19.8.11

Συσκευή εξάτμισης Θυμόλης.


Όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επίδραση της θυμόλης στα μελίσσια μας και για αυτό δεν θα αναφερθώ σε αυτήν τώρα.

Ένας από τους τρόπους εφαρμογής της, ο οποίος μου φαίνεται και ο απλούστερος, είναι η τοποθέτηση 15 γραμμαρίων κρυσταλλικής θυμόλης στο κέντρο της κυψέλης (ή της γονοφωλιάς) επάνω στους κηρηθροφορείς. Επειδή η κρυσταλλική θυμόλη έχει την τάση λόγω υγρασίας να σχηματίζει κρούστα, σταματά η εξάτμισή της. Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να ρίξουμε μια ποσότητα οινοπνεύματος, ώστε να συνεχίζει η εξάτμιση. Επαναλαμβάνουμε την προσθήκη οινοπνεύματος άλλες τρεις φορές, κάθε μία εβδομάδα (σύνολο 4 εβδομάδες).

Επειδή όμως οι μέλισσες δεν θέλουν την θυμόλη στην φωλιά τους, προσπαθούν και πετυχαίνουν να την πετάξουν έξω. ‘Αρα θα πρέπει το δοχείο να κλείνει από πάνω με κάποια σίτα, ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα μέλισσες. Επίσης η σίτα θα πρέπει να μην έχει μικρά μάτια, γιατί γρήγορα θα την κλείσουν με πρόπολη. 

Δίσκος που μπορεί να δεχθεί την θυμόλη με το οινόπνευμα.
Ο δίσκος με το καπάκι σήτας.  Έτοιμη η ... "συσκευή". Τόσο απλό!

Η "συσκευή" που θα μας λύσει τα χέρια. Κατασκευασμένη από πλαστικό.
Ελαφριά και φθηνή. Ποιός θα μας την κατασκευάσει;

Άρα χρειαζόμαστε ένα μικρό δοχείο που να χωράει τα 15 γρμ. θυμόλης, και το απαιτούμενο οινόπνευμα, με διάμετρο 8-10 εκ. και ύψος 3 εκ για να χωράει μεταξύ των κηρηθροφορέων και του καπακιού της κυψέλης. Το δοχείο αυτό θα πρέπει να κλείνει με καπάκι που στο επάνω μέρος έχει σήτα όπως αυτή των θυρίδων αερισμού των καπακιών.

Από όσο γνωρίζω τέτοια συσκευή δεν υπάρχει στο εμπόριο (τουλάχιστον στην Ελλάδα) και προβληματίζομαι τι να χρησιμοποιήσω. Άκουσα έναν μελισσοκόμο που χρησιμοποιεί τα αλουμινένια δοχεία από τα γίγας κεράκια ρεσώ, και επάνω για καπάκι βάζει ένα κομμάτι διάτρητης λαμαρίνας που έκοψε σε στράντζα. 

Κεράκια "ρεσώ" γίγας. Το αλουμινένιο δοχείο είναι κατάλληλο για την εφαρμογή θυμόλης.
Χρειάζεται όμως σκέπασμα με σήτα.

Σκέφτεται κανείς σας κάτι καλύτερο;
Μήπως υπάρχει κάτι τέτοιο έτοιμο σε πλαστικό;
Μήπως να πούμε σε κάποιον κατασκευαστή να μας φτιάξει;

Υ.Γ. Αν κάποιος κατασκευαστής θέλει να την φτιάξει, είναι απολύτως ελεύθερος από εμένα, καθότι δεν διεκδικώ κανένα δικαίωμα. Απεναντίας θα νοιώθω και πολύ υποχρεωμένος που μας κατασκεύασε αυτή την συγκεκριμένη συσκευή που χρειαζόμαστε και δεν υπάρχει στο εμπόριο. 

4 σχόλια:

Exagono είπε...

Παναγιωτη ωραια η πατεντα σου αλλα εχει προβλημα στην κατασκευη.Ποιος να καθησει να βγαλει καλουπια?
Ενας ευκολος τροπος ειναι να παρεις απο καταστημα πλαστικων θηκες που βαζουν μεσα τα fast food τη μουσταρδα και την κετσαπ.
Ανοιγεις με ενα κολλητηρι τρυπουλες στο καπακι γυρω στις 20 και βαζεις μεσα το διαλυμα της θυμολης.
Ακομη και ετσι σε μερικες περιπτωσεις οι μελισσες προπολησαν τις τρυπες.Ο καλυτερος τροπος ειναι να εμποτισεις το διαλυμα θυμολης σε ταινιες απο σφουγγαρι wettex και να το αφησεις πανω στους κερυθροφορεις.

IxNiLaTiS είπε...

Φόρη, μέχρι τώρα και εγώ χρησιμοποιούσα ταινίες Vitex, αλλά κατάλαβα οτι το δοχείο είναι απλούστερος τρόπος και γρηγορότερος.
Η προπόληση είναι έντονη όταν οι τρύπες είναι πολύ μικρής διαμέτρου. Μετά η σήτα καθαρίζει από την πρόπολη με ατμοκαθαριστή, ή βούτηγμα σε καυτό νερό. (Δεν θα γλυτώσουμε τους μπελάδες)

GEORGE είπε...

Έχει το jumbo ένα κερί για το τσιγάρο με 0,99€ που είναι αλουμινίου και το πάνω μέρος από το καπάκι του είναι σκληρό πλαστικό.Το οποίο πιστεύω πως είναι ιδανικό για θυμόλη.

Beekeeper είπε...

Εγώ το έχω κάνει με πλαστικά κουτάκια από φαρμακείο. Είναι άσπρα και έχουν βιδωτό καπάκι, τα χρησιμοποιούν για να βάζουν κρέμες. Έχω ανοίξει με τρυπάνι τρύπες σε όλο το καπάκι και είναι μια χαρά. Βάζω μέσα θυμόλη και οινόπνευμα και τοποθετώ 2 από αυτά πάνω στους κηρήθροφορείς.
Τις επόμενες μέρες θα αρχίσω να τα χρησιμοποιώ, αν και έκανα και μια θεραπεία με ζάχαρη άχνη και έπαθα πλάκα από τα βαρρόα που έπεσαν. Πανικός με έπιασε με τόσα βαρρόα πάνω στις μέλισσες μου καταλαβαίνω τι ταλαιπωρία τραβάνε!