16.11.11

Αποζημίωση πληγέντων ελαιοπαραγωγών στη Μεσσηνία - Άλλη μιά λαμογιά της κυβέρνησης εναντίων των παραγωγών.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Αποζημίωση πληγέντων ελαιοπαραγωγών στη Μεσσηνία »

Κατά τους μήνες από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο του 2011, στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παγετός, που κατέστρεψε την ανθοφορία των ελαιόδεντρων των παραγωγών της περιοχής, σε ποσοστά από 80% έως 100%.

Όπως προκύπτει από σχετικό υπόμνημα των ελαιοπαραγωγών, οι τελευταίοι απευθύνθηκαν αρχικώς στον τοπικό ανταποκριτή του ΕΛΓΑ και ακολούθως στον Διευθυντή του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δοθεί εντολή από την υπηρεσία, να υποβληθούν δηλώσεις παγετοπληξίας και να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημίωσής τους.

Παραδόξως, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ, κατά παράβαση της με αριθμό 157502 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1668/27-7-2011) (άρθρα 1, 2 παρ. α, 3 παρ. 8) η οποία αναφέρεται ρητά στην αποζημίωση από τον Οργανισμό, των πληγέντων παραγωγών λόγω παγετού, έδωσε εντολή να μην παραληφθούν από την υπηρεσία οι δηλώσεις αποζημίωσης.

Με την υπαρ. 106/2011 ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, αιτήθηκε από τον ΕΛΓΑ, να καταγράψει τις ζημιές και να δώσει εντολή όπως οι ελαιοπαραγωγοί υποβάλουν τελικά τις δηλώσεις ζημίας.
Με το 4849/20-6-2011 έγγραφό της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, κατόπιν εκτίμησης των ζημιών από εμπειρογνώμονες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ελαιοπερίβολα υπέστησαν «…σημαντικότατες ζημιές έως και πλήρη καταστροφή στην ανθοφορία της ελιάς…», ζητώντας παράλληλα «… να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών».

Παρά ταύτα, το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τριπόλεως (αρ. πρωτ. 1761/24-8-2011), παρέπεμψε την υπόθεση στην Περιφερειακή Επιτροπή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του Ν. Μεσσηνίας, προκειμένου να εξεταστεί η «ενδεχόμενη» αποζημίωση, όχι από τον ΕΛΓΑ, όπως ορίζει η νομοθεσία, αλλά από τα ΠΣΕΑ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο λόγος που στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδεδειγμένης καταστροφής των ελαιόδεντρων της Άνω Μεσσηνίας, δεν ακολουθείται η γνωστή – και νομοθετημένη- διαδικασία της αποζημίωσης των παραγωγών μέσω του ΕΛΓΑ, αλλά αντίθετα παραπέμπεται το ζήτημά τους σε « τυχόν Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων», όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΛΓΑ Τριπόλεως;

2. Για ποιον λόγο, παρά την θετική γνωμοδότηση του εμπειρογνώμονα γεωπόνου και τις διαπιστώσεις της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, ο ΕΛΓΑ αρνείται να παραλάβει τις δηλώσεις ζημίας των παραγωγών; Είναι σύννομη η άρνηση αυτή;

3. Προτίθεται τελικά το Υπουργείο να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς για τις αποδεδειγμένες ζημίες που υπέστησαν και αν ναι, πότε;

Ο Ερωτών Βουλευτής



Σκέψου δηλαδή να ζητήσουν αποζημίωση οι μελισσοκόμοι για την νοζέμωση ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: