18.9.10

Στα αζήτητα 2.500 χρόνια Ιστορίας

*Για συλλογή υπογραφών για τον Ιστορικό χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας βλ. στο τέλος του άρθρου


Θαλάσσια χωματερή τα 2.500 χρόνια Ιστορίας από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην περιοχή της Κυνοσούρας, εκεί όπου αντί να περιφρουρείται ο χώρος ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υψώνεται ένα παρατημένο γλυπτό αναδεικνύοντας τη γύμνια της πολιτείας, των πολιτικών ανδρών του λαού της.

Τον αφύλακτο αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας σημασίας μόνο πρόβατα για βοσκή επισκέπτονται... Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να διασωθούν έστω και τα λίγα «καθαρά» εναπομείναντα στρέμματα γης στο σημείο που συναντήθηκαν δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, ο ένας επελαύνων από την Ανατολή και ο άλλος αμυνόμενος στη Δύση. Αυτός ο χώρος-μνημείο, λέει ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Perivos» Σαλαμίνας, πρέπει να αγκαλιαστεί από όλη την ανθρωπότητα γιατί εκεί ανήκει. Ζητάμε από όλους όσοι δεν οικοδομούν πάνω στο μίσος να συνδράμουν στην προσπάθειά μας αυτή και να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές μας που έχουν σκοπό τη μη απαλλοτρίωση των λίγων στρεμμάτων γης όπου γράφτηκε ένα μέρος της παγκόσμιας Ιστορίας. «Ακόμα και από την COSCO ζητάμε να σεβαστεί την πολλών χιλιάδων ετών ιστορία της χώρας (Κίνας), τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί. Και να πιέσει προς την κατεύθυνση δικαίωσης του αιτήματός μας.

Απευθύνουμε πρωτίστως έκκληση και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να αγκαλιάσει και εκείνος τον αγώνα μας και να βοηθήσει με την προσωπικότητα και την ισχύ που απορρέει από το αξίωμά του».

Αυτό το παγκόσμιο σκάνδαλο, να θέλουν να εξαφανίσουν (χωρίς και την υπογραφή υπουργού Πολιτισμού) χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, στο όνομα ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου του Πειραιά που ισοπεδώνει την πραγματική ανάπτυξη, που μπορεί να έρθει με μια ήπια μορφή τουρισμού στον τόπο όπου συγκρούστηκε η... Ιστορία.

Δεν θέλουμε, όπως διατείνονται κάποιοι, να εξαφανιστούν οι εργάτες και να χαθούν οι δουλειές τους από τα ναυπηγεία, απλώς η ασυδοσία με τα βυθισμένα κουφάρια, η βρωμιά και τα σκουπίδια θέλουμε να εξαφανιστούν, τονίζει με έμφαση ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλαμίνας εξηγώντας: Είναι υπερβολικό να εξαπλώνονται σκανδαλωδώς πάνω στον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο λογής λογής εγκαταστάσεις ρυπαίνοντας, μολύνοντας, καταστρέφοντας το τοπίο.

Ο «Perivos» ζητά από τις δημοτικές αρχές Σαλαμίνας να πάρουν πρωτοβουλίες που θα σώσουν ό,τι απόμεινε από ένα ιστορικό κομμάτι γης με παγκόσμια σημασία.

salamina1Ενα μικρό οδοιπορικό ιστορικό από τον σύλλογο παρουσιάζει κάποιες από τις πτυχές του προβλήματος στην Κυνοσούρα.

- Το 1966 με το ΦΕΚ 37/Β/19-1-65 και το ΦΕΚ 429/Β/8-7-66 ένα τμήμα της Κυνοσούρας θέση «Μαγούλα» κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος.

- Το 1971 το βόρειο τμήμα της Κυνοσούρας περιήλθε -άγνωστο πώς- στην ιδιοκτησία της εταιρείας «Αρκαδία».

