27.4.14

Ασθένεια ή δηλητηρίαση;

Ο φίλος μου Δημοσθένης από το Κορωπί,  παλιός  και έμπειρος μελισσοκόμος, εντόπισε και στα τρία μελισσοκομεία  που διατηρεί στην περιοχή του, πολλές νεκρές μέλισσες σκορπισμένες έξω από τις κυψέλες, και άλλες να σέρνονται με νευρικές κινήσεις προσπαθώντας μάταια να πετάξουν.  Τα πίσω φτερά με τα εμπρός έχουν αποσυνδεθεί, οι μέλισσες έχουν κυρτώσει, έχουν τεντώσει τις προβοσκίδες προς τα έξω και μένουν νεκρές με τα φτερά τεντωμένα.  Στις παρακάτω εικόνες δεν φαίνονται πολλές νεκρές μέλισσες έξω από τις κυψέλες, γιατί βγαίνουν από την κυψέλη, τρέχουν νευρικά, απομακρύνονται και χάνονται μέσα στα χόρτα. 


Προσέξτε ότι όλες έχουν κυρτώσει (καμπουριάσει)
Τα πίσω με τα εμπρός φτερά δεν είναι πλέον συνδεδεμένα.
Οι προβοσκίδες τεταμένες έξω και μπροστά.
 Ο τρόπος που πεθαίνουν φαίνεται στο video που ακολουθεί.



Το περίεργο είναι ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται μόνον στα μελίσσια που βρίσκονται μέσα στις ξύλινες κυψέλες, ενώ λίγα μελίσσια που βρίσκονται μέσα σε πεντοκυψελίδια από φελιζόλ δεν έχουν ούτε μία νεκρή μέλισσα !
Ούτε μία νεκρή μέλισσα έξω από τα πεντοκυψελίδια από φελιζόλ!  ???

Πάντως οι νέες μάνες που έφτιαξε ο Δημοσθένης, ευτυχώς, δεν έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο, και γεννούν μετά μανίας. 

Νέες, πολλά υποσχόμενες  μάνες ... ! 

Ενδιαφέρομαι να μάθω αν έχουν κι άλλοι μελισσοκόμοι  τέτοια κρούσματα στα μελισσοκομεία τους, και αν γνωρίζει κανείς περί τίνος πρόκειται.

11 σχόλια:

Unknown είπε...

φίλε συνάδελφε από το βίντεο και της περιγραφές είναι καθαρά τοξικότητα από δηλητήριο είναι κρούσμα που κάποτε την είχα πάθει και εγώ στην Αθήνα και έχασα 100 μελίσσια φυσικά εμένα μου τα ψέκασαν. Τώρα γιατί δεν επηρεάστηκαν τα μελίσσια στο φελιζολ μήπως ήταν αντίθετα από την φορά του αέρα ?

markos aliprantis είπε...

Πάνο είναι δηλητηρίαση.Το χαρακτηριστικό κύρτωμα της ουράς είναι από το νευροτοξικό δηλητήριο τύπου νεονικοτινοειδές.Ίσως τα πενταράκια έχουν λίγο πληθυσμό και δεν πάνε μακρυά.

χριστοφορος είπε...

δηλητηριαση απο φυτα οχι απο ψεκασμα.δεν πρεπει να ειναι απο ολες τις κυψελες αναλογα τη βοσκη της καθε μιας. αυτο που λεει ο Μαρκος ειναι σωστο.

χριστοφορος είπε...

τι καθομαστε και λεμε. στειλε μερικες μελισσες για εξεταση για σιγουρια

IxNiLaTiS είπε...

Παιδιά δεν είμαι βέβαιος αν πρόκειται για τοξικότητα ή κάποια ακαρίαση.
Μάρκο όλες οι κυψέλες έχουν μέσα μόνον παραφυάδες των 3-4 πλαισίων, αυτές που έγιναν για γονιμοποίηση των νέων βασιλισσών από εμβολισμό.

Χριστόφορε νομίζω ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο. Μάλλον θα προσπαθήσω να στείλω μερικές στο ΑΠΘ

Giannis Kranitis σε νοιώθω! Τον Αύγουστο έχασα 50 μελίσσια στην Αττική.

Unknown είπε...

Καλησπερα απο ΚΥΘΗΡΑ
Πριν απο 20 μερες περιπου ειχα και εγω αυτο το προβλημα, αλλα μονο στο ενα μελισσοκομειο, σημερα που εκανα ελενχο, δεν ειδα αλλες φρεσκες ψοφιες, σε μια πλαστικη διοροφη δεν υπηρχε καμια νεκρη.
Θελω να ρωτησω τον φιλο που και αυτος ειχε το προβλημα, τι φαρμακο εβαλε για Βαροα, εγω εβαλα για πρωτη φορα το VAROSTOP, και πιστευα πως αυτο μου εκανε τη ζημια μεχρι που διαβασα αυτη την αναρτηση.

Unknown είπε...

Να σας πω πως ειμαι νεος μελισσοκομος, σημερα μπηκα στον πεμτο χρονο.

IxNiLaTiS είπε...

τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν και σε άλλα μελισσοκομεία της περιοχής καθώς και σε ένα μελισσοκομείο από τα δικά μου. Θεραπεία για βαρρόα δεν έχουμε κάνει ακόμα, καθότι τα μελίσσια είναι ακόμα καθαρά από την θεραπεία του Δεκεμβρίου. προσωπικά κάνω θεραπεία για βαρρόα κάθε Νοέμβρη - Δεκέμβρη και Αύγουστο - Σεπτέμβρη.

Στείλαμε δείγματα στο ΑΠΘ και περιμένουμε τις απαντήσεις. Θα τις δημοσιεύσω μόλις ενημερωθώ.

Unknown είπε...

Επειδή ΕΜΑΟ κ εγώ στην ίδια περιοχή να σας πω οτι σε τεσσερα μελισσοκομεία δεν έχει παρατηρηθεί φέτος παρόμοιο φαινόμενο.Να σου πω όμως συναδελφε πως θέλει μεγάλη προσοχή γιατί αυτή την περίοδο ραντιζουν τα φυστικια

Unknown είπε...

θέλω να σας πώ για κάτι που με έκανε να στανοχωρηθώ πολύ σήμερα. Βρήκα, σε μια σκάλα μαρμάρινη που έχω στην είσοδο του σπιτιού μου στ Ηράκλειο Κρήτης,πολλές νεκρές μέλισσες. Δίπλα στην σκάλα υπάρχουν δύο μεγάλα δένδρα ακακίας ανθισμένα, που όμως δεν είναι ψεκασμένα ούτε βάζω λιπάσματα. Και σε άλλα μέρη του κήπου υπάρχουν ανθισμένα δένδρα (δύο αγγελικές, μια πικροδάφνη, δύο άλλλες ακακίες, ένα γιασεμί και αρκετά μικρά λουλούδια). κάτω από τα άλλα δένδρα δεν βρήκα τίποτα. Τα πρωϊνά, γίνεται πάρτι από μέλισσες και άλλα έντομα, αλλά ευτυχώς ποτέ δεν βρήκα νεκρά έντομα στον κήπο. 'Εχει παρατηρήσει κάποιος άλλος αυτό το φαινόμενο και που οφείλεται; Σας παρακαλώ απαντήστε μου, ευχαριστώ εκ των προτέρων... Christine

Unknown είπε...

Λοιπόν, νομίζω ότι κατάλαβα γιατί βρήκα τόσες νεκρές μέλισσες χθές Πέμπτη. Διάβασα ότι την Τετάρτη έγηνε ψεκασμός για τα κουνούπια στην περιοχή του νομού Ηρακλείου Κρήτης.