12.7.17

Λειωμένη κηρήθρα.


Όπως υποσχέθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση, όταν η θερμοκρασία έπεσε σε ανεκτά επίπεδα, άνοιξα τα μελίσσια να δώ τι είχε συμβεί.  Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ο ένοχος. 



Μία φρεσκοκτισμένη κηρήθρα με μέλι, που ήταν στην άκρη της κυψέλης και ακουμπούσε στο τοίχωμα είχε λειώσει.  Το μελίσσι ήταν παραφυάδα του Απριλίου και είχε φτάσει τα 7 πλαίσια σε πληθυσμό αλλά ήταν γεμάτο μέλια.   Όμως λόγω της ζέστης (το θερμόμετρο έδειξε  46) ο πληθυσμός μαζεύτηκε σε μελισσόσφαιρα γύρω από τον γόνο για να τον προστατέψει, και έτσι η κηρήθρα στην άκρη έμεινε απεριποίητη και έτσι φρέσκια που ήταν, εύκολα έλειωσε.
Πάντως οι μέλισσες μάζεψαν όλο το μέλι σε άλλες κηρήθρες, αφού η συγκεκριμένη είναι εντελώς άδεια από μέλι, ως και γλειμμένη θα έλεγα.

 Προφανώς σε ακραίες κλιματολογικές  καταστάσεις δεν πρέπει να αφήνουμε στο μελίσσι περισσότερα πλαίσια από όσα μπορεί να διαχειριστεί (πατάει) γιατί θα τα εγκαταλείψει.

Το ευτύχημα ήταν ότι μέσα σε 66 παραφυάδες που έχω σε αυτή την περιοχή, μόνον σε αυτό το μελίσσι παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Τα υπόλοιπα ήταν μια χαρά.
Επίσης και τα πενταράκια από φελιζόλ (fibran) δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: