3.12.11

Νέο φαρμακευτικό σκεύασμα κατά του Varroa

Θυμάστε πρίν από ένα μήνα την ανάρτησή μου για το Tactic και το amitraz; Την διέγραψα γιατί σχεδόν όλοι πέσανε να με φάνε, ότι δήθεν το amitraz είναι καρκινογόνο και για αυτό δεν επιτρέπεται η χρήση του στην κυψέλη κλπ. Εγώ επέμενα ότι από τα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην μελισσοκομία το amitraz ήταν το πιο αθώο.  Επέμενα ότι αποδομείται σε σε σύντομο χρονικό διάστημα και δε μολύνει με  κατάλοιπα ούτε το κερί ούτε το μέλι, και δεν με πίστευαν.

Κάποιοι έλεγαν πώς αν το amitraz ήταν καλό θα επιτρεπόταν η χρήση του σε κάποιο φαρμακευτικό μελισσοκομικό σκεύασμα, και εγώ απαντούσα ότι θα επιτραπεί όταν και αν κάποια φαρμακευτική εταιρεία δει σε αυτό κάποιο κέρδος. Και ιδού η απόδειξη:


 

με δραστική ουσία το amitraz.

amitraz 33,3%


Η χρήση του επιτρέπετε στην Γαλλία , Νέα Ζηλανδία και αλλού, και σε λίγο θα φιγουράρει στα ράφια των μελισσοκομικών καταστημάτων. Φυσικά αν είχατε διαβάσει την ανάρτηση που έσβησα γιατί εκνευρίστηκα, θα γνωρίζετε ότι η λανθασμένη χρήση του Tactic που γίνετε από κάποιους μελισσοκόμους θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ανθεκτικών στελεχών του Βαρρόα εναντίων του amitraz, με αποτέλεσμα όταν επιτραπεί στην Ελλάδα το Apivar  να είναι άχρηστο.

Για άλλη μιά φορά οι ανεύθυνοι θα καταστρέψουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα πρίν καν εκείνο εμφανιστεί. Για αυτό το λόγο θα τολμήσω να επαναλάβω τα προηγούμενα, δηλαδή:

Δεν συνιστώ σε κανέναν να χρησιμοποιήσει Tactic στα μελίσσια του.  

Σε περίπτωση όμως που κάποιος μελισσοκόμος επιμένει να το χρησιμοποιεί, με δική του ευθύνη, ας το χρησιμοποιήσει με τον παρακάτω τρόπο, προκειμένου να μην αποκτήσει το βαρρόα ανθεκτικότητα στο amitraz: 

●  Πάρτε ένα δοχείο (κατά προτίμηση με καπάκι).

●  Ρίξτε μέσα  ένα λίτρο ηλιέλαιο και προσθέστε 60ml Tactic

●  Ανακατέψτε καλά. Πολύ καλά!  

●  Βάλτε μέσα στο δοχείο με το μείγμα 50 λωρίδες  wettex.  (η κάθε λωρίδα να έχει συνολική  επιφάνεια μεγέθους τραπουλόχαρτου. Μπορείτε να πάρετε σφουγγαρίστρες και να κόψετε τις λωρίδες βάζοντας 2 λωρίδες σε κάθε όροφο). Κλείστε το καπάκι του δοχείου και αφήστε τα σφουγγαράκια όλη νύκτα να τραβήξουν καλά.
●  Σε κάθε πάτωμα βάζουμε δύο λωρίδες πάνω από τα πλαίσια στην περιοχή της γονοφωλιάς. Αν η κυψέλη μας τυχαίνει να είναι διώροφη, εννοείται ότι θα βάλετε άλλα δύο στον επάνω όροφο.

●  Εφαρμόζουμε κάθε 7 ημέρες επί 4 φορές.

●  Ποτέ δεν αφήνουμε τα σφουγγαράκια περισσότερο από 7-8 ημέρες μέσα στην κυψέλη διότι τότε θα δημιουργηθούν ανθεκτικά βαρρόα στο amitraz και σε λίγα χρόνια το amitraz θα μας είναι άχρηστο.

