική καραμπίνα που κουβαλούσε μαζί του. Άρχισε να πυροβολεί τους κορμοράνους που άρον άρον έφευγαν μαζί με τους πελεκάνους. Ένα τεράστιο σμάρι από 600 κορμοράνους και 140 πελεκάνους δεχόταν τους πυροβολισμούς. Τα σκάγια πού κατέληγαν, άγνωστο. Πάντως πολλά στα κορμιά των πουλιών. Η κυνηγετική νομοθεσία επιτρέπει 3 φυσίγγια στο γεμιστήρα. Άκουσα όμως οκτώ απανωτούς πυροβολισμούς. Μετά από τη δεύτερη σειρά πυροβολισμών, ο δράστης βγήκε πάνω στη νησίδα, και περπατούσε πάνω στα υπολείμματα κλαδιών των περυσινών φωλιών, τις οποίες έχω την ισχυρή ένδειξη ότι θα αρχίσουν και φέτος τα πουλιά να ξαναχτίζουν (αν τελικά συμβεί μετά από όλα αυτά). Ακολούθως, περπάτησε 50μ πάνω στη νησίδα και ταμπουρώθηκε σε βλάστηση με αρμυρίθρες καθιστά στο έδαφος. Ήξερε ότι, καθώς νυχτώνει, στα ρηχάδια γύρω από τη νησίδα που έχει χορτάρι, θα έλθουν να βοσκήσουν σφυριχτάρια. Είχε τουλάχιστον 3000 άτομα σήμερα μέσα στην λιμν/σσα. Νύχτωνε, οριακά διέκρινα τη σιλουέτα του καθιστή. Άκουσα πάλι πυροβολισμούς. Είναι η ώρα που τα παπιά πάνε για βοσκή.
Έφυγα (δεν έχω κινητό) και πήγα άμεσα στο λιμεναρχείο. Έδωσα τις σχετικές πληροφορίες του συμβάντος και τα στοιχεία μου. Κινήθηκαν άμεσα. Μου είπαν να μην έρθω μαζί τους. Είναι μικρή εδώ η κοινωνία. Θα μάθω τι έκαναν προσεχώς.

Προ καιρού είδα κάποιες φωτογραφίες με κάποιον λαθροθήρα που μου είπαν οι ντόπιοι ότι είναι ...]

Το κείμενο παρακάτω αναφέρεται σε ονόματα ατόμων και υπηρεσίες, κατηγορόντας για παρανομίες και λαδώματα. Επειδή δεν έχω την παραμικρή ιδέα για την ορθότητα μιάς τόσο περίπλοκης κατάστασης, αποφάσισα να μήν δημοσιεύσω το υπόλοιπο κείμενο με τις κατηγορίες του. Αν επιθυμεί ο συντάξας ας προβεί στις ανάλογες καταγγελίες.


---------------

Μέχρι πότε κάτι ηλίθιοι παλιάνθρωποι θα βλάπτουν διαρκως το οικοσύστημα; Μέχρι πότε θα στιγματίζεται όλος ο κηνηγητικός κόσμος από κάτι τέτοιους; Ως πότε θα τους ανεχόμαστε; 

1 σχόλιο:

tasoswolfering είπε...

Ουτε ενα σχολιο,ΕΤΣΙ???????Γιατι αραγε?????