6.5.09

Άγριες Μέλισσες ???

Μπροστά στις κυψέλες μου γινόταν ένας χαμός ... ένα σύννεφο από μικροσκοπικές μέλισσες. Το μέγεθός τους ήταν περίπου το 1/3 του μεγέθους μιας εργάτριας μέλισσας. Στην Αρχή νόμισα πως επρόκειτο για μυγάκια, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά με έκανε να σαστίσω.


Από που ήρθαν;

Δεν είχαν έρθει από πουθενά....
Οι φωλιές τους βρίσκονταν στο έδαφος όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις σφήκες. Το πέταγμά τους ήταν πολύ γρήγορο και νευρικό από των δικών μας μελισσών. Αν και βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στις κυψέλες μου, δεν υπήρχε καμία αντιπαλότητα μεταξύ τους. Οι μέλισσές μου δεν είχαν επηρεαστεί καθόλου από την παρουσία τους και ήταν πολύ ήρεμες.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι αυτά τα έντομα ούτε πως λέγονται. Γνωρίζει κανείς κάτι;

Προσέξτε στην παραπάνω φωτογραφία την μεσαία μέλισσα που μπαίνει στην τρύπα.

δείτε και το βιντεάκι.
δείτε το σε μεγαλύτερη ανάλυση.
http://www.youtube.com/watch?v=la61bVFA3Ig

6 σχόλια:

skyblue είπε...

Hi I am a beekeeper from italy. I saw your blog and I have been pleased to see that the Greek apicolture is so thriving.
If you are interested to share your experience or merely to exchange some word with me don't be troubled to contact me.
Bye bye

GRAINBOW είπε...

Φωλια στο χωμα κανει ο βομβυνος.Ισως ειναι κατι τετοιο σε νεαρη μορφη

IxNiLaTiS είπε...

GRAINBOW όχι δεν νομίζω πως πρόκειται γιά βομβίνους. Οι φωλιές των βομβίνων φτάνουν περίπου τα 50 άτομα σε πληθυσμό, και είναι τεράστιοι .... Κάποιο άλλο έντομο πρέπει να είναι. Δεν γνωρίζω τίποτα για αυτά, αν φτιάχνουν μέλι κερί κλπ ...

PanKok είπε...

Παναγιώτη, αν θέλεις μια σίγουρη απάντηση, πιθανώς να μπορούσες να πας ένα από αυτά τα έντομα στο Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και να σου πουν αν πρόκειται για μέλισσες ή όχι. (...μην την πληρώσουν και άδικα τα ζωντανά!)

Πάντως, μια μέλισσα σε αυτά τα χρώματα υπάρχει και στις διαφημιστικές καταχωρήσεις του THYMOVAR αλλά είναι το μέγεθος, όπως λες, που δεν πρέπει να ταιριάζει.

george είπε...

τελικά τί ήταν αυτά τα έντομα; Εχω κι εγώ τέτοια σ ένα παρτέρι στην αυλή μου. Προχθές με τσίμπισε ένα από αυτά. Φοβάμαι γιατί σ εκέινο το σημείο πατάνε και τα παιδιά μου. Ανακάλυψες πως λέγονται και πως μπορούμε να τα εξολοθρέυσουμε; Εχουν φτιάξει πολλές φωλιές!

IxNiLaTiS είπε...

Δεν νομίζω οτι το έντομο που σε τσίμπησε ήταν κάποια τέτοια μέλισσα. Ποτέ δεν με πείραξαν. Κάνουν τις φωλιές τους στο έδαφος, και μάλλον δεν υπάρχει λόγος να τις εξολοθρεύσεις. Σε λίγες μέρες θα εξαφανιστούν.