28.7.11

Εξωτερικός Τροφοδότης Μελισσών

8 σχόλια:

ASTAKIOTIS είπε...

ΦΙΛΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΤΟΛΜΙΣΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΟΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗ ΣΟΥ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΧΤΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΔΡΟΣΕΡΟ ΤΟ ΣΙΡΟΠΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΒΑΛΕ ΠΟΡΤΑΚΙ ΜΠΡΟΣΤΑ (ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΙΛΑΣΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΕΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΟΛΟΓΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΙΣΤΡΑΣ ΕΝΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ . ΕΤΣΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΡΟΥΦΟΥΝ ΤΟ ΣΙΡΟΠΑΚΙ ΤΟΥΣ . ΤΙ ΛΕΣ?

ASTAKIOTIS είπε...

ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΡΟΥΦΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ . ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΚΕΙ ΟΙ ΤΡΥΠΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ....ΚΑΡΦΙΤΣΑΣ.

IxNiLaTiS είπε...

Φίλε ASTAKIOTIS γεια σου και ευχαριστώ για την απάντηση.

Την ιδέα του "τροφοδότη κυψέλη" την απορρίπτω γιατί δεν μου λύνει κάποιο πρόβλημα.

Το σφουγγάρι το είχα σκεφτεί και εγώ, αλλά δεν το δοκίμασα γιατί φοβάμαι ότι θα έχει το ίδιο πρόβλημα. Δηλαδή οι μέλισσες θα στουμπώνονται πάνω στο σφουγγάρι και θα πασαλείβονται με το σιρόπι. Αλλά θα το δοκιμάσω όμως και θα κάνω ανάρτηση.

Αυτό που είπες για τον κουβά, μου φαίνεται οτι θα δουλέψει. Θα το δοκιμάσω και θα δούμε ...
Καλορίζικο το νέο μπλόγκ :)

chaniabee είπε...

Κατά την γνώμη μου πάντα….!!! Θεωρώ ότι ο εξωτερικός τροφοδότης μόνο σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει!!!! Τον θεωρώ ακατάλληλο έως επικίνδυνο για τα μελίσσια!! Καταρχήν γίνετε κανονική μάχη αναμεταξύ τους!!! Δεύτερον δημιουργείς πνεύμα λεηλασίας με συνέπειες καταστροφικές!!!! Τρίτων μαζεύεις όλες τις μέλισσες τις περιοχής και των λοιπών περιχώρων στον μελισσόκηπο σου!!! Υπάρχουν και άλλοι τροφοδότες ατομικοί εσωτερικοί που δεν δημιουργούν προβλήματα!!!!

IxNiLaTiS είπε...

Γεια σου chaniabee !!!!

Μάχη δεν παρατήρησα να γίνεται. Οι μέλισσες συνωστίζονται να πάρουν σιρόπι, αλλά δεν είδα πουθενά να τσακώνονται μεταξύ τους.

Το μελισσοκομείο μου είναι πολύ μακριά από άλλα, και δεν έχω πρόβλημα σε απαγορευτικό βαθμό.

Λεηλασία δεν έγινε ΠΟΤΕ με την εξωτερική τροφοδοσία, απεναντίας έχει γίνει όταν τοποθετώ σιρόπι στους εσωτερικούς τροφοδότες οροφής.

Για αυτό και προσανατολίζομαι σε εξωτερικούς τροφοδότες, που είναι και πιο πρακτικοί. Τους γεμίζεις και έχεις τελειώσει στο τσακ – μπάμ. Επειδή παίρνουν το σιρόπι και τον αδειάζουν σε περίπου 2 ώρες, βάζω τον τροφοδότη μέσα στο μελισσοκομείο μου τις μεσημεριανές ώρες προς απογευματινές ώρες. Υπολόγισε ότι θέλουν 2 ώρες να τον πάρουν χαμπάρι, και άλλες 2 να τον αδειάσουν, οπότε μέχρι το σούρουπο θα έχουν τελειώσει. Την επόμενη ημέρα δεν βρίσκουν τίποτα και ξαναπάνε στους αγρούς να ψάξουν. Λεηλασία δεν παρατήρησα ποτέ.

Ακόμα, υποψιάζομαι πως αν σε ένα μελισσοκομείο ξεσπάσει λεηλασία, η τοποθέτηση ενός εξωτερικού τροφοδότη θα σταματήσει το φαινόμενο αφού μόλις το μυρίσουν θα πάνε εκεί και θα σταματήσουν να προσπαθούν να μπουν σε ξένες κυψέλες.
Απλά θέλω να βελτιώσω αυτό το πρόβλημα, δηλαδή να μην πασαλείβονται οι μέλισσες με σιρόπι.
Έχεις καμία ιδέα;

Pantelis είπε...

Μπορείς να επέμβεις στο πιάτο της ποστίστρας. Το σιρόπι εκεί είναι πάντα στο ίδιο επίπεδο, προσαρμόζοντας 2 χιλ πιο πάνω μια σίτα με άνοιγμα 2,3 χιλ, δεν θα έρχονται σε επαφή με το σιρόπι και θα τρέφονται με την προβοσκίδα. Παρόμοια εφαρμογή δηλαδή με τα κουτάκια εισαγωγής βασίλισσας.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Παναγιώτη εγώ χρησιμοποιώ εξωτερικό τροφοδότη και έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Εγώ θα έβαζα ένα είδος "σκεπής" να προφυλάξω το σιρόπι απο τον ήλιο. Ο δεύτερος τροφοδότης είναι καλύτερος πιστεύω αρκεί να είναι πολύ μικρές οι τρυπούλες του.
Εγω Παναγιώτη θα έλεγα να αραιώσεις λίγο το σιρόπι, 2 μέρη νερό και 1 ζάχαρη θα πρότεινα , και δεν κολλάει και δεν αποθηκεύεται, δίνοντάς τους ενέργεια.

Gio είπε...

Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΛΙΣΣΙ ΣΕ ΑΛΛΟ,
ΛΟΓΩ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗ.