7.5.13

Όρθια Πενταράκια.






Νωρίς το πρωί της  Δευτέρας της Ανάστασης με ξύπνησε το σκυλί μου. Ήθελε  μια σύντομη βόλτα  για να ξεμουδιάσει. Έφτιαξα καφέ και βγήκα μαζί του έξω να περπατήσω σε ένα μικρό χωματόδρομο της Σπερχειάδας. Εκεί ανακάλυψα ένα μελισσοκομείο που είχε διάσπαρτα μερικές διαφορετικές κυψέλες. 

Ιδιοκατασκευή!  Προσέξτε ότι το καπάκι της κυψέλης είναι ένα παλιό ταψί.
Κατά τύχη ήταν εκεί και ο μελισσοκόμος. Ο κύριος Δημήτρης, ένας γέροντας γύρω στα ογδόντα, προσέθετε με αργές και σίγουρες κινήσεις ένα πάτωμα κάνοντας ένα μελίσσι διώροφο.  Μετά τα "χρόνια πολλά" μπήκα αμέσως στο θέμα. Τι ήταν αυτές οι κυψέλες;  Υπέθεσα ότι θα ήταν το γνωστό κρενί που έκαναν μέσα έναν σταυρό με βέργες για να φτιάξουν τα μελίσσια  κηρήθρα.  Ο παππούς όμως ήταν πιο πρακτικός…

Άλλο ένα ταψί για καπάκι ...
 Λοιπόν ήταν ιδιοκατασκευές του παππού που τις χρησιμοποιούσε για παραγωγή βασιλισσών.  Μέσα έβαζε κανονικά πλαίσια Hofmann αλλά σε όρθια στάση όπως μπαίνουν στην κυψέλη "Αργώ". Φυσικά ο παππούς -όπως άλλωστε το περίμενα-  δεν είχε ιδέα για την κυψέλη Αργώ που κατόπιν του εξήγησα.  

Αυτό που μου άρεσε ήταν πως τα πλαίσια μπαινόβγαιναν από το επάνω μέρος της κυψέλης και όχι από τα πλάγια όπως συμβαίνει με την Αργώ.
Οι πλαϊνές είσοδοι της Αργούς με είχαν κουράσει γιατί είναι πολύ άβολο να κάνεις επιθεώρηση γονατιστός. Στα όρθια πεναταράκια του κύρ Δημήτρη μπορούσες να κάνεις επιθεώρηση από πάνω.

Αν λοιπόν μπορείς να έχεις όρθια πενταράκια, σε τι εξυπηρετεί η Αργώ, που είναι βαριά και ένα από τα τέσσερα μελίσσια υποχρεωτικά θα έχει είσοδο στον βοριά; 



Παρά την ηλικία του παππού, το μελισσοκομείο του ήταν περιποιημένο, και όλες οι κυψέλες ήταν τοποθετημένες έτσι ώστε από το μεσημέρι και μετά να σκιάζονται.

Το μελισσοκομείο όπως φαίνεται από μακριά.

6 σχόλια:

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Δωσε και μια φωτο από το εσωτερικό της κυψέλης και φυσικά μια φωτο από το ίδιο τον παππού, αυτός ειναι όλα τα λεφτά!!

evangelos naxios είπε...

πανέμορφα!!!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Όλα τα λεφτά οι φωτογραφίες.
Στα μέρη μου τέσσερες τάβλες έτσι όρθια καρφωμένες τα λέμε κουβέλια.

IxNiLaTiS είπε...

Άνθιμε το εσωτερικό τους δεν είχε κανένα ενδιαφέρον καθότι ήταν εντελώς τετράγωνο, δίχως να έχει κανένα "πάτημα" για τα πλαίσια. Γι αυτό και δεν το φωτογράφησα ... (οκ, βλακεία μου) αλλά θα το κάνω την επόμενη φορά που θα βρεθώ εκεί.
Την επομένη φορά που θα έχω πάρει μαζί μου και μάσκα θα ζητήσω από τον παππού να ανοίξω ένα που να έχει μέσα πλαίσια με μέλισσες, να δούμε τι κάνει.
Τον παππού δεν τον φωτογράφησα γιατί δεν ήθελε, αλλά θα τον καταφέρω:)

IxNiLaTiS είπε...

Θεοδόση και εγώ για κουβέλια τα πέρασα, αλλά ο παππούς έκανε την επόμενη λογική κίνηση, δηλαδή να εξελίξει τα κουβέλια σε όρθια πεντ5αράκια με πλαίσια χόφμαν.
Τώρα αναζητώ τρόπους να φτιάξω τέτοια, αλλά να με τρόπο τέτοιο που να μήν πέφτουν κάτω από τους δυνατούς ανέμους ή τα ζώα.
Αν σκεφτεί κανείς κάτι ας το γράψει, να κάνουμε το νέο πρότζεκτ μας :)

voldemort είπε...

http://www.beesource.com/build-it-yourself/