27.1.10

Μας έγδαραν και μας... συγχαίρουν!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ.
Απόλαυση ήταν χθες η πρώτη σελίδα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας με το μεγαλύτερο κύρος στην Ευρώπη, η οποία εβδομάδες και μήνες τώρα πρωτοστατεί στις υπονομευτικές επιθέσεις εναντίον της οικονομίας της χώρας μας.
Απίθανη η «κωλοτούμπα» που έκανε η εφημερίδα στη γραμμή της, μόλις τα αρπακτικά του Σίτι πέτυχαν αυξημένα επιτόκια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

«Οι επενδυτές ορμούν να υποστηρίξουν την έκδοση ελληνικών ομολόγων»,
ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος. Ενθουσιώδης και η αρχή του σχετικού ρεπορτάζ: «Ο διεθνής συναγερμός για την κρίση δανεισμού της Ελλάδας σήμανε τέλος χθες, καθώς οι επενδυτές έτρεξαν αγεληδόν να αγοράσουν την πρώτη φετινή έκδοση κυβερνητικών ομολόγων», υπογράμμιζε, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί «ένδειξη ότι μπορεί να συναντήσει λιγότερες δυσκολίες από όσες προβλέπονταν για να ικανοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησής της».

Εντελώς ξαφνικά, από εκεί που η Ελλάδα ήταν υποτίθεται στο χείλος της «χρεοκοπίας», αποδείχθηκε αρκετό να «τσιμπήσουν» τα λαμόγια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μια αύξηση επιτοκίου κατά μόλις... 0,65% σε σχέση με τον Οκτώβριο, για να μεταβληθεί αιφνιδίως η χώρα μας σε... «βράχο σταθερότητας»! Σε περίοπτη θέση στην πρώτη σελίδα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» φιγουράριζαν δηλώσεις στελέχους της τράπεζας HSBC. «Η σχετική επιτυχία της ελληνικής δημοπρασίας είναι καθησυχαστική για τις αγορές. Δείχνει ότι η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται στην Ελλάδα», δήλωνε περισπούδαστα και πανευτυχής ο εντιμότατος κύριος Στίβεν Μέιτζορ. «Καθησύχασαν» λοιπόν και οι αγορές, οι οποίες μέχρι και την Κυριακή μάς είχαν έτοιμους για τα Τάρταρα της χρεοκοπίας. Ολο κι όλο... 0,7% ήταν η ανησυχία τους!

Θυμούνται, βεβαίως, οι αναγνώστες όλες αυτές τις τερατολογίες τις προηγούμενες εβδομάδες ότι η Ελλάδα παρασύρει δήθεν το ευρώ στην καταστροφή και ότι όπου να ‘ναι θα την εκδιώξουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι από την ευρωζώνη, για να σώσουν το κοινό νόμισμα.
Ε, λοιπόν, πάνε αυτά, ανήκουν στο παρελθόν! Η Ελλάδα είναι πλέον... «σταθεροποιητική δύναμη» για την ευρωζώνη και μάλιστα φαίνεται ότι ήδη βοηθάμε να σωθούν τουλάχιστον η Ιταλία και η Ιρλανδία! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται στην πρώτη σελίδα τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» μετά πάσης σοβαρότητος:
«Μια ευρύτερη ηρεμιστική επίπτωση ήταν ορατή, καθώς μειώθηκαν οι διαφορές απόδοσης (σ.σ.: τα περιβόητα σπρεντ που έχουν εισβάλει στη ζωή των Ελλήνων εσχάτως) ανάμεσα στα γερμανικά ομόλογα και εκείνα των χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό δημοσιονομική πίεση»!
Και «σωτήρας της ευρωζώνης», λοιπόν, η μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι εμφανιζόμενη ως απειλούμενη από χρεοκοπία Ελλάδα - και όλα αυτά τα θαύματα έγιναν για 0,7% επιτόκιο παραπάνω!

Μόλις μας «έγδαραν» στον δανεισμό, μας χτυπούν ενθαρρυντικά στην πλάτη, μας συγχαίρουν για την οικονομία μας και εξαίρουν τη συμβολή μας στη διάσωση των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης!
Είναι προφανές ότι τίποτα δεν είναι ειλικρινές στη στάση τους. Ούτε οι χιονοστιβάδες των αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της ελληνικής οικονομίας περί επικείμενης χρεοκοπίας, ούτε φυσικά τα σημερινά υποκριτικά και κολακευτικά σχόλια, μόλις πέτυχαν οι κερδοσκόποι τον στόχο τους να αποσπάσουν από τη δήθεν υπό χρεοκοπία Ελλάδα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε τόκους για τα ομόλογα που αγόρασαν.
Αυτοί που μας κατηγορούν για υπερβολικό δημόσιο χρέος έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση να το... αυξήσει!
Η ιδιοτελής υποκρισία στο αποκορύφωμά της...


ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ:
Οργανωμένη δράση των κερδοσκόπων!
Παραμύθι αποδείχθηκε όλη αυτή η ενορχηστρωμένη εκστρατεία περί «χρεοκοπίας» της Ελλάδας. Ποια χρεοκοπία; Μόνο 5 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά οι επενδυτές της έδωσαν... 25! Ετρεχαν πατείς με, πατώ σε να μας δανείσουν με το ζόρι! Φυσικά και το 6,2% είναι υψηλό επιτόκιο, ούτε κατά διάνοια όμως δεν είναι επιτόκιο με το οποίο δανείζεις κάποιον που χρεοκοπεί.

Αλλωστε πέρυσι, στις 28 Ιανουαρίου 2009, η Ελλάδα είχε δανειστεί με 5,5% και, φυσικά, δεν μιλούσε κανένας ούτε για χρεοκοπία, ούτε για υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, ούτε για τίποτα. Τότε υποτίθεται ότι ήταν ισχυρή η ελληνική οικονομία! Τελικά, ένα 0,7% χωρίζει την ισχύ από την κατάρρευση!

Ποιον κοροϊδεύουν;
2 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Παναγιώτη το σίγουρο είναι ότι στο σώβρακο θα σταματήσουν.Οχι βέβαια για άλλο λόγο αλλά μετά από αυτό ένα τους μένει από κάτω να πάρουν!!

Foris Mouratidis είπε...

Η εφορμηση των κερδοσκοπων.
Τους δωσαμε ομως δικαιωμα να το κανουν.Βρηκαν ενα κρατος διαλυμενο,χωρις προγραμμα,χωρις στοχους,χωρις οραμα και κυριως χωρις αποθεματικο για να αντιμετωπισει τετοιες καταστασεις.Ας προσεχαμε.