27.5.14

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: Η Google τιμάει την 107η επέτειο της γέννησής της

Τη Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον τιμάει στη κεντρική της σελίδα η Google μέσω του Doodle. Η Ρέιτσελ Κάρσον με το βιβλίο της «Σιωπηλή Άνοιξη», θεωρείται ότι έδωσε ώθηση για να αναπτυχθεί το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα
 
 
 
Η γεννημένη στις ΗΠΑ, την 27 Μαΐου του 1907 Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον, ξεκίνησε την καριέρα ως θαλάσσια βιολόγος στο Γραφείο Αλιευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε συγγραφέας πλήρους απασχόλησης τη δεκαετία του 1950.
Τα βιβλία της εξετάζουν τη ζωή στον Ωκεανό από την παραλία μέχρι τα βαθύτερα σημεία και είναι τα The Edge of the Sea (Η Άκρη της Θάλασσας) και η επανέκδοση του πρώτου της βιβλίου, Under the Sea Wind (Κάτω από το Θαλάσσιο Άνεμο) έγιναν μπεστ-σέλλερ.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, η Κάρσον έστρεψε την προσοχή στο περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα στα προβλήματα που πιστεύεται ότι οφείλονταν στα συνθετικά εντομοκτόνα.
Το 1962 εξέδωσε υπό αυτό το πρίσμα το μεγαλύτερο συγγραφικό της έργο, το βιβλίο με τίτλο Σιωπηλή Άνοιξη (Silent Spring), στο οποίο υποστηρίζει ότι τα εντομοκτόνα συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Το βιβλίο έγειρε ανησυχίες για το περιβάλλον σε μια πρωτοφανή μερίδα της Αμερικανικής Κοινωνίας.
Το βιβλίο ήταν αιτία για να αλλάξει η εθνική πολιτική για την χρήση εντομοκτόνων και την απαγόρευση του DDT και άλλων εντομοκτόνων και αποτέλεσε έμπνευση για το περιβαλλοντικό κίνημα που οδήγησε στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: