24.2.11

Καταγγελία για εκχέρσωση θυμαριών και δασικής έκτασης

Καταγγελία για εκχέρσωση μεγάλης δασικής έκτασης γεμάτης θυμάρια και άγρια βλάστηση έκαναν οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της περιοχής Αλιάρτου - Θήβας-Δομβραινας και Βαγιών στο υπουργείο. 

Ζητούν την συμπαράσταση όλων των μελισσοκόμων και την αναδημοσίευση της παρακάτω επιστολής που κοινοποιήθηκε ήδη στις αρμόδιες αρχές, για να προστατευθεί το οικοσύστημα και να διατηρηθεί η σπάνια μελισσοκομική χλωρίδα της περιοχής.

Το θυμάρι βρίσκεται υπό διωγμό.   Προφανώς κάποιοι  κρατικοί λαδωμένοι ανεγκέφαλοι, ως "οικοσύστημα" 
αναγνωρίζουν μόνον τα πεύκα και τα έλατα. Αλήθεια οι "οικολόγοι" πού βρίσκονται τέτοιες στιγμές;
Φωτό από Γιάννης Κόλλιας.


Δομβραίνα 25 Ιανουαρίου 2011
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΑΘΗΝΑ
ΚΟΙΝ:
1.-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΘΗΝΑ
2.- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΑΔΑΣ - ΛΑΜΙΑ
3.- ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ - ΘΗΒΑ
4.- ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΘΗΒΩΝ – ΘΗΒΑ
5.- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛ/ΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ
6.- Κον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΗΒΩΝ - ΘΗΒΑ

ΘΕΜΑ: Καταγγελία για εκχέρσωση δασικής έκτασης κατάφυτης με θυμάρια. ΣΧΕΤ.:

α) Υπ' αριθμ. 98017/8596από 01/12/2010 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος /Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης/ Τμήμα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.
β) Υπ'αριθμ 4118 από 18-11-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος /Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας/Διεύθυνση Δασών.
γ) Β.Δ. της 9/30 Ιουνίου 1938, «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως των εις τα γένη θύμος και θύμβρα υπαγομένων φυτών»

Κύριε Υπουργέ Σας γνωρίζουμε - καταγγέλλουμε τα παρακάτω:
1.Δυνάμει της ανωτέρω (α) σχετικής χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΡΗΟΤΟΝ DYNAMICS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. ΡΗΡΤΟΝ DYNAMICS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Φ/Β) ισχύος 1,997 MWp σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Μπορδόσα» του Δ.Δ. Δομβραίνας του Πρώην Καποδιστριακού Δήμου Θίσβης και νυν Δήμου Θηβαίων του Νομού Βοιωτίας.

2.Προ λίγων ημερών διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω εταιρεία δυνάμει της αναφερόμενης άδειας άρχισε με μηχανήματα να διαμορφώνει την αναφερόμενη περιοχή ξεριζώνοντας τα υπάρχοντα θυμάρια και την λοιπή βλάστηση, αν και τούτο (εκρίζωση κλπ θυμαριού), απαγορεύεται από την (γ) σχετική.

Πέραν της ανωτέρω απαγόρευσης η εν λόγω εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από την (α) σχετική (ενότητα Β. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ παρ.1) σε συνδυασμό με την παρ.3.3 της (β) σχετικής. Ήτοι: Ο φορέας της κατασκευής δεν μεριμνά για την πλήρη απομάκρυνση των πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής σε θέσεις μη δασικές, ως προβλέπεται, αλλά τα εναποθέτει σε δασική έκταση δίπλα από την δασική έκταση που καταστρέφει μεγαλώνοντας έτσι την γενόμενη καταστροφή , αδιαφορώντας ούτω και για τους περιβαλλοντολογικούς όρους που έχουν τεθεί.

3.Η έκταση που έχει καταστρέψει μέχρι σήμερα δυνάμει της ανωτέρω (α) σχετικής άδειας είναι περίπου 75 - 80 στρέμματα, όμως αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εκχερσώσεις που το μέγεθος της καταστροφής θα ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 2.500 στρέμματα. Οι πληροφορίες τούτες επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία το παραγόμενο προϊόν της (ρεύμα) δεν θα το μεταφέρει με τις υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς ρεύματος ,αλλό όπως προκύπτει από την (β) σχετική ,παρ.2.2γ θα κατασκευάσει ιδιόκτητη γραμμή μεταφοράς μήκους 27.252 μ.

