26.1.15

Σχέδια για κυψέλη 6 πλαισίων

Για πολλούς λόγους αποφάσισα να κατασκευάσω κυψέλες έξι πλαισίων από φελιζόλ  (Fibran ή DOW) και λίγο ξύλο. Μελετήστε τα σχέδια και δώστε μου τη γνώμη σας.



προσέξτε το ξύλο που μπαίνει πάνω από το φελιζόλ, εκεί που ακουμπούν τα πλαίσια,
για να μή κολλάνε με πρόπολη στο φελιζόλ και χαλάει κατα την αποκόλληση

Το εμπρόσθιο επάνω μέρος μπορεί να γίνει από φελιζόλ ... αλλά


... μπορεί να γίνει και από ξύλο για να βιδώνονται καλύτερα οι συνδετήρες

Κομμάτι ξύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί  και ώς συρταρωτή κάθετη πόρτα.
Γυρνώντας την ανάποδα κλείνει την είσοδο.

Κομμάτι ξύλου μπορεί να αντικαταστήσει και το επάνω εμπρόσθιο μέρος της περιμέτρου του καπακιού,
όπου θα βιδωθεί το επάνω μέρος του συνδετήρα.


Επιπρόσθετα πόδια στη μέση θα αποτρέωουν το πάτωμα να κάνει κοιλιά.

Μετά βάφεται με σταγανωτικό τοίχου (πιάνει στο φελιζόλ) και από επάνω χρώμα.
Μία κούκλα.

7 σχόλια:

Διονύσης είπε...

Καλό μου φαίνεται και το υλικό δουλεύεται.Έχω δει κυψέλες από τέτοιο υλικό στη γείτονα χώρα (Τουρκία) Δεν έχεις να χάσεις αν το προσπαθήσεις μόνο να κερδίσεις. Προσωπικά σε συγχαίρω και θα ήθελα να ακούσω τις εντυπώσεις σου.

Θανάσης Παύλου είπε...

Έχω κυψέλες σαν την παρακάτω: http://www.melissokomiki.com/index.php?route=product/product&path=75_79&product_id=87#.VMdG_CzH0Wk όπου εκεί που πατούν τα πλαίσια έχουν βάλει πλαστικό (το μαύρο στη φωτο), και προστατεύει επαρκώς την πολυεστερίνη. Είναι πάντως αρκετά χρήσιμες στην ανάπτυξη των σμηνών.

Markianos Koutroulis είπε...

Κάποτε αγόρασα κυψέλες φελιζολ από τήν Γερμανία.Πρέπει νά δεί κανείς τί τούς έχει κάνει ο κηρόσκορος, πού όπως φαίνεται αγαπάει τό φελιζόλ καί μάλιστα όταν έχει καί υπολείματα γύρης.Προσοχή.

IxNiLaTiS είπε...

Παιδιά ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας. Μαρκιανέ τις είχες βάψει από μέσα ή ο κηρόσκορος έπιασε κατευθείαν επάνω στο φελιζόλ; Ρωτάω γιατί νομίζω ότι αν είναι βαμμένες δεν θα έχουν πρόβλημα.

Unknown είπε...

Πολύ καλή η προσθήκη των ξύλινων κομματιών. Έχω κατασκευάσει και γω πενταράκια απο DOW και "πονάνε" ακριβώς εκεί, δλδ στην πατούρα του κηρηθροφορέα και στο ότι δεν μπορείς να προσαρμόσεις συνδετήρες.
Όπως ανέφερε και ο Μαρκιανός, έχω και γω "φαγώματα" στο φελιζόλ, αλλά νόμιζα οτι το προκαλούν οι μέλισσες (χωρίς να είμαι και σίγουρος). Πάντως δεν έχω βάψει εσωτερικά.

Όπως και να έχει είναι πολύ βολικά.

Το πηχάκι στην πατούρα του κηρηθροφορέα πως σκέφτεσαι να το στερεώσεις?
Με ποιό πρόγραμμα έκανες το σχέδιο?

Markianos Koutroulis είπε...

Εσωτερικά δέν ήταν βαμένες, δέν έχει όμως σημασία,γιατί βλέπουμε καί τίς κανονικές βαμένες κυψέλες πού ο κηρόσκωρος τίς καταστρέφει, άν καί μέ λαδομπογιά, όπως καί τά πλαίσια.Τό σκουλικι γιά νά φτιάξει τό κουκούλι τρώει τήν επιφάνεια δίπλα του.Οταν βρεί μαλακό μπαίνει μέσα γιά προστασία,καί τό φελιζόλ γίνεται σίτα.

Unknown είπε...

Χρησιμοποιώ εδώ και 3 χρόνια 5ράκια και6ράκια από φελιζόλ βαμμένα εσωτερικά με πλαστικό χρώμα χωρίς πρόβλημα. Τα 6ράκια τα έχω χωρισμένα στη μέση με κοντραλπακέ 3mm.Σ΄αυτά κόβω τις παραφυάδες.Αν σ΄ενδιαφέρει δώσε μου το e-mail σου να σου στείλω φωτογραφίες. Το τηλέφωνό μου είναι 6999374488