Από τον ΟΛΠ και το υπ. Πολιτισμού χορηγήθηκε άδεια στην εταιρεία για να ιδρύσει «μηχανουργείο», με τον όρο της πρόχειρης κατασκευής, ώστε να καθίσταται ευχερής ανά πάσα στιγμή η μετατόπισή του.

Στη συνέχεια, η εταιρεία έστησε ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα και παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή στήθηκαν άλλες 3 ή 4 ναυπηγικές μονάδες.

- Με το ΦΕΚ 305/Β/26-3-1982 χαρακτηρίζεται ο χώρος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως αρχαιολογικός ιστορικός τόπος. Παρά ταύτα, στην περιοχή γίνονται εργασίες αμμοβολών, επεκτάσεις ναυπηγείων και εγκατάσταση πλωτών διαχωριστήρων κατεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων.

- Με την πράξη 33/1-8-2001 του ΚΑΣ αποφασίστηκε η προστασία του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας σε Ζώνη Α (απόλυτη προστασία-αδόμητη περιοχή), με απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων μονάδων και κατασκευής λιμενικών έργων, και σε Ζώνη Β (επιτρέπεται η δόμηση με ειδικούς όρους και περιορισμούς.

- Η ως άνω απόφαση υπεγράφη από τον υπ. Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλο και δημοσιεύθηκε με το ΦΕΚ 1459/26-10-2001. Τονίζεται ότι ουδέποτε οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες σταμάτησαν ή περιορίστηκαν μέχρι σήμερα στην περιοχή.

- Στις 12-11-2009 η ΚΣτ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έγγραφό της ζητά να σταματήσουν οι αμμοβολές στην εν λόγω περιοχή.

- Ο ΟΛΠ με τη Νομαρχία Πειραιά παρεμβαίνουν άμεσα, ζητούν τη συνέχιση των εργασιών και καταφέρνουν να αναστείλουν την εφαρμογή της απόφασης της ΚΣτ' Εφορείας, με το σκεπτικό ότι το θέμα θα ετίθετο προς συζήτηση στο ΚΥΣΥΜ τις 10-3-2010 όπου υπήρχε πρόταση για αλλαγή χρήσης γης της Κυνοσούρας.

- Ο ΟΛΠ με το έγγραφο προς το υπ. Πολιτισμού Αρ. Πρωτ. 40613/23-11-2009, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:



* Οι εργασίες μπορούν να γίνουν μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή διότι οι άλλες επισκευαστικές περιοχές Περάματος και Δραπετσώνας βρίσκονται πλησίον κατοικημένων περιοχών.

* Οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες εκτελούνται χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα, για το φυσικό ή αρχαιολογικό περιβάλλον.

- Ομως οι μετρήσεις της Greenpeace δείχνουν ότι από το 2000 η επιβάρυνση σε ΤΒΤ/kg είναι τεράστια και αγγίζει τα 89.600 mg, αντί για 0,05 mg (ΤΒΤ: ισχυρό βιοκτόνο υφαλοχρωμάτων).

- Ο ΟΛΠ σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πειραιά, στα θέματα που προτείνει για ένταξη στο αναπτυξιακό σχέδιο Πειραιά 2010-2020, περιλαμβάνει και θέματα με τίτλο «Επαναδιατύπωση όρων εργασιών περιοχής Κυνοσούρας», όπου απατείται συνεννόηση με το ΥΠΠΟ, για αλλαγή χρήσης γης σε τμήμα της Κυνοσούρας.

- Σημειώνεται ότι ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά το 2002, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισης των εργασιών αμμοβολών στην περιοχή της Κυνοσούρας και συνεχίζει μέχρι σήμερα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Υπογράφουμε για να διασωθεί και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος και το φυσικό περιβάλλον της Κυνόσουρας (χώρος όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας), ενός μικρού κομματιού γης με παγκόσμια ιστορία.

Πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: