Είναι απολυτα σαφες, οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι εχουν πειστει απο τις σημερινες ιατρικες και διατροφολογικες «αυθεντιες» οτι το μελι ειναι μια ιδιαιτερα επικινδυνη ουσια για τα μωρα ηλικιας κατω του ενος ή και δυο χρονων. Αιτια γιάυτο ειναι ενα τρομερα επικινδυνο βακτηριο που ακουει στο ονομα Clostridium Botulinum και προκαλει την νοσο της αλλαντιασης.
Η αλλαντιαση ειναι πολυ σοβαρη νοσος και μπορει να προκαλεσει ακομη και τον θανατο ενος βρεφους. Σημερα, η ασθενεια της αλλαντιασης συνδεεται σχεδον αποκλειστικα με την καταναλωση μελιου, και καθε φορα που συνανταται κρουσμα πιθανολογειται εξ’αρχης οτι οφειλεται στην καταλωση μελιου.
Η αληθεια, ομως, βρισκεται στα παρασκηνια, οπως παντα αλλωστε!
Το μελι το αδικημενο
Το μελι εχει ισχυρα βακτηριοκτονο δραση εξ’αιτιας των αιθεριων ελαιων και των ενζυμων που περιεχει. Η βακτηριοκτονες δρασεις του μελιου ειναι ισχυροτερες στα gram+ βακτηρια, οπως τα Clostridium. Επιπλεον, τα ιχνη προπολης που περιεχει δημιουργουν ενα ιδιαιτερα εχθρικο περιβαλλον για να μπορεσουν τα μικροβια να επιβιωσουν. Για οσους δεν γνωριζουν για την προπολη, ας διαβασουν για αυτην μεσα στο blog. Νεοτερα ευρυματα της Apimondia μας λενε οτι οι μελισσες δινουν μια ελαχιστη ποσοτητα δηλητηριου στο κελι με το μελι πριν το σφραγισουν για αντιβακτηριακους λογους. Απο την αλλη μερια, το μελι εχει πολυ υψηλη περιεκτικοτητα σε σακχαρα που δημιουργουν ενα υψηλο ωσμοτικο δυναμικο. Τα βακτηρια κυριολεκτικα αφυδατωνονται και πεθαινουν μεσα στο μελι. Αυτο εχει αποδειχτει και επιβεβαιωθει απο σωρο ιατρικων πειραματων και μελετων. Ειδικοτερα, οσον αφορα τα βακτηρια της οικογενειας Clostridium, δεν μπορουν να επιβιωσουν σε περιβαλλον με πολλα σακχαρα, ποσο μαλλον στο μελι που περιεχει τοσους αλλους βακτηριοστατικους και βακτηριοκτονους παραγωντες. Επιπροσθετα, ειναι γνωστο οτι το μελι περιεχει προβιοτικες ουσιες που βοηθανε στην αναπτυξη της φιλικης χλωριδας του ανθρωπου και στην αποτροπη της αναπτυξης της «κακης» χλωριδας μεσα στο εντερο, οπως το C.botulinum. Το μελι αυτο, οχι μονο δεν ειναι επικινδυνο, αλλα ειναι ευεγερτικο και απολυτα οφελιμο για τα νεογνα. Ενα τετοιο μελι μεγαλωνει απολυτως υγιη και γερα παιδια.
Τα βακτηρια της αλλαντιασης
Ειναι ευρεως γνωστο οτι, τα επικινδυνα βακτηρια Clostridium υπαρχουν κυριολεκτικα παντου. Υπαρχουν στο χωμα, στα φυτα, στα φρουτα, στα λαχανικα, στα συσκευασμενα, κονσερβοποιημενα τροφιμα, στο πατωμα που πεφτει η πιπιλα του μωρου, μπορουν να βρεθουν κατω απο τα νυχια μας αλλα και στον αερα που αναπνεουμε. Το βακτηριο αυτο ειναι απο τους μεγαλυτερους μπελαδες της τεχνολογιας τροφιμων. Ενα νεογνο μπορει ανετα να κολλησει το βακτηριο C.botulinum, χωρις να ταιστει ιχνος μελιου, απο πολλες αλλες πηγες που δεν χωραει το μυαλο μας. Αλλα να το αφησουμε αυτο για λιγο...ποσα μωρα εχουν πεθαινει απο αυτο το βακτηριο? Θα ειναι συνολικα 10-15 σε ολοκληρη την Ε.Ε μεσα σε 30 χρονια!? Η νοσος απο το βακτηριο αυτο ειναι τοσο σπανια, που οταν χρειαστηκαμε «φαρμακο» για το καταπολεμησουμε πριν απο ενα χρονο σε ενα νεογνο στην Πατρα, δεν το βρισκαμε σε ολοκληρη την Ευρωπη και επρεπε να μας το φερουν απο την Αμερικη! Τωρα σκεφτειτε ποσα νεογνα πεθαινουν απο φαρμακα, τοξικες ουσιες και δηλητηριαση καθε χρονο? Ποσα μωρα πεθαινουν απο απλα εμβολια και απο απλες αρρωστιες καθε χρονο? Ουτε λογος για αυτα...παρα μονο οτι το μελι ειναι επικινδυνο για την υγεια των νεογνων.
Ξεσκαρταρωντας το...μελι
Βεβαια, υπαρχουν «μελια» που μπορει να περιεχουν το βακτηριο της αλλαντιασης, «μελια» που ειναι υποπτα εως επικινδυνα, και ετσι, ερχομαστε στην ερωτηση τι θεωρει ο καθενας μας «μελι»...! Το μελι που αγοραζει κανεις απο το ραφι του supermarket ειναι μελι? Παρακαλω ερευνηστε τι περναει το μελι για να φτασει σε αυτα τα καταραμενα ραφια...για να ειναι διαυγες και να μην ειναι ζαχαρομενο.
Το μελι φιλτραρεται και θερμαινεται τοσες φορες που δεν μενει τιποτα μεσα του παρα ενα σιροπι σακχαρων. Το πολλαπλο φιλτραρισμα, στερει απο το μελι τα ιχνη προπολης και γυρης, που εχουν ισχυρη αντιβιοτικη δραση, ειδικα σε gram-θετικα βακτηρια, οπως το C.botilinum. Η θερμανση σκοτωνει ΟΛΑ τα ενζυμα που περιεχει, ισοπεδωνει τα προβιοτικα που περιεχει, ενω ολα τα πτητικα αιθερια ελαια δραπετευουν εις τον αιθερα μια για παντα! Αυτο το σκευασμα δεν ειναι πλεον μελι. Αυτο το «μελι» ειναι επικινδυνο να το καταναλωσει Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ! Ποσο μαλλον ενα νεογνο! Οπωτε να μην τα ριχνουμε στο μελι, αλλα στην ανοησια του καταναλωτη και στην αγνοια του γονιου που μεγαλωνει τα παιδια του, ταιζοντας τα δηλητηρια αλλα...τα προφυλασσει απο το επικινδυνο μελι.
Αν θελει καποιος να κανει ενα πειραμα για να καταλαβει αυτα που λεω, ας κανει το εξης πειραμα : Να βρει καλο μελι και να το χωρισει στα δυο. Το ενα μερος να το ζεστανει σε θερμοκρασια μεγαλυτερη των 55ο και το αλλο να το κρατησει αθερμο. Μεσα και στα δυο να βαλει απο ενα κομματι κρεας, κατα προτιμηση βρασμενο (για να φυγουν τα ενζυμα που εχει). Να τα αφησετε ετσι για να παρατηρησετε τι θα γινει. Μα ειναι να απορει κανεις για το αποτελεσμα? Το κρεας μεσα στο βρασμενο μελι θα μαζεψει μουχλες και θα σκυλοβρωμισει! Το κρεας στο αθερμο μελι θα μεινει αθικτο! Γιατι αυτη η διαφορα...Αλεκο μου?
Ενα μωρο μολυνθηκε...αλλα τι μωρο?
Ενα αλλο σοβαρο ζητημα/ερωτημα που χρειαζεται διερευνηση ειναι το γιατι καποια νεογνα ιδιας ηλικιας νοσησαν απο το βακτηριο, ενω αλλα οχι, παρολο που ταιστικαν με μολυσμενο «μελι» ιδιας ποσοτητας. Η απαντηση σε αυτο, κατα την γνωμη μου, ειναι απλη. Το βακτηριο για να κανει κακο, πρεπει να βρει χωρο να πολλαπλασιαστει και να «φυτρωσει» στον εντερικο σωληνα, ωστε να μολυνει τον οργανισμο του νεογνου με την τοξινη του. Για να το κανει αυτο, θα πρεπει η χλωριδα στο πεπτικο του νεογνου να μην ειναι αρκετη με αποτελεσμα να επιτρεψει στο βακτηριο να αποικισει το εντερο. Τα συγχρονα νεογνα στερουνται υγειας της εντερικης τους χλωριδας!
Πολλες φορες, η εντερικη χλωριδα του μωρου δεν ολοκληρωνεται ΠΟΤΕ!
Γιατι να γινεται αυτο? Γιατι η συγχρονες μαμαδες γεννανε με καισαρικη σε ποσοστο μεγαλυτερο του 60%, γιατι θηλαζουν το πολυ κανα τριμηνο και μετα δινουν στα παιδια τους γαλα-σκονη, γαλα-μεταλλαγμενο, αποτελεσμα καποιου διδακτορικου βιοχημειας. Επειδη κατα την διαρκεια αυτο πικραμενου του τριμηνου, οι ιδιες μασαμπουκιαζουνν μακαροναδες, ψωμια, ΤΟΝΟΥΣ ΖΑΧΑΡΗΣ, τονους συσκευασμενων νεκρων τροφων, αναψυκτικων, πλαστικων χυμων και τονους λοιπων χημικων βλακειων.
Πως ειναι δυνατον τα παιδια αυτων των μαναδων, να σχηματισουν ολοκληρωμενο ανοσοποιητικο συστημα, να σχηματισουν ολοκληρωμενη και υγιη εντερικη χλωριδα? Τα παιδια αυτα θα γινουν φιλασθενα, με σοβαρα σωματικα προβληματα, αλλεργιες, ασθμα, προβληματα αποσπασης προσοχης, συγκεντρωσης και υπερκινητικοτητα.
Η μεγαλη αδικια
Το μελι ευεργετησε το ανθρωπινο ειδος αιωνες τωρα. Αρχαιοι πολιτισμοι ανα την υφηλιο το χρησιμοποιησαν ως τροφη και ως φαρμακο σε νεογνα, μικρα παιδια, εφηβους, ενηλικες και υπερηλικες. Ομως, παλιοτερα οι τροφες ειχαν νοημα, να θρεφουν και να θεραπευουν. Σημερα, τις θελουμε να ειναι ομορφες, γυαλιστερες, διαυγεις, σχηματικα τελειες με εντονα χρωματα σαν λατερνες. Τις θελουμε να εχουν γευση gurmet και εμφανιση sic. Θελουμε καρπουζια, μανταρινια και σταφυλια χωρις κουκουτσια, που να ειναι τεραστια, τελεια και γυαλιστερα, θελουμε κρασι και μελι με χρωμα κεχριμπαρι, ρουμπινι, ζαφιρι και πορφυρες μεντολες...!
Απο ποτε, λοιπον, μας φταιει η τροφη, απο ποτε μας φταει το μελι για την αλλαντιαση, απο ποτε μας φταινε τα κουκουτσια του σταφυλιου για το δυσκοιλιο εντερο της κυριας...? Αφηνουμε να παιδια μας να τρωνε πολυχρωμα φωσφοριζε καραμελο-γλυφιτζουρια, τονους ζαχαροτα με συνθετικα χρωματα και εξωτικα αρωματα φρουτων, κρεμες με προσθετα γευσης και χρωματος που χωρις αυτα θα θυμιζαν λασπη στην γευση και πετρελαιο στην οσμη, αλλα τους αρνιομαστε το μελι για να μην παθουν...κακο.
Συμπερασμα
Το αγνο, γνησιο αθερμο μελι που παραγεται και συσκευαζεται απο εναν προσεκτικο μελισσοκομο ειναι εξαιρετικα οφελειμο για ολους, ιδιαιτερα απο τα νεογνα και τις θηλαζουσες μητερες. Δεν ειναι περισσοτερο επικινδυνο απο οποιαδηποτε αλλη σωστη τροφη και ειναι πολυ ασφαλεστερο απο την τροφη που δινεται στην εποχη μας στην συντριπτικη πλειοψηφια των βρεφων. Το μελι δινει ενζυμα και βοηθαει το βρεφος να αναπτυξει σωστα το ανοσοποιητικο του συστημα και την εντερικη του χλωριδα. Παραλληλα, βοηθαει στην ελαττωση των κολικων, στην βελτιωση της πεψης και του υπνου, στην οδοντοφυια και σε τυχον λοιμωξεις του βρεφους. Παρολα αυτα, πολυ σοβαρο ζητημα ειναι η ποιοτητα του μελιου και η δοσολογια που δινεται στο βρεφος.
Θα πρεπει καποιος να ειναι σιγουρος για το μελι που δινει και ενημερωμενος πανω στο θεμα. Τελικα ειναι θεμα επιλογης, για το πως μεγαλωνουμε και θρεφουμε τα παιδια μας. Το παρον αρθρο δεν εχει σκοπο να πεισει για το μελι, αλλα να ριξει λιγο φως στο σκοταδισμο των ιατρικων «αυθεντιων», να διωξει τον φοβο απο αυτους που εχουν ηδη κανει τις επιλογες τους και εχουν επιλεξει το μελι για την διατροφη των παιδιων τους.
Αν θελετε δειτε τα παρακατω αξιολογα link
Αναδημοσίευση από Μελισσοθεραπεία
2 σχόλια:
Έχω καποιες ενστάσεις Παναγιώτη. Όλοι οι παιδίατροι λενε όχι στην κατανάλωση μελιού τους πρώτους μήνεσ ζωής του βρέφους. Είναι τρελοί? Είναι επικίνδυνιο να λέμε το αντίθετο αβασάνιστα. Επίσης δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν φαέι μέλι το μωρό καποιους μήνες.
Ο συγγραφέας τσην γενικολογία του ειναι σαν να ρίχνει εύθύνη στον τρόπο ζωής της μητέρας που έχασε το μωρό. Αν υποθετικά διάβαζαν την ανάρτηση οι γονείς μάλλον θα έιχαμε ασχημα ξεμπερδέματα.
Τέλος δεν μπορουμε να κατηγορούμε έτσι τα μέλια στο super market. Ειναι πολύ ανεύθυνο , και δεν ειναι και σωστό. Δηλαδή ξερουμε οτι το μέλι που πουλάει ο παππούς στο πάγκο είναι καλό? Διάβασε δημοσκοπήσεις στα blog. Mavrik και τακ-τικ και μαλιστα δυο φορές τον χρόνο. Ακόμα και μαλάθειο βάζουνε (να σου σηκώνετε η τρίχα δηλαδή). Ίσως οι τυποποιητές παιρνάνε και κάνα έλεγχο. Αυτά με την σημείωση οτι δεν έχω οποιαδήποτε σχέση με οποιονδήποτε τυποποιτή.
@ yannis
είπες: "Ο συγγραφέας τσην γενικολογία του ειναι σαν να ρίχνει εύθύνη στον τρόπο ζωής της μητέρας που έχασε το μωρό."
Δεν είδα να έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Αναδημοσίευσα αυτή την ανάρτηση ως αντίλογο σε όσους δαιμονοποιούν μόνον το μέλι ως πρός τα αίτια που προκαλούν την Αλλαντίαση.
Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπω τους γονείς να μην ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών, αλλά (αν δεν κάνω λάθος) ο συντάξας το κείμενο είναι και ο ίδιος ιατρός, και έχει θέσει από κάτω κάποιες συνδέσεις ...
Αν σκεφτούμε λογικά όμως θα δούμε το άτοπο της εποχής μας. Μέχρι πρότινος όλες οι γυναίκες λεχώνες τρέφονταν με απολύτως φυσικές τροφές αφού τότε δεν υπήρχαν οι βιομηχανοποιημένες. Και τα βρέφη επίσης.
Στην σημερινή εποχή όμως ο ιατρός συνέστησε στην τότε έγκυο σύζηγό μου να μην πίνει γάλα από τον βοσκό, αλλά να καταναλώνει μόνον το παστεριωμένο, γιατί αυτό -λέει- δεν έχει μικρόβια.
Και λοιπόν; Ούτως η άλλως το φυσικό γάλα πρώτα το βράζουμε (έτσι έκαναν πάντα) για να σκοτωθούν τα μικρόβια και να βγάλουμε το πολύ λίπος, και μετά το πίνουμε.
Δηλαδή η μάνα μου και η μάνα σου που δεν έπιναν βιομηχανοποιημένο γάλα στην διάρκεια της λοχίας τους τί έπαθαν;
Από την άλλη σήμερα οι μητέρες σταματούν πολύ γρήγορα το θηλασμό μήν τους κρεμάσει το βυζί και γίνουν άσχημες, και τρέφουν τα παιδιά τους με βιομηχανοποιημένη σκόνη.
Παλιά το παιδί θύλαζε μέχρι που μπορούσε να τραφεί κανονικά, και αν η μητέρα δεν είχε γάλα τότε το θύλαζε άλλη μητέρα -η παραμάνα-.
Σήμερα τρέφονται όλα με βιομηχανοποιημένα ...
Όταν ενοχοποιούνται τα φυσικά τρόφιμα και εκθειάζονται τα βιομηχανικά, κάτι δεν πάει καλά στο μυαλό μας.
Άποψή μου πάντα.
Δημοσίευση σχολίου