28.5.13

Ένοχη κρίθηκε η Monsanto !

Ένοχη για χημική δηλητηρίαση αγρότη κρίθηκε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto από δικαστήριο της Γαλλίας.
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Γάλλος καλλιεργητής σιτηρών Paul Francois προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι υπέφερε από νευρολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων απώλεια μνήμης, προβλήματα στην ομιλία και πονοκεφάλους, αφότου εισέπνευσε το εντομοκτόνο της Monsanto «Lasso weedkiller», το 2004.



Ο 47χρονος αγρότης κατηγορεί την εταιρεία βιοτεχνολογίας για το γεγονός ότι η ετικέτα του προϊόντος δεν προειδοποιούσε επαρκώς για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος.
Το δικαστήριο της Λυών, που εκδίκασε την υπόθεση, ζήτησε τη γνωμάτευση ειδικού για τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αγρότης αφότου εισέπνευσε το εντομοαπωθητικό.
«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια εταιρεία παραγωγής παρασιτοκτόνων κρίνεται ένοχη για πρόκληση χημικής δηλητηρίασης», δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος του αγρότη.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Χαίρομαι πολύ που δικάστηκε η Monsanto αν και κανονικά πρέπει να δικαστεί και για πολλά άλλα. Μια διόρθωση μόνο το Lasso weedkiller είναι ζιζανιοκτόνο δηλαδή εξολοθρευτής παρασιτικών φυτών και όχι εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό.