23.11.11

Ο ασύρματος στο κυνήγι (και στο βουνό γενικότερα).

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Γιατί ο ασύρματος απαγορεύεται και η χρήση του συνιστά ποινικό αδίκημα; Ας πάμε πίσω σε μια άλλη εποχή, και ας κατεβούμε στα μπουντρούμια της ασφάλειας ή της ΚΥΠ.

- Λέγε ρέ, με ποιους μίλαγες;
- Με το σπίτι μου ρε παιδιά! Αλήθεια σας λέω!
- Λέγε ρε κάθαρμα, με τους Ρώσους μίλαγες ή με τους Τούρκους; Τους έδινες πληροφορίες για κρατικά και αμυντικά θέματα;
- Όχι ρε παιδιά! Τον είχα για να μιλάω με το σπίτι μήπως με κλείσει το χιόνι στο βουνό!
- Μαστίγωσέ τον να μιλήσει! Ρίξε του ρε, μην τον λυπάσαι τον προδότη!

Την εποχή εκείνη ο ασύρματος ισοδυναμούσε με κατασκοπεία. Σήμερα που μέσω διαδικτύου μπορεί ο κάθε ένας να στείλει ότι θέλει όπου θέλει, ο ασύρματος στην κατασκοπεία φαντάζει παρωχημένο είδος σε μουσείο.

Οι εποχές εκείνες πέρασαν, αλλά οι νόμοι τους έμειναν να μας στοιχειώνουν! Ακόμα και σήμερα η χρήση ασυρμάτου θα σε βάλει σε μεγάλους μπελάδες. Εξαίρεση παρουσιάζουν τα γνωστά CB και τα PMRLPD, τα οποία προορίζονται για χρήση από όλους τους πολίτες με περιορισμένες όμως δυνατότητες. Οι υπόλοιπες συχνότητες προορίζονται για επικοινωνία στρατού, αστυνομίας, δασαρχείου, ασθενοφόρων, ταξί, ακόμα και ιδιωτικών εταιρειών που νοικιάζουν συχνότητες από το Υ.Μ.Ε. για την εξυπηρέτησή τους.

Ένα καταπληκτικό PMR446 που δεν χρειάζεται κανενός είδους άδεια.
Ένας άλλος λόγος που η χρήση ασυρμάτου απαγορεύεται, είναι ότι ένας ασύρματος στα χέρια ενός άσχετου ή κακοήθη, θα δημιουργήσει προβλήματα στις επικοινωνίες κάποιων κρατικών φορέων. Για αυτό και η πολιτεία μας έδωσε τα CB, PMRLPD ώστε οι συχνότητες που χρησιμοποιούμε να είναι διαφορετικές από εκείνες των κρατικών και άλλων υπηρεσιών.

Υπάρχει επίσης άδεια χρήσης ασυρμάτου που παρέχεται στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη.

Στο κυνήγι ο ασύρματος απαγορεύεται! Δεν έχω ακόμα καταφέρει να βρώ τον νόμο (αν τον βρείτε, παρακαλώ πείτε μου), αλλά θυμάμαι ότι όταν έδινα εξετάσεις για την απόκτηση άδειας θήρας, στο ερωτηματολόγιο υπήρχε η ερώτηση: «Πότε επιτρέπετε η χρήση ασυρμάτου για συντονισμό στο κυνήγι;» και η σωστή απάντηση ήταν «Ποτέ».
Φαντάζομαι ότι η λογική πίσω από την απαγόρευση είναι ότι μια αμάδα κυνηγών μπορεί να συντονιστεί ευκολότερα με την χρήση ασυρμάτου ώστε να έχει μεγαλύτερες θηραματικές καρπώσεις, κάτι που δεν είναι θεμιτό.

Έτσι λοιπόν παρόλο που μπορούμε να έχουμε επάνω μας ή στο αυτοκίνητο έναν ασύρματο CB ή PMR – LPD, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στο κυνήγι. Φυσικά σε αυτή τη χώρα που όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται, είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες παρέες που κυνηγούν τριχωτά θηράματα, αλλά και μπεκατσάδες ή περδικάδες, είναι εφοδιασμένοι με ασυρμάτους. Ακόμα και οι διαφημίσεις των καταστημάτων που πωλούν ασυρμάτους διαφημίζουν κατάλληλους ασύρματους για κυνήγι. 

Ιδανικό για κυνηγούς!  Κοινό μυστικό ...


