23.11.12

Ανακοίνωση για ψεκασμούς στους φοίνικες του Λαυρίου

Ο Δήμος Λαυρεωτικής εξέδωσε  την παρακάτω ανακοίνωση για τους ψεκασμούς του φοίνικα και νομίζει ότι έτσι αποφεύγει τις ευθύνες.

Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρει ότι: "Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι της περιοχής όπως λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή ζημιών στα μελίσσια."

Κάποιος μελισσοκομικός φορέας πρέπει να τους εξηγήσει ότι τα  "απαραίτητα μέτρα" θα πρέπει να τα πάρει ο ίδιος ο δήμος που σκορπάει τα δηλητήρια, και όχι οι μελισσοκόμοι.
Τα μέτρα είναι απλά:  θα πρέπει δηλαδή να κόψει τις ταξιανθίες ώστε οι μέλισσες αλλά και τα άλλα άγρια ωφέλιμα επικονιαστικά έντομα να μην βρίσκουν δηλητηριασμένη τροφή.  

Αν νομίζει ο δήμος ότι έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει όλα τα είδη της άγριας μέλισσας όπως πχ οι βομβίνοι, αλλά και των άλλων επικονιαστικών εντόμων,  είναι γελασμένος, και πολύ εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατηγορία της ζωοκτονίας εξ΄αμελείας.
Το 84% των καλλιεργούμενων ειδών στην ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται για τη γονιμοποίησή τους από τις μέλισσες και τα άλλα επικονιαστικά έντομα, τα οποία δεν έχει δικαίωμα ο κάθε δήμος να καταστρέφει.

Άλλωστε  δεν είναι δυνατόν κάθε τόσο που θελήσει κάποιος να ψεκάσει, οι μελισσοκόμοι να κουβαλάνε πανικόβλητοι εκατοντάδες μελίσσια ... δεν μπορεί η μελισσοκομία να βρίσκεται διαρκώς υπό διωγμό. 

Προτείνω λοιπόν ότι θα πρέπει καταρχήν να ενεργήσει η συνομοσπονδία (ΟΜΣΕ). Παρόλο που από το γενικότερο νομικό πλαίσιο όποιος ψεκάζει δίχως να παίρνει ΕΚΕΙΝΟΣ κάθε μέτρο προφύλαξης, καθίσταται υπεύθυνος για τις ζημιές που προκαλεί στους άλλους, θα πρέπει και η ΟΜΣΕ να ζητήσει και να πετύχει την έκδοση υπουργικής απόφασης που να υποχρεώνει σαφέστατα τους δήμους ή οποιονδήποτε άλλον, να έχει πρώτα κόψει τις ταξιανθίες από τους φοίνικες πριν επιχειρήσει οποιονδήποτε τοξικό ψεκασμό. Η ΟΜΣΕ οφείλει να κινηθεί προς εκείνη την κατεύθυνση (αν δεν το έχει ήδη πράξει και να επιμείνει μέχρι να το πετύχει.  Αλλά η ΟΜΣΕ που βρίσκεται στην Λάρισα, και δεν αντιμετωπίζει ακόμα τέτοιο πρόβλημα,  δεν θα ενεργήσει αν δεν της το ζητήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι της Αττικής και νοτίου Ελλάδος. 


Το σκαθάρι του φοίνικα.
Οι ταξιανθίες (τσαμπιά με άνθη) του φοίνικα. Θα πρέπει να κοπούν  πρίν τον ψεκασμό,  που είναι πράγμα απλό, ανέξοδο και γρήγορο, και όχι να κουβαλάνε οι μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους από νομό σε νομό που είναι χρονοβόρο δύσκολο και πολυέξοδο. Φωτογραφία John Tann


ΥΓ. Αυτή τη στιγμή 12:56 προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον δήμο Λαυρεωτικής
Τηλεφωνικό Κέντρο
22923  20102
και δεν απαντά κανένα τηλέφωνο. Προφανώς Παρασκευή μεσημέρι έχουν πάει όλοι για ουζάκια στην παραλία και ... πληρώνονται!

5 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Πάνο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ μετά τις 13/11/12 να ψεκάζονται οι φοίνικες μς οποιοδήποτε φάρμακο νεο-νικοτινοειδές γιατί έληξε τότε η κατ'εξαίρεση έγκριση αυτών των φαρμάκων οπότε τλφ στην αστυνομία και στους ελεγκτές περιβάλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ .Μια καλή ανταπόκριση βρήκα σε συνομιλία που είχα με τους Ελεγκτές περιβάλοντος.Βρές το τλφ στο google και πάρτους.

Unknown είπε...

Να στείλουμε εξώδικο , στην ανάγκη, (25 ευρώ στοιχίζει)όπου θα καθηστούμε τον Δήμο και τον Δήμαρχο, υπεύθηνο για κάθε ζημιά.
Αν δεν καταλάβουν αλλιώς...

Rolo είπε...

http://www.minenv.gr/eyep/contact.html το τηλ. ειναι 210 8701800

IxNiLaTiS είπε...

@ Γιώργος Λάμπρου. Το εξώδικο δεν ξέρω αν θα μας λύσει κάποιο πρόβλημα στην παρούσα φάση αφού το κόψιμο των ανθών του φοίνικα δεν είναι υποχρεωτικό με κάποια υπουργική απόφαση. Αυτό δηλαδή που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα υποχρεώνει σε κόψιμο των ταξιανθιών του φοίνικα πριν το ράντισμα ή γενικά πριν την χρήση φυτοφαρμάκου.
Αυτό μπορεί να το κάνει η ΟΜΣΕ ευκολότερα από ότι μερικοί σκόρπιοι μελισσοκόμοι. Άλλωστε για αυτό την θέλουμε την ΟΜΣΕ.

IxNiLaTiS είπε...

Μάρκο και Rolo, η ενημέρωση των Ελεγκτών περιβάλλοντος φαίνεται καλή κίνηση. Αλλά την ενημέρωση αυτή θα ήταν καλό να την κάνω εγώ, (ένας μελισσοκόμος από τους ... πολλούς) ή να ζητήσουμε να το κάνει η ΟΜΣΕ;