Όμως βρήκα παρηγοριά. Άφησα τα σκυλιά να τρέξουν και ασχολήθηκα με τα μανιτάρια. Όποιος γνωρίζει ας μας πεί τα ονόματά τους και αν τρώγονται.
Αλλά μόνον αν γνωρίζει, οκ?















Το θυμόσαστε;
Κοιτάξτε πως έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες. Το γήρας …
Μοιάζουν με λειχήνες αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μικροσκοπικά μανιτάρια. Τα συγκεκριμένα έχουν φυτρώσει απάνω στον κορμό ενός κομμένου ελάτου.




6 σχόλια:
h trith kai tetarth foto moiazoun me ta manitaria pou trwme edw.einai malista polly nostima(an sthn katw tous meria ta pieseis me daktylo prepei na einai kokina)ta aleyrwnoun afou ta kopsoun mikra komatia kai ta thganizoun.
Παναγιώτη
τα κόκκινα μανιτάρια ΔΕΝ τρώγονται.
Αγαπητέ μου φίλε έλαβα το θάρρος να σε επικευτώ γιατί είδα τους δεσμούς σου με την Γραμμένη Οξεία. Τα μανιτάρια καλά κάνεις και τα προσέχεις, αλλά μόνο τον Βαγγέλη τον καφετζή του χωριού μην εμπιστευτείς διότι και να γνωρίζει κάποιο αν έχει πιεί καμμιά μπύρα σίγουρα θα κάνει λάθος.Ελπίζω να βρεθούμε κάποτε στον Βαγγέλη να ξεκοκκαλίσουμε καμμία γίδα βραστή.
Mε εκτίμηση MESOLOGGIBEE
ΦΙΛΕ ΑΝΕΣΤΗ ΤΑ ΚΑΤς ΚΟΚΙΝΑ ΕΝΝΟΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ Ε?ΑΥΤΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΑ ΦΥΤΑ.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΟΚΙΝΑ(ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ-ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΑΣ)99% ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΝ
Πράγματι, τα μανιτάρια της 3ης και 4ης φωτό είναι οι λεγόμενες "κουμαρίσιες" ή "μαρίλιες" και είναι φαγώσιμα και πεντανόστιμα.
Μοιάζουν πάρα πολύ με ένα άλλο δηλητηριώδες είδος που είναι παρόμοιο εκ πρώτης όψεως με μόνη διαφορά οτι οι μαρίλιες έχουν κόκκινο χρώμα από κάτω, και όταν τις κόβεις βγάζουν κόκκινο χρώμα περιμετρικά της σάρκας τους, και όταν κόβεις τον κορμό βγάζουν κόκκινο χρώμα σαν δακτυλίδι.
Άν δεν βγάλουν κόκκινο χρώμα ... θα βγάλεις εσύ αίμα.
Προσοχή λοιπόν.
Ιχνιλάτη γειά,
Το μανιτάρι της τέταρτης φωτογραφίας είναι Lactarius deliciosus. Είναι εδώδιμο.
Η οικογένεια αυτή (Lactarius), περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη και τα περισσότερα μοιάζουν μεταξύ τους. Ορισμένα από αυτά μάλιστα είναι δηλητηριώδη.
Ένα άλλο είδος της οικογένειας αυτής είναι το Lactarius sanguifluus. Στη Μυτιλήνη τους λέμε κρασίτες. Πιθανόν αυτούς να εννοείς ότι βγάζουν κόκκινο χρώμα. Τους τηγανίζουμε και τους σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Νοστιμότατοι.
Την περασμένη Κυριακή σε μια εξόρμηση στο δάσος βρέθηκε ο πρώτος Lactarius semisanguifluus εδώ στο νησί. Είναι κάτι μεταξύ deliciosus και sanguifluus. Κι αυτό είναι εδώδιμο.
Και να μερικές φωτογραφίες:
http://stipsi-electra.blogspot.com/
Ηλέκτρα
Δημοσίευση σχολίου