Ερώτηση 1η: Αφού σήμερα μπορούμε στο κυνήγι να επικοινωνούμε με τα κινητά τηλέφωνα, γιατί απαγορεύεται η επικοινωνία με τον ασύρματο; Μήπως επειδή η επικοινωνία με το κινητό πληρώνεται ενώ με τον ασύρματο είναι δωρεάν, ή μήπως επειδή κανένας υπουργός δεν ενδιαφέρθηκε να τον αλλάξει ή να τον καταργήσει;
Ή μήπως γιατί ΕΜΕΙΣ δεν ενδιαφερθήκαμε να πιέσουμε για την έστω και υπό όρους επιτρεπόμενη χρήση του, και αναπαυόμαστε στην παρανομία;

Ερώτηση 2η: Αν με συλάβουν στον κυνήγι να έχω επάνω μου ένα PMR – LPD ή στο αυτοκίνητό μου ένα CB, σημαίνει ότι τον χρησιμοποιώ στο κυνήγι για συντονισμό; Δεν μπορεί να τον χρησιμοποιώ για ασφάλεια ή για κουβεντούλα με τους φίλους μου όταν κάθομαι στο καρτέρι;

Ερώτηση 3η: Οι Ραδιοερασιτέχνες έχουν πάρει άδεια και έχουν γεμίσει την Ελλάδα με αναμεταδότες και επαναλήπτες με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους για χόμπι. Αν εμείς οι κυνηγοί ή ορειβάτες κινδυνεύουμε κάπου (πχ μας κλείσει το χιόνι σε μέρος που δεν πιάνει το κινητό τηλέφωνο) γιατί θα είμαστε παράνομοι αν χρησιμοποιήσουμε τους αναμεταδότες για να καλέσουμε βοήθεια;

Midland CT 790
Με περίπου 100€ αυτός ο πομποδέκτης μπορέι να ανοίξει έναν κοντινό, ή και μακρινό επαναλήπτη, και να καλέσεις βοήθεια. Τέτοιους πομποδέκτες επιτρέπετε να έχουν οι ραδιοερασιτέχνες  για το χόμπι τους, ενώ δεν επιτρέπετε σε εμάς για την ασφάλειά μας.  Φοβερό;
Ερώτηση 4η: Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο APRS (Auto Position Reporting System = Σύστημα αυτόματης αναφοράς θέσης) με το οποίο μπορούν να εκπέμπουν μέσω ασυρμάτου την θέση τους στον χάρτη με εκπληκτική ακρίβεια. Οι ραδιοερασιτέχνες πήραν άδεια από την πολιτεία να το κάνουν για χόμπι, και καλά κάνουν! ΕΜΕΙΣ οι κυνηγοί και οι ορειβάτες γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο σύστημα για να μεταδίδουμε την θέση μας σε περίπτωση κινδύνου;
Το ίδιο συμβαίνει και με τα πλωτά σκάφη, όπου η χρήση ασυρμάτου είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση ανάγκης ένας πομπός μεταδίδει αυτόματα την θέση τους με σήμα GPS.

Αν κινδυνέψεις, απλά πατάς το κόκκινο κουμπί για μερικά δευτερόλεπτα,
και αμέσως κάποιος γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεσαι.

Ερώτηση 5η: Σε άλλα κράτη η χρήση ασυρμάτου στο κυνήγι είναι επιβεβλημένη γιατί συμβάλει στην αποφυγή ατυχήματος. Στην Ελλάδα γιατί όχι; Τι δεν πάει καλά με αυτούς τους ανθρώπους;

Προτείνω λοιπόν η ΚΣΕ να ζητήσει την τροποποίηση του νόμου περί χρήσης ασυρμάτου στο κυνήγι. Να ζητήσει να της χορηγηθεί ένα μικρό εύρος συχνοτήτων από το ΥΜΕ για να υπάρχουν κανάλια στα οποία θα επιτρέπετε η χρήση τους στο κυνήγι, αλλά και 1-2 κανάλια SOS για κυνηγούς, ορειβάτες και γενικά όλο τον κόσμο που κινδυνεύει. Κάτι τέτοιο υπάρχει στα σκάφη και είναι το Ράδιο Ολυμπία κανάλι 16. Εμείς οι βουνίσιοι γιατί όχι; Είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού;

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί να έχεις περισσότερο δίκιο, μόνο που στη χώρα του παραλόγου που ζούμε είναι πανεύκολο να απαγορευθεί κάτι και απίθανο να αρθεί ποτέ αυτή η απαγόρευση, όσο παράλογη ή άκαιρη να είναι.
Επίσης σε πολλά θέματα νομοθετούν άσχετοι με καθαρά χωροφυλακίστικα κριτήρια, κλασσικό παράδειγμα ο τελευταίος νόμος περί όπλων σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χρήση διόπτρας γιατί αυξάνει το βεληνεκές του όπλου (???)

IxNiLaTiS είπε...

Φανερό ότι αυτός που νομοθέτησε κάτι τέτοιο δεν είχε ιδέα από όπλα.

stavRos είπε...

υπουργική απόφαση 414/1985 και συγκεκριμένα στο άρθρο 7 παρ.1 εδάφιο ε'

IxNiLaTiS είπε...

Βάλε και το λίνκ σου βρε να το διαβάσει ο κόσμος!

http://huntingingreece.blogspot.gr/2012/06/blog-post_11.html

Unknown είπε...

Αν ξέρατε τι ζημιά κάνετε με τους ασυρμάτους δεν θα τα γράφατε αυτά

Unknown είπε...

Αν ξέρατε τι ζημιά κάνετε με τους ασυρμάτους δεν θα τα γράφατε αυτά

IxNiLaTiS είπε...

Αν έχεις την καλοσύνη ανέπτυξέ το να καταλάβουμε τι εννοείς. Μπορεί και να έχεις δίκιο.

Unknown είπε...

ΩΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ, ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ΣΑΣ ΛΕΩ ΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑΝ ΦΟΡΗΤΟ ΡΑΔΙΟΦΑΡΟ GPS ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΜΠΙΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΣΑΣ. LINK ΑΠΟ ΚΑΤΩ:https://www.ebay.com/itm/McMurdo-Fast-Find-220-PLB-Programmed-for-US-Registration/282685684119?epid=27006822364&hash=item41d1613997:g:zpEAAOSwEIFZ2ZXe

Sw2hyy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Για την 1η ερώτηση: Με τον ασύρματο έχεις μια μορφή τηλεσυνδιάσκεψης, όπου ό,τι λέει 1 μέλος το ακούνε όλοι και συντονίζονται, ενώ με το κινητό πρέπει να πάρεις 1 - 1 χωριστά και να σου πει, να το μεταφέρεις στους υπόλοιπους κ.ο.κ. Οπότε, ΝΑΙ.
ΕΙΝΑΙ αθέμιτο.

Για την 2: Είναι 5000ευρώ και 3 χρόνια φυλακή. (νομίζω...)

Για την 3: Οι αναμεταδότες των ραδιοερασιτεχνών, είναι ιδιωτικοί. Που σημαίνει οτι έχουν αγοραστεί από τους συλλόγους και λειτουργούν με έξοδα των συλλόγων. Δεν είναι κρατική χορηγία ή μέριμνα.
Σκέψου να έρχεται κάθε λίγο και κάποιος και να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό σου, χωρίς να σου πληρώνει την βενζίνη ή και τις φθορές...

Τώρα... Για την τελευταία σου ερώτηση σχετικά με το Ράδιο Ολυμπία, μιλάμε για θάλασσα... Ίσωμα...Ανεμπόδιστη επικοινωνία με "οπτική επαφή"
Δεν είναι το ίδιο με το ανάγλυφο ενός χερσαίου εδάφους...
Αν έχεις πέσει σε καμία χαράδρα και έχεις σπάσει το πόδι σου, αν είσαι τυχερός και περνάει κάποιος ή ένα κλιμάκιο διασωστών από την περιοχή ΚΑΙ είσαστε στο ίδιο κανάλι, θα σε βρούνε.
Από εκεί και πέρα 2 είναι οι λύσεις: 1 Ένα πανελλαδικό δίκτυο αναμεταδοτών (πολύ δαπανηρό και πολυέξοδο για κρατικό προϋπολογισμό) ή 2 να έχεις δορυφορικό τηλέφωνο (ακριβό για την τσέπη σου).
Η καλύτερη λύση είναι να αφήνει η παρέα μια μονάδα βάσης που να ξέρει την διαδρομή που θα ακολουθήσει η ομάδα βουνού.
Έτσι πάντα θα υπάρχει κάποιος να ειδοποιήσει διασώστες και να σε βρούνε μια ώρα αρχύτερα, μιας που θα έχουν και την πορεία που θα έχεις ακολουθήσει.

Unknown είπε...

Να συμπληρώσω...
Τότε ναι! έχει νόημα η χρήση ασυρμάτων. Διαφορετικά σε τί θα σου χρησιμεύσει?!
Έχεις μια περίμετρο 3-5 χιλιόμετρα... τι θα πείς για να καταλάβου να σε βρούν?! Τρίτο πουρνάρι δεξιά, δίπλα από ένα πεύκο?!
Όσο για την συσκευή που περιγράφει ο φίλος ραδιοερασιτέχνης, δεν την λες και φθηνή...
Περισσότερες πληροφορίες, εδώ: https://plb.hcg.gr/