5.11.10

Πολλές νεκρές μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης.

Σήμερα πήγα στο μελισσοκομείο μου για να κατεβάσω πατώματα και να ετοιμάσω τα μελίσσια μου για ξεχειμώνιασμα. Εκεί με επισκέφτηκε γνωστός μου αλλοδαπός μελισσοκόμος, που έχει τα μισά του μελίσσια του πολύ κοντά στα δικά μου, περίπου 500 μέτρα, και τα άλλα μισά σε απόσταση περίπου 3χλμ. και μου ζήτησε την βοήθειά μου:

Σε όλα αυτά λοιπόν που απέχουν περίπου 3χλμ, παρατήρησε έξω από τις κυψέλες του πολλές νεκρές μέλισσες. Αμέσως πήγα να δώ τι συμβαίνει. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους, αλλά αυτό που δεν μπορούν να μεταδώσουν είναι η άσχημη μυρωδιά της σαπίλας που ανέδυαν οι νεκρές μέλισσες και μάλιστα από μακρυά.




Ψυχορραγεί εμπρός την είσοδο της κυψέλης της,
με την προβοσκίδα παρατεταμένη.


Δεν υπήρχαν λερώματα στις κυψέλες και εσωτερικά τα μελίσσια ήταν αρκετά καλά και ζωηρά, με λογικό γόνο για την εποχή. Είδα μερικές φρεσκοπεθαμένες μέλισσες με τις προβοσκίδες τους παρατεταμένες που με κάνει να υποψιάζομαι δηλητηρίαση.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τέυοιο φαινόμενο στα μελίσσια σας;
Έχω συλλέξει μερικές νεκρές μέλισσες, για να τις στείλω στο ΑΠΘ για εξέταση.

7 σχόλια:

Unknown είπε...

aek1924aΤο πιθανώτερο είναι να έχει ραντίσει κάποιος ή καποιοι ασυνήδειτοι κοντάσας και να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα. Το κακό είναι ότι έχεται χειμώνας και κάθε μείωση του πληθυσμού δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί DHMEL

Antonopoulos είπε...

εχει ακαρι?

george είπε...

allakse meros kai taise

Si-Mel είπε...

Νομίζω ότι μάλλον έχει γίνει κάποιος ψεκασμός στη περιοχή και γιαυτό το λόγο ειναι παρατεταμένες και οι προβοσκίδες τους.Αν δε κάνω λάθος η παρατεταμένη γλώσσα είναι αποτέλεσμα δηλητηριασμού..

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Διάγνωση από απόσταση δύσκολο να γίνει αλλά για ρώτησε τον μήπως έβαλε τρυγημένα τελάρα μέσα η τάισε μεσημεριάτικα? Τέτοια εποχή τι να ραντίσουν?

BeeHappy είπε...

Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής όπου συνομιλώ με αρκετούς συναδέλφους.
Η συμπτωματολογία είναι ακριβώς η ίδια.

IxNiLaTiS είπε...

@ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Όχι, δεν έχει βαρρόα καθόλου.

@ Θεοδόσης Κατσαρός
Δηλαδή υποψιάζεσαι λεηλασία;

@ BeeHappy
Αυτό μας έλλειπε τώρα …