9.6.09

Ποιός Δράκουλας είναι αυτός;

Πήγα εχθές να βάλω νερό στα μελισσάκια μου, και βλέπω ένα έντομο, περίπου διπλάσιο σε μέγεθος της μέλισσας, να έχει πιάσει μια μέλισσα από την ποτίστρα, και να έρχεται κατ' επάνω μου. Πιάστηκε με το ένα πόδι στο παντελόνι μου και ενώ κρεμόταν από αυτό, με τα υπόλοιπα πόδια του μακέλευε την μελισσούλα.

Την είχε πιάσει από πίσω ώστε η μέλισσα να μην μπορεί να τον κεντρίσει, και την τρύπησε στην πλάτη με την προβοσκίδα του. Προφανώς ρουφούσε μέσα από το σώμα της μέλισσας είτε το νέκταρ που έχει στο στομάχι της είτε την αιμόλεμφό της.

Η μέλισσα κουνούσε τα πόδια της στον αέρα, ανίκανη να κάνει κάτι.
Ο"Δράκουλας" την έτρωγε ζωντανή ...
Τί σκληρός που είναι τελικά ο φυσικός κόσμος !!!

Τάπ, του ρίχνω μιά σφαλιάρα, και έμειναν και τα δυό έντομα νεκρά.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τον εν λόγω "Δράκουλα".
Γνωρίζει κανείς πώς λέγεται αυτό το έντομο;







6 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Πανο είναι ο γνωστός "ληστής" ή "καλαμάκι".Κάνει ακριβώς την δουλιά που περιέγραψες.Στήνει καρτέρι στις μέλισσες και μόλις περάσει καμιά από κοντά την πιάνει με τα μακρυά του πόδια και την καρφώνει με το καλάμι που έχει και πίνει τον αιμόλεμφο της μέλισσας.Κάποιες χρονιές όπως πρόπερσι υπήρχαν πάρα πολλά αλλά δεν συγκρίνονται με την ζημιά που κάνουν οι σκούρκοι.Μιλάμε φέτος στο νερό έχω σκοτώσει πάνω από 300 μάνες και δεν λένε να τελειώσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΔΙΒΡΙΤΣΙΩΤΗΣ είπε...

το έντομο αυτό ανήκει στα Diptera, οικογένεια asilidae, είδος Proctacanthus occidentalis. Οι αμερικάνοι το λένε robber fly. Εμείς εδώ το λέμε "ληστή".

IxNiLaTiS είπε...

Μάρκο πώς αναγνωρίζεις τις σκουρκο-μάνες;

Γιώργο πράγματι αυτό είναι. Βλέπω πως υπάρχουν πολλά υποείδη.

IxNiLaTiS είπε...

http://edis.ifas.ufl.edu/IN557

GRAINBOW είπε...

Οι σκουρκομανες ειναι σχεδον διπλασιες σε μεγεθος απο τις σκουρκο-εργατριες και κυκλοφορουν μονο αυτη την εποχη(Μαιο-Ιουνιο,αναλογα και την περιοχη).

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παιδιά,τα πιάναμε,και απο πίσω τους τα βάζαμε ένα μικρό ξυλάκι και τα αφήναμε να φύγούν.
Τότε δεν είχαμε JUMBO.