●  Μην τρυγήσετε μέλι πριν περάσουν 3 μήνες από την τελευταία εφαρμογή. Τότε δεν θα υπάρχει ούτε ίχνος από το amitraz.

Πρίν εφαρμόσετε στα μελίσσια σας το amitraz ή οποιοδήποτε άλλο χημικό εγκεκριμένο ή μή εγκεκριμένο φάρμακο, θυμηθύτε ότι εγώ σας προτείνω να μήν χρησιμοποιήσετε amitraz αλλά να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια όπως η θυμόλη, η ευκαλυπτόλη και η καμφορά που επιτρέπονται και στην βιολογική μελισσοκομία. 


Προς τους καταναλωτές μελιού:
Όλα τα ζωντανά πλάσματα κάποτε αρρωσταίνουν. Αυτό είναι νόμος της φύσης. Οι μέλισσες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό το νόμο, και μερικές φορές χρειάζονται και εκείνες κάποιες θεραπείες.

Για αυτό το λόγο σήμερα σε όλα τα τρόφιμα έχουν οριστεί ανώτατα επιτρεπόμενα κατάλοιπα φαρμάκων, αντιβιοτικών κλπ... Και στο μέλι επίσης έχουν οριστεί τέτοια όρια. 

Παρόλο που επιτρέπονται όρια καταλοίπων, αν ο μελισσοκόμος είναι καταρτισμένος και μερακλής, δεν πρόκειται ποτέ το μέλι του να έχει κανενός είδους κατάλοιπο, είτε χρησιμοποιήσει βιολογικά φάρμακα και τεχνικές, είτε χρησιμοποιήσει χημικά.

Ενδιαφερθείτε  περισσότερο για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δυστυχώς έχουν μεγάλα όρια καταλοίπων. 

Ενδιαφερθείτε επίσης για τα φρούτα και τα λαχανικά που κάποτε ήταν η πιο υγιεινή πηγή τροφής, ενώ σήμερα κολυμπάνε στα  φυτοφάρμακα. Από αυτά να φυλάγεστε. Το μέλι είναι και θα είναι πάντα καθαρό !


16 σχόλια:

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Με το ζόρι να το κάνεις νόμιμο στην Ελλάδα... Κάτσε να εγκριθεί το σκεύασμα και όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω σου.. αν μη τι άλλο θα αποκατασταθεί η τάξη...
Όσο ώρα όμως μιλάμε είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ........

΄άντε καλά ( έχει διαφορά)... ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ...

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Κατ'αρχήν δηλώνω ότι είμαι κατά κάθε φάρμακου και μετά θέλω να ρωτήσω
-Βαγγέλης Ζλατίντσης
από όλα όσα έγραψε ο IxNiLaTiS αυτό κατάλαβες;,ότι δηλαδή μέχρι στιγμής δεν έχει έγκριση;.

George είπε...

Παναγιώτη κάποιοι από εγωισμό κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Το Αμιτραζ είναι εγκεκριμένο σε : Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία. Μάλλον οι Γάλλοι πχ είναι πιο πίσω από μας σε θέματα προστασίας του καταναλωτή..!!!

Βαγγέλη Ζλατίντση θέλω πραγματικά να μου πεις από που ψωνίζεις κρέατα, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά χωρίς χρήση φαρμάκων;;;

IxNiLaTiS είπε...

Να συμπληρώσω ότι η ΕΕ έχει ορίσει ανώτατα όρια καταλοίπων σε όλα τα επιτρεπόμενα στην Ελλάδα φάρμακα όπως είναι το COUMAFOS 100ppb,

ενώ στο AMITRAZ έχει ορίσει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 200ppb, δηλαδή ακριβώς το διπλάσιο.

Τουτέστιν το amitraz είναι λιγότερο επικίνδυνο των άλλων επιτρεπόμενων φαρμάκων.

Ποιο λόγο έχει λοιπόν κάποιος να αντιδρά στην σωστή χρήση του; Υπάρχει κάτι που δεν το αντιλαμβάνομαι;

ΑΝ μάλιστα συνυπολογίσεις ότι τελικά το amitraz ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΙ τον μέλι με κτάλλοιπα, ενώ το μολύνουν ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΜΕΝΑ, τότε κάτι μου βρωμάει με την εμμονή εναντίον του: Μήπως αντιδρούν όσοι "τα παίρνουν" από τα άλλα;

@ Βαγγέλης Ζλατίντσης Όπως είπε και κάποιος άλλος φίλος εδώ μέσα (που δεν θυμάμαι ποιός ήταν) το amitraz (Apivar - Tactic ...) θα επιτραπεί στην ελλάδα όταν κάποια εταιρεία λαδώσει τον Έλληνα υπέυθυνο. Όσο ο υπεύθυνος δεν τα έχει πάρει, δεν θα το επιτρέψει και ας το επιτρέπει και ο θεός.

Πλέρωσες ρε; Ε, όχι, δεν το επιτρέπω κι ας ψοφάει ο κόσμος από τα άλλα. Αμα πλερώσεις κάτι μπορεί να γίνει.

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Καλησπέρα.
Νομίζω ότι καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι διαβάζω, κάθε φόρα.
Ειδικά σε blogs σας του αγαπητού IxNiLaTiS.
Απλά λέμε διαφορετικά πράγματα.
Για μένα ωστόσο έχει σημασία αν κάτι απαγορεύεται και κάτι άλλο όχι.
Η φαρμακευτικές ανεβάζουν και ρίχνουν κυβερνήσεις.
Εμείς όμως, πως προστατεύουμε το προιόν μας;

IxNiLaTiS είπε...

Βλέπω αρχίζεις και μπαίνεις στην τελική ευθεία της λογικής!

Οι νόμοι (της ανθρώπινης κοινωνίας) δεν είναι πάντα λογικοί και ηθικοί, αλλά μερικές φορές βγαίνουν από συμφέροντα ιδιωτείας, ή κριτικής ανεπάρκειας του νομοθέτη. Άλλωστε για αυτό υπάρχουν και νόμοι οι οποίοι παρόλο που ψηφιστήκαν από τους άρχοντες της πολιτείας, στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Οι άνθρωποι εν είμαστε ρομπότ να λειτουργούμε βάση "προγράμματος" που έφτιαξαν κάποτε κάποια πολικά λαμόγια!

Όσον αφορά στην προστασία του προϊόντος μας, αν έχεις διαβάσει προσεκτικά τα όσα έγραψα, προτείνω και χρησιμοποιώ τα βιολογικά σκευάσματα.

Αν όμως κάποιος επιμένει στα χημικά και βάλει το amitraz, άς το βάλει με τον σωστό τρόπο, που έχει ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι μετά το διάστημα των 3 μηνών δεν αφήνει κανένα απολύτως κατάλοιπο.
Απλό δεν είναι;

Τώρα αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί άλλα χημικά επιτρεπόμενα ή μη, και να βρομίζει το μέλι του με κατάλοιπα φαρμάκων,είτε αυτό είναι νόμιμο είτε παράνομο τι να του πώ;

Λοιπόν, εγώ είμαι πλέον έξω από την συζήτηση! Με σκάσατε!

Δημήτρης είπε...

Ρε παιδιά, τι να πω!! Εγώ δεν έχω βάλει ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο στα μελισσάκια μου. Νομίζω ότι γίνεται και χωρίς αυτά.

IxNiLaTiS είπε...

Αν έχεις τέτοια ράτσα φίλε Δημήτρη, που να αυτοκαθαρίζεται μόνη της, δώσε μας βασίλισσες.

Εγώ σε 8 διώροφα που τον Ιούλιο έβαλα από βαρεμάρα θυμόλη μόνον στο επάνω πάτωμα και όχι και στο κάτω , κατέρρευσαν στα μέσα Οκτωβρίου από βαρρόα.

Δημήτρης είπε...

Παναγιώτη, ξανά διάβασε το προηγούμενο μήνυμά μου γιατί δεν κατάλαβες τι έγραψα.
Δεν είπα ότι αυτοκαθαρίζονται αλλά ότι δεν βάζω φάρμακα.
Ελέγχο την βαρρόα με άλλους τρόπους όπως: έχω ανοιχτούς πάτους, τις αχνίζω με ζάχαρη και βάζω τελάρα χωρίς κεριά και χτίζουν κηφηνοκηρήθρα.
Μέχρι στιγμής είμαι μια χαρά. Έχω όμως ανησυχία γενικά.

IxNiLaTiS είπε...

ΚΑι εγώ έχω ανοικτούς πάτους.
Το σκόνισμα με ζάχαρη άχνη πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα 4 φορές για να πιάσεις τον κύκλο του βαρρόα. Αν έχεις 100 - 200 μελίσσια σημαίνει πως εκείνο τον μήνα δεν θα κάνεις τίποτε άλλο εκτός από το σκόνισμα (και δεν θα τα προλάβεις κιολας) . Στην επαγγελματική μελισσοκομία αυτές οι μέθοδες δεν είναι εφαρμόσιμες.

Αν έχεις λίγα μελίσσια ίσως και να προλάβεις.

Η καταστροφή των κηφήνων θα φέρει άλλα αρνητικά ιδιαίτερα άν κάνεις και βασιλισσοτροφία.

ΠΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

καλησπέρα σας το έχει δουλέψει κάνεις σε ψεκασμό αν ναι μπορεί να μας πει τι αναλογία σε 10 λιτρα νερό ?

Στεφανος είπε...

Καλησπερα, παρακαλω ας μου λυσει καποιος αυτην την απορια... Λεει στο αρθρο "Εφαρμόζουμε κάθε 7 ημέρες επί 4 φορές. Ποτέ δεν αφήνουμε τα σφουγγαράκια περισσότερο από 7-8 ημέρες μέσα στην κυψέλη". Αν εφαρμοσουμε 7 ημερες x 4 συνεχομενες φορες δεν ειναι σαν να το εχουμε μεσα στην κυψελη επι 28 μερες;

IxNiLaTiS είπε...

Μετά από7 ημέρες η δραστική ουσία εξασθενεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μέσα στην κυψέλη, αλλά σε ποσότητα που δεν είναι ικανή να σκοτώσει το βαρρόα. Και όπως λέει και το ρητό "ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιό δυνατό". Δηλαδή τα βαρρόα που θα γενηθούν μέσα σε περιβάλλον με λίγη δραστική ουσία, όχι μόνον δεν πεθαίνουν αλλά αποκτούν ανθεκτικότητα στο φάρμακο. Έτσι μετά από 7 ημέρες αντικαθιστούμε το σφουγγαράκι με νέο, για να έχουμε και πάλι ικανή ποσότητα φραμάκου. Μετά το πέρας της θεραπείας το τελευταίο σφουγγαράκι δε το αφήνουμε εκεί, αλλά το βγάζουμε κι αυτό για τον ίδιο λόγο.

Δηλαδή θέλουμε να έχουμε την δραστική ουσία για 28 ημέρες μέσα στην Κυψέλη (κύκλος του κηφήνα) και αντικαθιστούμε τα σφουγγαράκια με νέα x 4 φορές. 4x7=28

Unknown είπε...

Στα δέκα λίτρα νερό 10 μλ

Unknown είπε...

Στα δέκα λίτρα νερό 10 μλ

Τριταιίτης είπε...

ολοι στο διαδικτυο βριζουν το τακ τικ και εκτος διαδικτυου οποιον ρωτησεις τι χρησιμοποιει σου λεει τακ τικ...