4.Σύμφωνα με πληροφορίες οι τοπικές αρχές είχανε γνωμοδοτήσει αρνητικά αλλά παρά ταύτα η περιφέρεια αδιαφόρησε και χορήγησε την «άδεια» για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

5.Με το εν λόγω έργο, αν επιτρέψετε να ολοκληρωθεί, η λιγοστή σπάνια και προστατευόμενη από τον νόμο βλάστηση (θυμάρια) θα καταστραφεί. Ο τόπος μας θα ερημοποιηθεί τελείως και οι μελισσοκόμοι και λοιποί αγρότες της περιοχής θα γίνουν μετανάστες στον τόπο τους.

6.Ως νομοταγείς πολίτες μιας Δημοκρατικής χώρας, πιστεύουμε ότι θα τύχουμε κατανοήσεως ,θα παρέμβειτε δυναμικά και θα σταματήσετε την καταστροφή που συντελείτε από την αναφερόμενη εταιρεία με τις τυπικά νομότυπες άδειες, αλλά κατ, ουσία παράτυπες, για να μην αναγκασθούμε εμείς οι απλοί πολίτες να διεκδικήσουμε μόνοι μας το δίκιο που μας πνίγει, αφού ενέργειες σαν και αυτές, αυτής της εταιρείας, μας οδηγούν στον μαρασμό και τελικά στον αφανισμό.

7.Οι υπηρεσίες προς τις οποίες κοινοποιείται παρακαλούνται για τις κατ αρμοδιότητα ενέργειες των. Ειδικότερα ο Δήμος Θηβαίων παρακαλείται για την άσκηση των ενδίκων μέσων προκειμένου ακυρωθούνε οι χορηγηθείσες άδειες.

Μετά τιμής
Οι καταγγέλλοντες
1.- Σεραφείμ Γκίκας
Προσ. Πρόεδρος Μελ/κου Συλλόγου, Δομβραίνας
2.- Δημήτρης Πουμελιώτης
Πρόεδρος Μελ/κου Συν/σμού, Θηβών
3.- Κων/νος Γκίκας
Πρόεδρος Μελ/κου Συλλόγου, Βαγιών
4.- Ιουλία Καταλειφού
Πρόεδρος Συλλόγου Μελ/μων και φίλων της μέλισσας, Αλιάρτου

Ποιος θα μας σώσει από τις μπουλντόζες της "Πράσινης Ανάπτυξης";

Μακάρι να γίνει κάτι, αλλά δεν νομίζω οτι το κράτος θα σταματήσει τις μπουλντόζες των εργολάβων την δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης. Αυτά είναι συμφωνημένα και τελειωμένα από καιρό.  Μόνον εσείς οι κάτοικοι της περιοχής μπορείτε να φέρετε αντίσταση. 
Να γίνει δηλαδή  αυτό που λέμε: "της Κερατέας". 
Μόνον έτσι!

Αλήθεια, μπροστά σε αυτή την κατεδάφιση του περιβάλλοντος οι Οικολόγοι γιατί άραγε λάμπουν διά της απουσίας τους;  
Είναι εύκολο να τα βάζετε με τους κυνηγούς, έτσι; 
Για να δούμε τώρα που τα συμφέροντα είναι μεγάλα, θα κάνετε κάποια διαμαρτυρία;  
Θα προσφύγετε και πάλι ( όπως κάνετε με το κυνήγι) στο συμβούλιο της επικρατείας, ή θα σιωπήσετε για άλλη μιά φορά μπροστά στα συμφέροντα των αφεντικών σας;


3 σχόλια:

chaniabee είπε...

Μπράβο ρε παιδιά καλά το κάνατε! Μα τους ξευτίλες …… δεν τους νοιάζει τίποτα πια? Όλα στο βωμό του χρήματος ρε γαμοτο?? Δεν ζούμε σε δημοκρατικό τόπο ….. τελείωσε αυτό! Τώρα μπαίνουμε στην εποχή της ισοπέδωσης!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

το πρόβλημα παιδιά είναι πως αν και κινηθήκαμε σχετικά γρήγορα και προς πολλές κατευθύνσεις μάλλον δεν θα καταφέρουμε και πολλά πράγματα.

IxNiLaTiS είπε...

Είπαμε ... πρέπει να γίνει "της Κερατέας"