24.7.09

Ιαματικά λουτρά Σαμοθράκης



Όπως καταλάβατε και από τον τίτλο, βρέθηκα για διακοπές στην Σαμοθράκη. Λογικό είναι να σας "πρήξω" με αρκετές αναρτήσεις για το νησί αυτό.

Στο χωριό "Θέρμα" στο βόριο μέρος του νησιού βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά. Τα νερά αυτά είναι πολύ θερμά από 40 ως και 100 βαθμούς Κελσίου και περιέχουν ενώσεις θείου και ραδίου. Ενδείκνυνται για για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, κυρίως εκφυλιστικών αρθροπαθειών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Στην πλατεία του χωριού (που δεν θυμίζει καθόλου χωριό αφού πρόκειται για σκόρπια σπίτια στο δάσος) βρίσκεται το υδροθεραπευτήριο, ένα μεγάλο κτίσμα στο οποίο δεν έχω μπεί μέσα ποτέ, και έτσι δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό. Πιό, πέρα όμως υπάρχουν εξωτερικά λουτρά που είναι δωρεάν και που σίγουρα δεν είναι γεμάτα ηλικιωμένους και δεν μυρίζουν την συγκεκριμένη υγρασία - μάκα, που μυρίζουν συνήθως τα υδροθεραπευτήρια.

Προχωρώντας λοιπόν περίπου 30 μέτρα σε ένα χωματόδρομο πίσω από το υδροθεραπευτήριο, θα βρείτε ένα κτίσμα περίπου 10τμ που είναι ο πρώτος λουτήρας.



Όποιος πλησιάσει κοντά θα διαπιστώσει πως τα Dance Festivals που λάμβαναν χώρα κάποτε στο νησί, έχουν αφήσει τα σημάδια τους.


Προφανώς μετά τα "ρέηβ πάρτη", οι νεαροί συνωστίζονταν στα λουτρά με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο. Γι αυτό και το μικρό ποιηματάκι - "οδηγία" που βρίσκεται στην πρόσοψη:

"Το κορμί και την ψυχή μας θεραπεύει το θερμό,
δίχως ρούχα, γόπες, μπύρες, το κρατάμε καθαρό.
Περισσότεροι όταν μπαίνουν, ξεχειλίζει το νερό.
Δύο-
δύο να βραχούμε για ένα τέταρτο γλυκό,
και μετά παραχωρούμε με ευγένεια το λουτρό."




Μπαίνοντας μέσα θα δείτε μία γούρνα γεμάτη νερό. Από δεξιά μπαίνει το φρέσκο και από αριστερά αδειάζει. Προσοχή, το νερό είναι πολύ θερμό, και πρέπει να μπείτε μέσα πολύ αργά. Σε λίγο θα συνηθίσετε την υψηλή θερμοκρασία και θα το απολαύσετε. Μην καθίσετε περισσότερο από 10' γιατί υπάρχει κίνδυνος να αισθανθείτε αρρυθμία.

Μετά το μπάνιο, οι πόροι είναι ανοικτοί και είναι εύκολο να παγώσετε ακόμα και αν ο καιρός είναι ζεστός. Ντυθείτε αμέσως!!!

Μετά το μπάνιο θα αισθάνεστε μία γλυκιά ηρεμία - "παράλυση" για αρκετές ώρες. (Ο κόσμος να χαλάει, εσείς θα είστε ήρεμοι). Απλά είναι Φανταστικό !!!


Η νέα έκδοση των "παιδιών των λουλουδιών" έχουν διακοσμήσει με διάφορα συνθήματα (κυρίως επηρεασμένοι από την Νέα Εποχή) το εσωτερικό του λουτρού.





ONE PEOPLE = Ένα είδος ανθρώπινης φυλής.
Ποιος τους πέρασε τέτοια μηνύματα;




Γενικά, αυτά τα παιδιά δεν τα πηγαίνανε ποτέ καλά με τους αστυνομικούς ... :)




Προχωρώντας ακόμα λίγα μέτρα, θα βρείτε άλλους δύο λουτήρες, ο ένας εν ενεργεία. Εδώ τα νερά δεν είναι τόσο θερμά και άρα δεν χρειάζεται να είναι εσωτερικά, μέσα σε σε κτίσμα, όπως το προηγούμενο.







Το θερμό νερό έρχεται από τον βράχο, και παρά το γεγονός ότι είναι ζεστό, έχει μέσα του ζωή. Υπάρχει ένα είδος φυτού που λένε πως ίσως είναι από τις πρώτες μορφές ζωής που δημιουργήθηκε στον πλανήτη όταν ακόμα η γή ήταν θερμή. Κοιτάξτε το :






Οι Λουόμενοι έχουν καταπληκτική θέα στην θάλασσα και σε ένα δάσος από κουμαριές, λιγαριές πλατάνια κλπ.


Οι λιγαριές τον Ιούλιο είναι γεμάτες πεταλούδες ( το νησί έχει ελάχιστες μέλισσες).




Οι λουτήρες, όπως φάνηκε στις προηγούμενες φωτογραφίες, βρίσκονται κάτω από μία ξύλινη απλή κατασκευή με φτέρες από πάνω για να σκιάζονται οι λουόμενοι. Πάλι καλά ...
Κάποιες τσιμεντένιες κατασκευές και πέτρινες επενδύσεις, δείχνουν πώς κάποτε ο δήμος ενδιαφέρθηκε ... αλλά αυτό το κάποτε πρέπει να ήταν μακριά στο παρελθόν.


Σήμερα κυριαρχεί η εικόνα της προχειρότητας και της εγκατάλειψης που χαρακτηρίζει τους Ελληνικούς δήμους. Ξύλα πέτρες, σκουριασμένα σίδερα, πεταμένα σώβρακα κλπ ...

Ο τόπος αποσαρθρώνεται και καταρρέει, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν αφού τα λουτρά αυτά είναι "δωρεάν". Εμείς δηλαδή οι νεότεροι που δεν θέλουμε να κάνουμε μπάνιο μέσα στα υδροθεραπευτήρια με τους γέρους, πρέπει να βλέπουμε αυτές τις εικόνες... λες και δεν πληρώνουμε 50€ το δωμάτιο, λες και δεν αφήνουμε τα χρήματά μας στις ταβέρνες του νησιού ... Ντροπή.
Αν φέρετε το βλέμμα πιο κοντά από την θάλασσα και το δάσος, θα δείτε μπροστά αυτή την ασχήμια:








Αγαπητοί μου Σαμοθρακιώτες, αν δεν προσέξετε εσείς τον τόπο σας, ποιός θα το κάνει;

4 σχόλια:

beelovers είπε...

πάνο καλημέρα. καταρχάς καλές διακοπές. δυστιχός στην ελλάδα όυαν δεν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρων τα πάντα καταρέουν. οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες αδιαφορούν και το μόνο που τους νοιάζει είναι η ευκολη προβολή τους για να εξασφαλίσουν ακόμη μια τετραετ'ια

Anestis Ketsetzidis είπε...

Ο κόσμος να χαλάει εσείς θα είστε ήρεμοι.
Αυτή η φράση είναι όλες οι διακοπές.
Καλές διακοπές.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Η Σαμοθράκη με το άγαλμα της Απτέρου Νίκης ήταν τόπος λατρείας των Θεών και τόπος όπου εκτελούνταν τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια.
Πιστεύω να πέρασες ωραία

IxNiLaTiS είπε...

Βασίλη δυστυχώς έτσι είναι, και φταίμε εμείς γι αυτό.

Ανέστη ευχαριστώ πολύ, καλές διακοπές σε όλους.

Θεοδόση κάποια στιγμή θα γράψω και για τα Καβείρια μυστήρια, και για το Ιερό των Μεγάλων Θεών.
Ναι πέρασα πολύ καλά. Ήταν η δεύτερη φορά που πήγα σε αυτό το νησί και ελπίζω να ξαναπάω.