27.7.09

Τα κατσίκια της Σαμοθράκης.


Τα κατσίκια της Σαμοθράκης είναι φημισμένα όχι μόνον για το νόστιμο κρέας τους (κατσικάκι στην λαδόκολλα ... άπαιχτο ...) αλλά και γιατί προξενούν ζημιές στα αυτοκίνητα. Ναι, καλά διαβάσατε.


Τα κατσίκια βοσκάνε ελεύθερα σε ημιάγρια κατάσταση, και έχουν σχεδόν αποψιλώσει όλο το νησί, ακόμα και οι θάμνοι μοιάζουν με μικρά δένδρα γιατί είναι "κλαδεμένοι" στο ύψος που φθάνουν τα κατσίκια και τους τρώνε.

Προσέξτε το ¨ξυρισμένο" έδαφος ...


Όταν κάποιος σταθμεύσει το αυτοκίνητό του κάτω από την σκιά ενός δένδρου, τότε το αυτοκίνητο αποτελεί σκαλί για να φθάσουν τα κατσίκια στα κλαριά του δένδρου που τα έχουν βάλει στο μάτι αλλά δεν τα φθάνουν. Ανεβαίνουν λοιπόν στο καπό του αυτοκινήτου, ακόμα και και στον ουρανό του, και τρώνε το δένδρο. Όμως καταστρέφουν το αυτοκίνητο με τις οπλές τους. Φανταστείτε καμιά δεκαριά κατσίκια να κοπανάνε την λαμαρίνα του αυτοκινήτου σας με τις οπλές τους ...

Τα δένδρα πάνω από την στάνη είναι κουμαριές ...

Εδώ βλέπετε τις "κλαδεμένες" κουμαριές που από θάμνοι μετατράπηκαν σε δένδρα. Μπορεί δηλαδή να βλέπετε ένα δάσος από κουμαριές, αλλά από κάτω είναι κούφιο. Δυστυχώς όταν τα υπάρχοντα δένδρα θα πεθάνουν από γηρατειά, το νησί θα μετατραπεί σε φαλακρό, αφού τα κατσίκια δεν αφήνουν τίποτα πλέον να φυτρώσει. Αυτό συνέβη και με τις Κυκλαδες και τα Δωδεκάνησα, και από καταπράσινα νησιά που ήταν στην αρχαιότητα, μετατράπηκαν σε ξερότοπους. Ίσως το φαινόμενο αυτό να επιβραδυνόταν αν σταματούσε η επιδότηση.

Οι "ένοχοι"

Αυτό λοιπόν δεν το πίστευα μέχρι που είδα αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες και που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο:




Δευτέρα απόγευμα και ο Δήμος δεν έχει ακόμα μαζεψει τα σκουπίδια της παραλίας. Και δυστυχώς τα κατσίκια βοσκάνε και τα σκουπίδια μας...





Κυνηγοί και κάτοχοι σκύλων, Προσοχή !!!

Στο συγκεκριμένο μέρος, "παραλία των Κήπων" έβγαλα τα επανιέλ μου (κυνηγόσκυλα μέν, του καναπέ δε, αφού δεν κυνηγάω πουλιά) και το πρώτο πράγμα που έκαναν μετά το μπάνιο στην θάλασσα ήταν να πιάσουν τα κατσίκια στο κυνήγι και να εξαφανιστούν μέσ ατο βουνό. Δύο ώρες μετά εμφανίστηκαν στον διπλανό γκρεμό πάνω από την θάλασσα τα πρώτα καταδιωκόμενα κατσίκια και μετά τα επανιέλ μου που τα "έσπρωχναν" στην θάλασσα.

Έπρεπε να με βλέπατε με το μαγιό και τις σαγιονάρες να σκαρφαλώνω στον γκρεμό και να φωνάζω τα σκυλιά μου πίσω. Ευτυχώς που δεν βρισκόταν εκεί ο ιδιοκτήτης τους να με πλακώσει με την γκλίτσα... Προσοχή λοιπόν, μην αφήνετε τα σκυλιά λυτά.

Και μην ησυχάζετε αν γνωρίζετε πως τα σκυλιά σας δεν κυνηγούν κατσίκια και πρόβατα, γιατί τα συγκεκριμένα είναι άγρια και "προγκάνε" εύκολα, προκαλώντας τα ένστικτα των σκυλιών να τα κυνηγήσουν.

2 σχόλια:

Exagono είπε...

Παναγιωτη καλα να περνας,κανε και κανενα μπανακι για εμας που αργουμε ακομη,Περιμενω εντυπωσεις απο τη Σαμοθρακη,ειναι απο τα λιγα μερη της Ελλαδος που εχει φανατικους φιλους αλλα και φανατικους εχθρους.Καλη συνεχεια.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιώτη
το κατσίκι στο video πρέπει να είναι πεντανόστιμο,έτσι όπως είναι γυμνασμένο.
Καλό κατσίκι,το ψημένο κατσίκι.
Καλό βράδυ.