13.2.09

Αξιοποίηση ... ή Ανθρώπινη Τρέλα

Έτσι ονομάζουν σήμερα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Λίμνες και δάση εξαφανίστηκαν προκειμένου να "αξιοποιηθούν" ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια ...

Κοιτάξτε την παρακάτω φωτογραφία.Είναι από την περιοχή του Έβρου.

Βλέπουμε μερικές δασωμένες πλαγιές. Σήμερα ο κόσμος νομίζει οτι τα δάση υπάρχουν μόνον στα βουνά, ίσως δεν έχουν καταλάβει πως κάθε πεδινή περιοχή αποψιλώθηκε με επιμέλεια και έγινε καλλιεργήσιμη. Μαζί με τα δάση που χάθηκαν, χάθηκε και η πανίδα τους. Προσέξτε την επόμενη φωτογραφία από το ίδιο μέρος που πήρα από το Google Earth.



Βλέπουμε οτι μέσα στο δάσος ανοίχτηκαν δρόμοι, προφανώς για την προστασία του από τις φωτιές. Να μπορεί δηλαδή να φθάσει γρήγορα η πυροσβεστική. Όμως κάποιοι βρήκαν ίσιωμα και το αποψίλωσαν προκειμένου να φτιάξουν χωράφια. Σίγουρα μετά από λίγο καιρό τα χωράφια αυτά θα είναι περισσότερα και περισσότερα... και το δάσος όλο και λιγότερο.

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε τι έπαθε ένα δάσος κοντά σε ένα χωριό στο Σουφλί.
Έχει απομείνει λίγο δάσος στο κάτω δεξί μέρος της φωτογραφίας.



Στην επόμενη φωτογραφία από το Τυχαιρό Έβρου, το δάσος που υπήρχε στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου, έχει εξαφανισθεί από Ελλάδα και Τουρκία.


Στην Επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την λίμνη του Τυχαιρού.

Το μέρος γύρω από την λίμνη έχει αποψιλωθεί, και οι προύχοντες έχουν απλώσει τις "ιδιοκτησίες" τους, αφαιρώντας την "ιδιοκτησία" από τα ζώα και περισσότερο τα υδρόβια πουλιά. Επίσης ο δρόμος ανοίχτηκε άκρη στις όχθες και έτσι τα οχήματα που περνούν διώχνουν διαρκώς τα υδρόβια που προσπαθούν να βρουν κάπου να μείνουν.

Παρακάτω βλέπουμε τις "ιδιοκτησίες" και την αξιοποίησή τους ...


Κάποιος άσχετος που ζεί στις πόλεις και βλέπει την φύση από την τηλεόραση νομίζει ώς φύση τις πάπιες της επόμενης φωτογραφίας.
Αλλά οι οικόσιτες αυτές πάπιες έχουν αντικαταστήσει τις άγριες. ΔΕΝ είναι Φύση. Κοιτάξτε ακόμα στην προηγούμενη φωτογραφία, τον φράχτη με το συρματόπλεγμα άκρη στην όχθη της λίμνης, που περιφρουρεί την "ιδιοκτησία" . Ωραία πράγματα ... Κατά τα άλλα, φταίνε οι κυνηγοί.

Εδώ ο "προύχοντας" έχει φτιάξει και προβλήτα μέσα στην λίμνη.




Και για να μήν μιλάμε μόνον για τον Έβρο, να και μιά φωτογραφία από τον "Καρελά" της Παιανίας ...


... και μερικές από Το Πόρτο Ράφτη και την Βραυρώνα.









Το σάπιο κράτος δεν μπορεί να αντιδράσει γιατί θα δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους.

2 σχόλια:

Exagono είπε...

Παναγιωτη συγχαρητηρια για την αναρτηση σου,θα μου επιτρεψεις ομως να σου γραψω την γνωμη μου που ειναι διαφοροποιημενη απο τη δικη σου οσο αφορα τη λιμνη Τυχερου και τους προυχοντες γυρω απο αυτη.
Μιλαμε για την εσχατια της Ελλαδος ενα τοπο που η κεντρικη εξουσια την εχει γραμενη στα παλια της τα υποδηματα.ενα τοπο που ειδαν φως τη δεκαετια του 70 ενα οδικο δικτυο αθλιο που ηθελες 7 ωρες για 380 χιλιομετρα ενα τοπο που δεν ηξερε τι θα πει κρατικη επενδυση και αναπτυξη.Στις αρχες του 90 η τοπικη αρχη μη μπορωντας να εξασφαλισει χρηματοδοτησεις για την επιβιωση του Δημου δημιουργησε ενα γραφειο δημοτικης αναπτυξης οπου παρουσιασε προτασεις και φακελους ετοιμους να χρηματοδοτηθουν απο την Ε.Ε.Οι προτασεις και οι μελετες που εκαναν ηταν τοσο ολοκληρωμενες που ακομη και οι κεντρικη εξουσια δεν μπορουσε να βαλει εμποδια και ετσι ο Δημος Τυχερου χρηματοδοτηθηκε απ ευθειας απο πορους της Ε.Ε.Οι δρασεις του δημου ηταν καθαρισμος του ελους του Τυχερου και δημιουργια τεχνητης λιμνης, μοναδα οικοτουρισμου γυρω απο τη λιμνη που περιλαμβανει Ξενοδοχειο(Θρασσα,ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ),ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ,ΙΠΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ,ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ 5Χ5.Οι προυχοντες που γραφεις ειναι τα δημοτικα οικηματα που περιεγραψα γυρω απο τη λιμνη.Ετσι αυτη η ακριτικη γωνια της Ελλαδος εγινε απο μια κουκιδα στο χαρτη ενας τοπος που αξιζει καποιος να επισκευθει.Και εγω εχω μια διαφορετικη αποψη για την αναπτυξη της επαρχιας αλλα δυστυχως η γνωμη σου και η γνωμη μου λιγο μετρανε.
Για τις παραπανω ενεργειες του Δημου Τυχερου ο τοτε δημαρχος βραβευθηκε απο την Ακαδημια Αθηνων.
Που τα ξερω ολα αυτα?Η γυναικα μου ειναι απο το Τυχερο και πηγαινω οποτε μπορω.

IxNiLaTiS είπε...

φίλε Φόρη, Αυτό δεν το γνώριζα. Δεν έχω προηγούμενα με τον δήμο Τυχαιρού, απλά έψαχνα να στο earth google να βρώ το χωριό του beehappy και δίπλα είδα την λίμνη ...

Αλλά κοίτα μία ματιά από το google το Πόρτο Ράφτη και θα καταλάβεις.

Το πρόβλημα είναι πως τα δάση εξαφανίστηκαν για να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες τώρα μετατρέπονται σε εξοχικές κατοικίες ....

Από πού θα βγαίνουν τα τρόφιμα; Το γκαζόν και οι βίλες δεν τρώγονται.

Κοίτα και εδώ
"Η λαθεμένη πρακτική της καταστροφής γόνιμων γαιών"
http://e65-sperxeios.blogspot.com/2009/02/blog-post.html